Článek

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat šizené pečivo jak to poctivé správně uchovat?

 
Víte, co dáváte do svého nákupního košíku? Na trhu je spousta výrobků, ale dokážete vybrat ty pravé? Vyznáte se v druzích pečiva, víte, jak vybrat ta nejlepší vejce, jak nakupovat maso, ovoce či zeleninu? V názvosloví potravin není někdy snadné se vyznat, ale seriál Chytrý nákup, který v deníku Aha! dnes startuje, vám poradí. Odhalte triky výrobců i obchodníků.
24.02.2015 12:10 |

podobné články

Podobné články

PODVÁDĚJÍ NÁS: V Tescu prodávali plesnivý sýr, v Albertu šizené těstoviny

 
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce objevili na pultech českých obchodů další zkažené a šizené potraviny. Tentokrát přišli na plesnivé sýry, medovinu s alergeny a šizené vaječné těstoviny.
30.01.2013 10:55 |

podobné články

Tyto rybí prsty z Polska jsou šizené, varuje potravinářská inspekce

 
Inspekce opět odhalila šizené potraviny. Rybí prsty z Polska obsahovaly méně masa, než bylo uvedeno na obalu.
23.04.2014 12:45 |

podobné články

Tmavé pečivo neznamená vždy zdravé pečivo

 
Je tmavé pečivo skutečně celozrnné? A jak ho poznáme?
04.01.2010 09:05 |

podobné články

Konec obelhávání zákazníků. Dopékané pečivo bude mít v obchodech označení

 
Pečivo, které je v obchodech dopékáno ze zmražených polotovarů, bude muset být v regálech povinně označováno údajem "rozpečeno". Ministr zemědělství Petr Bendl minulý týden podepsal vyhlášku upravující značení pekárenských výrobků. Bendl to dnes řekl na Žofínském fóru. Dopékané pečivo se tak má odlišit od čerstvého. Předpis by měl začít platit během několika týdnů.
28.05.2012 17:30 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (500 článků)

Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější?

 
Bílé pečivo nám slepuje střeva, tloustne se po něm, rozpékané pečivo je horší než čerstvé. Nejlepším řešením je bezlepková dieta. Omyl. Přinášíme vám řadu mýtů o chlebu a pečivu, které raději ve svém jídelníčku nechceme.
01.07.2015 05:18 |

podobné články

»Zabijácké pečivo«? Nevěřte mýtům!

 
Lepek slepuje střeva, po pečivu se tloustne a rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé! To je jen malý výčet mýtů, které o pečivu kolují. Přitom ale chléb a pečivo by měly mít ve vyváženém jídelníčku své místo. Musíte ale umět vybírat a jíst ho přiměřeně!
06.07.2015 05:15 |

podobné články

Tipy jak se správně nalíčit

 
Jak se správně nalíčit, aby se váš výsledný make-up stal tou nejlepší vizitkou a dal tak vašemu okolí jasně najevo, že o sebe pečujete s maximálním úsilím? Ačkoli si většina žen myslí, že své kosmetické štětce ovládá se vší parádou a jsou si jisté v kramflecích, jen hrstička z nich skutečně rozumí líčení a ví, jak se správně nalíčit. Kromě správné techniky líčení je důležité používat i kvalitní štětce nebo vhodné kosmetické výrobky v podobě řasenky, očních stínů, podkladové báze nebo make-upu. Pamatujte, že méně je někdy více a u líčení to platí obzvlášť! Užitečné tipy jak se správně nalíčit v několika krocích Ne všem ženám bylo shůry dáno, aby vypadaly dokonale i bez zásahu štětce nebo make-upu. Jestliže i vy patříte k obyčejným smrtelnicím, které si zkrátka k oné dokonalosti musí trochu pomoci, pak si nenechte ujít naše tipy, s jejichž pomocí bude líčení hračka. Krok první: Čištění a hydratace Pokud chcete, aby vám make-up na tváři vydržel po celý den, pak musíte svou pleť na tak náročný úkol připravit. Pamatujte, že make-up lépe drží v případě, kdy je pleť pod ním čistá, není mastná a je dobře hydratovaná. Vaším prvním úkolem proto je pleť důkladně vyčistit, odmastit ji pomocí odličovače nebo micerální vody a nebojte se použít tónující krém, jehož úkolem je sjednotit barvu pleti a zakrýt nedokonalosti. Krok druhý: Make-up Hned druhým krokem je nanesení make-upu, který by měl být odstínově co možná nejpodobnější vaší přirozené barvě pleti. Snažte se vyhýbat přílišně výrazným kontrastům, protože tmavý obličej a oproti němu světlý krk rozhodně nevypadá dobře. Proto nezapomeňte make-up pomocí štětce rozetřít do ztracena a nakonec jej zafixovat pomocí pudru. Krok třetí: Líčení očí Líčení očí je věcí každého z nás. Hodně záleží na tom, jaký typ líčení chceme zvolit, jestli dáme přednost výraznějším očím, nebo naopak výraznějším... Čtěte více Příspěvek Tipy jak se správně nalíčit pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 06:10 |

podobné články

Jak uchovat vlašské ořechy

 
Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech velmi oblíbenou a často používanou surovinou. Ať do cukroví či nedělení buchtu ke kávě nebo jen zobání na chuť. Navíc jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, mangan, vápník, draslík a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 mastné kyseliny. Mimo jmenovaných vitamínů, minerálů mají výborný vliv na lidskou psychiku, udržují zdravé nehty, vlasy a pleť. Snižují krevní tlak a slouží také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vlašské ořechy mají navíc antioxidační a protizánětlivé účinky. Blýsknout se mohou i pozitivním vlivem na trávení. Jejich pravidelným zařazováním do jídelníčku zlepšíme činnost mozku, paměť a soustředěnost, včetně prevence Alzheimerovy choroby. Důvodů, proč mít po ruce vlašské ořechy je bezesporu nespočet, ale jak je správně uchovávat? Způsoby uchovávání vlašských ořechů Způsobů jak uchovávat tedy uskladňovat vlašské ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, sušit, zamrazit, zavařit, naložit do medu. My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání – sušení vlašských ořechů. Uchovávání vlašských ořechů Pro uchovávání vlašských ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci. Nasbírané ořechy vložíme do síta či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší – ideálně průvan či vítr. Mohou se sušit však také u kamen, topení či trouby – vysýchají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a... Čtěte více Příspěvek Jak uchovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

Pozor na šizené potraviny! Poradíme vám, jak správně číst etikety!

 
POZOR NA PODVODY! Co skutečně stojí na etiketě vaší oblíbené potraviny a jak je správně číst? Poradíme vám, jak se nenechat podvést.
19.02.2013 19:15 |

podobné články

Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí? VELKÝ RÁDCE

 
Dopravní nehoda za hranicemi České republiky není vůbec radostná událost, tím spíše, že si tím zkazíte celou dovolenou. Pokud ale budete číst našeho rádce a postupovat správně, aspoň budete připraveni.
24.08.2014 08:05 |

podobné články

Rady Petra Havlíčka: Tip na správné pečivo - domácí finský žitný chléb

 
V dnešní době, kdy na nás hypermarkety a supermarkety chrlí pečivo nevalné kvality,  je varianta upéci si doma vlastní chleba často jedinou možností, jak si pochutnat na kvalitním, zdravém, ale i chutném chlebu.
18.02.2013 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Rada (206 článků)

Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte?

 
Někdy vaše snaha zhubnout nemá požadovaný efekt, i když se snažíte. Možná opravdu děláte všechno, o čem jste přesvědčené, že je správně, ale váha pořád stávkuje. A motivace se pomalu vytrácí. Opravdu bývá těžké neztrácet trpělivost, když ani po několika týdnech není úbytek váhy takový, jaký čekáte. Pojďme si vyjmenovat ty nejčastější chyby, které při hubnutí můžete dělat. Jíte málo, vaše tělo si tak drží tukové zásoby Pro správnou funkci potřebuje tělo dostatek živin a energie. Když mu je nedáte, zpomalí metabolismus a začne si tvořit rezervy na horší časy. Proto je vhodné jíst  malé porce vyvážené stravy častěji denně. Neznamená to začít se přejídat, ale začít jíst pravidelně potraviny se správným poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Vynechávání tuku v potravě Při zdravém hubnutí je nutné snížit příjem tuků, ale není možné je úplně vyloučit. Nejen, že některé vitamíny se rozpouští jen v nich, ale tuky jsou také nositeli chuti. Jestliže si začnete kupovat odtučněné výrobky, zcela jistě jsou dochucovány uměle, hlavně cukrem. Takže nakonec může být potravina bez tuku méně dietní než ta s tukem. Už žádné pečivo! Přestali jste jíst pečivo, protože je plné sacharidů, díky nimž se vám usadily tuky v pase? Je rozumné, pokud se vzdáte bílého pečiva a nahradíte ho tmavým celozrnným. Je totiž velmi pravděpodobné, že se ho nedokážete bez náhrady vzdát na zbytek života a ve  chváli, kdybyste ho opět zařadili do jídelníčku, dojde k jo – jo efektu. Hodně zeleniny a ovoce Je v pořádku dát si misku zeleninového salátu místo těžkého majonézového, to je správná cesta. Jestli ovšem budete mezi jednotlivými jídly jíst hodně ovoce, které je plné cukru, a sladkých druhů zeleniny, můžete spořádat mnohem víc sacharidů, než kdybyste si dali třeba pizzu. Moc se snažíte Nejhorším průvodcem vašich snah o zhubnutí je stres a urputná snaha. Jestliže budete neustále... Čtěte více Příspěvek Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.01.2018 22:20 |

podobné články

Velký rádce Blesku - Jak získat peníze pro vaše děti?

 
Již po třetí vychází Velký rádce Blesku, který přináší 600 otázek a odpovědí, jak vydělat na změnách v roce 2018. Tentokrát na téma děti - na co všechno máte při péči o dítě nárok?
16.04.2018 08:05 |

podobné články

Máte rádi skutečnou kvalitu? 7 rad od chlebového sommeliéra, jak poznat a vybrat to nejlepší pečivo

 
Chléb je prostě boží dar. Jak ale poznat skutečnou kvalitu? Chlebů je na trhu obrovský výběr. Naletět a přinést si domů nějaký hnus? To se stane lehce. Pojďme se podívat, co doporučuje sommeliér Jaroslav Albrecht.
31.08.2017 10:40 |

podobné články

Jak správně nalakovat nehty?

 
Nehty jsou vizitkou žen, a ačkoli zaujímají jen velice malou část lidského těla, dokážou upoutat hodně pozornosti. Upravené a pěstěné nehty působí na vaše okolí dojmem, že o sebe pečujete a věnujete dostatek pozornosti i tak zanedbatelné části vašeho těla. Mnoho žen si ale neumí nehty správně nalakovat, což pak vede k mylným tvrzením, že ani ten nejdražší a nejkvalitnější lak na nehtech zkrátka nevydrží déle než pár dní. Není tomu tak. Na vině není ani tak kvalita použitého laku jako spíše jeho nesprávná aplikace. Umíte si nehty správně nalakovat, nebo potřebujete poradit? Příprava nehtů V první řadě je důležité nehty na aplikaci laku připravit. Není to nic složitého – stačí je důkladně odmastit a zbavit všech nečistot či zbytečků předešlého laku. Na škodu nejsou ani výživné kůry, které nehtům jedině prospějí. Kůžička okolo nehtů Ještě než se pustíte do lakování, věnujte pozornost i kůžičce okolo nehtů. Její neupravenost by mohl vést ke špatnému nalakování, které by se loupalo a nepůsobilo by dobře. Lehce kůžičku zatlačte pomocí pomerančového dřívka, ale pozor – nikdy jí nestříhejte! Správné pilování Obecně platí, že by se neměly pilovat jemné a změklé nehty, například po koupeli. Použijte jemný pilník a nehty vždy pilujte jen jedním směrem. Vrstva podkladového laku Máte-li suché a čisté nehty v požadovaném tvaru, můžete přistoupit k nanesení podkladového laku. A proč je důležité, abyste tento krok nepodcenili? Podkladový lak se postará o to, aby byly nehty na povrchu dokonale hladké a rovné, zároveň odsraní případné nedokonalosti. Vybírejte takový podkladový lak, který vašim nehtům dodá potřebou výživu a zajistí jejich správný růst. Samotné lakování A teď již k samotnému lakování. Není to těžké a pamatujte, že učený z nebe nespadl. S každým dalším lakováním budete mít tento fígl v ruce a výsledky budou jen lepší a lepší. Nehty se lakují třemi plynulými tahy a to vždy od středu nehtu do... Čtěte více Příspěvek Jak správně nalakovat nehty? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:10 |

podobné články

ZDRAVOTNICKÝ RÁDCE: Pozor! Kvůli nemocenské můžete přijít o peníze i práci

 
Víte, jak se správně chovat na nemocenské? Na jaké peníze máte nárok? A věděli jste, že je vaší povinností nemocného mít označený a funkční zvonek? Přinášíme další díl ze seriálu "zdravotnický rádce".
11.02.2013 22:05 |

podobné články

11 rad do kuchyně jako od babičky

 
Zkušenosti našich předků se nám hodí dodnes a nikde to není znát víc než v kuchyni. Babičky byly nejen spořivé, ale také důmyslné hospodyňky, většina jejich rad se předává v rodinách z generace na generaci. V době, kdy se stále víc zamýšlíme nad životním prostředím, jsou rady, jak uklidit a vyčistit domácnost bez chemie, nedocenitelné. Stejně tak se nám hodí tipy, jak se zbavit rozličného hmyzu nebo jak zachránit pokažené jídlo. Odtajníme vám některé vychytávky při vaření a jak léčit různé neduhy. Přesolená polévka není problém, když do ní můžete rozkrájet brambor. Jestliže se brambor do polévky nehodí, zkuste v ní chvíli povařit mrkev a tu pak vyndat. Přesolené uzené maso dejte na půl hodinky do mléka, to přebytečnou sůl vytáhne. Když to přeženete s pepřem,zmírní chuť jídla jablko, rozkrojené na čtvrtky. To v jídle chvíli povařte a pak vyndejte. Rozkrojený citron vydrží déle čerstvý, když ho ponoříte do misky s vodou a uchováte v lednici. I po týdnu z něj můžete v klidu vymačkat šťávu. Pečivo zůstane měkké až tři dny, když do chlebníku uložíte také oloupané jablko. Nejspíš tuto fintu znáte z vánoc, kdy jablko přidáváme k perníčkům, aby změkly. Křupavý okolek koláče získáte, když ho před pečením a ještě jednou během pečení potřete sladkým mlékem. Jak prosté. Šťavnatý koláč získáte, když přes náplň uděláte z těsta mřížku nebo starou osvědčenou drobenku. Tyto “poklopy” nedovolí páře unikat, takže pečivo zůstane vláčné. Přesně to je tajemství fantastických koláčů od babičky. Bolí vás v krku? Pomůže tvarohový obklad. Naneste tvaroh na kousek hadříku a ten si uvažte kolem krku. Obklad sráží i horečku. Křenová placka, tak jak ji znal Švejk, pomáhá při výronu i na revma. V létě můžete použít na obklad naklepané listy této rostliny. Při potížích s ledvinami jezte med. Ten pomáhá rozšiřovat kanálky a odvádět tekutinu. Mizí... Čtěte více Příspěvek 11 rad do kuchyně jako od babičky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.03.2018 23:35 |

podobné články

KONEC MÝTU? BÍLÉ PEČIVO je pro zdraví důležité, tvrdí vědci!

 
Tohle je zřejmě konec jednoho velkého mýtu! Podle nové studie není bílé pečivo tak škodlivé, jak se říká. Tělo ho dokonce potřebuje. Jak je to možné?
16.06.2014 11:00 |

podobné články

Jak zpracovat vlašské ořechy

 
Sklizeň vlašských ořechů vrcholí, teď je přesně ten čas, kdy je potřeba celou letošní úrodu zpracovat tak, aby ořechy vydržely co nejdéle. Vlašské ořechy můžeme uskladnit vyloupané i ve skořápkách, jen je nutné, aby měly možnost řádně vyschnout a neplesnivěly. Ořechy sklízíme ve chvíli, kdy začnou padat ze stromu. V tu chvíli jsou správně zralé. Vyplatí se rozprostřít pod strom plachtu, na kterou budou plody padat, vy je potom seberete i s plachtou a nemusíte se ohýbat pro každý zvlášť. Tím si sběr hodně zjednodušíte. Zelené oplodí nevyhazujte Jestliže máte ořešák na zahradě a úrodu zpracováváte už řadu let, jistě máte svůj obvyklý postup uskladnění. Pokud jste k nim ovšem přišli jen díky tomu, že se někomu z okolí letos urodilo ořechů víc, než potřebuje, nejspíš teď váháte, co s nimi. Začneme tím, že se ořechy musí očistit od zeleného oplodí. To mimochodem barví kůži do hněda a spolu s listy ho využijete při léčbě žaludečních či střevních problémů a na utišení nervové soustavy. Stačí si ho usušit a vařit si z něj čaj slazený medem. Vylouskat nebo ne? Univerzální odpověď na tuto otázku není, obojí je správně. Jestli máte dostatek místa v dobře odvětrávané místnosti (například na půdě), kde můžete ořechy sušit ve skořápkách, pak toho využijte. Dobře usušené ořechy vám takto vydrží určitě nejméně do příští sklizně. Čerstvé ořechy se ale lépe louskají a sušit je můžete i vyloupané. Usušené pak nasypete do dózy s uzávěrem, kde vydrží i několik měsíců. Druhou variantou, jak ořechy uchovat, je zamrazení v mikroténovém sáčku. Do mrazáku je můžete dát i předem namleté, připravené na pečení. Jestliže máte ořechů hodně a nechcete riskovat, že vám špatným uskladněním zplesniví nebo žluknou, můžete si je zavařit. Nasypejte je do zavařovacích sklenic, pořádně uzavřete a dejte je na několik minut do mikrovlnky, nebo je sterilizujte... Čtěte více Příspěvek Jak zpracovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.10.2018 22:25 |

podobné články