Článek

Veleba: 33% soběstačnost v ovoci, 25% v zelenině. Maso? Utrpení. Paní Jourová, úkoly pro vás, místo chvály Vystrčila

 
ROZHOVOR I když čas pandemie jasně ukázal smysl a výhody potravinové soběstačnosti, přimlouvat se za její podporu prý stále ještě chce mnoho politické odvahy. Na sněmovní úrovni téma vznáší zejména SPD, na úrovni odborné pak za téma dlouhodobě bojuje Jan Veleba, bývalý předseda Agrární komory a rovněž bývalý senátor. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, že potravinová soběstačnost je opředena řadou mýtů a polopravd, které šíří obvykle její odpůrci.
08.09.2020 09:35 |

podobné články

Osobnosti: Masa Masa (22 článků) , Masa Masa (22 článků)
Podobné články

„Volný trh? Volná zlodějna, jo, jo.“ Veleba k českým a cizím potravinám: Účtování s Moravcem, Tvarůžkovou a jinými. A překvapivé info

 
POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Vážné obavy o naši potravinovou soběstačnost má bývalý dlouholetý šéf české Agrární komory, bývalý senátor a zastupitel Kraje Vysočina Jan Veleba. „Mám totiž pocit, že vyslovit sousloví „potravinová soběstačnost“, pojem v západních zemích tak samozřejmý, je snad něco jako velezrada, a že je k tomu dnes už potřeba kus osobní odvahy. Holt zahraniční obchodní řetězce nás mají v rukou,“ říká Jan Veleba.
13.06.2020 10:30 |

podobné články

Koronavirus na ovoci a zelenině? Zbavte se virů jednoduše a bez chemie

 
Drží se na potravinách a zejména ovoci a zelenině koronavirus? Státní zdravotní ústav (SZÚ) přiznává, že se Češi neustále ptají. I když ústav nezaznamenal z literatury žádný dokázaný případ přenosu covid-19 z povrchu syrové zeleniny a ovoce, nebylo ani zcela vyvráceno, že nákaza je možná i touto cestou. Jak tedy účinně dekontaminovat ovoce a zeleninu bez použití chemických látek? Odborníci vyzkoušeli blanšírování.
08.04.2020 05:35 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Podle vědců pesticidy v ovoci podporují hyperaktivitu dětí

 
Děti vystavené zvýšenému množství pesticidů v ovoci a zelenině pěstované v USA jsou náchylnější k hyperaktivitě s poruchou pozornosti (ADHD). Vyplývá to ze studie amerických a kanadských vědců.
08.08.2010 04:20 |

podobné články

Pěstování zeleniny od A do Z: Plíseň už vaše rajčata, okurky a cukety nedostane

 
Objevuje se vám na zelenině a ovoci rychle plíseň? Může za to především počasí posledních dní, které je jako na houpačce. Průtrže mračen se střídají s horkými dny, kdy slunce pálí jak o život. Právě kombinace vlhka a tepla může být pro vaši úrodu pohromou. Přispívá totiž ke vzniku a rozvoji plísní a houbových chorob na zelenině. Nic ale není ztracené, poradíme vám totiž, jak proti postrachu zahrádkářů bojovat.
03.08.2016 06:05 |

podobné články

Veleba: Bída a zmar. Cizí markety manipulují Čechy jako Václav Moravec. Soběstačnost? Zde jsou fakta

 
„Porazit a vymazat pojmy ‚potravinová soběstačnost‘, ‚zvýšení podílu českých potravin v maloobchodní síti‘ zkrátka nelze a v tomto smyslu se jedná o přírodní zákony, které platí i v dnešním globalizovaném světě. Respektive jsou reakcí na totální globalizaci, která přináší světu ve své koncovce zkázu a zmar,“ myslí si zemědělský odborník a publicista, bývalý dlouholetý šéf české Agrární komory, bývalý senátor a zastupitel Kraje Vysočina Jan Veleba.
14.07.2020 10:10 |

podobné články

Osobnosti: Václav Moravec (626 článků)

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Fronty na banány? O tom soběstačnost není, říká expertka. A počítá, jak funguje dovoz jídla a markety

 
POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Čím více se mluví o potravinové soběstačnosti, tím častěji se ozývají vášniví odpůrci snahy zajistit dostatek českých potravin pro náš trh, ale také jejich jednodušší cestu do obchodů přes některé obchodní řetězce a jejich zvláštní obchodní politiku. Na to v našem rozhovoru také upozornila výkonná ředitelka pro společnou zemědělskou politiku Jarmila Dubravská z české Agrární komory. A výsledek? „Mnozí kritici jako by naschvál poukazují na dlouhé řady čekajících na banány a pomeranče v čase socialismu. Na nedostatek zahraničního zboží, ale o tom přece soběstačnost není,“ říká Jarmila Dubravská.
02.07.2020 09:35 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

ČSSD i ANO chtějí potravinovou soběstačnost ČR

 
Sociální demokracie i hnutí ANO se budou zasazovat o potravinovou soběstačnost ČR. Možní koaliční partneři jsou také pro zjednodušení procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Po dnešním jednání expertního týmu to řekl jeho člen a poslanec ANO Richard Brabec. Potravinová soběstačnost byla jednou z priorit ANO. Šéf hnutí a miliardář Andrej Babiš je majitelem skupiny Agrofert, do které patří i řada zemědělských a potravinářských firem. 
15.11.2013 18:26 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (21021 článků) , Richard Brabec (449 článků)

Potravinová soběstačnost? Dovede nás až k hladomoru, varuje Šichtařová

 
Potravinová soběstačnost Česka se opět stává důležitým tématem. Ekonomka Markéta Šichtařová má za to, že se tlakem na potravinovou soběstačnost propracujeme až k hladomoru.
20.06.2020 18:45 |

podobné články

Virová krize: Nechci strašit, ale takhle na tom jsme. Jan Veleba promluvil o potravinách v Česku

 
ROZHOVOR Potravinovou soběstačnost ČR i v souvislosti s koronavirem rozebral pro ParlamentníListy.cz bývalý prezident Agrární komory a někdejší senátor Jan Veleba. Upozornil, že například vepřového masa nevyrábíme ani polovinu naší spotřeby a soběstační nejsme ani u brambor. Dodává, že „kvalitní domácí potraviny jsou základem bezpečnosti každého státu“, a upozornil také na to, jak dlouho k nám cestuje například maso ze Španělska. Vyjádřil se také k opatřením, která vláda kvůli koronaviru přijala, a poslal jasný vzkaz principálovi Divadla Na Jezerce Janu Hrušínskému. Padla slova jako „podlý člověk“ a nechybělo ani doporučení na Chocholouška.
16.03.2020 12:16 |

podobné články

Jaká je naše strava? Hodně tuku, soli a alkoholu!

 
Podle odborníků jíme opravdu špatně. Studie Společnosti pro výživu ukazuje, že si dopřáváme živočišné tuky a hodně kuchyňské soli. A moc nedáme ovoci a zelenině. Zato maso – to je pro hodně Čechů lahůdka, která nesmí na stole chybět. Sníme ho o 20 % více než je vhodné.
26.10.2013 10:25 |

podobné články

Vitamíny jsou nejen v ovoci a zelenině! Vyzkoušejte krůtí maso

 
Dietologové doporučují konzumaci zeleniny a ovoce, jelikož obsahují cenné vitamíny a minerály mající vliv na udržení dobré kondice. To je samozřejmě pravda, ale nezapomínejme na roli masa v našem jídelníčku.
11.11.2020 14:55 |

podobné články

Exnáměstkyně Jourová dostane odškodné 138 tisíc

 
Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová dostane od resortu spravedlnosti více než 138 000 korun. Jourová skončila v roce 2006 v souvislosti s obviněním z přijetí úplatku v kauze Budišov na měsíc ve vazbě. V roce 2008 bylo její stíhání zastaveno a Jourová následně oznámila, že bude po státu požadovat zhruba 3,5 miliónu korun jako náhradu ušlé mzdy a nákladů.
17.06.2010 16:55 |

podobné články

Osobnosti: Věra Jourová (477 článků)

Jourová bude ve středu jednat se šéfem Evropské komise o tom, který rezort povede

 
Českou kandidátku na eurokomisařku Věru Jourovou (ANO) čeká ve středu schůzka se šéfem komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jednat by mohli mimo jiné o tom, který rezort Jourová povede. Termín schůzky ČTK sdělila Radka Burketová, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, které nyní Jourová vede. Jourová dosud nemá sestavený svůj tým, jenž by ji mohl do Bruselu doprovázet.
01.09.2014 12:00 |

podobné články

Jourová své nástupkyni přeje, aby jako nová ministryně obstála

 
Končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) doufá, že její nástupkyně Karla Šlechtová ve funkci obstojí. Ocenila dřívější práci Šlechtové na přípravě strategie evropských fondů. Se svou nástupkyní se Jourová chce brzy sejít a předat jí agendu. Jourová to novinářům řekla ve čtvrtek po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.
02.10.2014 17:01 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (24966 článků) , Věra Jourová (477 článků)

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Veleba o ČT: Živě chci Ovčáčka, za kastraci Zemana platit nehodlám! Mám 500 stížností

 
Senátor Jan Veleba zuřil. Česká televize nás stojí moc peněz, pouští dekadentní pořady, za které Veleba nechce platit, nevysílali živě tiskovku prezidenta, tedy prezidentova mluvčího. A mluvčí v ČT dělá navrch žena, která pracovala pro Schwarzenberga... Předseda SPO a Zemanův stoupenec Veleba předvedl na internetové televizi podivuhodný výkon!
11.03.2015 19:05 |

podobné články