Článek

Tajemství šťavnatých rajčat: Vypěstujte si úrodu plnou chuti!

 
Pěstování rajčat není žádná velká věda, chcete-li si však užít bohatou úrodu šťavnatých rajčat plných chuti, je potřeba dodržovat několik specifických zásad. Víte, jak na to?
08.05.2025 11:30 |

podobné články

Podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Zvyšte úrodu rajčat pomocí těchto jednoduchých triků

 
Výnos z jednoho keříku rajčat lze zvýšit relativně jednoduchým způsobem, zajistíte-li mu optimální podmínky pro růst. Existuje několik triků, které růst a plození rajčat podpoří – vyzkoušejte je pro bohatou úrodu.
07.08.2024 15:30 |

podobné články

Odrůdy rajčat Heirloom: Deset historických odrůd, které rozhodně stojí za to

 
Historické odrůdy rajčat jsou velmi specifické a oblíbené zejména v zámoří. Měnící se podnebí a vyšší teploty v naší zemi mohou způsobit potíže klasickým odrůdám rajčat. Pojďme se podívat na TOP 10 odrůd historických rajčat.
03.06.2024 11:30 |

podobné články

Rajčatová passata se zeleninou

 
Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.09.2018 12:30 |

podobné články

Pozor na nového ničitele: Motýlek Tuta absoluta zničí celou úrodu!

 
Pěstitelé rajčat, třeste se! Do útoku vyrazil nový škůdce - motýl Tuta absoluta, který pochází z Jižní Ameriky. Housenky teplomilné můry na Prostějovsku vyžírají listy rajčat ve sklenících a ve velkém ničí úrodu!
24.08.2013 12:15 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

3 tajemství krásy, která musíte znát

 
Vidíme-li nádhernou ženu, která na nás působí dojmem, že je absolutně spokojená a nic jí nechybí, lámeme si hlavu nad tím, jaká jsou její tajemství krásy. Odjakživa se držíme představy, že krásné ženy taková tajemství mají, protože kdyby ne, vypadaly by asi tak nějak, jako my – obyčejné smrtelnice, jež mají dle svého názoru do dokonalého vzhledu hodně daleko… Možná i vy chcete znát ona tajemství krásy, díky kterým byste si mohla zvýšit sebevědomí, cítit se lépe ve vlastním těle, líbit se sama sobě a zároveň i lidem ve vašem okolí. Každá z nás chce být krásná a je jedno, zda zrovna vynáší pytel plný odpadků, nakupuje v obchodním centru, chystá se na pracovní pohovor nebo sedí doma na pohovce u oblíbeného seriálu. Pojďme si prozradit tajemství krásy Jak to sakra dělá? Je tak krásná, přímo dokonalá! Vypadá spokojeně, určitě musí mít nějaký fígl! Pokud i vám podobné fráze proběhnou hlavou ve chvíli, kdy spatříte krásnou ženu, pak jste tu správně. Teď společně s námi můžete odhalit tajemství, která stojí za dokonalým vzhledem žen, jež vídáme na ulici, v televizi nebo v módních časopisech. Jste připravené? Jdeme na to! Tajemství č. 1: Arašídy vám zajistí krásné a lesklé vlasy! Mít krásné vlasy, plné lesku, života a zdraví – no řekněme si, milé dámy, která z nás po tom netouží. Ne všem byla dána do vínku bohatá hříva, která i bez kdovíjaké péče vypadá dobře, má objem a nechybí jí lesk. Jestliže ani k vám nebyla příroda štědrá, ba přímo naopak, doporučujeme vám vsadit na arašídy. Ty jsou známé pro vysoký obsah vitamínů B a vlákniny, které vám zajistí bujné vlasy hýřící zdravím a krásou. Tajemství č. 2: Pevný zadeček díky špenátu? Zkuste to! Ačkoli se traduje, že se za pěkným a pevným ženským zadečkem otočí jen muži, není to vůbec... Čtěte více Příspěvek 3 tajemství krásy, která musíte znát pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.03.2017 03:15 |

podobné články

Zelenina bez vůně a chuti? Nevěřte supermarketům, vypěstujte si ji sami! Ve foliáku snadno a rychle

 
Proč nemá zelenina ze supermarketu žádnou vůni ani chuť, natož vitamíny? Protože než se tam dostane, urazí šílenou vzdálenost. Třeba ledový salát skoro 18 000 kilometrů! Abyste jedli opravdu zdravou zeleninu, má pro vás MT-nábytek.cz prostorné moderní foliáky za akční ceny. Řekněte NE blafům z druhého konce světa a vypěstujte si poctivé vitamíny sami. Je to jednoduché. Ceny platí do čtvrtka 16.4.
13.04.2015 15:05 |

podobné články

Tajemství zkušených zahrádkářů: Tento přírodní hnojivý koktejl přinese rekordní úrodu

 
Každoročně s jarem přijde na spoustu z nás potřeba zabořit ruce do hlíny a začít sázet a pěstovat. Doufáme v bohatou úrodu plnou šťavnaté zeleniny a ovoce, v té nejlepší kvalitě, obohacené o energii péče a lásky, kterou jim po týdny dáváme. Ale často bývají představy podstatě radostnější, než reálný výsledek. Najednou máme místo oné bohaté úrody pár ubohých vytáhlých rostlin a na nich ještě žalostnější bledé plody s mdlou chutí… Jak tomuto velkému zklamání zabránit? Odpovědí jsou jíchy!
23.03.2025 11:30 |

podobné články

Ukrajinská hrdinka Elena: Sklenicí plnou rajčat a švestek zneškodnila dron!

 
Po svém se vypořádala s nepřátelským ruským dronem Elena z Kyjeva. Když stroj invazních vojsk spatřila na obloze, zrovna kouřila na svém balkónu. Neváhala ani minutu, do ruky vzala sklenici plnou švestek a rajčat a mrštila s ní po dronu! Povedlo se, stroj zneškodnila.
12.03.2022 05:40 |

podobné články

Velký test kečupů: Kolik je v nich rajčat a škrobu?

 
Jsou lepší, než bývaly, ale naše chuťové buňky paradoxně tíhnou k těm, co obsahují škrob a rajčat mají jen taktak. Takové je překvapivé hodnocení testovaných kečupů z VŠCHT. Spotřebitelský test Blesku odhalil, kolik je v kečupech rajčat a kolik škrobu.
06.05.2015 19:25 |

podobné články

Prořezávání rajčat: Než začnete, ujistěte se, že vaše rajčata jsou k prořezávání vhodná a že nastal ten správný čas

 
Zní to jednoduše: pěstování rajčat. Jenže zrovna u rajčat to tak jednoduché není, když přijde na řadu prořezávání. Kdy skutečně je vhodný čas prořezávat? A jsou právě vaše rajčata k prořezávání vůbec vhodná?
24.05.2024 19:30 |

podobné články

Jak mít bohatou úrodu rajčat? Nezapomeňte vylamovat výhonky!

 
K důležité péči o tyčková rajčata patří v době jejich růstu vylamování takzvaných zálistků. Zkušení pěstitelé dobře vědí, jak na to. Ale pokud se někdo pustí do pěstování rajčat poprvé, často tápe, co, kdy a jak správně udělat. Zákrok to není složitý a je velmi potřebný.
23.06.2015 06:05 |

podobné články

Příprava rajčat k výsadě: Rozdělení sazenic klíčem k bujné úrodě

 
Na slunci vyzrálá, šťavnatá rajčátka z vaší zahrady nabízejí chuťové vjemy, jaké z těch koupených v supermarketu zkrátka nezískáte. Vypěstovat si bohatou úrodu lahodných rajčat není těžké, pokud dodržíte určitá pravidla. Nejdříve je třeba načasovat si výsadbu, vybrat správné místo a podpořit růst.
18.03.2024 09:00 |

podobné články

Jak na bohatou úrodu rajčat? Vyhněte se těmto typickým chybám

 
Česká republika je vhodnou lokalitou k pěstování rajčat. Každý zahrádkář rád ochutná rajčata vypěstovaná vlastním úsilím. Rajčata je možné pěstovat různými způsoby.
16.04.2024 11:30 |

podobné články

Při správném zalévání se zvýší úroda rajčat: Nepodceňte tyto rady pro správné zalévání a zjistěte, co děláte špatně

 
Kontrolujete, zda jste rajčata nepřelili, aby jim neshnily kořeny? Je to dobrý začátek, ale řídit pouze podle vlhkosti půdy byste se neměli. Přinášíme vám osvědčené tipy na zalévání rajčat. Přečtěte si, zda neděláte jednu z chyb, a zvyšte svou úrodu.
28.05.2024 11:30 |

podobné články

Zázračná tableta: Zachraňte rajčata před zákeřnou hnilobou

 
Každý, kdo se chce na sklonku léta zakousnout do vlastního rajského jablíčka, již má sazenice rajčat zasazeny. Pokud ale vzešly, rozhodně to ještě neznamená, že má vyhráno. Strašákem zahrádkářů je kupříkladu hniloba květů, která dokáže očekávanou úrodu rajčat bez milosti zmařit.
02.06.2024 11:30 |

podobné články