Článek

Vánoční recepty slavných: Kapr třikrát jinak a drůbeží polévka Dagmar Patrasové

 
Máte raději vánoční klasiku, nebo se o svátcích nebojíte experimentů? Slavné osobnosti se podělily o svá oblíbená slavnostní jídla. Zatímco Dagmar Patrasová (65) připravuje drůbeží kaldoun, herci Pavel Nový (73) a Ha Thanh Špetlíková (32) si kapra dopřávají po asijsku. Zpěvačka Světlana Nálepková (61) naopak vsadila na irský styl.
21.12.2021 05:20 |

podobné články

Osobnosti: Pavel Nový (495 článků) , Světlana Nálepková (230 článků) , Pavel Nový (356 článků)
Podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Osvědčené recepty na vánoční pohoštění

 
Nejkrásnější svátky v roce tu budou opravdu co nevidět! Hospodyňky již začínají s přípravami, které zahrnují nejen typický předvánoční úklid, ale i výzdobu domácností, nákup dárečků pro naše nejbližší nebo vymýšlení, jaké dobroty připraví jako vánoční pohoštění. Vánoční pohoštění zpravidla představuje jídla, která se neodmyslitelně pojí k tomuto období a která doma neděláme až tak často. Jelikož jsou Vánoce za dveřmi a do nejkrásnějšího dne v roce už zbývá jen necelý měsíc, připravili jsme pro vás dnešní článek, ve kterém se společně s námi můžete podívat na tradiční vánoční pohoštění, jež se na českých stolech objevuje již několik desítek let. Tipy na vánoční pohoštění Určitě se shodneme na tom, že každá rodina si své pohoštění na Vánoce nebo přímo jen na Štědrý den dělá po svém. My ale chceme připomenout klasiku, která nestárne a na kterou i v dnešní době sází spousta lidí. Možná dokonce i vy! Rybí polévka je klasika Jestli k Vánocům něco skutečně patří, pak je to rybí polévka. Její příprava není nikterak složitá, i když každý má možná trochu jiný recept, který si upravil dle svých chutí. Hlavními surovinami jsou rybí hlavy, mlíčí, mrkev, celer, cibule a kořenová petržel. Suroviny se nechají vařit cca hodinu až hodinu a půl, poté se voda přecedí a maso, které se oškrábe, se zpátky vloží do polévky. Houbový Kuba dříve nesměl chybět Dříve představoval tradiční vánoční pokrm i houbový Kuba, kterého ale v dnešní době na štědrovečerních tabulích už tak často vidět není. Na přípravu houbového Kuby nesmí chybět kroupy, vepřové sádlo, již podle názvu napovídající sušené houby, cibule a česnek. Houbový Kuba se dříve podával jako předkrm, dnes už jen při večeři na Štědrý den uvidíte skutečně jen málokde. Smažený kapr je nahrazován řízky Další klasika v podobě smaženého kapra. No uznejte sami, uměli byste si bez této lahůdky,... Čtěte více Příspěvek Osvědčené recepty na vánoční pohoštění pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.11.2017 08:55 |

podobné články

Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

 
K Vánocům patří také pořádně křupavá a šťavnatá drůbeží pečínka. Ať už milujete tradiční kachnu, krůtu nebo dietnější kuře, inspirujte se recepty slavných kuchařů a kuchařek.
25.12.2015 06:05 |

podobné články

Osobnosti: Jamie Oliver (133 článků)

Minestrone: Barevná polévka plná čerstvých chutí z duhové zeleniny

 
Polévka, která vystačí za jedno hlavní jídlo. Polévka, která vám připomene Itálii. Polévka, na kterou nikdy nezapomenete. Teplá nebo studená, v létě či v zimě. Touto polévkou nikdy nic nezkazíte.
30.06.2021 11:15 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

3 jednoduché recepty na krásu

 
Snad každá žena chce být krásná, přitažlivá, v očích mužů neodolatelná a zároveň představovat cíl, kterého by chtěli dosáhnout. Zatímco některým byla přirozená krása štědrou přírodou nadělena do vínku, jiné si k té troše krásy musí dopomoci sami. Není proto od věci znát recepty na krásu, které vám s tímto úkolem pomohou. Mít po ruce recepty na krásu – no řekněte samy, milé ženy, dá se snad taková příležitost odmítnout? No jasně, že ne! Každá přece chceme mít eso v rukávu. Tak se pohodlně usaďte a přečtěte si dnešní článek, ve kterém si tyhle recepty společně odhalíme! Recepty na krásu pro každou z vás Ačkoli se velmi často říká, že každá žena je krásná, akorát svým jedinečným způsobem, my ženy o tom máme svou jasnou představu. Nám prostě ke štěstí nestačí nějaké tvrzení, které se sice traduje už po mnoho let, ale ve své podstatě pro nás nemá vůbec žádnou váhu. My chceme jasný důkaz, něco, co si můžeme ohmatat. Tak už na nic nečekejme a pojďme na to! Hodně spánku Možná se teď chytáte za hlavu, co je to za nesmysl. Jak nám ke kráse může pomoci dostatek spánku?! Jenže ono je to vcelku logické, tak poslouchejte proč. Je totiž vědecky potvrzeno, že má spánek výrazný vliv na to, jak vypadáme. A mimo to, pokud se dobře vyspíme, pak máme dobrou náladu a to se na naší vizáži taky projeví. Pitný režim A jsme zase u toho – tolikrát omílaný pitný režim. Jenže i on má své místo na našem seznamu jednoduchých receptů pro krásu, tak mu věnujte pozornost. Naše tělo je z velké části tvořeno vodou, což znamená, že pokud chcete být krásné, pak musíte hodně pít. Výrazně tak oddálíte vznik vrásek, které jsou pro ženy noční můrou, vaše pokožka bude vypnutá a svěží na pohled. Zdravý pohyb... Čtěte více Příspěvek 3 jednoduché recepty na krásu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.04.2017 05:25 |

podobné články

Z dcery Dády Patrasové vyrostl talent, stala se reportérkou v televizi

 
Dagmar Patrasová a Felix Slováček mohou být na své děti pyšní. Ze syna Felixe je úspěšný muzikant, z dcery Anny televizní reportérka nového dětského pořadu TV Barrandov KiWi Junior. Zajímavostí je, že šestnáctiletou Annu režíroval Ondřej Kepka, známý jako Honzík z Arabely, v níž hrála i Dagmar Patrasová. Další články k tématu: Manželské štěstí neexistuje, přiznává Patrasová píšící o životě AUDIO: Dagmar Patrasová vysvětluje, proč jí šel svědčit Milouš Jakeš Chatrné zdraví Patrasové: unikla smrti, ale nemůže hýbat rukou Havlová o Patrasové: Dáda mi málem nafackovala
29.01.2010 09:25 |

podobné články

Osobnosti: Karel Svoboda (635 článků) , Dáda Patrasová (1449 článků) , Felix Slováček (1446 článků) , Ondřej Kepka (62 článků) , Dagmar Havlová (1461 článků)

Štědrovečerní bašta v Praze: Rybí polévka se rozlévala na Václaváku, v Měcholupech i Vršovicích

 
Bývá milým zvykem, že se v hlavním měste na Štědrý den rozlévá tradiční vánoční rybí polévka. Nezřídka k tomu přistupuje buď primátor, potažmo starostové jednotlivých městských částí. Ani letos tomu nebylo jinak. Polévka se v úterý rozlévala k obědu v centru, ve Vršovicích i v Horních Měcholupech. Zájem byl veliký.
24.12.2019 14:15 |

podobné články

Jak na libečkovou polévku

 
I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Nejdražší kapr je v Ústí nad Labem! Nejlevnější v jižních Čechách!

 
U kádí se letos Češi přesvědčí, že není kapr jako kapr. Ceny za tradiční štědrovečerní pochoutku se v různých koutech republiky podstatně liší. Nejvíce zaplatí obyvatelé Ústecka.
18.12.2011 12:05 |

podobné články

Nakupte dárky na Vánoce na největším předvánočním veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY

 
Chcete pořídit svým nejbližším pod stromeček dárky, které je opravdu potěší? Potom zavítejte na největší předvánoční veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Vybrat si zde budete moci z více než šesti tisíc dárků rozmanitých druhů. Těšit se můžete na dárkové zboží, hračky, módu, dekorace, potřeby do domácnosti nebo potraviny a nápoje. Veletrh se uskuteční od 8. do 11. prosince 2016 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Připraveno je více než šest tisíc dárků z rozmanitých oblastí Pro návštěvníky bude na veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY připraveno tisíce tipů na vánoční dárky všeho druhu, konkrétně se bude jednat o dárkové zboží, dekorace, hračky a hry, módu, dětský a sportovní sortiment, potřeby do domácnosti nebo potraviny a nápoje. Veletrh nabídne také čtyři speciální zóny, a to FASHION ZÓNU, ČESKÝ JARMARK, SPORTOVNÍ A ZÁŽITKOVOU ZÓNU a VÁNOČNÍ HODY. Ve FASHION ZÓNĚ se bude prezentovat šedesát nezávislých návrhářů a designérů, kteří zde nabídnou originální módu, šperky a doplňky. V rámci ČESKÉHO JARMARKU se představí padesát uměleckých řemeslníků a lidových tvůrců, kteří předvedou rukodělnou přehlídku dekorativních a užitkových předmětů z keramiky, skla, dřeva, rostlin, papíru a textilií. Nebude chybět ani ruční výroba svíček a mýdel netradičních tvarů. VÁNOČNÍ HODY nabídnou delikatesy a gurmánské speciality s ochutnávkami pochutin. Na veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY se vystavovatelé a návštěvníci mohou těšit i na soutěže o ceny, a to NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ STROMEK nebo NEJLÉPE NADEKOROVANÝ STŮL. „Největším kladem veletrhu je nabídka několika tisíc dárků různorodého sortimentu na jednom místě. Na veletrhu pořídí návštěvníci i originály od výtvarníků a designérů, které v obchodním centru neseženou. Veletrh je koncipován nejen k nakupování dárků, ale také jako příjemný prožitek strávený u doprovodného programu, soutěží, kreativních workshopů a ochutnávek delikates a nápojů,“ říká manažerka veletrhu Jindra Konečná. Pomáháme dětem o Vánocích Projekt POMÁHÁME DĚTEM O VÁNOCÍCH představí tři charitativní projekty ULICE DĚTEM ON TOUR, DEJME ŠANCI DĚTEM a pomoc FOD KLOKÁNEK v rámci doprovodného programu veletrhu. Vystoupí zde desítky souborů, organizací a škol, proběhnou soutěže pro návštěvníky i vystavující. Nezisková organizace ULICE DĚTEM vystoupí s projektem ULICE DĚTEM ON TOUR s dynamickým tanečním, pěveckým i sportovním vystoupením... Čtěte více Příspěvek Nakupte dárky na Vánoce na největším předvánočním veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Kam s »vysmaženým« olejem z kaprů? „Určitě ne do záchoda,“ varuje magistrát

 
Rybí polévka. Bramborový salát. Smažený kapr. Takhle vypadá tradiční skladba štědrovečerní večeře. Spotřeba brambor, ryb a také oleje na smažení v tuto dobu přirozeně stoupá. Jenomže zatímco kapři a brambory mizí lidem v žaludcích, olej, ve kterém se kapr smažil, je na vyhození. Co s ním?
24.12.2017 08:10 |

podobné články

Pozor! Řídí drůbeží magnát Jiří Mach (72) a rozbil už třetí ferrari!

 
Magnetem na nehody je drůbeží magnát Jiří Mach (72) z Litomyšle! Majitel největší líhně kuřat ve střední a východní Evropě a vášnivý sběratel luxusních ferrari se v tomhle voze vyboural už třikrát za posledních 8 let! Nehody se naštěstí obešly bez vážných zranění.
13.06.2015 12:10 |

podobné články

Čtenáři vaří čtenářům! Speciál Blesku Vaše recepty

 
Právě nyní je v prodeji speciál Blesku s názvem VAŠE RECEPTY! Najdete v něm báječné recepty čtenářů na kompletní menu – polévky, předkrmy, hlavní jídla i sladké dezerty. To vše jen za 5,50 Kč! A navíc: Blesk platí za nejlepší recepty recepty 1000 Kč! Šanci máte i vy!
06.10.2010 16:10 |

podobné články

PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka

 
Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.
03.05.2014 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Marek (200 článků)

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...
09.02.2015 18:21 |

podobné články

Speciální dieta vám pomůže shodit nechtěná kila: Tukožroutská polévka zvládne zázraky!

 
Tukožroutská polévka se drží na předních příčkách diet. I když vám bude polévka třetí den lézt krkem, dá se na ní shodit až 5 kilo za týden.
16.01.2018 08:15 |

podobné články

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

 
S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť vyzkoušet letos něco nového, inspirujte se recepty šéfkuchařů. Ať už vás dostane lososový krém nebo rybí polévka s vůní Itálie, nikdo přece neříká, že ji musíte připravovat jen o Vánocích.
21.12.2015 09:40 |

podobné články

Rybáři lovili rybník Široký na Plzeňsku: Vánoční kapr oproti loňsku podraží

 
Výlovy rybníků na západě Čech jsou v plném proudu. Stovky metráků ryb vylovili v úterý rybáři z rybníku Široký u obce Oselce na jižním Plzeňsku. Vánoční kapr ale oproti loňsku podraží. Bylo totiž vedro a sucho, a náklady na chov ryb tak vzrostly.
23.10.2018 16:55 |

podobné články