Článek

Recepty na svatomartinské menu: Polévka, předkrm, husa i koláče

 
Přesně za týden se k nám chystá Martin na bílém koni, tak se pojďme už teď připravit na tradiční Svatomartinské menu! Jasně, základem je husa a vše s ní společné. Ta by rozhodně neměla chybět na vaší sváteční tabuli. Přemýšlíte jaké menu připravit? Máme pro vás několik tipů…
04.11.2012 12:15 |

podobné články

Podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Osvědčené recepty na vánoční pohoštění

 
Nejkrásnější svátky v roce tu budou opravdu co nevidět! Hospodyňky již začínají s přípravami, které zahrnují nejen typický předvánoční úklid, ale i výzdobu domácností, nákup dárečků pro naše nejbližší nebo vymýšlení, jaké dobroty připraví jako vánoční pohoštění. Vánoční pohoštění zpravidla představuje jídla, která se neodmyslitelně pojí k tomuto období a která doma neděláme až tak často. Jelikož jsou Vánoce za dveřmi a do nejkrásnějšího dne v roce už zbývá jen necelý měsíc, připravili jsme pro vás dnešní článek, ve kterém se společně s námi můžete podívat na tradiční vánoční pohoštění, jež se na českých stolech objevuje již několik desítek let. Tipy na vánoční pohoštění Určitě se shodneme na tom, že každá rodina si své pohoštění na Vánoce nebo přímo jen na Štědrý den dělá po svém. My ale chceme připomenout klasiku, která nestárne a na kterou i v dnešní době sází spousta lidí. Možná dokonce i vy! Rybí polévka je klasika Jestli k Vánocům něco skutečně patří, pak je to rybí polévka. Její příprava není nikterak složitá, i když každý má možná trochu jiný recept, který si upravil dle svých chutí. Hlavními surovinami jsou rybí hlavy, mlíčí, mrkev, celer, cibule a kořenová petržel. Suroviny se nechají vařit cca hodinu až hodinu a půl, poté se voda přecedí a maso, které se oškrábe, se zpátky vloží do polévky. Houbový Kuba dříve nesměl chybět Dříve představoval tradiční vánoční pokrm i houbový Kuba, kterého ale v dnešní době na štědrovečerních tabulích už tak často vidět není. Na přípravu houbového Kuby nesmí chybět kroupy, vepřové sádlo, již podle názvu napovídající sušené houby, cibule a česnek. Houbový Kuba se dříve podával jako předkrm, dnes už jen při večeři na Štědrý den uvidíte skutečně jen málokde. Smažený kapr je nahrazován řízky Další klasika v podobě smaženého kapra. No uznejte sami, uměli byste si bez této lahůdky,... Čtěte více Příspěvek Osvědčené recepty na vánoční pohoštění pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.11.2017 08:55 |

podobné články

Čtenáři vaří čtenářům! Speciál Blesku Vaše recepty

 
Právě nyní je v prodeji speciál Blesku s názvem VAŠE RECEPTY! Najdete v něm báječné recepty čtenářů na kompletní menu – polévky, předkrmy, hlavní jídla i sladké dezerty. To vše jen za 5,50 Kč! A navíc: Blesk platí za nejlepší recepty recepty 1000 Kč! Šanci máte i vy!
06.10.2010 16:10 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

3 jednoduché recepty na krásu

 
Snad každá žena chce být krásná, přitažlivá, v očích mužů neodolatelná a zároveň představovat cíl, kterého by chtěli dosáhnout. Zatímco některým byla přirozená krása štědrou přírodou nadělena do vínku, jiné si k té troše krásy musí dopomoci sami. Není proto od věci znát recepty na krásu, které vám s tímto úkolem pomohou. Mít po ruce recepty na krásu – no řekněte samy, milé ženy, dá se snad taková příležitost odmítnout? No jasně, že ne! Každá přece chceme mít eso v rukávu. Tak se pohodlně usaďte a přečtěte si dnešní článek, ve kterém si tyhle recepty společně odhalíme! Recepty na krásu pro každou z vás Ačkoli se velmi často říká, že každá žena je krásná, akorát svým jedinečným způsobem, my ženy o tom máme svou jasnou představu. Nám prostě ke štěstí nestačí nějaké tvrzení, které se sice traduje už po mnoho let, ale ve své podstatě pro nás nemá vůbec žádnou váhu. My chceme jasný důkaz, něco, co si můžeme ohmatat. Tak už na nic nečekejme a pojďme na to! Hodně spánku Možná se teď chytáte za hlavu, co je to za nesmysl. Jak nám ke kráse může pomoci dostatek spánku?! Jenže ono je to vcelku logické, tak poslouchejte proč. Je totiž vědecky potvrzeno, že má spánek výrazný vliv na to, jak vypadáme. A mimo to, pokud se dobře vyspíme, pak máme dobrou náladu a to se na naší vizáži taky projeví. Pitný režim A jsme zase u toho – tolikrát omílaný pitný režim. Jenže i on má své místo na našem seznamu jednoduchých receptů pro krásu, tak mu věnujte pozornost. Naše tělo je z velké části tvořeno vodou, což znamená, že pokud chcete být krásné, pak musíte hodně pít. Výrazně tak oddálíte vznik vrásek, které jsou pro ženy noční můrou, vaše pokožka bude vypnutá a svěží na pohled. Zdravý pohyb... Čtěte více Příspěvek 3 jednoduché recepty na krásu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.04.2017 05:25 |

podobné články

Oběd u Zemana? Bez tlačenky!

 
První chod: studený předkrm – sulc. Druhý chod: teplý předkrm – ovar. Třetí chod: polévka černá, zabijačková. První hlavní chod: pečená jitrnice se šťouchanými brambory. Druhý hlavní chod: pečené jelítko s bramborovou kaší. Dezert: tlačenka. Kdo nebude mít dost, může se dojíst zabijačkovým gulášem s chlebem, varoval v březnu prezident Miloš Zeman (71) před první cenou ve své hradní tombole – pětibodovou večeří s prezidentským párem.
13.06.2015 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (21497 článků)

Na Rybníčku odstartovaly Svatomartinské hody

 
Ve dnech 7. - 16. listopadu 2014 probíhají v restauraci nově vybudovaného areálu Tenisového centra Staré Město - Rybníček Svatomartinské hody. V rámci speciálního projektu „Gastrofestival plný chutí“ se návštěvníkům představí svatomartinská husa v tradičním i moderním pojetí ve spojení s mladým moravským vínem.
08.11.2014 09:41 |

podobné články

Huš. Husa na pekáči. Takto ČT uctila Jana Husa

 
„Na špacír sis pustil ústa a hneds na hranici zůstal. Dneska si maximálně uženeš úpal. Jít do toho vší silou, v tom to vězí,“ rapuje Kato na přání České televize. Ta totiž k uctění 600. výročí úmrtí mistra Jana Husa oslovila zástupce tuzemské rapové scény s návrhem zhudebnění známých myšlenek a citátů Jana Husa.
07.07.2015 10:36 |

podobné články

Recenze: Sladké a slané potěšení z kuchyně? Quiche a koláče jsou v létě to pravé

 
Že koláče nemusí být jen sladké, už valná většina z nás moc dobře ví – takový slaný koláč může být jedním z nejlepších možných letních jídel. Dají se totiž jíst teplé i studené a zpravidla si po nich nebudete připadat přecpaní k prasknutí. Ty nejlepší recepty představí kniha nakladatelství Ikar – Quiche a koláče.
01.07.2016 14:00 |

podobné články

Květa Fialová a její hokkaidó polévka

 
Vaří sice jen pro návštěvy, ale pak to stojí za to. Herečka Květa Fialová (84) miluje ryby, lehká jídla a klasickou českou kuchyni, od kulajdy po koláče. Když vařila v pořadu VIP Prostřeno! vsadila na zeleninová jídla – předkrm připravila z červené řepy, polévku z dýně a hlavní chod z kyselého zelí. Hereččin recept na polévku vám dnes přinášíme…
19.11.2013 05:16 |

podobné články

Osobnosti: Květa Fialová (255 článků)

PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka

 
Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.
03.05.2014 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Marek (156 článků)

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...
09.02.2015 18:21 |

podobné články

Speciální dieta vám pomůže shodit nechtěná kila: Tukožroutská polévka zvládne zázraky!

 
Tukožroutská polévka se drží na předních příčkách diet. I když vám bude polévka třetí den lézt krkem, dá se na ní shodit až 5 kilo za týden.
16.01.2018 08:15 |

podobné články

Jak na libečkovou polévku

 
I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Podzim na talíři: 3 recepty na ovocné koláče, které provoní sychravé dny

 
Je tu podzim a sním i čas, kdy musíme myslet na dostatečné množství vitamínů. Co si je ale tentokrát trochu osladit? Vyzkoušejte hned tři osvědčené recepty ovocné koláče, které vám zpříjemní sychravé dny.
06.10.2017 10:30 |

podobné články

Hejtman Petera si vychutnal slavnostní menu. Proč ho obsluhovali žáci?

 
Přípitek dobrým vínem či sektem, jarní salát s medovou zálivkou coby předkrm, vývar z hovězí oháňky se sýrovými nočky, krůtí špalíčky marinované v hořčičné omáčce s bramborovým pyré se sušenými rajčaty a pažitkou jako hlavní chod a dezert v podobě lanýžového dortu spolu s makronky s kávou – to je slavnostní menu, které pro své rodiče a pozvané hosty přichystali na páteční odpoledne žáci z 2.B Hotelové školy v Poděbradech. Akci uspořádali ve škole v rámci ukončení praktické odborné výuky. Pozvání na slavnostní oběd přijal také středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).
29.03.2015 17:46 |

podobné články

PROSTŘENO: Uvařte si Honzovo vítězné menu! +RECEPTY

 
Na televizní obrazovku se tento týden vrátily premiérové díly Prostřena, které odstartovalo v Brně. Nejlepší menu uvařil nenápadný Honza Pavlík a předčil tak své soupeře včetně kontroverzní Dany. Přesvědčte se sami o kvalitách jeho menu!
01.09.2012 05:05 |

podobné články

To nejlepší z Prostřeno: Mocca dort a další speciality Markéty Černé!

 
Vítězkou pořadu Prostřeno! ze Zlínského kraje se stala Markéta Černá. Její menu není složité na přípravu, ale je velmi chutné. Lehký těstovinový salát, který paní Markéta připravila jako předkrm, může být i lehkou večeří, šťavnatá kotleta s bramborami je super hlavní chod a mocca dort osvěžujícím dezertem. Vyzkoušejte tyto recepty!
23.11.2011 12:15 |

podobné články

VIP PROSTŘENO - RECEPTY: Uvařte si menu podle Kostkové, Žilkové a Krampola!

 
V Prostřenu se tento týden předvedly celebrity. Chcete si připravit menu podle Terezy Kostkové, Jiřího Krampola nebo Veroniky Žilkové? Máme pro vás jejich recepty!
23.12.2011 05:00 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Krampol (649 článků) , Tereza Kostková (689 článků)