Článek

Velký test špekáčků: Používají výrobci tradiční recepturu? Které chutnaly nejvíce?

 
Meteorologové slibují o víkendu návrat příjemných letních teplot. Co by to ale bylo za léto bez mihotajících se plamínků a vůně právě dopečených špekáčků? Na jakou kvalitu téhle tábornické pochoutky můžete letos v obchodech narazit?
09.07.2020 06:05 |

podobné články

Podobné články

VELKÝ TEST ŠPEKÁČKŮ: Které jsou kvalitní a které plné tuku?

 
TEST: Jaro je v plném proudu a tak je tu čas tradičního opékání špekáčků. Které budou vítanou dobrotou a kterým se raději vyhnout?
30.04.2014 09:00 |

podobné články

VELKÝ TEST ŠPEKÁČKŮ: Které jsou podle šéfkuchaře kvalitní a které plné tuku?

 
TEST: Jaro je v plném proudu a tak je tu čas tradičního opékání špekáčků. Které budou vítanou dobrotou a kterým se raději vyhnout?
23.05.2014 05:55 |

podobné články

Velký test špekáčků: Kolik procent masa obsahují?

 
Není špekáček jako špekáček! Ačkoli je tahle tradiční tábornická pochoutka na unijním seznamu zaručených tradičních specialit, není zapsána »bez výhrady názvu«. Takže se může stát, že v obchodě můžete narazit na čtyři druhy špekáčků. Jak je rozpoznat?
04.08.2015 17:20 |

podobné články

Pavel Janoš (50) z Pardubic pečlivě střeží rodinnou recepturu... Perníky pečeme už 100 let

 
Tradiční český perník už odpradávna nechybí na téměř žádné vánoční tabuli. Přes 100 let jej v Pardubicích peče i rodina Pavla Janoše (50). Dodržuje přitom nejen původní recepturu, ale i jednu velmi důležitou zásadu starých perníkářů. Těsto, z něhož se pochoutka peče, nechává odležet 6 měsíců.
23.12.2018 12:10 |

podobné články

Test špekáčků: Jak je správně opékat, aby byly šťavnaté

 
Praskání dřeva, pohled do mihotajících se plamínků a vůně právě dopečených špekáčků. Kdo by tradiční tábornické pochoutce odolal? Najít ale v regálech obchodů kvalitní a dobrý špekáček může být i opravdová »bojovka«!
01.08.2015 06:00 |

podobné články

Velký test špekáčků: Dejte si pozor na to, jaké kupujete!

 
Česká potravinářská komora si dělá vlastní testy potravin. Na pomoc si přizvala Vysokou školou chemicko-technologickou a začala testováním české speciality – špekáčků. „Taky máme děti a zajímá nás především, co je dobré a po čem sáhnout z toho, co máme na výběr,“ říká mluvčí komory Dana Večeřová.
17.02.2012 14:30 |

podobné články

Velký test špekáčků: 16 kousků od různých výrobců, kdo nakonec vyhrál?!

 
Odborník na slovo vzatý, vyučený řezník Martin Kocura, který nyní sleduje kvalitu farmářských výrobků v prodejnách Náš Grunt, varuje před na první pohled výstavními špekáčky. Realita je ale vždy jiná. Zkontrolovali jsme 16 špekáčků, který se nedal jíst a který byl naopak nejlepší?
12.08.2014 05:15 |

podobné články

Obama vyzradil recept na svůj ležák, český pivař by to nepil

 
Americký prezident Barack Obama vyzradil recepturu na pivo, které si nechává vařit v Bílém domě. Původně chtěl recepturu tajit, ale poté, co třináct tisíc Američanů podepsalo petici a jeho rádci ho upozornili na fakt, že má pár týdnů před prezidentskými volbami, šel šéf Bílého domu s pravdou ven. A nutno dodat, že medový mok by asi průměrného českého pivaře nenadchl.
08.09.2012 15:45 |

podobné články

Osobnosti: Barack Obama (2500 článků)

Jak se dostat špekáčku na »špek«? Návod na správné opékání buřtů, sýru, chleba!

 
Praskání dřeva, pohled do mihotajících se plamínků a vůně právě dopečených špekáčků. Tradiční tábornické pochoutce odolá jen málokdo, zvlášť za teplých víkendových večerů. Těch ale s blížícím se koncem prázdnin ubývá a jak rosničky předpovídají, užít bychom si jich měli doslova už jen pár. Proč je tedy nevyužít?
25.08.2012 12:05 |

podobné články

„V EU vyhrál rozum,“ výrobci tuzemáku slaví. Do pralinek už ale rumové aroma nepůjde

 
České likérky a ministerstvo zemědělství slaví. Před Evropskou komisí se jim v úterý podařilo obhájit výjimku, která jim umožňuje při výrobě tuzemáku využívat tradiční rumové aroma. To přitom bude jinde od neděle 22. dubna zakázáno. Komise se totiž bojí potenciálních rakovinotvorných látek, které jsou v rumovém éteru obsažené. Výrobci ovšem od začátku poukazují na to, že problematické látky jsou jinde obsažené v mnohem větším množství. Výrobci cukrovinek, kteří rumové aroma také používají, byli už před verdiktem EU opatrnější a ingredienci se rozhodli vyměnit bez ohledu na výsledek jednání.
17.04.2018 15:35 |

podobné články

Nechutnají buřtíky tak, jak si pamatujete z dětství? Jak poznat kvalitu špekáčků a masa na gril?

 
Zezelená vám šunka po pěti minutách od rozbalení a salám vůbec nechutná jako maso? Na kvalitu masných výrobků a především hitu léta – špekáčků se můžete ptát odbornice z řeznictví a uzenářství Matek, které má tradici už od roku 1548. Ivana Matková, dodavatel farmářských prodejen Náš grunt, bude na vaše dotazy odpovídat v pondělí 29. 6. od 13 hodin. Své dotazy pokládejte už teď.
25.06.2015 15:40 |

podobné články

Špekáčky splňují normy, ale masem nepřetékají

 
Je léto, prázdniny a k nim neodmyslitelně patří táboráky a vůně opékaných špekáčků. Ne všechny, které zakoupíme, v nás díky kvalitní chuti vyvolají vzpomínku na doby dřívější, kdy jsme si na nich jako děti při ohníčku pochutnávali. Proto pořad internetové televize Stream A DOST! společně s deníkem Právo a serverem Novinky cz. nechal v nezávislé laboratoři otestovat 12 druhů špekáčků.
05.08.2015 10:15 |

podobné články

RÁDCE DO KUCHYNĚ: Jak nakoupit jen ty kvalitní špekáčky

 
Sezóna špekáčků s létem neskončila. I v zimě si na těchto uzenářských výrobcích můžeme pochutnávat. Některé pokrmy z nich – například buřty na pivě nebo utopenci – navíc patří spíše k chladnějším ročním obdobím. V obchodech ovšem najdeme různé druhy špekáčků. Přinášíme vám několik užitečných rad a tipů, jak vybrat ten nejkvalitnější.
09.12.2013 12:25 |

podobné články

Věnec špekáčků visící na maršálu Koněvovi. Na Praze 6 to žije

 
O možném přestupku ve věci zavěšení věnce špekáčků na sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6 rozhodne tamní městský úřad nejdříve v únoru. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí městské části Ondřej Šrámek. Městská policie podle její mluvčí Ireny Seifertové uzenky se stuhami s ruskými nápisy na soše objevila v sobotu ráno. O činu informovala úřad šesté městské části. Hasiči z Lysolají odpoledne věnec sundali, doplnila.
31.12.2019 14:55 |

podobné články

Extra slevy i příspěvek na testy. Cestovky bojují o dovolenkáře mířící do Řecka

 
Některé cestovní kanceláře klientům, kteří s nimi pojedou do Řecka, přispějí na test na koronavirus. CK Alexandria zaplatí test všem klientům s odjezdem od 17. srpna, ale jen do výše 1674 korun, kterou stanovilo ministerstvo zdravotnictví jako maximální sumu za tento test, řekl marketingový ředitel CK Petr Šatný. CK Blue Style podle své mluvčí Jany Ondrejechové na test dá až 1750 korun. Ve fakultních a krajských nemocnicích je cena za test 1756 korun. Soukromá odběrová místa si mohou účtovat i více. CK Čedok podle své mluvčí Evy Němečkové přispěje na test 1500 korun, ale jenom na nově zakoupené zájezdy do Řecka s odjezdem od 17. srpna.
11.08.2020 18:30 |

podobné články

Přijdeme o další ČESKOU specialitu? Chtějí nám zatrhnout Pražskou šunku!

 
Tradiční česká lahůdka, Pražská šunka, na které si pochutnáváme více než 130 let, se možná bude muset jmenovat jinak. Němci, Rakušané, Italové, a dokonce i Slováci totiž tradiční recepturu napadli u Evropské komise.
27.05.2013 22:35 |

podobné články

Nugety z růžové hmoty, pesticidy v hranolkách. McDonald's vyvrací mýty o svém jídle

 
McDonald's pokračuje v kampani Na rovinu, ve které otevřeně diskutuje nad kvalitou svých pokrmů a uvádí na pravou míru řadu mýtů a polopravd. Vyvrací například informace, že české pobočky prodávají maso napíchané antibiotiky, že místo vajec používají náhražky nebo že se nugety vyrábějí z růžové hmoty. „Neznám recepturu a technologické postupy tohoto fastfoodového řetězce. Zákazníci by ale měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu,“ kontruje dietoložka Hana Mojžíšová. Na žádost redakce okomentovala mýty, které se McDonald’s snaží vyvrátit.
15.01.2016 11:35 |

podobné články

Testovali jsme saláty Caesar: Podle čeho vybírat? Kolik masa skutečně obsahují?

 
Caesar salát – oblíbený letní pokrm s kousky kuřecího masa. Málokdo ale ví, že původně v něm kuřecí vůbec nebylo! Jak výrobci Caesar salátů z obchodů ctí téměř stoletou recepturu?
10.06.2021 06:05 |

podobné články

Tradiční výrobci dřeváků jako vymírající druh. Přijde Nizozemsko o svůj symbol?

 
Ještě před několika desetiletími jich byly tisíce, dnes jich je ale sotva kolem třicítky a většinou už mají šediny. Poslední výrobci dřeváků v Nizozemsku brání své tradiční řemeslo, jehož produkty kdysi mívali na nohou všichni Nizozemci.
09.04.2017 15:35 |

podobné články