Jedním z žel dnes trvalých témat veřejné diskuse je vývoj spotřebitelských cen, zejména u potravin. Chceme-li se aspoň trochu zabývat příčinami tohoto vskutku neblahého, neboť zvyšujícího se trendu, je dobré vzít za základ statistická data. Například v oblasti potravin a nealkoholických nápojů byly na sklonku loňského roku detekovány statistikou v meziměsíčním srovnání (říjen – listopad) vyšší zejména ceny ovoce o 4,9 %, vajec o 11,2 %, chleba o 3,1 %, brambor o 14,5 %, uzenin o 2,3 %, sýrů a tvarohů o 2,6 % a polotučného trvanlivého mléka o 6,2 %. Mnohem dramatičtěji pak vypadají čísla srovnání meziročního. Zde jsou: ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně vzrostly o 27,1 %. Vyšší byly zejména ceny mouky o 48,3 %, polotučného trvanlivého mléka o 52,5 %, vajec o 71,9 %, olejů a tuků o 40,8 %, brambor o 42,4 % a cukru o 109,3 %. Na první pohled by se řeklo, že se výrobci a distributoři nemravně pakují na distribuci a prodeji nezbytných životních potřeb, tedy potravin.