Článek

Svěží bábovka z jogurtu s citrónovou šťávou

 
I dezert, jakým je bábovka, vás může hezky osvěžit. Odlehčenou bábovku vytvoříte tak, že do ní přidáte jogurt a citrónovou šťávu. Popíjet k ní můžete kávu nebo klidně i čaj s citrónem!
26.12.2021 13:10 |

podobné články

Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Odlehčená bábovka z bílého jogurtu

 
Mouku, olej, vejce a bílý jogurt má snad v lednici každý. Proto neexistuje žádná výmluva pro to, abyste rodince k odpolední kávě upekli odlehčenou bábovku z bílého jogurtu. Díky jogurtu bude těsto nejen zdravější, nýbrž i nadýchanější.
06.12.2021 12:00 |

podobné články

Jak na svěží citrónovou bábovku?

 
Bábovku lze dělat na tolik způsobů, že ani během jednoho roku originální recepty na ni nevyčerpáte. Do bábovky můžete kromě jiného použít i citrón. Svěží citrónová bábovka vás překvapí svou lehkou chutí.
24.11.2021 10:10 |

podobné články

Třená bábovka – jednoduchá na přípravu, přesto okouzlí chuťové buňky

 
Třená bábovka z másla není na přípravu o nic složitější než klasická olejová bábovka. Jediné, co vás může při její přípravě zdržet, je zapomenuté máslo v lednici. Tato třená bábovka vás potěší svou jednoduchou přípravou a výjimečnou chutí.
30.12.2021 17:10 |

podobné články

Jak vyčistit koberec od skvrn?

 
Tu a tam se každému přihodí, že něco vysype či dokonce rozlije. Máme-li doma umývatelnou podlahu, jako je: linoleum, plovoucí či dřevěná podlaha, dlaždičky tak nejde o žádnou katastrofu. Ovšem pokud se nám stane nehoda u světlého koberce, už je to horší. Takové víno, zašlapaná žvýkačka, inkoust či jogurt už představují pro koberec vadu na kráse. Na každou skvrnu platí jiná pravidla. My se dnes společně zaměříme na to, jak tyto skvrny nejlépe vyčistit. Koberec a skvrna od vína Při potřísnění koberce červeným vínem hraje důležitou roli rychlost. Vezmeme hned kuchyňskou sůl a nasypeme jí na flek. Působit necháme přibližně 10 až 15 minut a dané místo vyluxujeme. Máte-li v domácích zásobách bílé víno, budete muset krapet obětovat pro dobro věci. Na flek z červeného vína nastříkejte bílé víno, popřípadě vodku. Oba mají totiž odbarvovací účinek bez poškození vlákna koberce. Přibližně po 10 minutách opláchněte místo neslazenou minerálkou, může být i čistá voda. Flek mechanicky nikdy nedrhněte, pouze přikládejte savý hadr nebo papírové utěrky a mačkejte. Žvýkačka v koberci Povedlo se vašim dětem v pokojíčku zašlapat do koberce žvýkačku? Nevěšte hlavu – zaručeně vám pomůže kostka ledu. Potírejte ledem žvýkačku tak dlouho až namrzne a půjde vydrolit. Následně plastovým nožíkem či stěrkou žvýkačku opatrně odstraníte. Vhodné je mít po ruce i zapnutý vysavač a vydrolenou žvýkačku ihned vyluxovat. Jogurt na koberci Také krmíte děti za pochodu? Pak se už určitě stalo, že vám z kelímku nějaké množství jogurtu ukáplo. Tentokrát zapomeňte na rychlost, jako je tomu u vína. Jemně setřete největší nános jogurtu a zbytek nechte prostě uschnout. Jakmile skvrna ztvrdne, tak jí vykartáčujte. Jestliže zůstal po této nehodě přesto flek, vyperte koberec čistou vodou, příliš ho však nezmáčejte. Podobně se odstraňuje z koberce i bláto. Nehoda s inkoustem Smíchejte citrónovou šťávu a čistou vodu – tuto směs naneste na flek a nechte působit... Čtěte více Příspěvek Jak vyčistit koberec od skvrn? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.05.2016 03:25 |

podobné články

Citrónová bábovka s tvarohem svou vůní přiláká i sousedy

 
Rozhodli jste se upéct svěží citrónovou bábovku s tvarohem? Pak utěsněte všechna okna a dveře, ať skrze ně neproleze její úžasná vůně. Pokud přece jen projde, dveře se u vás netrhnou. Sousedé budou u vás jak na zavolanou.
25.12.2021 08:55 |

podobné články

Řek žaluje švédskou mlékárnu, jeho fotku zneužila na tureckém jogurtu

 
Jeden řecký farmář žaluje jihošvédskou mlékárnu Lindahls o 50 milionů švédských korun. V přepočtu asi 130 milionů odškodného požaduje za to, že společnost použila jeho fotografii na obalu svého jogurtu. A navíc nikoli řeckého výrobku, ale jogurtu s označením "turecký".
13.04.2010 08:50 |

podobné články

Nový RECEPT LÁDI HRUŠKY: Sklenice lahodného domácího jogurtu za 4 koruny

 
Inspektor televize Nova se dnes vrhl na přípravu domácího jogurtu. Vyzkoušel jeden roky prověřený osvědčený recept. Celý litr poctivého jogurtu si podle Ládi Hrušky tedy dokážete sami jednoduše vyrobit jen ze dvou surovin a to dokonce bez jogurtovacího přístroje.
05.06.2014 19:25 |

podobné články

Recept: Vánoční štola na drážďanský způsob

 
Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek. Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek. Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy. Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut. Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie. Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme. Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut. Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje. Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem. Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.
28.09.2010 05:15 |

podobné články

Místo pervitinu dostal kyselinu citrónovou, peníze chtěl zpět s pistolí v ruce

 
Kriminalisté z druhého pražského policejního obvodu řešili v sobotu 26. července kolem půl sedmé v podvečer případ loupeže v Plzeňské ulici na Praze 5. Pětadvacetiletý mladík zakoupil za dvě stě korun kyselinu citronovou od třicetiletého muže v domnění, že jde o drogu pervitin. Když si ji ale chtěl aplikovat, zjistil, že ho muž podvedl.
28.07.2014 10:35 |

podobné články

Místo pervitinu dostal kyselinu citrónovou, na prodejce proto vytáhl pistoli!

 
Když si chtěl v sobotu v Praze 5 koupit muž pervitin, nepočítal s tím, že mu prodejce prodá místo drogy kyselinu citrónovou. Své peníze pak chtěl zpět s pistolí v ruce, zadrželi ho policisté.
28.07.2014 10:55 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Tipy na zdravé mlsání

 
Ačkoli se snažíte žít zdravě, stravujete se podle přísných návyků a pečlivě sledujete každý přibraný gram, určitě i vás tu a tam přepadne neovladatelná chuť na něco sladkého. Snažíte se touze zahřešit si na sladkém odolat, ale potřeba je natolik silná, že zpravidla tento váš vnitřní souboj prohráváte, dopřejte si nějakou kalorickou bombu a poté s výčitkami svědomí lezete na váhu plní obav, kolik následků to na vás zanechalo. Sladké ke svému životu potřebujeme všichni. Zatímco někdo více, jiný méně. Proč si tedy čas od času nezamlsat bez výčitek? Připravili jsme pro vás několik tipů na zdravé mlsání, díky kterému zaženete chutě na sladké dobroty a své podlehnutí si následně nebudete muset vyčítat! Zdravé mlsání, aneb dobroty bez výčitek! 1. Jablečný pudinkový dort Potřebujete: 750 g jablek 2 hrníčky vody 100-150 g cukru 2 vanilkové pudinky 1 vanilkový cukr piškoty šlehačku citronovou šťávu Postup: Jablka oloupejte a nastrouhejte. Poté je s cukrem a hrníčkem vody rozvařte na kaši. Ve druhém hrníčku vody rozmíchejte vanilkové pudinky, vlijte je do jablečné kaše a nechte projít varem. Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Část jablečné kaše nalijte do dortové formy, naskládejte na ní piškoty, zalijte další částí jablečné kaše – tento proces opakujte 2x. Jablečný dezert poté uložte do lednice, kde jej nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne. Následně jej vyklopte dnem vzhůru a ozdobte šlehačkou. 2. Minisušenky s mrkví Potřebujete: 40 g ovesných vloček 50 g mrkve 40 g hladké mouky 20 g tuku 1 lžičku nízkokalorického sladidla Postup: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Ovesné vločky pomocí mixéru rozmixujte do jemna. Poté ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které rozdělte na cca 20-25 kousků. Z těch poté udělejte kuličky a z nich následně placky. Plech vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj připravené mrkvové placky a pečte při 200°C cca 8 minut. 3. Citronové želé... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé mlsání pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Výjimečná kynutá bábovka pro všední dny

 
Pro těsto na bábovku je typický prášek do pečiva. Někdy ale při jejím pečení můžete udělat výjimku a do bábovky použít droždí. Kynutá bábovka vás překvapí svou výjimečnou chutí. Pamatovat byste měli na to, že vám bábovka bude kynout tři čtvrtě hodiny předtím, než ji dáte péct.
09.11.2021 10:30 |

podobné články

Rumová bábovka nejen pro sváteční chvilky

 
Víte, že bábovka může být upečená přímo vám na míru? Samozřejmě. Pokud tedy milujete příchuť rumu, přidejte do vaší běžné bábovky rum. S chutí bábovky si určitě může vyhrát i ten, pro kterého není pečení nejsilnější stránkou. Rumová bábovka je velmi rychle hotová!
15.11.2021 15:05 |

podobné články

Vláčná banánová bábovka, která vám vykouzlí úsměv

 
Tato banánová bábovka je stejná, ale přesto jiná než tradiční bábovka, kterou všichni známe. Pokud máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi, pak se rozhodněte zakomponovat je do této výjimečné bábovky.
09.12.2021 08:55 |

podobné články

Originální bábovka z pudinku s datlemi

 
Bábovku jako sladký dezert mnoho lidí miluje proto, že je nikdy neomrzí. Vždyť do bábovkového těsta můžete přidat pokaždé jiné ingredience a pokaždé bude stát bábovka za to. Určitě vám zachutná také bábovka z pudinku s datlemi.
10.12.2021 08:50 |

podobné články

Bábovka bez oleje, bez vajec a bez cukru, může pořád chutnat?

 
Představte si, že bábovka bez oleje, bez vajec, a dokonce také bez cukru může pořád chutnat jako bábovka. Připravíte ji jen z několika ingrediencí a návštěva ani nepozná, že v ní to zásadní chybí.
22.12.2021 16:25 |

podobné články

Žirafí bábovka. Víte, co má se žirafou společné?

 
Pokud si myslíte, že je bábovka tím nejnudnějším dezertem pod sluncem, tak to vám při jejím pečení chybí představivost. Zejména děti může upoutat tak zvaná žirafí bábovka, která je raz dva hotová, ale vypadá, jako byste nad ní strávili věčnost.
25.12.2021 15:50 |

podobné články