Článek

Rajčata a maso ze Španělska. Čerstvé jako vy, když to projedete autem. EU nás při vstupu napálila „kamarádským“ návrhem, pěkný prů*er, líčí agrární viceprezident?

 
POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Jak čerstvé může být maso nebo rajčata dovážené ze Španělska? Asi jako vy, když projedete stejnou trasu v osobním autě, říká v našem rozhovoru mimo jiné Bohumil Balada, viceprezident Agrární komory České republiky, další odborník na zemědělství v našem seriálu rozhovorů na téma potravinové soběstačnosti a suverenitě státu O českém zemědělství hovoří vždy s velkým zaujetím a hlavně nedá dopustit na práci českých zemědělců.
21.05.2020 08:25 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Rajčatová passata se zeleninou

 
Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.09.2018 12:30 |

podobné články

Hlavní hygienik má spory s agrární komorou

 
Agrární komoře se nelíbí výrok hlavního hygienika Michaela Víta, že konzumace mléka z automatu s sebou může nést zdravotní rizika. Prezident Agrární komory Agrární komoře se nelíbí výrok hlavního hygienika Michaela Víta, že konzumace mléka z automatu s sebou může nést zdravotní rizika. Prezident Agrární komoryJan Veleba to označil za “zběsilou kampaň“, která se projevuje na sníženém zájmu lidí o mléko z automatů.
03.05.2010 22:20 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Zdeněk Jandejsek: Ulice a agrární negramoti se opět snaží připravit nás, české občany a české hospodářství o miliardy korun

 
Není tomu tak dávno, co naše vlády bez odborníků způsobily obrovskou redukci potravinové soběstačnosti České republiky. Není tomu tak dávno, když Česká republika byla soběstačná a měla aktivní agrární saldo, v roce 1993 to bylo + 779 mil. Kč. V současné době je tomu tak, že agrární saldo je záporné v rekordní výši 47,2 mld. Kč! A pozor, kdyby tabák a tabákové výrobky nebyly v AZO (agrární zahraniční obchod) započítávány mezi potraviny, tak se záporné saldo se ještě prohloubí o 5 až 8 mld. Kč.
23.02.2020 22:16 |

podobné články

Potraviny můžeme i vyvážet! Plány EU? Už jen chybí, o kolik snížíme počet obyvatel, zlobí se agrární viceprezident

 
POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Naši zemědělci a naše kulturní krajina jsou schopni uživit nejen obyvatele této země, ale mají i potenciál, tak jak je to u nás tradiční, exportovat zemědělské, v lepším případě s přidanou hodnotou potravinářské produkty i do dalších zemí světa. Tento základní přírodní dar, možnost pěstovat kulturní rostliny a chovat hospodářská zvířata, který ne každý stát světa má, je trestuhodné nevyužít. O tom je přesvědčen viceprezident české Agrární komory Leoš Říha.
04.06.2020 09:20 |

podobné články

Bankéři nám zdražili potraviny! Nejvíce maso, rajčata a papriky. VELKÝ PŘEHLED

 
Za poslední týdny nejvíce zdražilo hovězí a vepřové maso. Tedy maso, které ve velkém dovážíme ze zahraničí. A velký vliv na to mohlo mít i oslabení koruny Českou národní bankou. Vůbec ale nejvíce zdražily rajčata a papriky, od poloviny října to je téměř o 20 korun!
17.01.2014 12:40 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Negramoti! Šéf Agrární komory se zlobí. Kvůli slepicím

 
Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek se ve svém komentáři pro Parlamentní listy vyjádřil ke stavu českého zemědělství. Podle jeho slov ulice a agrární negramoti se nás opět snaží připravit o miliardy korun. Slovem nás míní české občany a české hospodářství.
24.02.2020 12:56 |

podobné články

Jak vyrobit domácí kečup

 
Taky máte rádi kečup, ale z nabídky v obchodech jako by se vytratily ty dobré, opravdu rajčatové? Jestli máte dost rajčat a trochu času, zkuste si vyrobit svůj vlastní. Uvidíte, že nikdy už nebudete chtít jiný. Na výrobu domácího kečupu můžete použít přezrálá, popraskaná i svraštělá rajčata, jen nesmí být nahnilá. Z nich připravíte ten nejlepší kečup, vonící a chutnající po rajčatech, do něhož na závěr můžete přidat koření či bylinky na dochucení. Co si připravit na kečup Na dobrý sladký kečup potřebujete: 2 kg čerstvých, zralých rajčat 150 g rajského protlaku 200 g třtinového cukru 350 g  oloupaných a nastrouhaných červených jablek 50 ml červeného vinného octa (může být i obyčejný, ale vinný je lepší) 2,2 litru vody 15 g soli špetka mletého nového koření pepř 1 bobkový list špetka skořice 40 g najemno nakrájené cibule 10 gramů na jemno nakrájeného česneku Postup Třtinový cukr lehce zkaramelizujte, na něj přidejte nastrouhaná jablka a chvíli společně poduste. Potom přidejte rajčata, protlak a zalijte vodou. Společně při ne příliš vysoké teplotě duste tak, aby se základ spojil do hladké hmoty. Postupně přidejte ostatní přísady a zalijte červeným vinným octem. Všechno dál pomalu a pozvolna duste na mírném ohni a průběžně promíchávejte. Celková doba vaření je kolem 4 hodin až 5 hodin, za tu dobu se rajčata úplně rozvaří a všechny chutě se krásně spojí. V té době už by měl být také kečup úplně bez zbytečné vody. Tento základ můžete dál ochutit, například chilli papričkou, kari kořením, zázvorem, česnekem, středomořským kořením a podobně. Jestli chcete víc příchutí, rozdělte základní kečup do několika menších kastrůlků a ochuťte každou zvlášť. Nebo základ rovnou propasírujte přes síto a naplňte do vypařených skleniček. Následně je ještě běžným zavařte obvyklým způsobem (v hrnci, v troubě, v mikrovlnce). Příspěvek Jak vyrobit domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.10.2018 15:31 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Na rozestavěné části dálnice D3 na Táborsku se projedete znovu bez známky

 
Vlastně to zatím není ani dálnice. Je to jenom dvouproudá silnice, která mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem na Českobudějovicku vede kolem stavby dvou pruhů dálnice D3. Od ledna tu byla potřeba dálniční známka, nyní zde znovu projedete bez placení. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se na tom v pátek shodl se starostou Veselí nad Lužnicí Ladislavem Sýkorou. Výjimka začne platit do měsíce a bude trvat do doby, než se otevřou i další dva pruhy.
24.02.2017 18:25 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články