Článek

Proč je dobré kousnout do shnilého jablka?

 
Jsou dorty krásné, průměrné a hnusné. Většinou. Neboť hodnotit  cukrářskou práci Brita Bena Churchilla je tak trochu oříšek.
01.07.2019 12:12 |

podobné články

Podobné články

Jak správně uskladnit jablka

 
Na tom, jak a kde uskladníte jablka, závisí, jak dlouho vám vydrží. Jestli chcete zachovat jablka až do jara, stačí při jejich skladování dodržet několik pravidel. Na uskladnění se hodí jablka pozdních odrůd, zdravá, bez otlaků, plody nenapadené škůdci nebo chorobami, bez deformací nebo jinak poškozená. Proto jsou nejlepší ta, co otrháte ze stromu. Spadaná jablka se hodí k dalšímu zpracování, například na přípravu kompotů či povidel. Připravte si vhodné místo i nádoby K uskladnění ovoce se nejlépe hodí místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Při větrání by se do místnosti neměl dostat žádný hmyz či hlodavci, proto je dobré mít v oknech síťku. Důležitá je také dostatečná vzdušná vlhkost, tas by se měla pohybovat až kolem 80 %. Právě díky vlhkosti ovoce nevadne a nescvrkává se. Ideální pro skladování úrody bývají sklepy starých domů. Aby jablka vydržela co nejdéle, nepodceňte čistotu nejen přepravek, ale celé místnosti. Celý prostor, včetně regálů a lísek, pořádně umyjte a vydezinfikujte přípravkem bez zápachu, tak zabráníte výskytu aa množení choroboplodných zárodků. Pravidla skladování V první řadě si uvědomte, že ovoce přebírá pachy z okolí, proto tam, kde chcete uskladnit jablka, nedávejte nic aromatického. Z toho důvodu je také nutné místo dostatečně odvětrávat. V  dobře větrané, chladné a vlhké místnosti rozložte jablka tak, abyste měli možnost snadné optické kontroly. Rozhodně je neskládejte na sebe, jablka se uchovávají pouze v jedné vrstvě. Jestliže vzdušná vlhkost nedosahuje požadovaných 80 %, dejte poblíž jablek kbelík s vodou. Poslouží také polévání podlahy ve sklepě, zvlášť během teplého podzimu či jara, případně mokré jutové pytle, které zavěsíte poblíž regálů. S vysokou vlhkostí vzduchusi poradíte tak, že na zem postavíte kbelík s páleným vápnem či suchý mech, ten přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Příspěvek Jak správně uskladnit jablka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.10.2018 12:05 |

podobné články

Jak upéct štrůdl

 
Závin s jablky patří mezi poklady české gastronomie, bez ohledu na to, jestli použijete těsto listové, kynuté nebo tažené. Jablka ovoněná skořicí, zabalená do natenko vyváleného těsta, je pochoutka, které nikdo neodolá. Upéct štrůdl zvládne i začátečník. Ale pravda je, že čím více zkušeností, tím vyhlášenější váš moučník bude v rodině i mezi přáteli. Jestli ještě nemáte úplně jistotu v kuchyni, nejlepší bude, když si na štrůdl koupíte hotové listové těsto, pro odvážnější přinášíme recept na jablkový závin z taženého těsta. Jak připravit tažené těsto Pravý štrůdl se peče z taženého těsta. Na to budete potřebovat: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje ½ lžičky octa 1 velké vejce špetku soli 100 g rozpuštěného másla Do mísy prosijte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a ocet a směs vlijte do důlku.Těsto zpracovávejte od středu, nejdříve pomocí nože, později rukama. Výsledné těsto by mělo být měkké, ne příliš lepivé. Jestliže je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypejte mouku. Tvoříme závin Těsto důkladně propracujte, až bude hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezitím si připravte jablka na náplň: oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Většina kuchařinek jablka do štrůdlu strouhá, což je sice rychlejší, ale výsledný moučník je příliš vlhký, protože strouhaná jablka si pustí víc šťávy, než krájená. To je tajemství těch nejúžasnějších závinů – jablka zásadně krájená na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, přeneste ho na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat. Opatrnými pohyby hřbety rukou vytahujte těsto do všech směrů, dokud přes něj vidět vzor na utěrce. Případné silnější okraje odkrojte. Takto vytažené těsto potřete rozpuštěný máslem a posypte tenkou vrstvou strouhanky. Pak rozprostřete jablka,... Čtěte více Příspěvek Jak upéct štrůdl pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.10.2018 00:25 |

podobné články

Evropa bude muset kousnout do kyselého jablka, varoval Chovanec. A přidal počty běženců ze Slovinska, které vyděsí

 
Řecko má posledních pár týdnů na to, aby dokázalo, že to s hotspoty myslí vážně, varoval v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr vnitra Milan Chovanec. Upozornil, že Evropa bude muset „kousnout do kyselého jablka“ a uznat, že hotspot je v podstatě detenčním zařízením.
20.01.2016 18:55 |

podobné články

Osobnosti: Milan Chovanec (1422 článků)

Jak připravit jablečná povidla

 
Jsme uprostřed období, kdy listnaté stromy zbarvují své listy do krásných odstínů a sklízí se úroda většiny z nich. Podzim je tu. I jablka dozrávají. Možná jste už uvařila či upekla všechny různé pochoutky, které vás napadly. Pokud vám dochází nápady, ale jablek stále neubývá, mám pro vás perfektní tip – zkuste jablečná povidla. Ne všechny odrůdy jablek je možné skladovat delší dobu, proto bývá nutné je zpracovat. Jistě tedy oceníte dnešní recept na povidla z jablek. Jsou snadná, rychlá na přípravu a chutná. Skvěle poslouží jako náplň na koláče, vdolky, palačinky nebo třeba do buchet. Recept na povidla z jablek Na povidla si připravte: 3 kg jablek 200 g krupicového cukru 200 g třtinového cukru 1 lžíci skořice ¼ lžičky drceného hřebíčku ¼ lžičky muškátového oříšku ½ lžičky soli 1 vanilkový cukr 1 dcl vody trošku rumu na chuť i konzervaci Postup: Na povidla je ideální použít jablka tvrdá, která se příliš nehodí k přímé konzumaci. Oloupaná jablka zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Očištěné a nakrájené kousky jablek dobře opláchněte a vložte do hrnce a podlijte je vodou. Potom je přiveďte k varu a nechte probublávat tak dlouho, až se z rozdušených jablek odpaří voda a kaše zhoustne. Po rozvaření jablek stáhněte teplotu na minimum, přidejte cukr a koření a za občasného míchání nechte pozvolna odpařovat. Je důležité nemíchat rychle, aby se vařečkou nenarušilo dno, kde se pozvolna tvoří povidla – připálila by se. Doba vaření bude trvat okolo 3 hodin. Hotová povidla poznáte podle hustoty. Tu poznáte jednoduše, pokud použijete metodu, kterou si pomáhaly už naše babičkykdyž se cesta vařečky při míchání neuzavírá, jsou dostatečně uvařená. Ze 3 kg jablek vzniknou přibližně 2 kg povidel. Horká povidla začněte hned plnit do vyvařených sklenic, povrch uhlaďte, přelijte trochou rumu a ihned uzavřete. Takto vám vydrží i několik let.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit jablečná povidla pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.09.2018 21:45 |

podobné články

TENHLE LEV UMÍ KOUSNOUT! Oba nadupaní borci vědí, jak zacílit na české teenagerky!

 
David Bisek, který se proslavil jako finalista Hlasu, ví, jak zacílit na mladé publikum. Zvlášť když mu záda jistí Marek Donát. Holky, už jste viděly jejich LVA? A necháte se kousnout?
27.09.2016 14:20 |

podobné články

Osobnosti: David Bisek (32 článků)

Expert na hady se v přímém přenosu nechal kousnout černou mambou: Manželka si teď vyčítá, že je to její vina

 
Arslan Valeev byl expert na hady, který neunesl rozpad svého manželství. Proto se rozhodl k naprosto šílenému činu. Nechal se dobrovolně kousnout svojí černou mambou a vše pak natáčel online. Jeho bývalá manželka je nyní zdrcena a cítí pocit viny.
08.10.2017 20:00 |

podobné články

Hadí sebevražda! Muž neunesl rozchod s manželkou a nechal se kousnout mambou

 
Po Praze kolují spekulace, že žena z Hlubočep se nechala kousnout zelenou mambou úmyslně. Nebyl by to první případ, kdy by se chovatel hadů nechal úmyslně uštknout. Expert na hady Arslan Valejev k odchodu z tohoto světa použil černou mambu. Udělal tak poté, co byl v depresi ze svého rozpadlého manželství.
04.10.2018 15:50 |

podobné články

Hadí sebevražda! Muž neunesl rozchod a nechal se kousnout mambou: VIDEO

 
Po Praze kolují spekulace, že žena z Hlubočep se nechala kousnout zelenou mambou úmyslně. Nebyl by to první případ, kdy by se chovatel hadů nechal úmyslně uštknout. Expert na hady Arslan Valejev k odchodu z tohoto světa použil černou mambu. Udělal tak poté, co byl v depresi ze svého rozpadlého manželství.
04.10.2018 17:00 |

podobné články

Jablka jsou prostě nejlepší ovoce na světě! Tohle je 9 důvodů, proč je tak milujeme!

 
Zařadit "jablka":http://www.extra.cz/tema/jablka do svého jídelníčku by měli i zarputilí odpůrci ovoce a zeleniny!
26.03.2014 15:00 |

podobné články

Dnes je Den jablka. Je zdravé a umí i zahřát

 
Už od roku 1990 se každoročně 21. října slaví Den jablka, oslavte ho horkým jablečným nápojem. Jablka patří k podzimu a jsou symbolem země Avalon, která se podle bájí otvírá na Dušičky.
21.10.2015 11:15 |

podobné články

„Česká“ jablka byla ve skutečnosti z Polska a navíc plná jedů, Globus se omlouvá

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v pardubickém Globusu jablka z Polska, která prodejce vydával za česká, čímž klamal spotřebitele. Obsahovala také sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon, sdělil mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal. Jednalo se o jablka odrůdy Paula Red.
31.10.2016 16:10 |

podobné články

Makro prodávalo polská jablka s pesticidy. Limit překročila osminásobně

 
V rámci kontrol přítomnosti cizorodých látek v čerstvém ovoci Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu. Jablka pocházela z Polska a prodával je řetězec Makro.
23.12.2016 14:30 |

podobné články

Další polská jablka neprošla testem. Inspekce v nich odhalila nadbytek pesticidů

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila na českém trhu další jablka s nadlimitním obsahem pesticidů. Aktuálně jde o jablka z Polska, které inspektoři našli v prodejně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. ve Velké Bystřici u Olomouce. SZPI to v pátek uvedla v tiskové zprávě.
23.02.2018 17:10 |

podobné články

Na mrtvé duše fasuje peníze od státu většina úřadů. Poslanci nezakročí

 
Poslancům se nelíbí léty zavedená praxe, kdy většina státních úřadů a institucí fasuje ze státního rozpočtu peníze na mzdy pro více lidí, než kolik jich skutečně zaměstnávají, čímž si vylepšují platy a ještě jim zbývá na mnohatisícové odměny. Nikomu se ale nechce kousnout do tohoto kyselého jablka.
06.06.2013 17:25 |

podobné články

Co s prostitucí? Návrhy zákona skončily zatím v šuplíku

 
Poskytování prostituce je považováno za nejstarší řemeslo. Snahy o její vymýcení se po celou dobu historie zcela minuly účinkem. Proto i u nás sílí snahy ji uznat jako zaměstnání či živnost. S tím, že pracovnice v sexbyznysu budou mít své povinnosti (třeba placení daní), ale i práva. Politici se do tohoto kyselého jablka zatím neodvážili kousnout. I když ledy se pohnuly v loňském roce, kdy vznikly hned dva návrhy zákonů ohledně prostituce.
26.01.2014 21:55 |

podobné články

Zázrak jménem jablečný ocet: 8 důvodů, proč byste ho měli mít vždy po ruce!

 
Máte doma jablečný ocet? Pravděpodobně ne. "Přitom patří k všestranně využitelným přírodním produktům":http://www.extra.cz/jablka-jsou-proste-nejlepsi-ovoce-na-svete-tohle-je-9-duvodu-proc-je-tak-milujeme, na kterých se snadno stanete doslova závislí. "Tohle je 8 důvodů":http://www.extra.cz/konecne-je-tu-dalsi-bohuliby-projekt-po-tomaskovi-zacina-kvuli-novemu-pocitaci-susit-jablka-i-krizalkova-baba, proč je tenhle Raw, organický, nefiltrovaný a nepasterizovaný produkt mnohem víc než jen zálivka do salátu!
21.09.2014 07:21 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Jak nejlépe skladovat JABLKA? Máme osvědčené RADY, jak je uchovat přes zimu

 
Jak jablka nejlépe skladovat, aby dlouho vydržela a především pak dobře chutnala?
19.11.2013 17:26 |

podobné články

Brambory, jablka, mrkev: Čerstvé celou zimu! Jak na to?

 
Rekordní úroda ovoce a naopak malé výnosy brambor letos určitě donutí spoustu lidí k jejich uskladnění na zimu. Za časů našich babiček byla dobře uložená jablka nebo hrušky celou zimu nádherně čerstvé a křupavé a brambory voňavé. Jak to tehdy dělali?
04.10.2018 10:05 |

podobné články