Článek

Středočeské Prostřeno: Květákové menu hostům vonět nebude! A bude zelenina i v dezertu?

 
Populární kulinářský pořad Prostřeno! se bude tentokrát odehrávat v Praze a Středočeském kraji. V pohodové atmosféře se u stolu sejdou tři ženy a dva muži. Jak jim to bude u ploten šlapat? Bude někdo taktizovat a schválně na všem hledat nějaké ty mouchy, anebo vše půjde ke všeobecné spokojenosti? Nenechte se mýlit!
29.03.2021 09:40 |

podobné články

Podobné články

Recept na cheesecake z tvarohu

 
Cheesecake – v doslovném překladu sýrový koláč – je hitem, který by neznal opravdu jen málokdo. Právem se řadí mezi nejoblíbenější sladké dezerty, jehož příprava není vůbec složitá, i když si to většina lidí myslí. Popularita cheesecake roste i díky neskutečnému množství způsobů, na které lze připravit – velice oblíbenou alternativou je citronový, vanilkový, čokoládový nebo ovocný cheesecake. Náplň tohoto dezertu může být připravena buď z mascarpone, což je klasika, ale rovněž i z ricotty nebo tvarohu. Sýrový koláč je známý po celém světě a v tomto případě nutno zmínit známé rčení: jiný kraj, jiný mrav. Každá země má svou vlastní alternativu tohoto dezertu, zatímco Američané nedají dopustit na náplň připravenou z termizovaného sýra, Francouzi naopak sází na sýr Neufchâtel, Řekové si jej neumí představit bez oblíbeného sýra feta a my Češi si jej nejčastěji připravujeme z tvarohu. I my vám dnes představíme recept na cheesecake z tvarohu, na kterém si zaručeně pochutnáte. Recept na cheesecake z tvarohu Na přípravu dezertu budete potřebovat: 300 g máslových sušenek 150 g másla 500 g tvarohu 3 vejce 2 polévkové lžíce škrobu 120 g cukru krupice Postup přípravy: Máslové sušenky rozdrťte buď pomocí válečku v pytlíku nebo pomocí mixéru. Mezitím si v hrnci nechte rozpustit máslo, do kterého přidejte rozdrcené sušenky a vytvořte směs. Tu poté namačkejte do formy vyložené pečicím papírem. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky společně s cukrem, škrobem a tvarohem dejte do misky a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pomaličku jej vmíchejte do připravené tvarohové směsi. Hotový krém nalijte do dortové formy a pomocí lžíce uhlaďte do rovna. Tvarohový cheesecake pečte na 160°C cca 50 minut. Jakmile se koláč upeče, nechte jej alespoň 3 hodiny odpočinout v troubě, kterou necháte jen mírně pootevřenou. Poté jej ještě nechte vychladit v lednici. Tip: Tvarohový cheesecake lze na závěr... Čtěte více Příspěvek Recept na cheesecake z tvarohu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.03.2016 01:15 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

VIP hosté na Davis Cupu vypijí 5 000 litrů vína. Sní 35 000 dezertů a 9 000 kusů suši

 
Během tří dnů finálového utkání Davis Cupu se ve VIP patrech O2 areny bude podávat na 13,5 tisíce porcí v různých menu a zpracováno bude 14 tun surovin. Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit například na 9 tisíc kousků sushi nigiri, 400 kilogramů prémiové španělské šunky a uzenin nebo 35 tisíc kousků mini dezertů. A k tomu na 5 tisíc lahví vína.
16.11.2012 09:10 |

podobné články

VIP Prostřeno: Jan Vlasák a jeho kuře na bramborách z jednoho plechu

 
Herec ze seriálu Cesty domů Jan Vlasák vsadil na jednoduché, avšak chutné menu. Svým hostům nejdříve rozehřál žaludky zeleninovou polévkou, pak jim dopřál pečené kuřátko s bramborem a vše zakončil rumovým pudingem. Marmeládu do dezertu dokonce vyráběla Vlasákova žena!
31.01.2013 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Jan Vlasák (23 článků) , Jan Vlasák (26 článků)

VIP Prostřeno: Jan Vlasák a jeho kuře na bramborách z jednoho plechu

 
Herec ze seriálu Cesty domů Jan Vlasák vsadil na jednoduché, avšak chutné menu. Svým hostům nejdříve rozehřál žaludky zeleninovou polévkou, pak jim dopřál pečené kuřátko s bramborem a vše zakončil rumovým pudingem. Marmeládu do dezertu dokonce vyráběla Vlasákova žena!
31.01.2013 11:55 |

podobné články

Osobnosti: Jan Vlasák (23 článků) , Jan Vlasák (26 článků)

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Trapas v PROSTŘENU: Už třetí den špenát a maliny! +VIDEO

 
Středočeské Prostřeno rozmanitostí zrovna nehýří. Už třetí den je na menu špenát a v dezertu nechybí maliny!
07.03.2012 05:05 |

podobné články

VIP PROSTŘENO: Menu podle věčně hubnoucí Nadi Konvalinkové

 
Naďa Konvalinková se ve VIP Prostřeno předvedla s tajemným menu, kde jsou názvy pokrmů zahaleny do barev. Po dešifrování každého z nich ale naleznete spoustu skvělých chutí. Na škodu je jen to, že s tímto menu Naďa asi nikdy nezhubne.
12.11.2012 05:15 |

podobné články

Osobnosti: Naďa Konvalinková (144 článků)

VIP PROSTŘENO: Sladký ovocný sen Květy Fialové

 
Věčně optimisticky naladěná Květa Fialová připravila pro VIP PROSTŘENO pestrobarevné menu, kde hlavní roli hrálo víno. Květa jej totiž nezapoměla přidat dokonce ani do dezertu.
09.11.2012 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Květa Fialová (261 článků)

Prostřeno! Dusno u večeře: Renátino jídlo nikomu nechutnalo

 
Maminka v domácnosti Renáta (33) se snažila vymyslet rozmanité menu. Připravila proto domácí paštiku z jater a houbovou polévku. Bohužel nikdo z hostů předkrm a polévku moc nejedl a ani s hlavním jídlem se hostům Renáta nezavděčila. Švestková omáčka se nevydařila, játra a houby hostům taky nevoněla...
16.02.2012 06:10 |

podobné články

Prostřeno! Syrová červená řepa hostům nevoní

 
Sražená šlehačka, studené, ale mnohonásobným ohříváním převařené brambory, syrová řepa. To všechno hostům pátečního prostřeno moc "nevoní". Jak své selhání Petra (26) zvládne? Bude se hroutit jako ve středu Honza?
02.11.2012 08:00 |

podobné články

Vegetarián Daniel v Prostřeno: Místo masa naservíruje hostům kupu mouder!

 
Čas od času se do soutěže Prostřeno přihlásí vegetarián. Přesně to se stalo tento týden. Středeční hostitel Daniel nejí maso a má rád hlavně raw stravu. Pokrmy protihráčů však ochutná, i když budou masové. Dokonce se svým hostům svěří i s filozofií, kterou vyznává, a podá jim ji dost barvitě...
16.03.2016 16:15 |

podobné články

Bizár v Prostřeno: Nejpodivnější menu v historii!

 
Nezaměstnaná chůva Veronika se doma v pražských Vysočanech už musí pořádně nudit. Šokovaným hostům totiž předloží hodné podivné menu!
04.05.2016 12:10 |

podobné články

Vychtávky pro fajnšmekry: Co takhle špenát?

 
SERIÁL: Zelenina na talíři, zelenina v čase. Zelenina pro chuť i pro zdraví... Zapomeňte jednou pro vždy na mražený špenátový protlak a vychutnejte si jej čerstvý. Šťavnaté listy v salátech nebo tepelné úpravě.
24.06.2010 17:53 |

podobné články

Bio zelenina nemá vitamíny, tvrdí vědci

 
Před nedávnem zažila organická zelenina hotový boom. Spousta lidí ji začala kupovat. Věřila, že je zdravější než ta, na jejíž pěstování byly užity pesticidy a jiná umělá hnojiva. Jenže podle nové britské studie je organická zelenina méně šťavnatá a obsahuje méně vitaminů.
21.03.2011 07:20 |

podobné články

Čuba (SPO): Čerstvé potraviny žádný dovoz nenahradí

 
Rád bych napravil obelhávání nás všech v oblasti, která je mi nejbližší. Je na čase vrátit se k čerstvým a kvalitním potravinám. Čerstvá pro mě nikdy nebudou rajčata, okurky, květák či jiná zelenina ze Španělska a podobných zemí. Čerstvá zelenina je ta, kterou dostaneme domů do 24 hodin od sklizně. To je ta jediná čerstvá zelenina.
16.10.2014 22:30 |

podobné články

Křivá zelenina v obchodech? Češi jdou hlavně po „ošklivých“ bramborách

 
Křivá, ošklivá nebo neobyčejná – tak pod tím vším se už měsíc v některých supermarketech prodává zelenina, která nesplňuje přísné estetické normy. Podle prodejců má u Čechů velký úspěch. Nejvíce pak kupují netradiční  brambory a papriky. Iniciativa Zachraň jídlo za tímto zájmem vidí i fakt, že taková zelenina vyjde až o polovinu levněji. Nicméně další distribuce je prý úkolem na další roky.
16.09.2016 21:55 |

podobné články

FN Brno: Zelenina a její místo v našich jídelníčcích

 
Zelenina je nenahraditelnou složkou zdraví prospěšné a vyvážené stravy. Zvýšení konzumace zeleniny patří mezi aktuální výživová doporučení, a to hlavně kvůli vzrůstajícímu počtu „civilizačních onemocnění“. Optimální konzumace zeleniny pomáhá snižovat riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, cukrovky a některých nádorů, navíc látky, které obsahuje zelenina, pozitivně ovlivňují imunitní systém.
25.04.2018 21:55 |

podobné články

Exotické Prostřeno! servíruje pštrosa, studenou polévku a českou závist!

 
V týdnu od 9. prosince se bude vařit a kuchtit v pořadu Prostřeno! v Moravskoslezském kraji. Snaha vyhrát bude velká, stejně jako cesta, jak na výhry dosáhnout. Vyhraje španělské menu, světové menu, pštrosí steak, nebo užvaněný Vojtěch-cestovatel? Kromě jiného se jedna ze soutěžících přizná k tomu, že žije v registrovaném partnerství se ženou. A kdo bude největším taktikem?
09.12.2019 08:10 |

podobné články