Článek

Zpracování a ochrana osobních údajů v Národním bezpečnostním úřadu

 
Dne 25. května 2018 vstupila v účinnost Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů), dále také „GDPR“.
26.05.2018 18:10 |

podobné články

Podobné články

Slavný exprimátor, dnes strážce osobních údajů: Vedení úřadu pojímám jako šachista

 
Úřad pro kontrolu osobních údajů zaregistrujeme většinou ve chvíli, když se v médiích objeví informace, jak vysokou udělil pokutu. Je to důkaz, že o činnosti tohoto úřadu nevíme tolik, jak by si zasluhoval, přestože je v první řadě zřízen kvůli ochraně osobní svobody každého jednotlivce, a vzhledem k naší neznalosti ani není divu, že si mnohé necháme líbit. Ochrana osobních údajů byla dosud upozaďována a byl bych rád, kdyby přišla změna, říká RNDr. Igor Němec, který stojí již devátým rokem v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů.
22.12.2013 18:02 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k návrhu zákona o zpracování osobních údajů

 
Ministerstvo vnitra zveřejnilo v druhé polovině srpna návrhy zákona o zpracování osobních údajů a doprovodného zákona. Ty mají nahradit stávající zákon o ochraně osobních údajů.
02.09.2017 16:15 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.
16.08.2016 20:40 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR – posílení ochrany osobních údajů je tu

 
Pátečním dnem vstupuje v účinnost obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé také pod zkratkou GDPR. Nařízení přináší lepší a efektivnější ochranu osobních údajů občanů v celém prostoru EU. Na jeho plnění bude v České republice dohlížet Úřad pro ochranu osobních údajů, který zároveň v této oblasti neustále rozšiřuje svoji informační aktivitu pro veřejnost.
26.05.2018 15:55 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Metodika obecného posouzení vlivu na ochranu osobních údajů

 
Úřad pro ochranu osobních údajů uveřejnil na svých webových stránkách metodickou pomůcku určenou zejména správcům osobních údajů týkající se jejich povinnosti provést posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA).
21.11.2020 12:01 |

podobné články

Luzar (KSČM): Zpracování osobních údajů, aktuální strašák firem

 
Směrnice Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů si klade za cíl, aby volný pohyb osobních údajů v Evropské unii nebyl omezován z důvodů souvisejících s ochranou osobních údajů fyzických osob.
26.03.2018 13:25 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Evropa si připomíná Den ochrany osobních údajů

 
Před čtyřiceti lety – 28. ledna 1981, přijala Rada Evropy historicky první zákonodárný dokument, který reflektoval ochranu osobních údajů. Tehdejší Úmluva o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních údajů se stala vzorem a inspirací pro další navazující zákony, které tuto oblast formovaly, včetně obecného nařízení.
30.01.2021 19:35 |

podobné články

ÚOOÚ: Ochrana údajů je evropským tématem. Asi není náhoda, že mají Google a Facebook registraci v Irsku...

 
Ochrana osobních údajů rozhodně není českou specialitou, i když se s činností domácího úřadu zabývajícího se touto problematikou setkáváme stále častěji. Obdobné instituce fungují ve všech zemích Evropské unie a zřízení našeho Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) i přijetí příslušného zákona bylo v roce 2000 dokonce podmínkou přijetí naší země do Evropské unie.
14.04.2015 11:12 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Souhlas se zpracováním údajů by měly děti smět dát od 15 let

 
Souhlas se zpracováním osobních údajů by měly mít možnost bez souhlasu rodičů udělit děti od 15 let. Počítá s tím návrh zákona o zpracování osobních údajů, který dnes schválila vláda. Původní předloha počítala s tím, že by hranice byla na 13 letech, kabinet však i z iniciativy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) podpořil vyšší hranici, řekl novinářům ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO).
21.03.2018 14:45 |

podobné články

Praha musí nabízet OPENCARD bez zpracování osobních údajů

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) chce, aby Praha do konce června začala nabízet osobní elektronickou tramvajenku bez zpracování osobních údajů, která bude sloužit jen jako tramvajenka s fotografií a informacemi o držiteli vytištěnými přímo na kartě.
26.01.2011 17:05 |

podobné články

Opencard nebude nově zpracovávat osobní údaje

 
Praha začne v lednu vydávat kartu opencard bez zpracování osobních údajů za stejných podmínek jako kartu s osobními údaji. Novinářům to řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zda budou obě karty zadarmo, nebo zpoplatněny, primátor nechtěl říci. Podle mluvčího opencard Martina Opatrného je vydávání po technické stránce připraveno, je nutné pouze rozhodnout, za jakých podmínek bude možné kartu získat. Vydávání karet na jméno a karet bez zpracování osobních údajů za stejných podmínek Praze nařídil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).
08.12.2011 22:40 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Svoboda (736 článků)

ÚOOÚ k návrhu zákona o zpracování osobních údajů

 
Úřad pro ochranu osobních údajů uvádí své priority, které prosazoval v rámci legislativního procesu v souvislosti s návrhem zákona o zpracování osobních údajů, který začala na konci března projednávat sněmovna a který týden předtím schválila vláda společně s většinou připomínek Legislativní rady vlády.
14.04.2018 13:30 |

podobné články

ÚOOÚ ke zpracování osobních údajů v souvislosti s šířením koronaviru

 
Úřad pro ochranu osobních údajů zaznamenal v souvislosti s šířící se nákazou koronavirem (COVID-19) v České republice dotazy týkající se zpracování osobních údajů. S přihlédnutím k aktuální situaci a k opatřením Vlády ČR a ústředních orgánů poskytuje následující vyjádření.
17.03.2020 21:41 |

podobné články

ÚOOÚ: Informační systém od externího dodavatele nezbavuje správce odpovědnosti za správné zpracování osobních údajů

 
Úřad pro ochranu osobních údajů připomíná na základě svých dozorových poznatků odpovědnost správce i za takové zpracování osobních údajů, které je prováděno s využitím externího informačního systému, který si správce pořídil.
27.07.2020 18:20 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Lidičky, pozor na sociální sítě a hlídejte si občanky: Dnes je den ochrany osobních údajů!

 
Za ustanovení osobních údajů jakožto údaje soukroméno - osobního by měl být rád každý nás. Den ochrany osobních údajů byl stanoven na 28. ledna díky přijaté úmluvě o ochraně osob se zřetelem na zpracování osobních dat, stalo se tak roku 1981 ve Štrasburku.
28.01.2018 05:05 |

podobné články

ÚOOÚ: Udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost

 
Úřad pro ochranu osobních údajů upozorňuje v souvislosti s přípravami na nový právní rámec ochrany osobních údajů (GDPR), že udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost.
17.03.2018 15:55 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Často kladené otázky ke změnám v předávání osobních údajů do třetích zemí

 
Úřad pro ochranu osobních údajů na svých webových stránkách doplnil rubriku Často kladené otázky k předávání osobních údajů do třetích zemí o dotazy k aktuálnímu tématu zrušení štítu soukromí EU-USA a jeho vlivu na správce.
03.09.2020 20:35 |

podobné články