Článek

První krok k restauraci na Měsíci! Astronauti budou jíst maso vypěstované z buněk ve vesmíru

 
Zapomeňte na konzervy a tuby. Evropská vesmírná mise testuje pěstování jídla přímo ve stavu beztíže. Prvním pokrmem může být steak vyrobený z jediné buňky – přímo na oběžné dráze.
23.04.2025 14:55 |

podobné články

Podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Jak jíst a nepřibrat?

 
Snad každá z nás by toužila znát ty správné fígle, které by nám prozradily, jak jíst a nepřibrat. Z reklamních článků, časopisů nebo médií se na nás neustále usmívají krásné štíhlé ženy, které se netají tím, že jedí úplně všechno a nijak se neomezují. A vy se ptáte: jak to sakra dělají?! Možná i vy máte ve svém okolí ženu, známou či kamarádku, která se nikterak neomezuje a s chutí si dopřává sladkou čokoládu, smažené hranolky nebo sladkosti. I přes jejich jídelníček si ale stále drží svou váhu. Věřte nebo ne, ale není to taková věda. I vy můžete jíst všechno beze strachu, že budete vypadat jako chodící váleček. Chce to jen znát správná pravidla! Jak jíst a nepřibrat? Máte to s váhou jako na houpačce? Nejste spokojené se svou postavou a snažíte se shodit přebytečná kila? Zkoušeli jste již tolik diet, že byste je nedokázali spočítat, ale ani jednu z nich jste nedodrželi? A stále vám hlavou běhá a jedna a ta samá otázka: jak jíst a nepřibrat a k tomu všemu se nijak neomezovat? Pak jste tady správně, protože dnešní článek je určený přímo vám! Nesmíte se přejídat Jednou z nejčastějších chyb, co se stravování týče, je nekontrolovatelné přejídání se. Určitě jste někdy zažila situaci, kdy jste si po výtečném nedělním obědě musela pod stolem tajně rozepnout knoflík u kalhot a ještě půl hodiny potom jsme funěla jako parní lokomotiva. Přejídat se ale vůbec není zdravé. Snažte se jíst v klidu, nikam nespěchejte a uvědomujte si každé sousto. Nejezte u televize, notebooku nebo s mobilem v ruce, protože tak váš mozek nezaznamená všechno jídlo, které sníte a bude mít pocit, že se šidíte. Dejte si všechno, ale s mírou Máte- li chuť na čokoládu, dejte si jí. Nesmíte ale sníst na posezení celou tabulku, ale dát si třeba dvě... Čtěte více Příspěvek Jak jíst a nepřibrat? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.01.2017 21:10 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Objev českých a amerických vědců může zjednodušit výrobu kmenových buněk

 
Čeští a američtí vědci objevili některé zákonitosti vzniku embryí u savců, které by mohly zjednodušit výrobu kmenových buněk z obyčejných tělních buněk. V pondělí to sdělili zástupci Akademie věd (AV). Úspěšná a kontrolovaná produkce kmenových buněk by podle nich mohla pomoci programům buněčné terapie, jako jsou napravování poruch krvetvorby, poruch produkce inzulínu či opravy poškození nervového systému.
08.02.2010 14:55 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Transplantace zvířecích orgánů: Čeká nás revoluce ve zdravotnictví?

 
Co mají společného nejnovější techniky genové manipulace, pokrok ve zkoumání kmenových buněk a hádající se američtí medikové? Zadními vrátky se k nám připlížila budoucnost. A dává o sobě hlasitě vědět. Zcela představitelnými a s nynější technikou uskutečnitelnými se stávají biomedicínské postupy, které ještě před pár lety vévodily vědeckofantastickým románům. Pokud se nevynoří nějaká zásadní překážka, během několika let bude zřejmě možné lidem transplantovat speciálně upravené zvířecí orgány či orgány vypěstované ve zvířatech z lidských buněk. Příznivci těchto transplantací lákají na dlouhý a zdravý život, zatímco odpůrci straší scénami jak vystřiženými z filmu Ostrov doktora Moreaua . Zdravotnické instituce mezitím nabádají k opatrnosti, ale pokrok si hledá vlastní cesty…
22.01.2016 14:30 |

podobné články

Praha pronajímá půdu ekozemědelcům: Vypěstované potraviny by mohli dodávat do škol

 
O zadržování vody v krajině a udržitelném využívání zemědělské půdy mluví mnozí ekologové i bojovníci proti suchu a klimatickým změnám. Ekologicky šetrné zacházení s půdou se rozhodlo podpořit i vedení hlavního města, a proto se rozhodlo poskytnout zemědělcům půdu právě pro ekologické zemědělství. Podle radního Petra Hlubučka (STAN) by v budoucnu takto vypěstované potraviny mohly zásobit pražské školy nebo školky.
21.07.2020 20:30 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

V koronavirovém lockdownu začala jíst maso! Tělo Ivany Jirešové už řeklo vegetariánství stop. Nezvládala ani běhat

 
Herečka Ivana Jirešová  (43) po letech začala jíst maso. V posledním roce její tělo řeklo "stop vegetariánství" a kvůli fyzickým aktivitám začala jíst bílkoviny v živočišné podobě.
26.05.2021 09:40 |

podobné články

Osobnosti: Ivana Jirešová (493 článků)

Japonští lékaři transplantovali ženě sítnici vytvořenou z kmenových buněk

 
Lékařům z Japonska se v sobotu podařilo úspěšně transplantovat ženě část sítnice, která byla vytvořena z jejích vlastních kmenových buněk. Jedná se o první zákrok tohoto druhu na světě. Lékaři při vytváření sítnice použili takzvané indukované pluripotentní kmenové buňky, které jsou vytvořeny z tělesných buněk pacienta.
13.09.2014 11:10 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

První Číňan ve vesmíru přiznal, že astronauti jedli psí maso

 
Kosmonaut Jang Li-wej je prvním Číňanem, který se dostal do vesmíru. V roce 2003 stál v čele skupiny Šen-čou 5 a Čína se tak stala třetí zemí na světě, která uskutečnila samostatnou cestu do vesmíru. Podle jeho slov jsou lidé často zvědaví, co astronauti na vesmírných cestách jedí. Li-wej po letech uvedl, že konzumovali „normální“ jídlo - kuřata, ryby... a psy.
14.05.2010 10:55 |

podobné články

Americký soud dočasně zablokoval zvýšení dotací pro výzkum kmenových buněk

 
Americký soudce Royce Lamberth vydal příkaz, který dočasně znemožňuje zvýšit dotace na výzkum kmenových buněk, jak to měla v plánu administrativa prezidenta Baracka Obamy. Jak v úterý píše server britské televize BBC, zničení embryí k získání embryonálních kmenových buněk je protizákonné.
24.08.2010 06:00 |

podobné články

Osobnosti: Barack Obama (2534 článků)

Léčba pomocí kmenových buněk má být dostupná všem, prohlásil papež

 
Léčebné metody využívající dospělých kmenových buněk musejí být dostupné všem lidem bez ohledu na jejich finanční možnosti. Prohlásil to dnes papež Benedikt II. po skončení třídenního kolokvia ve Vatikánu o možném používání těchto buněk ve zdravotnictví.
12.11.2011 17:35 |

podobné články

Z mobilních buněk od ČEZ vyroste „Triangle City“

 
Zástupci Skupiny ČEZ dnes v Chudeřicích předali sestavy mobilních buněk hejtmanovi Ústeckého kraje Oldřichu Bubeníčkovi. Z buněk vyroste zázemí pro dělníky i řidiče kamionů v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. ČEZ je kraji nabídl za 1 procento pořizovací ceny.
01.10.2014 09:45 |

podobné články

Tasemnice vytvořila nádor v těle člověka z vlastních buněk!

 
Lékaře a parazitology z celého světa šokuje případ jednačtyřicetiletého muže z Kolumbie, který zemřel na následky rakoviny. Nádory totiž v jeho těle vytvořila tasemnice dětská. To by nebylo nic zvláštního, kdyby se tumor vyvinul z buněk mužova těla působením helminta. Jenže nádor se vyvinul přímo z buněk tasemnice. A později metastazoval.
06.11.2015 17:05 |

podobné články

FN Brno: Pupečníková krev – poklad, nebo biologický odpad?

 
Stále častěji se mluví o využívání pupečníkové krve a kmenových buněk v ní obsažených pro moderní regenerativní medicínu. Pupečníková krev je krev právě narozeného dítěte, která zůstává v placentě a v pupečníku po přestřižení pupeční šňůry. Pupečníková krev a pupečníková tkáň (to je část pupeční šňůry dítěte. Tkáň pupečníku je hmota, která obklopuje cévy pupečníku) jsou bohatým zdrojem kmenových buněk. A právě to je zdrojem dalšího vývoje regenerativní medicíny. Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno spolupracuje v této záležitosti velmi úzce s Národním centrem tkání a buněk.
12.07.2017 11:35 |

podobné články