Článek

Šampaňské, piva, krevety, panáky, drahá vína, maso na gril… To vše si nechávají proplácet tito pražští politici. A ještě k tomu dostávají stravenky

 
O tom, jak bývalá místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková nakoupila v roce 2014 velké množství alkoholu za peníze městské části, jsme informovali koncem minulého týdne. Jen pro připomenutí: šlo o 50 lahví vína, tři lahve vodky, pět sektů, 62 piv a mnoho dalšího alkoholu – vesměs tvrdého. Ale Ivana Staňková rozhodně nebyla jediná, která nakoupila alkohol z reprefondu.
08.08.2018 11:30 |

podobné články

Podobné články

Jdeme grilovat: Jak vybrat zahradní gril?

 
Možná máte někde ve sklepě gril, co jste za stovku koupili v supermarketu. O takových grilech teď řeč nebude. Teď totiž budeme vybírat opravdový gril! Jaké jsou typy grilů? A liší se něčím? Grily nejsnadněji rozdělíme podle použitého paliva – na plynové, elektrické a grily na dřevo. V čem se liší? Grily na elektřinu nacházejí nejvíce využití ve městech. Jsou skladné, neprodukují kouř a můžete je tak využít při grilování na terase či balkónu, aniž byste obtěžovali sousedy. Pokud bydlíte ve městě, nemáte k dispozici zahradu, a přesto si chcete užít letní grilování, elektrický gril je pro vás jako dělaný. Grily na plyn patří ke dražším, ale zato k těm nejoblíbenějším. Neprodukují kouř ani spaliny, nabízejí maximální kontrolu nad plamenem a skutečný komfort při samotném grilování. A překvapí vás minimální údržbou. Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou. Jsou levné a připravíte na nich všechny dobroty stejně chutně jako na jiných grilech. Ale musíte vydat trochu snahy na rozdělání ohně, jeho udržování a následné likvidování nepořádku. Tip: Podle expertů na grilování i řady rozsáhlých testů se v chuti se pokrmy připravené na obou typech grilu nijak neliší. Pokud se tedy obáváte, že budou pokrmy připravené na briketách jinak cítit, vaše obavy nejsou na místě. Rozžhavené brikety samy o sobě žádné aroma nevydávají, a tudíž nijak neovlivňují aroma připravených pochoutek. Gril na dřevo, nebo na plyn? Až se budete rozhodovat, který zahradní gril si pořídíte, nejspíš se budete rozhodovat mezi plynovým a tím klasickým. Tyhle otázky vám pomohou najít ten správný! Tip: Plánujete grilování? Pak budete možná kromě grilu potřebovat i zahradní nábytek nebo třeba párty stan – mrkněte na vetroshp.cz Chcete gril často převážet? Zatímco s grilem na dřevěné uhlí se manipuluje poměrně snadno, plynový gril není určený k častému převážení – vzhledem ke své váze i velikosti. Kolik můžete investovat peněz? Pořízení grilu na dřevěné uhlí není... Čtěte více Příspěvek Jdeme grilovat: Jak vybrat zahradní gril? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.06.2017 06:50 |

podobné články

Americké pobřeží ohrožují obří krevety větší než lidské chodidlo

 
Asijské tygří krevety berou americké pobřeží útokem. Nejde přitom jen o jihovýchodní pobřeží, ale také o Mexický záliv, kde se krevety velmi často chytají. Američtí biologové se obávají toho, že asijské protějšky značně sníží čísla svých menších protějšků, které s oblibou pojídají. Asijské tygří krevety se přitom letos v oblasti vyskytují až desetkrát častěji než loni.
28.04.2012 14:50 |

podobné články

Vyberte si ten pravý gril

 
Trápí vás otázka, jak si vybrat ten správný gril? Zvážit musíte hned několik parametrů. V první řadě si rozmyslete, kolik peněz chcete do grilu investovat, zda ho budete využívat několikrát týdně nebo třeba jednou za měsíc. Postavíte gril na zahradu, terasu, na balkon anebo ho budete často převážet? Dbejte také na bezpečnost a údržbu. Vybrat si správný gril je opravdu oříšek. Připravili jsme pro vás několik rad, které vám výběr ulehčí. Začíná jaro, objevujte s námi ten pravý požitek z grilování.
11.04.2016 09:40 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Politik, který si nechal proplatit 50 piv, promluvil o vládě

 
Server ParlamentníListy.cz přinesl článek o tom, jak žijí někteří pražští radní a na co využívají erární peníze. Peníze běžně určené na drobné pohoštění pro hosty byly na Praze 4 využity zvláštním způsobem. Nakupoval se za ně tvrdý alkohol, šampaňské, krevety a desítky piv. Jeden z radních, který si nechal proplácet alkohol, se teď rozhodl promluvit o vládě Andreje Babiše (ANO).
09.08.2018 15:25 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (14952 článků)

Nové pivo Gril chutná i muzikálovým hvězdám

 
Také hvězdy muzikálů se přesvědčily o tom, že nové pivo Gril je prostě skvělé… Blesk, který se na vzniku piva podílel, se zeptal na názor zpěváků Mariána Vojtka (38) a Ladislava Spilky (38). Oba se v grilování, tedy v činnosti, ke které je pivo Gril přímo zrozené, vyznají!
22.07.2011 15:00 |

podobné články

Osobnosti: Marian Vojtko (220 článků)

Ve víně najdete nejen pravdu, ale i zdraví a krásu!

 
In vino veritas, neboli „ve víně je pravda“. Nenajdeme asi nikoho, kdo by nevěděl o tomhle latinském přísloví, které upozorňuje na blahodárný efekt vína. To totiž snižuje napětí nervů, uvolňuje mysl a celkově zlepšuje náladu, Tím dovolí lidem být upřímnější, ale i zdravější a krásnější. Psychická kondice každého z nás se totiž na zdraví a kráse podepisuje ze všeho nejvíce. Na tento fakt mysleli i v Bille, a tak vám připravili akční podzimní nabídku vín, se kterými jistě zkrásníte. Víno se dá používat jako lék a zkrášlovač. Jen musíte vědět, jak na to! Na co všechno dokáže víno pozitivně působit? Už jsme zmínili mozek a celou nervovou soustavu, kterou dokáže víno dostat do celkové pohody, dobré nálady a lepší kondice. K mozku si však přidejme ještě srdce a cévy, trávení, plíce, pohlavní orgány, metabolismus, celkovou fyzickou kondici, pleť, imunitu, zrak nebo slinivku a s ní spojené procesy při trávení cukrů. Ano, tohle všechno jsou části našeho organismu, na které umí víno zapůsobit velmi dobře, dokonce se dá říci, že jim i prospívá. Za předpokladu, že budete víno správně dávkovat. Ženy si mohou dovolit denně jedno až dvě deci vína, pánové i tři. Jednou za čas se můžete ovínit více, lahvinka vína v dobré společnosti a s dobrou náladou ještě nikomu dospělému a zdravému neublížila. Netrapte se s vráskami, vyřešte je dobrým vínem! Množí se vám vrásky a vy přemýšlíte nad jejich příčinami? Díky hydrataci se jich sice můžete z počátku ještě zbavit, ale podpora kondice vaší pleti zevnitř, pomocí vína, přinese stabilnější a dlouhodobější výsledky. Účinky vína totiž podle zkušeností vinařů i lékařů a fyzioterapeutů zpomalují lokální záněty na pleti, posilují průběh hojení ran, hlavně však působí adstringentně, tedy proti vráskám. Nyní můžete využít výhodné akce na lahodná vína, která nabízí Billa leták na tento týden. Anebo Podzimní katalog nápojů s názvem „Nápoje s jiskrou podzimu“. Víno v nich totiž hraje... Čtěte více Příspěvek Ve víně najdete nejen pravdu, ale i zdraví a krásu! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.09.2018 14:10 |

podobné články

Vyberte správný gril! Podle čeho nakupovat? Je lepší gril na uhlí, na plyn, nebo na verandu elektrický?

 
O grilování víte díky speciálu Nedělního Aha! už téměř vše. Už jsme grilovali, pekli, zkrátka kuchtili a vy víte, jak si připravit exotické ovoce, pořádnou »fl ákotu« nebo i dietní rybičku. Ovšem k tomu, aby vaše grilovačka dopadla opravdu na výbornou, už tedy chybí »pouze« krůček – jenže nejdůležitější – koupit ten správný gril.
20.05.2012 12:10 |

podobné články

Novoroční přípitek: Vyzkoušejte pivní šampaňské! Zraje dva roky!

 
Silvestrovské oslavy pojímá řada lidí tak, že je v podstatě jedno, co pijí. Hlavně, že toho bude ještě i po půlnoci dostatek. Příchod nového roku oslaví sektem a je vystaráno. Někdo si na Silvestra možná schová láhev lepšího vína. Pokud patříte mezi milovníky piva, máme i pro vás tip: zkuste speciální sezonní piva nebo i pivní šampaňské a přivítejte následující rok ve velkém stylu!
29.12.2015 06:20 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Den českého piva nabídne mimořádná piva, speciální menu, mimořádné prohlídky pivovarů i školu čepování

 
Na sobotu 27. září chystají české restaurace a hospody napříč celou republikou pro milovníky piva zajímavé chuťové zážitky. V předvečer svátku sv. Václava, patrona českého piva, totiž nabídnou více než čtyři tisíce hospod speciální pivní menu či vynikající piva, často uvařená právě pro tuto příležitost. Do poloviny z nich například putuje z Mekky českého piva, Plzně, mimořádná várka ležáku Gambrinus První Chmel dochmelená čerstvým letošním chmelem, kterou sládci uvařili právě pro tuto příležitost.
21.09.2014 12:41 |

podobné články

Rychlá chuťovka k vínu: Krevety v těstíčku a salsa

 
Dáte si večer rádi sklenku nebo dvě dobrého vína? Pak by to chtělo něco k zakousnutí. Zkuste třeba pikantní krevety v těstíčku, které máte hotové za chvíli a přidejte salsu.
26.02.2014 10:25 |

podobné články

Pivo či víno denně. Co vám hrozí?

 
Konzumace piva či vína ve střídmé míře je vnímána jako zdraví prospěšná. Malé množství alkoholu denně totiž prospívá oběhové soustavě. To je fakt. Jenže zvyšuje zároveň riziko jiných onemocnění. Takže zatímco s ohledem na srdce a cévy si střídmí konzumenti piva či vína můžou vést lépe než abstinenti, s ohledem na rakovinu prostaty jsou na tom hůře. Vědci z Austrálie zjistili, že i jediný půllitr piva či dvě deci vína denně zvyšují riziko nádorového onemocnění předstojné žlázy o třiadvacet procent.
28.11.2016 11:00 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

„Nerušte nám stravenky!“ Bouří se odboráři i zaměstnavatelé

 
Zaměstnavatelé i odboráři považují stravenky za důležitý benefit pro pracovníky firem a jsou proti jejich plošnému zrušení. Polovina restaurací, které stravenky přijímají, by přitom podle průzkumu mezi členy Asociace hotelů a restaurací (AHR) byla pro jejich zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu.
23.08.2016 18:25 |

podobné články

„Zrušte stravenky,“ velí z Bruselu Mach a není sám. Kalousek to chtěl taky

 
Stravenky by prý zrušil jako první. Europoslanec Petr Mach (Svobodní) se pustil do kritiky v Česku oblíbeného zaměstnaneckého benefitu – stravenek. Ty se však nezamlouvají ani řadě hospodským, na což Mach upozorňuje také. Stravenky jsou přitom výrazně rozšířené napříč EU. Používají je ve většině zemí – a to nejen v tištěné, ale občas i v elektronické podobě. Jen několik států se obejde bez nich. Kde je na rozdíl od Čechů nemají?
18.09.2016 07:25 |

podobné články

Benefitka – první all-in benefitní platební karta v České republice

 
Zastaralé papírové stravenky a nepraktické poukazy na benefity. Složité hledání restaurace, ve které „berou stravenky“, vybírání menu v hodnotě stravenky, peněženka přeplněná zmačkanými poukázkami… Je Vám to povědomé? Na tyto problémy už nyní můžete zapomenout - praktickým, jednoduchým a efektivním řešením je platební karta, kterou její tvůrci nazvali Benefitka.
15.05.2017 12:30 |

podobné články

Prodáváte sociální stravenky či za ně kupujete chlast? Máte smůlu, přichází reforma

 
Zneužívání sociálních dávek na alkohol nebo cigarety mají zamezit stravenky, které mají část dávek nahradit. Jak však uvádí dnešní Právo, i stravenky lze prokšeftovat, a proto se nabízí jejich elektronizace.
03.08.2017 07:45 |

podobné články

Soutěžte s Bleskem pro ženy o sadu Svatomartinských vín!

 
Již posedmé se budou letos 11. listopadu v 11 hodin slavnostně otevírat první lahve stále oblíbenějších Svatomartinských vín. Svatomartinská vína jsou vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Lidé se je naučili vnímat jako kvalitní vína a první možnost seznámení se s novým ročníkem. Svatomartinská vína se mohou vyrábět z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský (bílá vína) a Modrý Portugal a Svatovavřinecké (červená a růžová vína). Více informací o víně a vinařských akcích se dozvíte na www.svatomartinskevino.cz.
07.11.2011 00:05 |

podobné články