Článek

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Krásná červená rajčata bez chuti? Vědci konečně zjistili proč

 
Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je prý důvodem jejich často mdlé chuti. Podle dnešní zprávy to vyplývá z nového výzkumu amerických vědců. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.
28.06.2012 20:30 |

podobné články

Proč jsou rajčata z lednice či z obchodu vždy bez chuti,

 
Producenti rajčat radí, aby lidé tuto chutnou zeleninu v žádném případě nedávali do lednice. Kdo tak učiní, většinou je zklamaný z výsledné chuti. Vědci z Floridy ale odhalili, proč tomu tak je. A potvrdili, že bez chuti budou vždy i rajčata z obchodu, neboť jsou skladovány při příliš nízkých teplotách. Ty jsou viníkem toho, že červené bobule lilku rajčete přicházejí o chuť.
20.10.2016 16:00 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!

 
Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.
14.05.2014 07:50 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Domácí recepty pro krásné vlasy

 
Kdo z nás by nechtěl krásné vlasy! Bujná hříva plná zdravého lesku a života, který by z ní  vyzařoval do dálky a dával tak okolí najevo, že o sebe dostatečně pečujeme, je tajným snem mnoha z nás. Ne ke všem ale byla příroda natolik štědrá, aby jim do vínku nadělila krásné vlasy bez nutnosti speciální péče. Možná ani vy nepatříte k těm, jejichž  vlasy by byly bezproblémové, nechyběl jim přitažlivý lesk a zdraví by měly na rozdávání. I přesto si ale nemusíte zoufat nebo si na hlavu potupně nasazovat čepice. Našli jsme pro vás několik receptů pro krásné vlasy, které se za pár korun vyrobíte doma a své hřívě tak dopřejete tu správnou péči. Recepty pro krásné vlasy pěkně po domácku Nebyla k vám příroda příliš shovívavá? Máte vlasy zplihlé, za které se stydíte? Právě vaše příběhy byly pro nás tou největší inspirací, proč jsme se rozhodli zapátrat mezi domácími recepty, ze kterých jsme pro vás vylovili tři nejlepší. I vy můžete mít krásné vlasy! Chce to jen vědět, jak správně na to! 1. Banánová maska s nádechem mandlí Banán pomocí vidličky rozmačkejte v misce a promíchejte ho s lžičkou mandlového oleje. Vytvořte kaši, kterou si následně v masírujte do celé délky vašich vlasů, přičemž s aplikací začněte zhruba pět cm od kořínků. Banánovou kaši v masírujte především do konečků. Masku nechte na vlasech působit minimálně 30 minut a poté důkladně smyjte vodou. Na závěr si vlasy umyjte šamponem tak, jak jste zvyklá. 2. Medovo jogurtová maska Dalším domácím receptem pro krásné vlasy je jogurtovo medová maska. Tu si vyrobíte smícháním bílého jogurtu se lžičkou medu, dobře promíchejte  a nanesete na vlasy před jejich umytím. Pečlivě vmasírujete do pokožky a necháte působit alespoň 15 minut, během kterých dojde k vyčištění pokožky a zároveň i k vyrovnání hladiny pH. Po 15 minutách... Čtěte více Příspěvek Domácí recepty pro krásné vlasy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.10.2016 06:45 |

podobné články

Proč jsou rajčata ze skleníku bez chuti?

 
Rostliny pěstované ve skleníku dostávají jen minimum UV záření, neboť sklo téměř veškerou část tohoto spektra světa odrazí a nepustí dovnitř. Jenže to je pro zelené kamarády člověka poněkud stresující a produkují ve svých orgánech určité látky, které nejsou chuťově příznivé. To vysvětluje fakt, proč rajčata ze skleníku nikdy nebudou chutnat tak dobře jako ta pěstovaná na přímém slunci.
26.09.2016 11:10 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Rajčata z dovozu jsou bez chuti, říká zelinář. Jak poznáte ta kvalitní?

 
Češi mají rajčata čím dál raději, uvádí jeden spotřebitelský průzkum za druhým. Zatímco v roce 1992 jich spořádali v průměru sedm kilogramů, v roce 2016 to bylo podle Českého statistického úřadu už 12 kilogramů na osobu. Jedná se také o zeleninu, za kterou Češi ročně utratí nejvíce peněz. Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka. Jak ale poznat kvalitní rajče, zvláště když se prodávají v plastových obalech?
16.07.2017 07:45 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Jak usušit nebo zamrazit rajčata i papriky, abyste si na nich pochutnali i v zimě

 
Saláty, plněné papriky, zapečená plněná rajčata, pikantní pomazánky, polévky, omáčky – všechno už jste zkusili? Pak nezbývá než zpracovat rajčata a papriky pro pozdější použití. Věděli jste například, že i papriky se dají sušit? A poradíme vám také, jak zeleninu správně zamrazit.
05.09.2017 06:20 |

podobné články

Vědci vyzkoumali, jak vrátit rajčatům jejich ztracenou chuť

 
Určitě jste si již mnohokrát posteskli, o kolik hůř chutnají zimní rajčata v porovnání s těmi letními. Dlouhý transport z teplejších krajů si vybírá svou daň, nemluvě o skladování, které často nemusí být ideální. Dlouhá doba od sklizně na stůl navíc vede k přednostnímu výběru variet s tuhou slupkou, které lépe odolají otlačení, a to bez ohledu na jejich další vlastnosti. Zkrátka, rajčata v zimních měsících nestojí za nic.
30.01.2017 19:15 |

podobné články

Červená rajčata místo psích výkalů? Na Žižkově se místní starají o zpustlé záhony před domy

 
Uschlou trávu a zbídačené květiny nahradily zelené rostliny. V Baranově ulici v Praze 3 se daří partyzánskému zahradničení. Obyvatelé tamějších domů upravují městskou zeleň a teď dokonce sklízejí rajčata. Lidé jejich snahu chválí, ale zeleninu z chodníku by nejedli.
19.08.2018 20:15 |

podobné články

Jak chutnají rajčata vyrostlá na marťanské půdě?

 
Nizozemští vědci už tuší, jak by chutnala rajčata pěstovaná na Marsu. Vyprodukovali totiž první plody této lilkovité rostliny v půdě pocházející z rudé planety. Vědci z Wageningenu také experimentují s pěstováním rostlin v půdách, které se nacházejí na Měsíci.
30.06.2016 10:05 |

podobné články

Vědci pěstují rajčata v moči. Kvůli kolonizaci Marsu

 
Němečtí vědci pomáhají vyvíjet metody pěstování rostlin, které by bylo možné využít při kolonizaci vesmíru a zvláště Marsu. Astronauti potřebují využít všechny odpadní látky a zdroje k pěstování zeleniny, aby nebyli závislí na dodávkách ze Země. A fyziologové z Německého vesmírného centra vypěstovali rajčata z lidské moči a potu.
23.03.2017 17:30 |

podobné články