Článek

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR Akademie letos naposledy

 
Poslední letošní přednáškový blok měla ve středu na programu GDPR Akademie, na které se podílí i Úřad pro ochranu osobních údajů. Tématem byla národní legislativa a její změny i dopady po zavedení Obecného nařízení.
06.12.2017 21:30 |

podobné články

Podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR – posílení ochrany osobních údajů je tu

 
Pátečním dnem vstupuje v účinnost obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé také pod zkratkou GDPR. Nařízení přináší lepší a efektivnější ochranu osobních údajů občanů v celém prostoru EU. Na jeho plnění bude v České republice dohlížet Úřad pro ochranu osobních údajů, který zároveň v této oblasti neustále rozšiřuje svoji informační aktivitu pro veřejnost.
26.05.2018 15:55 |

podobné články

Nová online poradna od společnosti CompuGroup Medical pomůže lékařům s přípravou na GDPR

 
Od 25. května 2018 začne platit Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation). Jedná se o nové nařízení Evropské unie, které významně posiluje ochranu osobních dat. GDPR se dotkne všech oblastí, kde je možné se setkat se zpracováním osobních údajů. Zásadním způsobem se GDPR projeví také ve zdravotnictví, protože nejen zdravotní pojišťovny a nemocnice, ale i ambulantní lékaři nakládají s citlivými osobními údaji např. o zdravotním stavu pacienta. Tato nová pravidla s sebou přináší celou řadu důležitých otázek. Společnost CompuGroup Medical (CGM) proto otevřela na portálu CGM Svět online poradnu, ve které mají lékaři možnost pokládat dotazy související s GDPR, na něž odpovídají odborní poradci ze společnosti VIAVIS a.s.
22.02.2018 14:55 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.
16.08.2016 20:40 |

podobné články

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů upozorňuje na chybné výklady GDPR

 
Na zavádějící a v řadě případů i chybné výklady obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) upozorňuje předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů.
25.01.2018 15:00 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nové překlady dokumentů WP29 k GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů průběžně zveřejňuje aktuální dokumenty Pracovní skupiny WP29 k GDPR. Skupina nyní vydala i některé jejich oficiální české překlady. Úřad sám pak přeložil vodítka k profilování.
08.11.2017 13:05 |

podobné články

ÚOOÚ: Udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost

 
Úřad pro ochranu osobních údajů upozorňuje v souvislosti s přípravami na nový právní rámec ochrany osobních údajů (GDPR), že udělit souhlas se zpracováním osobních údajů je možnost, nikoli povinnost.
17.03.2018 15:55 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Ohlašování případů porušení zabezpečení

 
Úřad pro ochranu osobních údajů vypracoval formou otázek a odpovědí stručný návod pro oblast ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů v souladu s GDPR.
28.05.2018 17:45 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Rozšíření obsahu rubriky GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozšířil a doplnil obsah rubriky GDPR. Všichni návštěvníci webu Úřadu najdou veškeré informace vztahující se k Obecnému nařízení v příslušné rubrice v levém menu.
28.10.2017 13:50 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Neoficiální překlad dalšího dokumentu WP29

 
Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil na svých webových stránkách neoficiální překlad dalšího dokumentu Pracovní skupiny WP29. Ten se tentokrát týká ohlašování případů porušení zabezpečení osobních údajů podle GDPR.
17.11.2017 19:20 |

podobné články

Obchodníci „bombardují“ lidi kvůli věrnostním kartičkám. Je za tím GDPR

 
Obchodníci musí žádat zákazníky, kteří jsou členy jejich věrnostního programu, o nový souhlas se zpracováním osobních údajů. Často se tak děje na pokladnách, důvodem je implementace evropského nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Alespoň jednu věrnostní kartu mají přitom podle průzkumů tři čtvrtiny Čechů. Nařízení začne platit od 25. května. Případným provinilcům hrozí sankce, ty ale podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nemají být likvidační.
13.05.2018 12:45 |

podobné články

Odstartovala GDPR akademie, na které se podílí ÚOOÚ

 
Prvním přednáškovým blokem v souvislosti s přípravou na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů odstartovala v pátek 16. června Akademie GDPR, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR s odbornou garancí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a dalších expertů.
19.06.2017 17:10 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vytvořil seznam operací zpracování k DPIA

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zavádí pro správce novou povinnost spočívající v nutnosti provádět posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA).
08.02.2018 09:20 |

podobné články

Ministerstvo vnitra pomáhá obcím s přípravou na GDPR

 
Ministerstvo vnitra uspořádalo pro zástupce obcí v průběhu měsíce dubna sérii školení k Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). S problematikou GDPR se tak mohlo seznámit více než 2000 pracovníků obecních úřadů. Díky videozáznamům, které ministerstvo ze školení pořídilo, se na obsah školení mohou podívat i další zaměstnanci obcí. Série školení vyvrcholila konferencí „GDPR ve veřejné správě“.
20.05.2018 19:55 |

podobné články

Jak na GDPR? Základní školení je na internetu k dispozici zdarma

 
Podle průzkumu společnosti O2 uveřejněného počátkem března není téměř polovina českých firem připravena na zpřísnění povinnosti ochrany osobních údajů (GDPR) svých zákazníků. Nová pravidla přitom začnou platit již v pátek 25. května, takže čas se začíná povážlivě krátit. Řada firem přitom ani neví, co přesně GDPR řeší a co musí pro splnění povinností v oblasti ochrany osobních údajů udělat. Základní informace přitom mohou získat na internetu zdarma, navíc srozumitelnou a přátelskou formou.
16.03.2018 11:00 |

podobné články

Sdružení místních samospráv odmítá likvidační sankce pro obce za neúmyslné porušení GDPR

 
Sdružení místních samospráv ČR nesouhlasí s tím, aby byly obce při neúmyslném porušení evropského Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) pokutovány až do výše 15 milionů korun. Trvá na tom, aby vláda v zákoně o zpracování osobních údajů ponechala návrh ministra vnitra Metnara, který prošel i legislativní radou vlády a podle nějž by obce za nedbalostní porušení GDPR byly pokutovány pouze do výše maximálně 5 tisíc až 15 tisíc Kč dle typu obce.
21.03.2018 14:15 |

podobné články

MŠMT připravilo školy na změny ohledně GDPR

 
Už tento pátek 25. května začne platit takzvané nařízení GDPR. Jde o obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů. MŠMT pro školy s dostatečným předstihem připravilo semináře ve všech krajích, metodiku a stručný návod, jak změny v ochraně osobních údajů zakomponovat do vnitřních pravidel a chodu školy. Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se GDPR ve školství najdou zájemci také na webu MŠMT.
23.05.2018 19:10 |

podobné články

Ministerstvo ztdravotnictví: Resort je na GDPR připraven

 
Od 25. května vstupuje v účinnost evropské nařízení o ochraně osobních údajů neboli GDPR. Hlavním účelem GDPR, stejně jako doposud platného zákona o ochraně osobních údajů, je ochrana soukromí člověka. Resort zdravotnictví je na nové požadavky připraven.
27.04.2018 13:55 |

podobné články