Článek

Víte, jak voní spálené lidské maso? Čas přehodnotit těchto 30 let! říká zkušená žena k „době viru“. Dotaz generálu Pavlovi. Info o Rusku i z USA. A co se má dělat

 
ROZHOVOR Pandemie koronaviru je příležitostí přehodnotit ne naše členství v Evropské unii, ale fungování samotné EU. Exposlankyně ČSSD a bývalá členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy Anna Čurdová si pochvaluje, že v čele státu v této mimořádné situaci nestojí opoziční politici, kteří jen okopávají kotníky těm, co nesou odpovědnost. Prozrazuje, že někteří její ruští přátele velmi kritizují prezidenta Putina za to, že posílá letadla s pomocí do Itálie, ale i do USA. Zmiňuje i generála Petra Pavla, který kritizuje naši závislost na pomoci z Číny, a ptá se, proč nevyužije své kontakty a nepřiveze zdravotnický materiál z USA nebo z nějaké základny NATO.
07.04.2020 04:50 |

podobné články

Osobnosti: Anna Čurdová (14 článků) , Petr Pavel (774 článků)
Podobné články

Pozorovatelé OSN cítili v syrském Kubajru spálené lidské maso

 
Pozorovatelé OSN cítili spálené lidské maso, když vyšetřovali středeční masakr v syrské vesnici Kubajr v oblasti Hamá. Píší to v sobotu agentury AFP a Reuters.
09.06.2012 07:30 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Vláda navrhuje Zemanovi jmenovat tucet generálů. Znovu to zkouší i se šéfem BIS

 
Vláda ve středu schválila návrh na jmenování 12 generálů. V řadách armády by mělo být povýšeno osm lidí, včetně náčelníka generálního štábu Aleše Opaty, u policie by se povýšení týkalo tří důstojníků, včetně policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Dvanáctým kandidátem je ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, řekl ČTK vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Konečné slovo ve jmenování generálů bude mít prezident Miloš Zeman.
03.10.2018 11:55 |

podobné články

Osobnosti: Jan Hamáček (3129 článků) , Miloš Zeman (25614 článků)

KOMUNISTÉ si vzájemně voní!

 
Evoluční psychologové a genetikové vědí, že lidskou přitažlivost ze všech smyslů řídí nejvýrazněji čich. Dva jedinci, kteří se silně přitahují, si vzájemně nesmírně voní. To proto, že mají odlišné geny a můžou spolu zplodit zdravé děti. Američtí vědci však zjistili ještě něco jinak velmi zajímavého. Ačkoli geneticky můžou být dva sobě vonící lidé velmi odlišní, politicky jsou si naopak blízcí. Experimentální výzkum totiž prokázal, že nám člověku voní jedinci (i zcela neznámí), kteří mají podobné politické názory.
18.09.2014 18:00 |

podobné články

Revoluce v pocení?! Parfém, který voní více, když se člověk potí

 
Každý člověk zná ten pocit, kdy na sebe aplikuje parfém, ten v tu chvíli silně voní, ale pár hodin nato, když je celý uřícený a zpocený, parfém je pryč a prostorem se začíná šířit nevábný pach potu. Vědci z Belfastu našli řešení. Vyvinuli parfém, který se neuvolňuje hned po aplikaci na tělo, ale až ve chvíli, kdy kůže zvlhne potem. A čím víc se člověk potí, tím víc parfém voní.
03.04.2015 18:05 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Vtípek se sexy Jindřiškou

 
Opravář televizí si nemohl nevšimnout, jak je jedna jeho zákaznice půvabná. Pokaždé, když vešla do obýváku, mohl si oči vykroutit, jak si ji prohlížel. Když dokončil opravu a dostal zaplaceno, žena mu říká:"Víte, měla bych na vás takovou, ehm, nezvyklou prosbu. Ale musíte mi slíbit, že si to necháte pro sebe.""Ovšem, madam.""No, víte, těžko se mi o tom mluví, víte, můj manžel je hodný a milý muž, ale ech, on má jistou fyzickou vadu, víte, jistý nedostatek, no, víte, já jsem žena, ehm, vy jste mladý, zdravý a silný muž..."
25.04.2014 06:05 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Brutální drogu Krokodil, po které odpadává maso, už testují čeští feťáci: Netuší, co je pak čeká!

 
Zapomeňte na heroin, ten je, "jak eXtra.cz informovalo":http://www.extra.cz/droga-zvana-krokodil-a-zerouci-lidske-maso-se-objevila-uz-i-v-cesku-pozor-na-drsne-zabery-nejen-v-galerii-ale-i-ve-videu, dětským čajíčkem proti novému hitu z Ruska, droze Krokodil, o které "kolují na internetu videa":http://www.extra.cz/droga-zvana-krokodil-a-zerouci-lidske-maso-se-objevila-uz-i-v-cesku-pozor-na-drsne-zabery-nejen-v-galerii-ale-i-ve-videu, před kterými je potřeba zdůrazňovat, že jsou fakt jen pro extra otrlé.
02.10.2013 16:25 |

podobné články

Mandarína: Osvěžovač bytu i chuti. Jak ji pěstovat?

 
Víte, jak voní mandarína? Tedy nikoliv její plody, ale květy? Jejich vůni žádný osvěžovač vzduchu nenapodobí. Ale i čerstvě utržené mandarinky voní a chutnají úplně jinak, než ty, které koupíte v obchodě. Blesk.cz vám poradí, jak si trochu atmosféry Středomoří dopřát i doma v bytě…
26.03.2011 08:10 |

podobné články

Co uvařit k obědu, když vás honí čas

 
Co uvařit k obědu, když vás honí čas a vy si nemůžete dovolit stát několik hodin u sporáku s vařečkou v ruce? Tak nad touhle otázkou se čas od času zamyslí snad úplně každý. Vaření sice může být vaším největším koníčkem, ovšem i přesto tu a tam potřebujete recept na nějakou chutnou rychlovku, jejíž příprava vám nezabere hodiny, ale jen několik málo minut. Nezáleží na tom, zda před sebou máte důležitou pracovní schůzku, spěcháte na taneční vystoupení vaší dcery nebo se zkrátka jen chystáte ven s přáteli na skleničku něčeho dobrého – vědět, co uvařit k obědu, když vás honí čas, se vždycky hodí! Máte jen několik málo minut, než budete muset vyrazit z domu a stále ještě nemáte nápad na rychlý oběd, který by každému zachutnal a vás zbytečně nepřipravil o cenné minuty. Přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém získáte inspiraci co uvařit k obědu, když vás honí čas. Připravili jsme pro vás chutné recepty, které vás nalákají již svým názvem a svou chutí vám doslova učarují! Vepřová panenka zalitá pikantní pepřovou omáčkou Máte rádi maso a nejraději připravujete chutné pokrmy právě z této ingredience? Pak neváhejte a inspirujte se hned prvním receptem! Lehce pikantní pepřová omáčka zachutná každému, kdo má rád pálivé a panenka je klasika, na které si smlsne úplně každý. Potřebujete: 1,5 kg vepřové panenky 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje 2 dcl smetany na vaření 50 g nakládaného pepře v nálevu vaničku „šťáva na světlá masa“ sůl, pepř Postup: Vepřovou panenku omyjte, osolte a opepřete z obou stran a zprudka opečte na pánvi. Poté vložte do trouby a pečte při 190°C cca 8 minut podle velikosti masa. Po uplynutí času nechte vepřové maso odpočinout. Mezitím si z výpeku připravte pepřovou omáčku. Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět a poté na ní orestujte nakládaný... Čtěte více Příspěvek Co uvařit k obědu, když vás honí čas pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 15:40 |

podobné články

Zatímco tady běží v kinech Havel... Ovčáček překvapil v Reflexu. Fanoušci USA nebudou rádi

 
Prezidentův mluvčí se po nějaké době opět objevil v médiích, tentokrát v Prostoru X Čestmíra Strakatého. A rozhovor byl bohatý na různá témata, od Peroutky, přes projev na americké ambasádě až po nástup totality na Západě. Ovčáček trval na tom, že hnutí Black Lives Matter je rasistické a že na Západě už začínají převládat totalitní manýry. Zmínil i film o Václavu Havlovi a uvedl, v čem se sám podobá generálu Pavlovi.
29.07.2020 13:30 |

podobné články

Osobnosti: Václav Havel (6033 článků) , Matter Matter (130 článků)

Bývalý britský velvyslanec v Rusku řekl něco, co byste od něj nečekali

 
Bývalý britský velvyslanec v Rusku Tony Benton ve svém textu publikovaném v deníku The Telegraph píše o obavách, které v Rusku vzbuzuje rozšiřování NATO. Je přesvědčen, že by Západ měl politiku vůči Rusku přehodnotit a s Putinem se konečně rozumně dohodnout.
10.09.2014 11:15 |

podobné články

Podle čeho poznáte, že je nejvyšší čas změnit práci?

 
Každé ráno vstáváte rozmrzelí, máte špatnou náladu a při pouhé představě času stráveného v zaměstnání se vám obrací žaludek jako po několika jízdách na kolotoči. Máte problém vykopat se z postele, nastartovat vás nedokáže ani pořádný šálek silného kafe a jakmile se za vámi zavřou dveře práce, pociťujete úzkost a ovládá vás bezmoc. V takovém případě se nabízí otázka: není ten správný čas změnit práci?! Možná jste nad tím ještě nepřemýšleli, ale vaše podvědomí vám už nějaký čas vysílá jasné signály. Pokud jste je až do dnešního dne vědomě ignorovali, teď u byste neměli. Co když má vaše tělo pravdu a je správný čas změnit práci, která vás s největší pravděpodobností vysává? Jak poznat, že je čas změnit práci? Je jedno, zda do stávajícího zaměstnání docházíte dva roky, pět let nebo jste tam několik měsíců. Pokud vám daná práce nesedí a je pro vaše zdraví hrozbou, pak se není čemu divit, že se vás vaše tělo snaží chránit. Možná vám zmíněnou únavou, špatnou náladou, pesimistickým pohledem na svět nebo nekontrolovatelnou nevolností, čelem oroseným studeným potem a koleny připomínajícími želé snaží varovat, že je něco špatně. Jak tedy poznat, že je čas změnit práci? Signál první: je vám zle, jen když na práci pomyslíte O tomhle signálu jsme se v článku již zmínili. Projevuje se tak, že se vám udělá špatně už při pouhé představě, ať už si představíte cokoli spojeného s prací – šéfa, úkoly, kolegy. Signál druhý: cítíte se nedocenění Možná už nějaký čas trávíte na jedné a té samé pracovní pozici a nemůžete se hnout z místa. Ani ne tak proto, že byste na to neměli, ale proto, že vám vedení nedá ani jedinou příležitost. Pokud ale víte, že máte navíc, je zbytečné zůstávat někde, kde si vašeho talentu, umu a nadšení neumí vážit. Signál třetí: máte špatné... Čtěte více Příspěvek Podle čeho poznáte, že je nejvyšší čas změnit práci? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.04.2017 05:25 |

podobné články

Purpura a františek patří k Vánocům! Jak je správně pálit?

 
„Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní...“ Stejně jako tato písnička, tak i právě zmíněná samotná purpura dokáže navodit příchod nejkrásnějších svátků v roce. Zvládne to i františek. Víte, jak ho správně používat?
15.12.2020 08:40 |

podobné články