Článek

Smažený sýr dražší než maso. „Národní jídlo“ přineslo šok

 
Dobám, kdy si člověk zašel na levný smažený sýr do restaurace, už na většině míst odzvonilo, a pokud by smažený sýr kopíroval průměrný růst cen v restauracích, pak by sýr, který jste v roce 2015 pořídili za stovku, už dnes vyšel na 179,50 Kč. I to je však částka, za kterou jej už dnes seženete jen stěží. Ceny ve stravovacích službách se totiž za poslední 2 roky zvedly více než o 50 % a suroviny na výrobu smažáku v uplynulých 2 letech každý rok zdražily více, než za celých 6 let předtím dohromady. Ceny mohou přinést často šok. Dle autorek blogu Život ve Strouhance již dnes smažák vyjde na 230 Kč i víc. „Smažený sýr bývá klidně i dražší než maso, nebo jiné speciality,“ podotýkají. Poodhalily, jak to české „národní jídlo“ má s kvalitou.
18.03.2024 09:25 |

podobné články

Podobné články

Dokonalý smažený sýr: Přinášíme vám skvělé tipy a triky, díky kterým zůstane křupavý a nikdy se nerozteče

 
Milujete smažený sýr, ale trápí vás, že se vám při smažení rozteče? S našimi jednoduchými triky bude dokonale křupavý. Klíčem je správná příprava, volba sýru a několik osvědčených technik, které zajistí, že sýr zůstane uvnitř kompaktní.
25.10.2024 07:15 |

podobné články

Kobliha, řízek, smažený sýr. Češi své stravovací návyky nemění

 
Zdravý životní styl, jídlo podle sezóny nebo dietní doporučení. Nic z tolik propagovaných trendů zřejmě s našincem nehne. K obědu si nejraději dá smažený řízek a život si osladí pěkně mastnou koblihou. Vyplývá to hned z několika průzkumů a anket.
04.07.2014 04:25 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Sýr Smetanito neparazituje na sýrech Apetito, rozhodl soud

 
Sýr Smetanito neklame spotřebitele a neparazituje na sýrech značky Apetito. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, informuje server Aktuálně.cz. Spor mlékárny TPK, která vyrábí sýr Apetito, a společnosti Bel Sýry Česko produkující sýr Smetanito, trval pět let, u městského soudu se projednával podruhé.
19.04.2013 13:10 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Dokonalý smažák: Jak na to, aby se neroztekl při smažení

 
Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl už na pánvi!
24.03.2017 13:40 |

podobné články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi

 
Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi!
16.05.2017 14:25 |

podobné články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi

 
Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi!
24.03.2017 18:20 |

podobné články

Grilujte jako šéfkuchaři! 6 tipů pro dokonalý sýr, naučte se správně připravit maso!

 
Pokud jste letos ještě nestihli rozpálit gril, právě teď je nejvyšší čas! Inspirujte se tipy profesionálů, jak dokonale ugrilovat sýr i maso.
29.07.2020 08:35 |

podobné články

4 letní kulinářské tipy

 
V létě nebývá chuť na dlouhé postávání u kamen a vyvařování složitých jídel. Navíc teplé počasí tak nějak vyžaduje spíš lehké jednoduché jídlo, plné zeleniny či ovoce, kterého právě v té době dozrává tolik druhů. Další, co ovlivňuje naši letní kuchařku, je všeobecná obliba grilování. Proto se v letních měsících na našem talíři objevuje často grilované maso, zelenina, ovoce i sýr. Přinášíme vám pár tipů, jak to všechno dobře skombinovat a pochutnat si v kruhu rodiny i ve společnosti přátel. 1. Grilovaný sýr chutná s ovocem K masu si dopřáváme hořčice a různé omáčky, ale sýry nejlépe chutnají v kombinaci s ovocem. Můžete zkusit různé zavařeniny, marmelády či želé  (brusinkovou, rybízovou), ovoce rozmačkané či rozmixované (jahody, banány, meruňky) nebo ho nechat v celku. Zkuste například nivu s fíky nebo camembert s mangem či grilovaným plátkem ananasu. 2. Nejen masem živ je člověk I když se těšíme především na grilované masíčko, rozhodně vyzkoušejte i grilovanou zeleninu. Gurmánský zážitek jsou teplé grilované papriky či cuketky zakápnuté balsamicem. Papriky také můžete před grilováním naplnit kouskem sýra, nejlépe balkánského, ten se tolik neroztéká, za to dodá zelenině skvělou chuť. 3. Pečivo být nemusí, mísa salátu ano Už jste to zkusili? Stačí si na talíř naložit hromádku míchaného zeleninového salátu a navrch položit právě ugrilované masíčko nakrájené na kousky.Nádherně to vypadá a ještě lépe chutná. A pečivo už ani potřebovat nebudete. 4. Limonády jedině domácí Jsou hitem posledních let, jsou osvěžující a rozhodně zdravější, než ty obarvované v PET lahvích. K jejich výrobě využijete úrodu ze zahrádky, hodí se do nich různé bylinky, výborná je i okurková. Zkuste určitě melounovou, na níž můžete použít příliš zralý meloun, který rozmixujete, přidáte šťávu z citronu, cukr podle chuti a dolejete ledovou vodou či sodovkou. Příspěvek 4 letní kulinářské tipy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
23.06.2018 16:25 |

podobné články

205 Kč za maso, český Globus 509 Kč. Máslo? V Polsku šok

 
Vypravili se do Polska na nákup do tamního Kauflandu, doma pak sedli, vše pečlivě zapsali do tabulky a ceny potravin porovnali s českým řetězcem Globus. A nestačili se divit. Ceny zeleniny srovnatelné, máslo je v Polsku dokonce dražší. Maso je u nás ale neporovnatelně dražší. Místo za 205 korun, nakoupíte v Čechách kotlety za 509 Kč. To nemluvíme o ostatním sortimentu. Výsledek? Téměř 50% úspora při nákupu v polském Kauflandu oproti českému Globusu.
17.04.2023 10:20 |

podobné články

Osobnosti: Masa Masa (65 článků) , Masa Masa (65 článků)

Pozor na to, ve kterých dnech si v restauraci dáváte rybu, radí Pohlreich

 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (62) odhalil v Show Jana Krause krutou pravdu o tom, že smažený sýr vytlačil svíčkovou coby české národní jídlo. Poradil také, ve kterých dnech je lepší se v restauracích vyhnout rybímu masu.
30.01.2020 15:00 |

podobné články

Osobnosti: Jan Kraus (1346 článků) , Zdeněk Pohlreich (659 článků)

Velký sýrový podvod: Jak poznáte ten pravý sýr? Pozor na náhražky, chutnají jak bláto!

 
Jsou balené jako sýry, vypadají jako sýry, ale nejsou to sýry! Jde o tzv. analogy neboli sýrové náhražky. V nich je mléčný tuk nahrazen rostlinnou složkou. Proč? Samozřejmě kvůli tomu, že je analog výrazně levnější. Jak »sýr nesýr« poznáte? Musíte být opět ve střehu! Výrobek mívá totiž stejnou krabičku jako ten pravý, neobsahuje však slovo »sýr«, ale třeba jen: tavený plátkový. V horším případě takový analog poznáte až na jazyku. Chutná jako mazlavé bláto!
05.03.2012 05:05 |

podobné články

Nakládaný sýr podle Aňy Geislerové

 
„Loňské léto jsme doma zcela propadli nakládání sýrů. Prakticky každý sýr, který dorazil k nám, se nakonec ocitl ve sklenici. Začli jsme klasicky s hermelíny, ale postupně jsme přešli k složitějším a odvážnějším kombinacím, až jsme se ustálili na jemně pikantní kombinaci balkánský sýr a mozzarella,“ říká ke své taktice v nakládání herečka Aňa Geislerová v knize Dobroty s příběhem.
03.11.2013 15:55 |

podobné články

Jak dopadl TAVENÝ SÝR od Ládi Hrušky? Je stejně dobrý jako ten z obchodu, říká odbornice

 
Češi tavený sýr přímo milují! Reportér Láďa Hruška tedy přišel s receptem, jak si ho udělat doma o polovinu levněji! Co na podomácku vyrobený tavený sýr říká specialistka? Podívejte se na video.
01.04.2014 08:35 |

podobné články

Nakládaný sýr podle herečky Geislerové

 
„Loňské léto jsme doma zcela propadli nakládání sýrů. Prakticky každý sýr, který dorazil k nám, se nakonec ocitl ve sklenici. Začli jsme klasicky s hermelíny, ale postupně jsme přešli k složitějším a odvážnějším kombinacím, až jsme se ustálili na jemně pikantní kombinaci balkánský sýr a mozzarella,“ říká ke své taktice v nakládání herečka Aňa Geislerová v knize Dobroty s příběhem.
28.10.2014 12:35 |

podobné články

Mlékař prozradil, jak vybírat sýr. Očichejte ho a hlídejte barvu

 
Když se řekne slovo „sýr“, málokomu v České republice se na první dobrou nevybaví „eidam“. Možná jste si dokonce kdysi mysleli, že se jedná o český sýr. Nejspíše proto, že je u nás dlouhodobě nejoblíbenější a nejprodávanější. Setkali jste se s jeho náhražkami? Podle čeho je poznáte?  A co byste měli určitě sledovat na jeho etiketě? Máme pro vás deset tipů, jak poznat skutečně kvalitní eidam.
22.03.2017 05:55 |

podobné články