Článek

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nařízení o ePrivacy jako doplněk k GDPR

 
Důležitý krok k vysoké úrovni ochrany soukromí při využívání elektronických komunikací udělal Evropský parlament. Na konci října totiž schválil nařízení o respektování soukromého života a ochrany osobních údajů v elektronických komunikacích - ePrivacy.
03.11.2017 15:55 |

podobné články

Podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR – posílení ochrany osobních údajů je tu

 
Pátečním dnem vstupuje v účinnost obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé také pod zkratkou GDPR. Nařízení přináší lepší a efektivnější ochranu osobních údajů občanů v celém prostoru EU. Na jeho plnění bude v České republice dohlížet Úřad pro ochranu osobních údajů, který zároveň v této oblasti neustále rozšiřuje svoji informační aktivitu pro veřejnost.
26.05.2018 15:55 |

podobné články

Nová online poradna od společnosti CompuGroup Medical pomůže lékařům s přípravou na GDPR

 
Od 25. května 2018 začne platit Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation). Jedná se o nové nařízení Evropské unie, které významně posiluje ochranu osobních dat. GDPR se dotkne všech oblastí, kde je možné se setkat se zpracováním osobních údajů. Zásadním způsobem se GDPR projeví také ve zdravotnictví, protože nejen zdravotní pojišťovny a nemocnice, ale i ambulantní lékaři nakládají s citlivými osobními údaji např. o zdravotním stavu pacienta. Tato nová pravidla s sebou přináší celou řadu důležitých otázek. Společnost CompuGroup Medical (CGM) proto otevřela na portálu CGM Svět online poradnu, ve které mají lékaři možnost pokládat dotazy související s GDPR, na něž odpovídají odborní poradci ze společnosti VIAVIS a.s.
22.02.2018 14:55 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.
16.08.2016 20:40 |

podobné články

Za půl roku GDPR přišlo úřadu na dva tisíce udání

 
Od konce května tohoto roku platí evropské nařízení pro ochranu osobních údajů známé pod zkratkou GDPR. Před samotným zavedením opatření řada politiků v čele s poslancem Václavem Klausem mladším (ODS) varovala, že GDPR může přinést celou řadu problémů. Své o tom už jistě ví Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), na který přišly od zavedení už takřka dva tisíce stížností.
10.11.2018 12:00 |

podobné články

Osobnosti: Václav Klaus (9344 článků)

Obchodníci „bombardují“ lidi kvůli věrnostním kartičkám. Je za tím GDPR

 
Obchodníci musí žádat zákazníky, kteří jsou členy jejich věrnostního programu, o nový souhlas se zpracováním osobních údajů. Často se tak děje na pokladnách, důvodem je implementace evropského nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Alespoň jednu věrnostní kartu mají přitom podle průzkumů tři čtvrtiny Čechů. Nařízení začne platit od 25. května. Případným provinilcům hrozí sankce, ty ale podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nemají být likvidační.
13.05.2018 12:45 |

podobné články

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů upozorňuje na chybné výklady GDPR

 
Na zavádějící a v řadě případů i chybné výklady obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) upozorňuje předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů.
25.01.2018 15:00 |

podobné články

ÚOOÚ: Cookies a GDPR

 
Na základě četných dotazů veřejnosti předkládá ÚOOÚ k veřejné diskusi doporučení, jak přistupovat ke cookies v nadcházejícím období, kdy bude účinné obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), avšak nebude ještě finálně schválené nařízení o ePrivacy.
23.05.2018 20:15 |

podobné články

MŠMT připravilo školy na změny ohledně GDPR

 
Už tento pátek 25. května začne platit takzvané nařízení GDPR. Jde o obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů. MŠMT pro školy s dostatečným předstihem připravilo semináře ve všech krajích, metodiku a stručný návod, jak změny v ochraně osobních údajů zakomponovat do vnitřních pravidel a chodu školy. Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se GDPR ve školství najdou zájemci také na webu MŠMT.
23.05.2018 19:10 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Rozšíření obsahu rubriky GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozšířil a doplnil obsah rubriky GDPR. Všichni návštěvníci webu Úřadu najdou veškeré informace vztahující se k Obecnému nařízení v příslušné rubrice v levém menu.
28.10.2017 13:50 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR Akademie letos naposledy

 
Poslední letošní přednáškový blok měla ve středu na programu GDPR Akademie, na které se podílí i Úřad pro ochranu osobních údajů. Tématem byla národní legislativa a její změny i dopady po zavedení Obecného nařízení.
06.12.2017 21:30 |

podobné články

Strašák GDPR. Kdo by se měl bát? Odpovídá expert na ochranu osobních dat

 
V posledních měsících se ve veřejném prostoru stále častěji objevuje zkratka GDPR. Jde o nařízení EU, které zpřísňuje nakládání s osobními daty klientů. Mnozí se tohoto nařízení bojí. Mají se skutečně čeho bát? Expert na ochranu osobních údajů Dalibor Lukaštík uvedl některé informace o tomto nařízení na pravou míru.
03.05.2018 19:50 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů pořádal odborný seminář k obecnému nařízení o ochraně osobních údajů

 
Z iniciativy předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů JUDr. Ivany Janů se ve středu 15. února 2017 v sídle ÚOOÚ uskutečnil odborný seminář věnovaný problematice obecného nařízení o ochraně údajů, účinného od května 2018, v praxi ministerstev a ústředních správních úřadů.
17.02.2017 13:40 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vytvořil seznam operací zpracování k DPIA

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zavádí pro správce novou povinnost spočívající v nutnosti provádět posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA).
08.02.2018 09:20 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nové překlady dokumentů WP29 k GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů průběžně zveřejňuje aktuální dokumenty Pracovní skupiny WP29 k GDPR. Skupina nyní vydala i některé jejich oficiální české překlady. Úřad sám pak přeložil vodítka k profilování.
08.11.2017 13:05 |

podobné články

ÚOOÚ: Udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost

 
Úřad pro ochranu osobních údajů upozorňuje v souvislosti s přípravami na nový právní rámec ochrany osobních údajů (GDPR), že udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost.
17.03.2018 15:55 |

podobné články

Zpracování a ochrana osobních údajů v Národním bezpečnostním úřadu

 
Dne 25. května 2018 vstupila v účinnost Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů), dále také „GDPR“.
26.05.2018 18:10 |

podobné články

Jsem šokován, co bude GDPR znamenat pro školy, firmy, živnostníky, píše senátor

 
Celou Evropskou unii podle senátora Valenty obchází strašák jménem GDPR. Jde o nové nařízení, které má zajistit v celé EU lepší ochranu osobních údajů. „Nic proti tomu, ale jak jsem již opakovaně napsal, jsem opět šokován tím, jakou další byrokratickou zátěž bude toto nařízení představovat pro obce, školy, firmy, ale bohužel i malé živnostníky. Navíc GDPR začne platit již 25. května 2018 a za jeho porušení hrozí doslova likvidační pokuty v řádech desítek milionů korun," míní Valenta.
05.01.2018 10:45 |

podobné články