Článek

Problém s brambory v ČR: Je jich málo, vaří se v půdě. Babiš pytlem od Jurečky opovrhl

 
Češi na své talíře položí za rok více jak 700 tisíc tun brambor a i když je právě nyní období, kdy řada lidí vyráží na česká pole na samosběry, v případě brambor z obchodů čím dál tím víc jíme brambory zahraniční. Pro české zemědělce jsou totiž brambory náročná plodina a raději dají přednost žitu nebo řepce. Potíž je i v tom, žese občas brambory v půdě předvařují - místy mají naše pole i 45 stupňů. A bude hůř. Podle expertů stoupne do konce století teplota o až dva stupně a pokud se česká krajina nezmění, půda nám postupně přestane plodit. Orná půda navíc mnohdy ustupuje průmyslové zóně, jak upozorňuje i Marian Jurečka (KDU-ČSL), který jeden pytel brambor dodal i premiérovi Andreji Babišovi (ANO).
09.10.2020 06:15 |

podobné články

Osobnosti: Marian Jurečka (762 článků)
Podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

 
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
22.12.2015 06:05 |

podobné články

Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili

 
Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.
18.10.2017 07:00 |

podobné články

Jak na libečkovou polévku

 
I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!

 
Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.
05.10.2015 09:55 |

podobné články

Soutěžte s Bleskem Křížovkami o balíčky Milka!

 
Vánoce už klepou na dveře, tak proč si čekání na Ježíška nezpříjemnit třeba pořádným pytlem plným sladké nadílky z té nejjemnější čokolády? Pro malé i velké jsme připravili například adventní kalendář s čokoládovými fi gurkami, nebo fi gurku Mikuláš Naps plnou pestrých čokoládek Milka v různých příchutích. To vše a mnoho dalšího od značky Milka vyhraje 5 z vás, kteří správně odpovědí na soutěžní otázku. Vánoce už klepou na dveře, tak proč si čekání na Ježíška nezpříjemnit třeba pořádným pytlem plnýmsladké nadílky z té nejjemnější čokolády? Pro malé i velké jsme připravili například adventní kalendářs čokoládovými fi gurkami, nebo fi gurku Mikuláš Naps plnou pestrých čokoládek Milka v různých příchutích.To vše a mnoho dalšího od značky Milka vyhraje 5 z vás, kteří správně odpovědí na soutěžní otázku.
07.12.2011 00:05 |

podobné články

Únos Veroniky Freimanové: Trpěla v zimě s pytlem na hlavě!

 
Slibovaná romantika v Cestách domů dlouho nevydržela. Soudkyně Simona v podání Veroniky Freimanové (58) se stane obětí únosu. Herečka při natáčení dramatických scén zkusila jako pes. Skončila ve studeném sklepě s pytlem na hlavě.
24.02.2014 12:05 |

podobné články

Osobnosti: Veronika Freimanová (170 článků)

Únos Veroniky Freimanové: Trpěla v zimě s pytlem na hlavě!

 
Slibovaná romantika v Cestách domů dlouho nevydržela. Soudkyně Simona v podání Veroniky Freimanové (58) se stane obětí únosu. Herečka při natáčení dramatických scén zkusila jako pes. Skončila ve studeném sklepě s pytlem na hlavě.
24.02.2014 16:00 |

podobné články

Osobnosti: Veronika Freimanová (170 článků)

V zapadlém kostelíku je vyobrazený Winston Churchill. V pekle a s pytlem zlata!

 
Winston Churchill je dodnes symbolem vítězství nad nacismem. Britský premiér, který pomohl vyhrát válku s Hitlerem, za svého života ale netušil, že díky jednomu nacistickému malíři skončil v pekle. V rakouském Hittisau ho v roce 1940 mnichovský výtvarník umístil na své kostelní fresce do středu pekla s pytlem peněz ve chvíli, kdy se ho při posledním soudu zmocňují ďáblové.
01.01.2016 14:00 |

podobné články

Osobnosti: Winston Churchill (167 článků)

Podivná smrt v Kyjích: Polonahý muž s pytlem přes hlavu ležel ve skleníku

 
Děsivý pohled zažila žena v Lánské ulici v Praze – Kyje. Ve skleníku na své zahradě tu našla polonahou mrtvolu muže s bílým pytlem přes hlavu. Na místo ihned zavolala policii, která případ vyšetřuje, zatím však nejsou známy žádné okolnosti. Příčinu smrti určí až soudí pitva. Skleník se nacházel v zahrádkářské kolonii a manželé, kterým patřil, sem přijel na víkend.
07.10.2017 12:30 |

podobné články

Žena našla mrtvolu ve skleníku: Sebevrah s pytlem na hlavě?

 
Mrtvolu místo pozdních paprik našla žena ve svém skleníku v zahrádkářské kolonii v pražských Kyjích. Ležel tam do půli těla svlečený cizí muž s bílým pytlem přes hlavu.
08.10.2017 05:05 |

podobné články

Recepty - brambory ze zahrádky na několik způsobů

 
Brambory jsou vděčnou potravinou, která na našem stole už dávno zdomácněla. Brambory mohou být skvělou přílohou i základem pro různé lahůdky. Ovšem máme několik druhů, které je třeba rozlišovat.
21.10.2011 00:10 |

podobné články

Óda na brambory: Torta di patate

 
Brambory nemusí být jen vařené s kmínem.  Tak třeba gratinované brambory s honosným jménem  Torta di patate se stanou kulinářským svátkem.
05.09.2014 00:10 |

podobné články

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!

 
Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?
28.02.2015 12:20 |

podobné články

Jak »omladit« brambory?

 
Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.
25.04.2016 05:15 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory

 
Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.
12.02.2017 07:35 |

podobné články

Úroda je letos menší: Brambory zdraží!

 
Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Tak praví lidová moudrost. Jenže letos zřejmě i ten nejzabedněnější farmář sklidí podstatně menší hlízy. Úroda bude zkrátka podle odhadu statistiků nižší. A bude se to týkat i obilí. Zdraží tedy brambory a pečivo?
11.07.2017 05:15 |

podobné články