Článek

Recenze: 1968 očima 50 je večerní vzpomínání z masa a krve, bez patosu

 
Osmičkový rok, osudový a zlomový. Na něj vzpomíná padesát osobností v nové knize Petra Macka. Bez obalu a zbytečných rekvizit nabízejí večerní posezení nad láhví vína i prožitky, které jsou důvěrně blízké a povědomé.
13.06.2018 10:20 |

podobné články

Podobné články

Co platí na tmavé kruhy pod očima?

 
Tmavé kruhy pod očima zná snad každá žena. Většina z nás s nimi již měla tu čest a při pohledu do zrcadla se nám naskytl odraz tmavých fleků, kvůli kterým naše oči působily unavené a naše tvář zašlá. Kruhy pod očima vznikají propadem tkáně nacházející se pod vnitřním očním koutkem a mnohdy mohou zasahovat až do úrovně lícních kostí. Tmavé kruhy pod očima nevypadají vůbec dobře, někdy se k nim přidají ještě nevzhlednější váčky vznikající otoky v očním okolí. Jak proti těmto kruhům bojovat? Dá se jim nějak zabránit? A jak se jich zbavit, když nám budou hyzdit tvář? Jak na tmavé kruhy pod očima? Příčin, kvůli kterým vznikají tmavé kruhy pod očima, může být hned několik. Často je tato vada na kráse spojována s nezdravým životním stylem, především pak s nedostatkem spánku. I to je samozřejmě jeden z důvodů, za jejich vznikem ale může stát i stres nebo dědičné indispozice. Nás však dnes neznamená, proč kruhy pod očima vznikají. My se dnes společně zaměříme na to, jak se kruhů zbavit. Poradíme vám několik tipů, triků a fíglů, s jejichž pomocí můžete na tmavé kruhy pod očima vyzrát. Tak jdeme na to! První pomocí na kruhy pod očima je pořádně studený obklad. Měl by být tak studený, jak jen vaše citlivé oční okolí dokáže snést. Snažte se studený obklad přikládat pouze na okolí pod očima, nikoli přímo na oční víčka. Jedna z babských rad říká, že na tmavé kruhy pod očima skvěle fungují vychlazené sáčky čaje, nejlépe pak zeleného neb heřmánkového. Zkuste to, nemůžete nic ztratit. Prevencí proti vzniku kruhů pod očima je dostatek vody. Jak jistě víte, naše tělo je tvořeno vodou, proto je potřeba vodu neustále doplňovat. Kromě kruhů pod očima působí pozitivně i na další tělesné pochody. Vracíme se k radám našich babiček, které nedaly dopustit na... Čtěte více Příspěvek Co platí na tmavé kruhy pod očima? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2017 20:15 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Recenze: Něco si vymysli, řekl Palahniuk a stvořil vyšinuté povídky bez patosu

 
Hnusně, od země, provokativně, bez patosu. Tak by se daly charakterizovat povídky slavného amerického prozaika Chucka Palahniuka, které složil do sbírky nazvané Něco si vymysli. Už samotný název poukazuje na jakýsi cynismus a surovost, které jsou cítit z velké části povídek.
15.08.2017 16:20 |

podobné články

Osobnosti: Chuck Palahniuk (32 článků)

ANKETA: Lady Gaga v šatech z masa. Které se vám líbí nejvíce?

 
Mezi nejkontroverznější módní kreace zpěvačky Lady Gaga patří její šaty z masa, které si oblékla na udílení cen MTV v roce 2010. Byly ze syrového hovězího a skončily v muzeu. Zpěvačka se v nich objevila také v kresleném seriálu a teď předvedla podobné, ovšem umělé šaty. Další články k tématu: OBRAZEM: Nejšílenější outfity Lady Gaga. Maso, igelit, ulítlé klobouky Lady Gaga oblékla děti do svých slavných modelů, maso nahradil potisk Lady Gaga inspiruje návrháře: hitem jsou řetízky ze „syrového masa“ Šaty z hovězího masa zpěvačky Lady Gaga půjdou do archivu Aféra Lady Gaga má pointu. Její šaty byly skutečně z masa Pod reflektory se Lady Gaga bude hemžit červy, varují ochránci zvířat OBRAZEM: Lady Gaga na Cenách MTV provokovala. Hovězím steakem na hlavě
15.05.2012 14:45 |

podobné články

Osobnosti: Lady Gaga (1295 článků)

Herman (SPO): Podíl masa v salámech. Jaké jsou potravinářské normy?

 
V roce 1977 musel podle ČSN obsahovat Gothajský salám minimálně 73 % masa, zatímco v současnosti pouze 40 % masa nebo Šunkový salám 89 % masa, zatímco v současnosti jenom 55 % masa.
16.05.2018 12:55 |

podobné články

Chemický útok očima syrské holčičky (8): Dýchali jsme zápach krve místo vzduchu

 
Sedmiletá Masa přežila chemický útok na syrské město Dúmá, dívka se nyní vzpamatovává v nemocnici. Záběry, na kterých je Masa a další děti, šokovaly svět. Více než týden po útoku Masa promluvila o svém děsivém zážitku v Dúmě. Její rodné město napadly provládní jednotky prezidenta Bašára Asada, vojáci pak podle všeho na povstalce a civilisty zaútočili chemickými zbraněmi. Příběh Masy přinesl deník Daily Mail.
16.04.2018 16:25 |

podobné články

Český statistický úřad: Výroba masa klesla, nákup i cena mléka vzrostly

 
Ve 4. čtvrtletí 2017 bylo na jatkách vyrobeno 114 124 tun masa. Produkce hovězího masa meziročně klesla o 4,0 %, vepřového o 0,6 %, kdežto produkce drůbežího masa se zvýšila o 2,0 %. Nákup mléka od producentů vzrostl na 709 929 tis. litrů, tj. o 10,4 %.
30.01.2018 11:05 |

podobné články

ODS: Němcová se zapojí do řetězové hladovky za oběti srpnové okupace roku 1968

 
Do řetězové hladovky se předsedkyně Poslanecké sněmovny zapojí 231. den jejího trvání a symbolicky tak uctí památku Marie Charouskové, jedné z desítek obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa. M. Charousková (1942-1968) byla pracovnicí Výzkumného ústavu zemědělského a studentkou Strojní fakulty ČVUT. Mladá šestadvacetiletá žena, matka dvouletého syna, byla zastřelena 26. srpna 1968 na pražském Klárově.
24.08.2013 12:55 |

podobné články

Marek Kyncl: Srpen 1968 a okupace, která trvá

 
PSÁNO PRO PL: Výročí srpna 1968 je příležitostí pro to, abychom si nejen připomenuli, kdo a za jakých okolností vtrhl 21.srpna 1968 na naše území, ale i k tomu, že okupovanou zůstává část území bývalého Československa – Podkarpatská Rus. Stoleté výročí vzniku Československa i události Srpna 1968 nás zavazují k otevření této nevyřešené otázky. Má totiž společného jmenovatele – Ukrajinu.
19.07.2018 10:15 |

podobné články

Náplavka připomene rok 1968. Lidé mají přinést vzpomínky, dokumenty či noviny

 
Čtvrteční večer bude na pražské náplavce patřit vzpomínání na události roku 1968, kdy do Československa vpadli na pokyn Sovětského svazu vojáci. Akce odstartuje na Rašínově nábřeží.
12.07.2018 11:05 |

podobné články

Krajan z Kanady o srpnu 1968: Švejkovsko-operetní záležitost. Víte, co prováděli Američané, když vtrhli do Panamy?

 
JINÝMA OČIMA Ruští vojáci měli v roce 1968 rozkaz nestřílet, a tak byly oběti na životech velmi malé. Američtí vojáci to v Panamě vzali od podlahy a za cenu asi čtyř tisíc mrtvých a několika dalších tisíců uprchlíků byla rychle nastolena nová, proamerická vláda. Biolog a krajan z Kanady Jiří Jírovec se tentokrát zamýšlí nad Pražským jarem 1968 a nad nadčasovým konceptem socialismu s lidskou tváří.
22.08.2015 17:21 |

podobné články

Kniha o okupaci v roce 1968: Proč nechtěli mluvit Gott, Svěrák či Rázlová?

 
Josef Zíma (86) a Eva Pilarová (78) pokřtili unikátní knihu 1968 očima 50, v níž slavní vzpomínají na okupaci 21. srpna 1968, od níž letos uplyne 50 let. V knize plné exkluzivních a nových svědectví však některá jména chybí. Proč v knize nemluví Karel Gott (78)?
11.06.2018 10:30 |

podobné články

Osobnosti: Karel Gott (4763 článků) , Josef Zíma (83 článků) , Eva Pilarová (297 článků)

Medik radí - 9. díl - Základy anatomie - Srdce

 
Srdíčko? Jak vypadá z čeho se skládá a jak vlastně funguje? Vydrží hodně? Nebo je křehoučké? Dozvíte se dál. Jen chci uvést, že zde uvádím opravdu základy, srovnatelné se střední školou. Pokud někdo má zájem o medicínu, jen pojmů k srdci je v anatomii asi 500 a embryonální vývoj a fyzikální proudění krve zde úplně vynechávám. Srdce(cor) je orgán vážící pouhých 300 gramů. Dokáže mimo jiné za klidových podmínek přečerpávát každou minutu pět litrů krve. Jistě bychom si svého srdce více vážili a snažili se předejít jeho onemocnění, kdybychom věděli, co tento nevelký orgán (váží pouhé 0,3 kg ) dokáže. Stavba Srdce se skládá ze dvou síňí a dvou komor. Levá síň(atrium dextrum) do které vstupuje dolní a horní dutá žíla(vena cava inferior a superior).Krev dále putuje přes trojcípou chlopeň(valva atrioventricularis dextra) do pravé komory(ventriculus dexter). Zde je vypuzována nahoru přes poloměsíčitou chlopeň(valva trunci pulmonalis) do plicních tepen a dále do plic. Z plic krev (už okysličená) putuje 4 plicními žílami(venae pulmonales sinistrae et dextrae) do levé síňě(atrium sinistrum) a déle přes dvojcípou chlopeň(valva atrioventricularis sinistra) do levé, mnohem mohutnější a silnější, levé komory(ventriculus sinister) a z té pře chlopeň aortální je rozváděna do celého těla tepnami a žílami se zas vrací do srdce. Srdce jako orgán vyživují tzv. koronární tepny. Jsou dvě arteria coronaria dextra et sinistra, které mají plno dalších větvení. Pokud se jediná ucpe a nedojde k opravě(bypass-přemostění šťepem z nohy nebo coronární angioplastika), člověk umírá. Srdce je mezi plícemi uloženo v osrdečníku(perikard),který pomocí epikardů naléhá na myokard(srdeční svalovinu) FCE Srdce za klidových podmínek přečerpává každou minutu 5 litrů krve ze žil do tepen, přičemž vypuzované krvi uděluje tlak potřebný k překonání odporu, který tepny kladou proudící krvi. Při tělesné práci se však srdeční výkon výrazně zvyšuje. Srdce musí za těchto podmínek přečerpat, a to pod ještě větším tlakem, 20, 30 i více litrů krve za minutu, aby se tkáním dostalo potřebné množství kyslíku a živin. To ovšem dovede jen zdravé srdce. Je-li srdce nemocné, odpoví na zvyšující se tělesnou zátěž varovnou bolestí. Ale i zdravé srdce je třeba na opakovanou zátěž přivykat, například pravidelným cvičením. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.08.2009 08:50 |

podobné články

VZP dala dárcům krve skoro 22 milionů

 
Za posledních pět let dramaticky přibylo klientů VZP, kteří čerpají benefity určené pro dárce krve. Zatímco v loňském roce jich bylo více než 25 tisíc, v roce 2013 se jich přihlásilo méně než 4 800. Ještě rychleji roste částka, kterou pojišťovna dárcům krve vyplatí – oproti necelým 2,4 milionu korun před pěti lety to loni bylo skoro 22 milionů. VZP tyto informace zveřejňuje při příležitosti dnešního Světového dne dárců krve.
13.06.2018 13:10 |

podobné články

Flirtování očima muže: co je naprosté tabu?

 
Zkusili jste se někdy podívat na flirtování očima muže? Napadlo vás někdy popřemýšlet nad tím, co mužům na ženách připadá hloupé? Pokud ne, pak uděláte dobře, když si přečtete dnešní článek! Flirtování je vzrušující činnost, které se s chutí oddávají muži i ženy. I když by si člověk mohl myslet, že je vlastně úplně jedno, jak na to jdete a co při tom děláte, protože muži i ženy používají stejnou techniku, ve skutečnosti to není pravda. Dnes se společně podíváme na flirtování očima muže a řekneme si, čím opačné pohlaví během koketování rozčilujeme. Flirtování očima muže – podívejme se pravdě do očí! Co děláte, když se snažíte udělat na muže dojem? Čím na sebe upoutáte pozornost? Jak se chováte? Možná totiž máte pocit, že všechno děláte dobře a že tím u dotyčného muže bodujete. A víte co? Pravda může být úplně jiná! Obležení několika muži Když se žena snaží muži ukázat, že na to má a že je žádaná, často se obklopí několika dalšími muži, kterými se nechá obletovat, i když to jsou třeba jen kamarádi. Například si v baru vyhlédnete pohledného sympaťáka a abyste mu dokázala, že je o vás zájem, budete se před jinými muži předvádět v domnění, že to v něm snad vzbudí žárlivost nebo co. A víte, jak tohle vnímají muži? S největší pravděpodobností si o vás bude myslet, že jste holka pro každého. A to je vaším cílem? Asi ne! Falešné náznaky Další věc, kterou muži fakt nesnáší, jsou falešné náznaky. Jak to vypadá? Koketujete v baru s nějakým mužem, možná už jste se dostali na další metu a povídáte si. Pak mu náznaky těla nebo dvojsmyslnými řečmi dáváte najevo, že byste se klidně posunula ještě o něco dál, i když v hlavě víte, že nejste holka, která s mužem hupsne do postele po prvním... Čtěte více Příspěvek Flirtování očima muže: co je naprosté tabu? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2017 08:15 |

podobné články

Pedagog: Mladým je od dětství vštěpován jediný správný politický názor, odpovídá pravdoláskařskému pohledu na svět. Podporuj EU, USA, multikulturalismu, homosexualismu, imigraci...

 
ROZHOVOR „Je to krásný příklad myšlení těchto lidí, jejichž mozkový program má v sobě fatal error v podobě zacyklení se mezi lety 1968 a 1989. A těch pět vět – tolik patosu, chci říci étosu se snad ani nedá vydržet!" vrací se k předávání Českých lvů, kde si mnozí čeští umělci kopli do prezidenta Miloše Zemana, politický analytik a pedagog Václav Janoušek. Krom toho si všímá situace na Slovensku poté, co premiér Robert Fico podal demisi, anebo i demonstrací namířených proti Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi a na podporu České televize.
18.03.2018 14:45 |

podobné články

Osobnosti: Robert Fico (869 článků) , Miloš Zeman (21485 článků)

Pedagog: Mladým je od dětství vštěpován jediný správný politický názor, odpovídá pravdoláskařskému pohledu na svět. Podporuj EU, USA, multikulturalismus, homosexualismus, imigraci...

 
ROZHOVOR „Je to krásný příklad myšlení těchto lidí, jejichž mozkový program má v sobě fatal error v podobě zacyklení se mezi lety 1968 a 1989. A těch pět vět – tolik patosu, chci říci étosu se snad ani nedá vydržet!" vrací se k předávání Českých lvů, kde si mnozí čeští umělci kopli do prezidenta Miloše Zemana, politický analytik a pedagog Václav Janoušek. Krom toho si všímá situace na Slovensku poté, co premiér Robert Fico podal demisi, anebo i demonstrací namířených proti Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi a na podporu České televize.
18.03.2018 14:55 |

podobné články

Osobnosti: Robert Fico (869 článků) , Miloš Zeman (21485 článků)

RECENZE: Román, jenž odhalil osudy amerických sirotků

 
Pestrá řada nakladatelství Plus se orientuje na výrazné literární počiny na poli současné zahraniční produkce a málokdy sáhne vedle. Drobný román Vlak naděje britské autorky Christiny Baker Klineové je silným, dojemným a autentickým příběhem o osudu amerických sirotků počátku minulého století, který autorka zvládla napsat bez zbytečného patosu.
27.03.2015 08:51 |

podobné články

Recenze: Oscarové drama Spotlight odhaluje bez patosu a velkých gest skandál s pedofilními kněžími

 
Oscarové drama Spotlight vypráví o skandálu s pedofilními kněžími a přináší detektivku ze světa, kde hlavní zbraní je diktafon.
07.04.2016 09:25 |

podobné články