Článek

SÚJB: Expertní jednání o svědečném programu a hodnocení integrity tlakové nádoby JE Temelín v ÚJV Řež

 
V rámci naplňování závazků, vyplývajících z mezivládních ujednání o jaderné bezpečnosti a ochraně obyvatelstva před ionizujícím zářením, a ve shodě s příslušnými články Závěrů Melkského procesu a následných opatření (tzv. Bruselského protokolu) se uskutečnilo dne 16. března 2017 v ÚJV Řež expertní jednání o svědečném programu a hodnocení integrity tlakové nádoby JE Temelín (Technical Expert Meeting regarding Status of the Surveillance Programme and RPV Integrity Assessment Temelin NPP) s rakouskou stranou, na jehož organizaci se podílely vedle ÚJV a CVR Řež i ČEZ a SÚJB.
24.03.2017 18:50 |

podobné články

Podobné články

ÚJV Řež: Odborníci VNIIAES, a.s. rozvíjejí spolupráci s Českou republikou

 
Delegace ruského VNIIAES, a.s. (dceřiná společnost Rosenergoatom, a.s., která je součástí energetické divize Rosatomu) navštívila v Řeži společnosti Skupiny ÚJV - ÚJV Řež a Centrum výzkumu Řež, známé především pro svou činnost v oblasti vývoje a podpory provozu zařízení jaderné a tepelné energetiky.
10.09.2018 15:40 |

podobné články

Český úspěch v USA: Vít Plaček z ÚJV Řež převzal prestižní cenu za řízené stárnutí kabelů

 
Vít Plaček ze Zkušební laboratoře oddělení Radiační chemie a kvalifikace na prostředí společnosti ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež) převzal v úterý 31. ledna 2017 v Severní Karolině Mezinárodní cenu za řízené stárnutí kabelů.
01.02.2017 13:40 |

podobné články

JE Temelín: Probíhá kontrola tlakové nádoby reaktoru

 
Důležitá kontrola probíhá v těchto dnech na první bloku Jaderné elektrárny Temelín. Speciální zařízení v hodnotě desítek miliónů korun ověřuje stav vnitřního povrchu tlakové nádoby reaktoru. Přitom odborníci sledují celistvost a tloušťku materiálu, ze kterého je nádoba vyrobena. Práce potrvají přibližně dva týdny.
03.04.2020 17:20 |

podobné články

Štafetu ÚJV Řež přebírá Daniel Jiřička

 
ÚJV Řež, a. s., předního českého poskytovatele služeb pro energetiku, vede od 11. června 2018 Daniel Jiřička.
13.06.2018 07:40 |

podobné články

ÚJV Řež: Specialisté vyškolili nigerijské jaderné pracovníky na odvoz paliva z výzkumného reaktoru

 
Odborníci z ÚJV Řež, dceřiné společnosti ČEZ, se zapojili do přípravy nigerijských jaderných pracovníků na odvoz paliva z tamního výzkumného reaktoru.
21.09.2018 11:00 |

podobné články

ČEZ: Kontrola potvrdila kvalitu tlakové nádoby reaktoru Temelína

 
Stav tlakové nádoby reaktoru prvního bloku elektrárny Temelín odpovídá bezpečnostním požadavkům a očekáváním. Takový je hlavní závěr rozsáhlých kontrol, které odborníci provedli během odstávky prvního bloku.
16.04.2020 07:35 |

podobné články

ÚJV Řež: Česko zaujalo na konferenci o SMR v Atlantě

 
Na 8. ročníku mezinárodní konference o malých jaderných reaktorech (8th Annual International SMR and Advanced Reactor Summit 2018) v Atlantě (USA) prezentovala Skupina ÚJV vlastní projekt s názvem Energy Well.
07.04.2018 13:50 |

podobné články

Vypnuli Temelín: Elektrárnu odstavili na několik dní. Kde vezmou Češi proud?

 
Jaderná elektrárna Temelín dnes večer zahájila plánovanou odstávku prvního bloku a několik dní nebude vyrábět elektřinu. Stále totiž zároveň trvá odstávka druhého bloku. Energetici při odstávce prvního bloku vymění čtvrtinu paliva, budou ověřovat stav tlakové nádoby reaktoru a zkontrolují bezpečnostní systémy i všechny díly turbíny. Úplná odstávka nebude mít vliv na dodávky elektřiny.
26.08.2016 21:55 |

podobné články

JE Temelín: V Temelíně plánovaně vyvezli z reaktoru jaderné palivo a připravují se na kontrolu reaktoru

 
Všech 163 palivových souborů plánovaně vyvezli technici Jaderné elektrárny Temelín z reaktoru prvního bloku. Vyvážení trvalo necelé čtyři dny. Nyní se odborníci připravují na kontrolu tlakové nádoby reaktoru. První blok je z důvodu výměny paliva plánovaně odstaven od 13. března.
28.03.2020 08:50 |

podobné články

Předsedkyně SÚJB kvůli spotřebě papíru kolem služebního zákona zasadila strom

 
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) kvůli enormní spotřebě papíru, kterou si vyžádaly povinnosti plynoucí z nového služebního zákona, symbolicky vysadil lípu. Stromek zasadila sama předsedkyně úřadu Dana Drábová na dvoře Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO), jehož je SÚJB zřizovatelem.
26.12.2015 20:25 |

podobné články

Osobnosti: Dana Drábová (134 článků)

Finská společnost si pro podporu při výstavbě jaderné elektrárny vybrala firmu ze skupiny ČEZ

 
Finská společnost Fennovoima podepsala rámcovou smlouvu s ÚJV Řež ze Skupiny ČEZ na inženýrskou, technickou a expertní podporu při výstavbě jaderné elektrárny typu VVER.
01.07.2015 17:36 |

podobné články

Rosatom: V Atommaši spojili díly reaktorové nádoby VVER-TOI pro JE Kurská II

 
Ve společnosti Atommaš (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) proběhla klíčová etapa výroby tlakové nádoby reaktoru pro 1. blok jaderné elektrárny Kurská II.
16.09.2020 10:15 |

podobné články

Ústavní soud řešil náhradu újmy na zdraví za úraz na namrzlém chodníku: Musí se myslet na ochranu tělesné integrity

 
I. senát Ústavního soudu (soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková) zrušil rozsudek Městského soudu v Praze a usnesení Nejvyššího soudu, protože jimi bylo porušeno právo stěžovatele na ochranu tělesné integrity a právo na spravedlivý proces.
24.04.2016 17:35 |

podobné články

Měření teploty v práci je oprávněným zásahem do integrity člověka, vyhodnotil úřad

 
Měření tělesné teploty zaměstnanců při vstupu na pracoviště je zásahem do osobní integrity člověka, vzhledem k nutným hygienickým opatřením je ale oprávněné. Po skončení mimořádné situace už ale nebude důvodné a firmy ho budou muset zrušit.
15.05.2020 09:25 |

podobné články

Bilaterální jednání mezi SÚJB a čínským partnerem NNSA

 
Na základě Memoranda o porozumění, které bylo v roce 2016 uzavřeno mezi SÚJB a čínským jaderným dozorem NNSA, se během 7. hodnotící konference CNS dne 28. 3. 2017 ve Vídni uskutečnilo bilaterální jednání, zaměřené primárně na projednání konkrétního programu spolupráce na léta 2017 – 2018.
21.04.2017 21:40 |

podobné články

ČEZ: Temelín má vlastní turistickou známku

 
Dřevěnou plaketu, na které je vypálen symbol Jaderné elektrárny Temelín, mohou nově získat návštěvníci Informačního centra elektrárny Temelín. Temelín se tak připojil mezi vybrané české turistické cíle, kde je možné turistickou známku sehnat.
29.05.2013 19:10 |

podobné články

Geniální umělecké veledílo s elektronickým soundtrackem je nyní zdarma. Recenze Rez Infinite

 
Existují videohry, které nestárnou. Artový hudební titul Rez toho budiž důkazem. Toto nadčasové veledílo, které v sobě kombinuje unikátní vizuální styl, hratelnost ze staré školy a dechberoucí elektronický soundtrack, se před pěti lety dočkalo řádně vylepšené verze Rez Infinite. Ta dokonce podporuje virtuální realitu PlayStation VR. Nyní je navíc hra v rámci programu Play at Home (Hraj doma) zcela zdarma. Takže neváhejte a koukejte si ji zahrát!
31.03.2021 19:45 |

podobné články

Utajený náklad s českým jaderným materiálem dorazil do Ruska

 
Utajený náklad s vysoce obohaceným jaderným palivem, posledním z českého území, dnes dorazil do Ruska. Transport se uskutečnil ve spolupráci s americkým ministerstvem energetiky a ruským ministerstvem pro jadernou energii v rámci programu na snížení rizika zneužití jaderných materiálů. Převzetí dnes potvrdila ruská společnost ROSATOM. V tiskové zprávě o tom informovala společnost ÚJV Řež, z jejíhož reaktoru původem ruské palivo pochází. 
10.04.2013 12:10 |

podobné články

Devět stovek lidí si prohlédlo Temelín. Nejdřív ale museli projít přes detektor kovů a další opatření

 
Bylo to zajímavé a hezky připravené. Takové bylo nejčastější hodnocení návštěvníků, kteří si dnes prohlédli Jadernou elektrárnu Temelín. Po roce se opět otevřely brány jihočeské elektrárny. Netradiční možnost využilo devět stovek lidí. Další tři stovky si užívaly program u zdejšího Infocentra. I podle organizátorů se sedmý ročník Dne otevřených dveří v Jaderné elektrárně Temelín vydařil.
31.07.2016 18:40 |

podobné články