Článek

RECENZE: Rumunský dokument Colectiv má dvě oscarové nominace

 
Se dvěma oscarovými nominacemi se o zlatou sošku Americké akademie umění a věd uchází celovečerní rumunský dokument Colectiv. Je jedním z favoritů na nejlepší mezinárodní film a zároveň je nominován i na nejlepší dokument. V této době je stále k vidění na HBO GO, portálu koproducenta filmu HBO Europe. Oscary se budou vyhlašovat 25. dubna.
04.04.2021 09:40 |

podobné články

Podobné články

Průzkum: Oscarové nominace výrazně zvyšují aktivitu pirátů

 
Americká studie zkoumala, jaký vliv mají oscarové nominace na počet ilegálních stažení filmů. Raketový nárůst zaznamenala Selma, Americký sniper nebo Divočina.
20.02.2015 14:46 |

podobné články

Kdo získá Anděla? Favority jsou Kryštof, Boris Carloff a Zrní

 
Akademie populární hudby dnes zveřejnila nominace na letošní Ceny Anděl. Favoritem je skupina Kryštof se šesti nominacemi. Boris Carloff, nedávný vítěz ceny Apollo udílené hudebními publicisty, má nominace čtyři včetně jedné v žánrové kategorii. Kapela Zrní má dvě nominace mezi hlavními cenami a dvě nominace v cenách žánrových. 
18.02.2013 19:05 |

podobné články

Bendl i Tluchoř zatím mají dvě nominace od oblastních sněmů ODS

 
Nový ministr zemědělství Petr Bendl získal nominaci na post šéfa strany ve středních Čechách od oblastního sněmu v Mladé Boleslavi. Bendl tak zatím má dvě nominace. Jeho hlavní rival Petr Tluchoř získal rovněž dvě nominace. Podpořily ho sněmy v Příbrami a Kolíně.
11.10.2011 11:40 |

podobné články

Osobnosti: Petr Tluchoř (562 článků) , Petr Bendl (512 článků)

10 lží o srpnu 1968. Rozebrali jsme skandální dokument ruské televize

 
Dokument ruské televize „Varšavská smlouva – odtajněné dokumenty“ způsobil mezinárodní poprask. Prezident republiky Miloš Zeman (70) tvůrce pořadu obvinil ze lži. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD, 58) reagoval též rázně. Kvůli tvrzením, že NATO chystalo invazi a Češi připravovali ozbrojené povstání, si dokonce pozval na „kobereček“ ruského velvyslance Sergeje Kiseljova. Tvůrci pořadu ale trvají na tom, že dokument naopak odhaluje do té doby neznámá fakta. „Pořad je v souladu se všemi principy novinářské etiky. Vznikl na základě třístránkového dokumentu, který byl nedávno odtajněn. Jiná věc je, že některá fakta, která zazní ve filmu, se nelíbí současným elitám ve střední Evropě. Jsou to ale fakta, byť i nepohodlná,“ tvrdí Petr Fjodorov, šéf mezinárodních vztahů ve státním mediálním koncernu VGTRK, kde film vznikl. Blesk proto požádal renomovanou historičku Muriel Blaive z Ústavu pro studium totalitních režimů, aby se k dokumentu vyjádřila. Ta si dokonce myslí, že tvůrci pořadu nakonec chtějí svalit vinu za invazi v roce 1968 na občany tehdejšího Československa. Dokument měla letos vysílat Česká televize, ale Rusové nakonec práva na vysílání bez udání důvodu neprodali. Blesk ale pro vás dokument zhlédl a vybral 10 kontroverzních výroků, které v něm zazněly. Jsou to lži, nebo fakta, jak tvrdí tvůrci pořadu?
21.08.2015 06:15 |

podobné články

Osobnosti: Lubomír Zaorálek (2723 článků) , Miloš Zeman (25137 článků) , Sergej Fjodorov (6 článků)

Recenze: Oscarové drama Spotlight odhaluje bez patosu a velkých gest skandál s pedofilními kněžími

 
Oscarové drama Spotlight vypráví o skandálu s pedofilními kněžími a přináší detektivku ze světa, kde hlavní zbraní je diktafon.
07.04.2016 09:25 |

podobné články

Oscarové nominace odtajněny: Favority jsou Christian Bale a Natalie Portmanová

 
V úterý ráno místního času byly v Los Angeles zveřejněny nominace na prestižního Oscara. Nejvíce jich získaly snímky Králova řeč, Opravdová kuráž a The Social Network.
25.01.2011 16:30 |

podobné články

Osobnosti: Christian Bale (90 článků)

Mezi předběžnými návrhy na oscarové nominace Armstrong i Pussy Riot

 
Oscarová akademie zveřejnila předběžný seznam patnácti dokumentárních filmů, ze kterých se budou v lednu vybírat nominace na nejznámější filmové ceny.
04.12.2013 16:25 |

podobné články

Lady Gaga boduje: Po Zlatém glóbu se dočkala i oscarové nominace

 
V takový úspěch kontroverzní zpěvačka, jejíž největší hudební sláva už pominula, nedoufala ani ve svých nejoptimističtějších představách. Sotva rozdýchala úspěch na Zlatých glóbech, potěšily ji i oskarové nominace.
14.01.2016 16:25 |

podobné články

Osobnosti: Lady Gaga (1430 článků)

RECENZE: Krása, ale bez velkých překvapení. Se čtyřmi oscarovými nominacemi jde do českých kin Dánská dívka

 
Čtyři oscarové nominace, které dostal film režiséra Toma Hoopera Dánská dívka, vystihují jeho hlavní přednosti. Za herecký výkon v hlavní roli ji má Eddie Redmayne, za vedlejší Alicia Vikanderová, další dvě jsou za výpravu a kostýmy.
04.02.2016 11:40 |

podobné články

Osobnosti: Tom Hooper (16 článků) , Eddie Redmayne (54 článků)

ČT: Ceny české filmové kritiky - dvě nominace pro Show!

 
Dvě nominace na Ceny české filmové kritiky získal koprodukční dokument České televize Show! Snímek o zákulisí tuzemského zábavního průmyslu byl nominován v kategorii Nejlepší dokumentární film a režisér Bohdan Bláhovec na cenu RWE pro objev roku.
07.01.2014 14:05 |

podobné články

Osobnosti: Bohdan Bláhovec (5 článků)

Rumunský prezident: Madonna mluví o Romech z neznalosti

 
Zpěvačka Madonna se nenechala odradit trapasem v Rumunsku a na svém evropském turné Sticky & Sweet dál mluví o Romech. Poté, co se v Rumunsku ve středu vyslovila proti diskriminaci Romů, přivedla si v sobotu večer při koncertu v bulharské Sofii na pódium romskou kapelu. Rumunský prezident Traian Basescu ji obvinil z neznalosti problému.
30.08.2009 14:45 |

podobné články

Osobnosti: Madonna (950 článků)

Rumun ukradl 27 starých dacií za použití jediného klíče

 
Rumunský mladík ukradl za poslední tři měsíce 27 starých vozů značky Dacia, stačil mu k tomu jediný klíč, který pasoval do všech zámků. Informoval o tom rumunský list Romanian Times.
31.08.2009 22:35 |

podobné články

Pohřešovaný třináctiletý rumunský chlapec byl nalezen v Praze

 
Třináctiletý rumunský chlapec z Neratovic, kterého od soboty pohřešovala jeho rodina, je zpátky doma. Byl nalezen v noci na středu v Praze 10, řekl ČTK mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.
14.04.2010 09:15 |

podobné články

Rumunský trenér Bölöni se pokusí zachránit fotbalisty Lens v lize

 
Bývalý slavný rumunský fotbalista a později úspěšný trenér László Bölöni se pokusí zachránit v první francouzské lize Racing Lens.
02.01.2011 16:40 |

podobné články

Pražské šortky vyhrál rumunský film Klec, příběh malého chlapce Alexe

 
Šestý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, udělil během sobotního ceremoniálu v kině Světozor své ceny. Tu hlavní, spojenou s odměnou 5 tisíc eur, si odnesl rumunský snímek Klec režiséra Adriana Sitaru. Uspěl tak v konkurenci patnácti počinů z celého světa.
22.01.2011 21:15 |

podobné články

Pražské šortky vyhrál rumunský film Klec, příběh malého Alexe

 
Šestý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, udělil během sobotního ceremoniálu v kině Světozor své ceny. Tu hlavní, spojenou s odměnou 5 tisíc eur, si odnesl rumunský snímek Klec režiséra Adriana Sitaru. Uspěl tak v konkurenci patnácti počinů z celého světa.
22.01.2011 21:20 |

podobné články

Rumunský prezident rezignoval na svůj úřad. EU je znepokojena

 
Dosavadní rumunský prezident Traian Basescu, kterého v pátek z funkce sesadil parlament, dnes dočasně předal pravomoci hlavy státu předsedovi Senátu Crinovi Antonescovi. Brusel dnes dal znovu najevo, že ho poslední dění na rumunské politické scéně znepokojuje.
10.07.2012 17:00 |

podobné články

Rumunský prezident ustál referendum a může dál vykonávat svůj úřad

 
Rumunský prezident Traian Basescu zůstává podle dnešních oficiálních výsledků nedělního referenda, při kterém se rozhodovalo o jeho odvolání, ve funkci. K urnám se nedostavila zákonem stanovená polovina ze zhruba 18 milionů oprávněných voličů, ale jen 46 procent, a hlasování tak bylo prohlášeno za neplatné. Prezident se tedy může vrátit do úřadu, i když drtivá většina hlasujících jeho předchozí odvolání parlamentem podpořila.
30.07.2012 16:40 |

podobné články

ČEPS: Česko-slovensko-maďarský trh se rozšíří o polský a rumunský

 
Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Polsko podepsali Memorandum o porozumění s cílem rozšířit společný česko-slovensko-maďarský trh o polský a rumunský trh.
20.07.2013 15:30 |

podobné články