Článek

Recept na vynikající domácí kysané zelí, které zvládne připravit každý

 
Kupované kysané zelí se tomu domácímu zdaleka nevyrovná. Možná jste ale netušili, že si kysané zelí můžete naložit doma, a to i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
14.10.2017 06:05 |

podobné články

Podobné články

SEZONA ZELÍ JE TU: Kde koupíte syrové a kysané ZELÍ za hubičku? SEZNAM MÍST

 
Plánujete nakládat zelí a chcete ušetřit desítky korun za naložené kilo? Nebo chcete čerstvé kysané zelí přímo od výrobce? Poradíme vám, kde si ho koupit a neutrácet tak zbytečný majlant! Podívejte se na velkou mapu pěstitelů zelí a výrobců kyselého zelí!
26.10.2013 06:05 |

podobné články

dTest: Kupované kysané zelí má málo vitamínu C

 
Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu a přirozený zdroj vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chemická konzervace a sterilace jeho vlastnosti mění. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé z nich označené jako kysané zelí obsahují jen minimum vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chybí v něm tedy přesně ty látky, které jsou přínosné pro lidskou imunitu a zažívání.
06.02.2018 11:20 |

podobné články

Domácí vitamínová bomba: Kysané zelí

 
Kysané zelí milovali už naši předci. V dnešní zrychlené době na naše buňky působí doslova jako životabudič. Neváhejte a naložte si zelí vlastní!
12.10.2012 19:55 |

podobné články

Kysané zelí je stejně účinné jako viagra

 
Češi, Slováci ale i Rakušané sdílejí vášeň pro kysané zelí. Jeho výjimečně blahodárné účinky na zdraví a především mužskou potenci teď prokázali Britové. Podle nich pytlík kysaného zelí denně působí stejně účinně jako léky na poruchu erekce.
08.06.2009 14:20 |

podobné články

Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu!

 
Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.
12.10.2015 05:05 |

podobné články

Kysané zelí? Superdávka vitaminu C na celou zimu!

 
Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.
19.10.2015 10:40 |

podobné články

Kysané zelí? Vitamínová bomba!

 
Zvyk nakládat zelí přinesli do Evropy Čingischánovi mongolští nájezdníci. Zelí, které známe jako čínské, nakládali do rýžového octa. Když jim zásoby došly, zkusili totéž se zelím odněkud od Štramberka, a ono to šlo také. Od té doby, tj. od 13. století, nakládáme zelí i my.
25.12.2017 12:05 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Zelí zeštíhluje i uzdravuje 2. díl

 
Člověk by si nejraději hned zelí dal: jako polévku, syrovou nebo lehkou dušenou přílohu – zelí můžeme konzumovat na různé způsoby. Pojďme se podívat, jaké druhy zelí existují a proč ho vlastně jíst. Proč zelí konzumovat K ...
15.02.2010 13:20 |

podobné články

Kysané zelí je stejně účinné jako viagra!

 
Češi, Slováci ale i Rakušané sdílejí vášeň pro kysané zelí. Zkvašené nakrouhané hlávky patří k oblíbeným pokrmům jídelníčku těchto středoevropských národů.
03.07.2009 12:05 |

podobné články

Další potravinová pohroma z Polska. Okurky a kysané zelí obsahovaly mravenčí kyselinu

 
Okurky a kysané zelí z Polska obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila velkoobchodu stažení výrobků z prodeje.
13.04.2012 21:10 |

podobné články

Je to vyzkoušený všelék našich babiček: Proč jíst kysané zelí?

 
Jižním ovocem a různými přípravky se v zimě snažíme doplňovat vitamíny. Máme však po ruce i levnějšího a zdravějšího pomocníka – kysané zelí. Vyzkoušíte ho také?
17.01.2015 12:16 |

podobné články

Vyzkoušený všelék našich babiček: Proč jíst kysané zelí?

 
Není třeba kupovat exotické ovoce, abyste i v zimě byli zdraví! Zvláště když  v regálech obchodů najdete mnohem levnějšího a zdravějšího pomocníka – kysané zelí, o jehož příznivých účincích věděly už naše babičky.
17.01.2015 15:36 |

podobné články

Zelí šlapou už 100 let v modřínových kádích: Recept na Křimické zelí je tajný, zná ho jen pár lidí

 
Na tradici dbají v Křimicích u Plzně. Místní nakládané zelí se už 100 let vyrábí stále stejně, a to šlapáním. Specifickou chuť mu dodává kontakt s modřínovým dřevem v obrovských kádích, kam se zelí nakládá a kde kvasí. Jeho výroba tak zůstává stejná jako za dob našich prababiček.
14.10.2017 10:30 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Zelí stokrát jinak: Vyzkoušejte netradiční recepty!

 
Kyselé zelí, tak to zná snad každý, ovšem zelí nemusíme připravovat jen na jeden způsob. Zelí je neuvěřitelně variabilní. Zkuste ho třeba slané, sladké, teplé i syrové.
18.10.2016 12:10 |

podobné články

Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept!

 
Letošní Velikonoce jsou pomalu za dveřmi a to nás přimělo k vytvoření dnešního článku, ve kterém vám představíme recept, jak připravit tofu na velikonoční způsob. Tofu je sójový sýr či tvaroh, na kterém si nejčastěji pochutnávají vegetariáni, rozhodně to ale neznamená, že by látky obsažené v tomto produktu nebyly prospěšné pro každého z nás. Ať už se zajímáte o zdravou výživu nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, nenechte si ujít následující řádky. Prozradíme vám, jak připravit tofu na sváteční velikonoční tabuli. Jak připravit tofu, aneb nádivka na velikonoční způsob Do Velikonoc zbývá ještě 14 dní, kdy tento čas můžete využít pro vyzkoušení našeho receptu, abyste se o svátečním dni mohli ukázat v plné parádě. Nádivka patří k oblíbeným pokrmům, na kterém si dokážou pochutnat jak malí, tak i velcí. Přidáním čerstvých bylinek vykouzlíte z nádivky pravé jarní pokušení. Co budete potřebovat: 200 g bílého tofu 7 vajec 7 rohlíků 200 ml mléka jarní cibulku rajče papriku sůl, pepř, muškátový oříšek čerství bylinky podle chuti Postup přípravy: Bílé tofu nakrájejte na malé kousíčky, které poté minimálně 1 hodinku marinujte – marinádu můžete zvolit vlastní, nebo se inspirujte naším tipem: Marináda: 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 3 špetky provensálského koření, 2 lžíce olivového oleje. Po marinování nechte na pánvi rozehřát olej, na kterém osmahněte marinované tofu do zlatova a poté nechte vychladnout. V této době si rohlíky nakrájejte na malé kousky a uložte je do větší misky. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte pepř a rozumné množství muškátového oříšku – cca půlku čajové lžičky. Rozmixovanou směs smíchejte s kousky rohlíků a přidejte vychladlé marinované tofu, čerstvé bylinky a na jemno nasekanou jarní cibulku. Vše důkladně promíchejte a dejte do předem vymazané mísy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 200°C do zlatova – asi 35 minut. Dozdobit můžete nakrájenou paprikou a rajčetem.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 01:05 |

podobné články

Zelí na různé způsoby: Vitaminová bomba jen za pár korun!

 
Proč kupovat drahé exotické ovoce, které k nám putuje tisíce kilometrů, když si můžete dopřát vitaminy i v obyčejném českém zelí? Zelí je doslova zásobárnou vitaminu C, který tělo potřebuje hlavně teď na podzim, když řádí chřipka a jiná virová onemocnění. V porci kysaného zelí je dokonce víc vitaminů než v pomerančích a grepech!
05.10.2011 12:10 |

podobné články

Recept na tvarohové muffiny

 
Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.07.2015 08:56 |

podobné články