Článek

Zelenina drasticky zdražila, květák vyjde i na 70 korun. Odborník prozradil důvod

 
Koho straší chřipková epidemie a teď v obchodech kouká po něčem, co by mu podpořilo imunitu, asi se nestačí divit. V oddělení zeleniny se za pouhých pár týdnů odehrála hotová revoluce: ceny některých druhů vyletěly o desítky procent nahoru. Počasí udělalo z okurek, rajčat, květáku či paprik luxusní zboží…
02.02.2020 05:10 |

podobné články

Podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Inspekce zadržela v Česku květák plný jedů. Na polského dovozce si „došlápne“

 
Květák od polského pěstitele s nadlimitním obsahem několika různých pesticidů zadržela v Česku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Informoval o tom mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Jednalo se o květák nalezený ve velkoskladu dodavatele Bovys ve Štokách na Havlíčkobrodsku.
05.12.2018 18:50 |

podobné články

Čuba (SPO): Čerstvé potraviny žádný dovoz nenahradí

 
Rád bych napravil obelhávání nás všech v oblasti, která je mi nejbližší. Je na čase vrátit se k čerstvým a kvalitním potravinám. Čerstvá pro mě nikdy nebudou rajčata, okurky, květák či jiná zelenina ze Španělska a podobných zemí. Čerstvá zelenina je ta, kterou dostaneme domů do 24 hodin od sklizně. To je ta jediná čerstvá zelenina.
16.10.2014 22:30 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Křivá zelenina v obchodech? Češi jdou hlavně po „ošklivých“ bramborách

 
Křivá, ošklivá nebo neobyčejná – tak pod tím vším se už měsíc v některých supermarketech prodává zelenina, která nesplňuje přísné estetické normy. Podle prodejců má u Čechů velký úspěch. Nejvíce pak kupují netradiční  brambory a papriky. Iniciativa Zachraň jídlo za tímto zájmem vidí i fakt, že taková zelenina vyjde až o polovinu levněji. Nicméně další distribuce je prý úkolem na další roky.
16.09.2016 21:55 |

podobné články

Senzační květák: Bílé růžičky vám pomohou zhubnout!

 
Je chutný, zdravý, lehce stravitelný. A navíc má málo kalorií. Údajně se pěstoval už před naším letopočtem. Rozšířen byl na Středním východě, k nám se dostal až okolo 18. století. V minulosti považovali lidé květák za zeleninu chudých, ale to už dávno neplatí.
06.09.2012 08:15 |

podobné články

Takhle vypadá rekordman: Gigantický květák o váze dítěte by nasytil celou vesnici

 
Britský pěstitel se může pochlubit výsledkem, jaký nemá ve světě zemědělství obdoby. V jeho skleníku vyrostl gigantický květák, který se stal světovým rekordmanem.
06.05.2014 08:15 |

podobné články

Recepty do stovky: Květák z trouby

 
Zeleninová klasika. Zkuste květák se salámem!
22.06.2014 05:15 |

podobné články

Vychtávky pro fajnšmekry: Co takhle špenát?

 
SERIÁL: Zelenina na talíři, zelenina v čase. Zelenina pro chuť i pro zdraví... Zapomeňte jednou pro vždy na mražený špenátový protlak a vychutnejte si jej čerstvý. Šťavnaté listy v salátech nebo tepelné úpravě.
24.06.2010 17:53 |

podobné články

Bio zelenina nemá vitamíny, tvrdí vědci

 
Před nedávnem zažila organická zelenina hotový boom. Spousta lidí ji začala kupovat. Věřila, že je zdravější než ta, na jejíž pěstování byly užity pesticidy a jiná umělá hnojiva. Jenže podle nové britské studie je organická zelenina méně šťavnatá a obsahuje méně vitaminů.
21.03.2011 07:20 |

podobné články

FN Brno: Zelenina a její místo v našich jídelníčcích

 
Zelenina je nenahraditelnou složkou zdraví prospěšné a vyvážené stravy. Zvýšení konzumace zeleniny patří mezi aktuální výživová doporučení, a to hlavně kvůli vzrůstajícímu počtu „civilizačních onemocnění“. Optimální konzumace zeleniny pomáhá snižovat riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, cukrovky a některých nádorů, navíc látky, které obsahuje zelenina, pozitivně ovlivňují imunitní systém.
25.04.2018 21:55 |

podobné články

Zdražení zeleniny i pokles cen masa: Na kolik vás letos vyjde štědrovečerní hostina?

 
Porovnání cen surovin potřebných k přípravě vánoční večeře se každoročně věnuje MF DNES. Z položek, jejichž cenu pravidelně sledují, letos nejvíc zdražila zelenina. Poklesu cen se oproti tomu dočkali milovníci masa, vepřová kýta nebo kapr letos vyjdou levněji než v loňském roce.
22.12.2018 08:55 |

podobné články

Kuřecí kotlík se zeleninou

 
Maso nakrájíme na kostičky a 8 -10 minut smažíme zvolna na margarínu ochuceném trochou soli nebo Knorr Aromatem. (Pokud používáte stehna bez kosti, potom pomalu smažte dalších 10 minut.) Mezitím oloupeme mrkev a nakrájíme ji na kousky. Mrkev, květák a 2 kostky bujónu přidáme k masu a pomalu smažíme 3 - 4 minuty. Poté dodáme hřášek. Zalijeme 400 ml vody a zvolna vaříme při nízké teplotě, dokud maso a zelenina nezměknou. Zatímco se směs vaří, připravíme rýži ve vodě, do které jsme vhodili zbývající zeleninovou bujónovou kostku. Přilijeme smetanu k masu a zelenině. Zahustíme 3 polévkovými lžícemi světlé Knorr jíšky a povaříme ještě 2 minuty. Dochutíme solí, pepřem a Knorr Aromatem. Podáváme s rýží posypanou nakrájenou petrželí.
29.02.2012 18:45 |

podobné články

Drtivá většina českých dětí do dvou let nejí zeleninu

 
Až 80 procent českých dětí do dvou let věku jí podle průzkumu málo zeleniny. Přes 70 procent dostává do pěti druhů, většinou mrkev, brokolici, petržel, celer, hrášek či květák. Zelenina bývá vařená, zakoupená v obchodě, řekla Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí, které v únoru průzkum udělalo.
27.03.2012 14:48 |

podobné články

Začala podzimní Flora Olomouc: České plody jen na výstavě?

 
Kdo chce vidět, jak vypadají česká jablka, hrušky, mrkve, cibule, květák a další ovoce a zelenina, měl by navštívit podzimní etapu výstavy Flora. Ta včera začala v Olomouci a je zaměřena na podzimní dary přírody.
05.10.2018 12:15 |

podobné články

Některá kina kvůli vyšší DPH zdražila i přesto, že návštěvnost klesá

 
Některá tuzemská kina kvůli zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent zdražila na začátku letošního roku vstupné až o deset korun. Ceny vstupného zatím nezvýšily zejména menší...
08.01.2012 13:25 |

podobné články

ČAP: Nová pravidla EU by zdražila pojistky o desítky procent

 
Nová evropská pravidla regulace pojišťoven by zdražila pojistné u klasických produktů životního pojištění o 20 až 30 procent a v neživotním pojištění o pět až 20 procent.
25.03.2010 20:55 |

podobné články

Fanoušci se bouří, Slavia citelně zdražila permanentky

 
Fotbalová Slavia má za sebou velmi špatnou sezonu. Skončila až na sedmém místě ligové tabulky, neprobojovala se do evropských pohárů a navíc ještě zdražila permanentky.
01.06.2010 16:00 |

podobné články

V Česku zdražila mouka, s cenou dolů šly pomeranče

 
V obchodech s potravinami během posledních dvou týdnů nejvíce zdražila pšeničná mouka, s cenou dolů šly nejvýrazněji pomeranče. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
19.11.2010 10:50 |

podobné články