Článek

Učím vařit sexuálně pikantní omáčku, říká Roman Vaněk

 
Zakladatel školy vaření pro širokou veřejnost a velmi plodný autor kuchařek Roman Vaněk (55) začínal jako fotograf a prodejce bot. Pak šel na kurz vaření a teď má školu, v níž učí další lidi vařit. V Show Jana Krause prozradil, co je v kuchyni největší problém pro muže i jak vnímá své zákazníky.
06.06.2024 00:10 |

podobné články

Osobnosti: Jan Kraus (1304 článků) , Roman Vaněk (3 články)
Podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Drew Barrymore: Učím se vařit. Neuměla jsem ani čaj!

 
Aby netrpěla hlady, rozhodla se komediální hvězda začít učit vařit.
02.02.2012 14:30 |

podobné články

Osobnosti: Drew Barrymore (192 článků)

Drew Barrymore kápla božskou: Učím se vařit. Neuměla jsem ani čaj!

 
Horší kuchařské nemehlo prý svět nepoznal, tak o sobě mluví Drew Barrymore (36), jenž prý neuměla dosud připravit ani toast či postavit vodu na čaj. Hollywoodská herečka se ale chce vdávat a založit rodinu. Aby netrpěla hlady, rozhodla se komediální hvězda začít učit vařit.
03.02.2012 09:45 |

podobné články

Osobnosti: Drew Barrymore (192 článků)

Recepty do stovky: Pikantní švestková omáčka k masu

 
Co takhle využít poslední teplé dny ke grilování a k tomu si udělat pikantní ovocnou omáčku?
03.09.2014 05:15 |

podobné články

Farmářské kotlety s pikantní omáčkou a zeleninou

 
Kdo má rád narychlo opečené maso, může ho podle našeho receptu doplnit o pikantní omáčku a pečenou zeleninu. Pro hladovce k tomu přidejte pečené brambory nebo hranolky.
01.10.2014 06:15 |

podobné články

Co uvařit k obědu, když vás honí čas

 
Co uvařit k obědu, když vás honí čas a vy si nemůžete dovolit stát několik hodin u sporáku s vařečkou v ruce? Tak nad touhle otázkou se čas od času zamyslí snad úplně každý. Vaření sice může být vaším největším koníčkem, ovšem i přesto tu a tam potřebujete recept na nějakou chutnou rychlovku, jejíž příprava vám nezabere hodiny, ale jen několik málo minut. Nezáleží na tom, zda před sebou máte důležitou pracovní schůzku, spěcháte na taneční vystoupení vaší dcery nebo se zkrátka jen chystáte ven s přáteli na skleničku něčeho dobrého – vědět, co uvařit k obědu, když vás honí čas, se vždycky hodí! Máte jen několik málo minut, než budete muset vyrazit z domu a stále ještě nemáte nápad na rychlý oběd, který by každému zachutnal a vás zbytečně nepřipravil o cenné minuty. Přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém získáte inspiraci co uvařit k obědu, když vás honí čas. Připravili jsme pro vás chutné recepty, které vás nalákají již svým názvem a svou chutí vám doslova učarují! Vepřová panenka zalitá pikantní pepřovou omáčkou Máte rádi maso a nejraději připravujete chutné pokrmy právě z této ingredience? Pak neváhejte a inspirujte se hned prvním receptem! Lehce pikantní pepřová omáčka zachutná každému, kdo má rád pálivé a panenka je klasika, na které si smlsne úplně každý. Potřebujete: 1,5 kg vepřové panenky 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje 2 dcl smetany na vaření 50 g nakládaného pepře v nálevu vaničku „šťáva na světlá masa“ sůl, pepř Postup: Vepřovou panenku omyjte, osolte a opepřete z obou stran a zprudka opečte na pánvi. Poté vložte do trouby a pečte při 190°C cca 8 minut podle velikosti masa. Po uplynutí času nechte vepřové maso odpočinout. Mezitím si z výpeku připravte pepřovou omáčku. Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět a poté na ní orestujte nakládaný... Čtěte více Příspěvek Co uvařit k obědu, když vás honí čas pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 15:40 |

podobné články

Historici zřejmě objevili 150 let starý originál receptu na worcesterovou omáčku

 
V Anglii mají důvod k oslavám. Vypadá to totiž, že se jim podařilo nalézt originál receptu k jednomu z nejoblíbenějších dochucovadel světa. Recept na originální worcesterovou omáčku Lea and Perrins starý zřejmě 150 let prý našel jeden z bývalých zaměstnanců firmy na místě, kde výrobna dříve sídlila.
04.11.2009 14:40 |

podobné články

Kuře s nudlemi

 
Nejprve si připravíme omáčku smísením všech uvedených surovin kromě vývaru. Vývar přiléváme nakonec postupně do omáčky a pořádně vymícháme. Smícháme olej se sezamovým. Polovinu směsi rozetřeme na pánev a opékáme na ní maso cca 3 minuty. Maso vyjmeme, přilijeme zbytek oleje a krátce na něm osmahneme mrkev. Pak přidáme papriku, lusky a kukuřičné kvásky. Krátce osmažíme bez míchání. Omáčku důkladně zamícháme a přilijeme ke smažené zelenině. Vzniklou směs necháme přejít varem. Nakonec přidáme nudle s masem a smažíme dokud se všechny přísady důkladně neprohřejí.Na talíři ozdobíme oříšky a nakrájenou cibulkou.
28.01.2012 14:05 |

podobné články

Prostřeno! u Silvie: Přesolí omáčku a přepepří polévku

 
Kosmetička Silvie (23) se snažila seč jí síly stačily. Ve spěchu ale přepepřila pórkovou polévku a nakonec přesolila i omáčku, kterou měla k hlavnímu jídlu. Na Silvii se tak zřejmě projevila nervozita!
21.02.2012 06:30 |

podobné články

Fanoušek vydražil "Jordanovu" omáčku za deset tisíc dolarů

 
Fanoušek z Chicaga koupil v dražbě na aukční síti eBay galon (asi 3,8 litru) barbecue omáčky za téměř deset tisíc dolarů. Šlo ale o omáčku, která se na začátku devadesátých let minulého století používala na senvič McJordan pojmenovaný po nejlepším basketbalistovi všech dob Michaelovi Jordanovi.
20.10.2012 08:35 |

podobné články

Osobnosti: Michael Jordan (62 článků)

Unilever Food Solutions představuje novou HELLMANN'S Tatarskou omáčku

 
Společnost Unilever, divize Food Solutions, uvádí na český trh novou Tatarskou omáčku Hellmann's, která byla profesionálními kuchaři zvolena nejchutnější tatarskou omáčkou na českém trhu v senzorickém testu předních tatarských omáček.
10.04.2014 14:05 |

podobné články

Vynálezce lahvičky na japonskou sójovou omáčku zemřel

 
Čtyřiapadesát roků už známe z restaurací se sushi a japonskou kuchyní typickou lahvičku na sójovou omáčku. Vynalezl ji Japonec Kenji Ekuan a to v roce 1961. Tento buddhistický mnich teď odešel ze světa živých ve věku pětaosmdesát let, aby se mohl dále reinkarnovat.
11.02.2015 15:05 |

podobné články

Šokující video, které obletělo svět: Otec synovi (5) nalil do kalhot chilli omáčku

 
Otec a matka z Oklahomy údajně chtěli své dítko jen zocelit. Před pár dny na Snapchat nahráli video s názvem „Noční výcvik 101“. Na videu otec nalívá pálivou omáčku do synových kalhot. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.  Rodiče jsou obvinění z týrání.
12.02.2018 12:25 |

podobné články

Rajčatová passata se zeleninou

 
Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.09.2018 12:30 |

podobné články

Chlapec (†16) zemřel poté, co snědl pizzu: Dostal alergii na rajskou omáčku!

 
Byl to mladý, hodný a slušně vychovaný chlapec. Bohužel Angličan Nick Kelly zemřel tragicky již v 16 letech. Koupil si totiž pizzu a po jejím snědení dostal silnou alergickou reakci na rajskou omáčku. Byla bohužel tak dramatická, že ji neměl šanci přežít.
18.03.2020 19:35 |

podobné články

Zakázali cikánskou omáčku, lidé hýří vtipem: Paprikový člověk na maďarský způsob mi ukradl kolo

 
V poslední době se čím dál častěji setkáváme se změnami názvů všeho možného kvůli rasistickému podtextu. Nyní se přidala i společnost Knorr, která se rozhodla přejmenovat svou cikánskou omáčku. Nově ponese název "papriková na maďarský způsob."
18.08.2020 15:26 |

podobné články

Recept na vynikající omáčku. Takhle vám budou houby šmakovat!

 
Houbařská sezona se rozjela na plné obrátky. Přinesli jste plný košík hub a netušíte, jak nejlépe s dary lesa naložit? Můžete vyzkoušet následující recept na houbovou omáčku.
14.08.2021 07:45 |

podobné články