Článek

Recept na stres v karanténě? Španělé sahají po víně, chipsech a čokoládě

 
Španělé, kteří mají kvůli šíření koronaviru od poloviny března nařízenou celostátní karanténu, při nákupech pro domácí izolaci nyní mnohem více utrácejí za pivo, víno, olivy, chipsy, čokoládu a zmrzlinu. Deník El País s odkazem na údaje spotřebitelského magazínu Inforetail napsal, že prodeje vína a piva se oproti předchozím týdnům zvýšily skoro o tři čtvrtiny, slaných brambůrků se prodává o 90 procent více a prodeje čokolády se zvedly o 80 procent.
05.04.2020 09:30 |

podobné články

Podobné články

Fakta a mýty o čokoládě

 
Jaká jsou fakta a mýty o čokoládě, nejoblíbenější sladké pochoutce, jejíž historie sahá až daleko do naší paměti a které skutečně jen málokdo dokáže odolat? Budete se možná divit, ale ne všechna tvrzení, která o čokoládě kolují z generace na generaci, jsou pravdivá. Stejně tak vás asi překvapí, že některé povídačky, o nichž jste si mysleli, že jsou jen vymyšlené, naopak zastávají pravdu. Jestliže i vy patříte k milovníkům čokolády, pak si náš dnešní článek rozhodně nenechte ujít. Možná pro vás bude nepříjemným probuzením do reality, možná vás naopak mile překvapí! Fakta a mýty o čokoládě – co je pravda a co ne? Asi jako o všem v dnešní době, kolují i o čokoládě pravdivá a nepravdivá tvrzení, o kterých jsme každý z nás určitě slyšel. My jsme se rozhodli přijít pravdě na kloub a s výsledkem se s vámi podělit. I pro nás byla některá zjištění (ne)milým překvapením! Čokoláda zlepšuje náladu! Pravda: Konzumace čokolády skutečně zlepšuje náladu, ale tento stimulační účinek nemá za vinu cukr, jak si většina lidí myslí, nýbrž viníkem pocitu štěstí je kakao. To obsahuje flavonoidy a ty ve vašem těle zvýší pocit spokojenosti. Po čokoládě přiberete! Lež: Hodně lidí si myslí, že konzumace čokolády způsobuje přibírání na váze, což ale není pravda. Čokoláda s obsahem čistého kakaa naopak podporuje hubnutí, což potvrdily i mnohé studie. Čokoláda funguje jako afrodiziakum! Pravda: Věřte tomu nebo ne, ale čokoláda opravdu může mít afrodiziakální účinky a může se tedy hrdě řadit mezi známá afrodiziaka. Ačkoli studie a vědci tvrdí pravý opak, čokoláda vykazuje afrodiziakální účinky psychického rázu. Čokoláda je droga! Lež: Možná se i vy řadíte k lidem, kteří s oblibou říkají, že jsou na této sladkosti doslova závislí. Říkat to sice můžete, ale o závislosti jako takové rozhodně nemůže být řeč. Čokoláda není droga, která by ve vás... Čtěte více Příspěvek Fakta a mýty o čokoládě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2016 05:40 |

podobné články

Jaký vliv má stres na vaší pleť?

 
Jen málokdo si uvědomuje, jak obrovskou moc stres ve skutečnosti má. Mnoho z nás se domnívá, že občasná nervozita nebo stresové situace si dokážou pohrát s naší náladou či obsahem žaludku, ale většina z nich si nepřipouští, že má negativní vliv i na naši pleť – a v tomto případě by měly zpozornět především ženy! Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno s vámi může stres udělat? Jak se podílí na vaší fyzické stránce a jaké následky může zanechat i na vaší vizáži? Pokud ne, pak máte díky našemu článku jedinečnou příležitost podívat se pravdě do očí! Stres a jeho vliv na naši pleť A teď trocha upřímnosti: co vás jako první napadne, když ráno při pohledu do zrcadla na tváři objevíte nevzhledný pupínek? Červený boláček a kolem něho zapálený flíček určitě žádnou ženu nepotěší, ale pravda je taková, že za tímto estetickým problémem zpravidla hledáme chybu v odličování nebo použití kosmetiky, která naší pleti jednoduše nesvědčí. Přitom se ale vůbec nemusí jednat o pravou příčinu! Ačkoli si to možná neuvědomujete, i za vráskou nebo pupínkem může stát stres. Hydratování pleti vlivem stresu Zatímco někomu byla suchá pleť nadělena do vínku, u jiného tento nepříjemný problém způsobily stresové situace se stresem v hlavní roli. Pokud se stresujete, má vaše pokožka tendenci zadržovat vodu a to na vaší pleti bude znát. Jestliže máte potíže se suchou pokožkou, pak vám doporučujeme používat hydratační krémy nebo pleťová mléka s obsahem aloe vera, kyseliny hyaluronové nebo bambuckého másla. Nízká tvorba kolagenu Pokud chcete co možná nejdéle vypadat mladě a udržet si mladistvou pokožku, pak se ve svém vlastním zájmu vyhýbejte stresu co možná nejširším obloukem. Díky stresovým situacím se snižuje tvorba kolagenu, dochází k zužování cév a tím pádem i ke snížení přívodu kyslíku a živin, které jsou pro pleť velice důležité. Vrásky... Čtěte více Příspěvek Jaký vliv má stres na vaší pleť? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
29.10.2016 18:35 |

podobné články

6 benefitů hořké čokolády

 
Každý kdo se snaží zhubnout, se jen velmi nerad loučí s čokoládou. Čokoláda je pochoutka, kterou máme rádi úplně všichni, její konzumace mimo jiné podporuje produkci hormonu štěstí. Snad vám tedy udělá radost informace, že se ani při redukci váhy nemusíte čokolády vzdát. Řeč je samozřejmě o kvalitní hořké čokoládě, ta má na nás dokonce blahodárné účinky. 1. Antioxidační účinky Kakao obsahuje ve vysoké míře antioxidanty zvané flavonoidy, jejich obsah předčí i zázvor, maliny, borůvky, ostružiny a řadu dalších potravin. O vlivu antioxidantů na zpomalení stárnutí tkání víme všichni. 2. Antiseptické účinky Díky obsahu flavonoidů, které posilují náš imunitní systém, má čokoláda také protizánětlivé účinky. Zkuste si vychutnat kousek čokolády ve chvíli, kdy vás začne pobolívat v krku – máte šanci poradit si s angínou dřív, než vás složí do postele. 3. Chrání srdce Jedna kostička hořké čokolády za den udržuje srdce silné a zdravé. Může pomoci snížit riziko vzniku mrtvice a infarktu. Podle jedné německé studie ti, co sní denně cca 7,5 gramu čokolády, mají nižší krevní tlak a menší riziko infarktu či mrtvice. 4. Pozitivní vliv na krevní oběh Flavanoly v kakau mohou pomoci zlepšit krevní oběh do srdce a mozku. Stimulují tepny, aby produkovali oxid dusnatý, ten pomáhá uvolnit cévy a snížit krevní tlak. 5. Proti stresu Neoslazená hořká čokoláda je tím nejefektivnějším typem čokolády, když se na vás všechno sesype a přemůže vás úzkost a stres. Může za to phenylethylamin, látka, která způsobuje i pocit zamilovanosti, a která vybízí mozek produkovat endorfiny – hormony štěstí. 6. Chrání myšlení Bylo zjištěno, že každodenní příjem menšího množství čokolády může působit jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Síla antioxidantů v tmavé čokoládě chrání mozek před stresem a stárnutím. Kofein navíc může být užitečný na migrény a mírnější bolesti hlavy. Příspěvek 6 benefitů hořké čokolády pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.06.2018 15:35 |

podobné články

Recept na medové perníčky

 
Vánoce se kvapem blíží a právě teď je čas na pečení perníčků. Klasické perníčky totiž potřebují čas – ne na jejich přípravu, ale proto, že musí dostatečně odležet. Pokud na ně ale spěcháte nemusíte se bát. Přinášíme vám recept na medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pečení perníčků má dlouholetou tradici a to si zaslouží i léty prověřený recept na měkké perníčky, které vám provoní krásně celý dům. K perníčkům neodmyslitelně patří i jejich zdobení, proto přidávám i recept na polevu. Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení Ingredience 800 g hladké mouky 300 g moučkového cukru 1 celá hera 3 vejce 4 lžíce medu 1,5 lžičky sody 1 koření do perníku kakao Postup Ze všech surovin vypracujte pevné, nelepivé těsto, které zabalte a nechte odležet do druhého dne v lednici. Pokud to jinak nejde, minimální čas odležení těsta je 1 hodina. Odpočinuté těsto rovnoměrně rozválejte, výška záleží na tom, jak tlusté perníčky chcete mít (ccai 3-5 mm). Zapněte si troubu a nastavte ji na 180°C, aby se stihla dostatečně vyhřát. Pomoučenými vykrajovátky vykrájejte perníčky, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct přibližně na 10 minut. Tyto perníčky opravdu nemusíte nechat odležet, jsou měkké hned po upečení. Bílková poleva na perníčky Ingredience 1 bílek 150 g moučkového cukru ½ kávové lžičky citronové šťávy Postup V míse vyšlehejte všechny ingredience. Správně hustou polevu poznáte tak, že bude hustější a měla by se táhnout. Pokud chcete polevu obarvit, stačí použít gelovou barvu. Polevu nanášejte pomocí zdobícího sáčku s tenkou špičkou na konci. Tip: Na bílkovou polevu je potřeba použít velmi jemný moučkový cukr, pro jistotu použijte jemné sítko. Příspěvek Recept na medové perníčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
06.12.2018 02:20 |

podobné články

Recept na vanilkové rohlíčky

 
Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.12.2018 23:15 |

podobné články

Jak reagovat na stres v práci

 
Ve většině případů je asi pravda to, že do práce chodíme hlavně proto, abychom zlepšili životní úroveň sobě i své rodině. Jestliže ovšem v zaměstnání zažíváme neustálý stres, je dobré zhodnotit, jestli není čas na změnu. Dlouhodobý stres je škodlivý, to už je dlouho známé. Na pracovišti navíc snižuje váš výkon, takže by vám navíc mohla hrozit výpověď. Pokud i vy jste v zaměstnání neustále pod tlakem, zkuste některý z našich tipů. Jestliže nic nepomůže, opravdu raději zvažte odchod někam, kde se vám bude pracovat lépe. Myslete pozitivně Když vás přepadne pocit, že začíná jít do tuhého, že nestíháte nebo vás stresující některý z kolegů, nenechte se vykolejil a zachovejte si pozitivní myšlenky. Pochválit se za to, co už jste stihli udělat a soustřeďte se na zbytek. Nepřemýšlejte nad tím, „co by, kdyby“, jen se snažte poctivě zvládnout úkol. Pokud je důvodem velkého stresu některý z kolegů, zkuste ho prostě ignorovat. Nejspíš na vás útočí  protože je sám nejistý a možná i neschopný, tak se snaží odvést pozornost od sebe na vás. Pomůže také problému čelit, tak se ho prostě zeptejte, s čím mu můžete pomocí. Buď vaši nabídku přijme a o pomoc si řekne  nebo vás aspoň přestane obtěžovat  protože mu bude trapně. Když vás stresuje šéf Pokud tlak vychází z vedoucích pozic, zkuste se nejprve zamyslet, jestli skutečně neděláte chyby, na něž vás upozorňují. V takovém případě se zaměřte na nápravu. Možná je váš šéf jen tak trochu rýpal a rádoby vtipálek se zvláštním smyslem pro humor a ani netuší, jak špatné pracovní prostředí vám tím vytváří. Opět první řada zní: zkuste to ignorovat. Prostě vypněte a nevnímejte ho. Jestli to nejde vydržet, promluvte si s ním. Rozumný manažer přijme konstruktivní kritiku, s hloupým se pracovat v klidu nedá.     Příspěvek Jak reagovat na stres v práci pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.05.2018 13:45 |

podobné články

Chronický stres překovává tělo ke svému obrazu, mění střevní mikrobiotu

 
Pravidelný stres patří k životu v moderní civilizaci jako slunce a měsíc. Mnozí lidí se s tím naučili žít, nikoliv nadarmo však v důsledku přemíry stresu stoupá i spotřeba antidepresiv, alkoholu či jiných drog. Vysokou daň, jakou člověk platí za stres, jsme však doposud zřejmě stále přesně nevyčíslili. Nová studie naznačuje, že stres negativně ovlivňuje i střevní mikrobiotu - a ta zase naopak negativně ovlivňuje imunitní systém. Situace může zřejmě vést až k autoimunitnímu onemocnění.
24.10.2019 10:35 |

podobné články

Co je horší: Cigarety nebo stres? Odpověď vás šokuje!

 
Ani jedno ani druhé. Liší se pouze jedním: cigarety představují zlozvyk dělající z lidí závisláky, kdežto stres je fyziologická funkce provázející člověka od nepaměti. A ještě jedna odlišnost. Cigarety škodí i v nepatrném množství, stres teprve tehdy, až je ho přespříliš. Pak se mu říkáme chronický stres a škodí víc než kouření.
11.08.2020 00:10 |

podobné články

V Kalifornii mají nový gurmánský hit - slaninu v čokoládě

 
Pokud se nebojíte ochutnávat nové netradiční kombinace potravin, je pro vás ideální i nová "pochoutka", která se začala prodávat v americké Kalifornii. Plátek slaniny obalený v hořké nebo mléčné čokoládě mohou odvážní gurmáni pořídit například v obchodě Marini's či v prodejně California State Fair.
11.10.2010 11:55 |

podobné články

5 největších mýtů o čokoládě: Myslíte, že je příčinou našich špeků? Jste na omylu!

 
Jak jste na tom s láskou k čokoládě? Naprosto jste jí propadli, nebo s vámi sladká chuť zase tolik nedělá? Pokud čokoládu nejíte jen z důvodu, že je to strašně hříšná potravina, máme pro vás několik pádných důkazů, které vás přesvědčí o opaku.
18.05.2016 09:20 |

podobné články

Komentář: Juncker slíbil Čechům víc kakaa v čokoládě. „Západně“ se ale nenajíme

 
Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker udělal, co slíbil nejen českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ve svém výročním projevu o stavu EU zmínil, že i Češi musí mít v čokoládě stejně kakaa jako třeba Němci a že dvojí kvalita potravin na „západě“ a „východě“ EU je nepřípustná. V EU jsme si totiž všichni rovni – nebo aspoň téměř.
14.09.2017 06:00 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (9561 článků)

dTest: Čokoláda s mandlemi, nebo mandle v čokoládě?

 
Čím by vám Mikuláš udělal větší radost? Čokoládou s mandlemi, nebo mandlemi v čokoládě? Pokud myslíte, že na pořadí slov nezáleží, možná vás překvapíme. Srovnáním informací na obalech 21 vzorků mandlí, zahalených do různých polev, jsme zjistili, že od tabulkové čokolády s mandlemi je odlišuje nejen tvar, ale i celá řada ingrediencí navíc. A také je potřeba vybírat pozorně – není totiž všechno čokoláda, co se tak tváří.
04.11.2018 12:20 |

podobné články

Všechno, co jste nevěděli o čokoládě! Překvapivá spojitost s hororem Psycho!

 
Pokrm bohů, zlepšovač nálady, a dokonce i zdraví prospěšná pochoutka. O čem je řeč? O čokoládě! Tahle 2500 let oblíbená sladkost slaví dnes svůj den! Tak neváhejte a dopřejte si ji...
07.07.2020 08:55 |

podobné články

Od dětské výživy k čokoládě

 
Kořeny společnosti Nestlé sahají do 60. let 19. století, kdy německý podnikatel a lékárník Henri Nestlé začal ve švýcarském Vevey s výrobou náhradní kojenecké výživy z mléka. Jeho firma začala postupně pohlcovat konkurenty a dnes je největší potravinářskou společností na světě. Zakladatel slavné firmy zemřel před 120 lety, 7. července 1890.
18.08.2010 06:55 |

podobné články

Nejstřeženější obchodní tajemství: Recept na Coca-colu byl odhalen

 
Recept na nejslavnější nápoj na světě je nejstřeženější obchodní tajemství. Originální recept znají jen dva lidé na světě. Nyní se však pravděpodobně recept odhalil. Informaci publikoval server tn.cz televize Nova.
15.02.2011 16:40 |

podobné články

VIDEO Recept na bohatství: Kdo uvaří nejlepší mezinárodní specialitu?

 
Dnes budou dva nejlepší Češi a Slováci vyrábět svůj recept ve velkém a vítězové z každé země půjdou do prestižní reklamní agentury, kde jejich recept získá jméno, design a slogan. Nakonec ten nejlepší recept dorazí do prodejen Kaufland, kde si jej budete moci jako hotový produkt koupit.
03.09.2012 05:10 |

podobné články

Recept na bohatství: Medovník Gevorga Babajana

 
Kulinářská show Recept na bohatství má již řadu nadšených diváků, a aby ne, přináší spoustu super receptů, které si můžete vyzkoušet i vy ve své kuchyni. V dalším díle porotu zaujala Arménka – dort, který upekl soutěžící Gevorg Babajan. Ten však recept na svou sladkou dobrotu odmítl prozradit s tím, že jde o rodinné tajemství. Abyste ale nepřišli zkrátka, přinášíme vám recept na medovník, který může chuť Arménie alespoň navodit.
05.11.2012 17:30 |

podobné články

Recept na bohatství: Armén uchvátil dezertem, ale... Recept neprozradím ani kdybyste mě mučili!

 
Fíha, tak ten hoch asi nepochopil princip soutěže… Přišel bojovat o 1,25 milionu korun do pořadu Recept na bohatství, ovšem když porotu nadchl jeho dortík, zabejčil se: „Recept neprozradím, ani kdybyste mě mučili!“ A tak se musel Gevorg Babajan (21) poroučet…
12.11.2012 12:15 |

podobné články

Recept na tvarohové muffiny

 
Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.07.2015 08:56 |

podobné články