Článek

Přírodní kvásek jako doplněk stravy pro rajčata: Pokud vám zbyl starý chléb, jednoduše si vytvořte efektivní hnojivo

 
Potřebujete jen vodu, celozrnný chléb vyrobený z přírodního kvásku a sůl. Je to až takto jednoduché. Svým rajčatům dodáte všechny potřebné živiny a brzy si začnete všímat, že se jim daří mnohem lépe.
13.06.2024 17:30 |

podobné články

Podobné články

Jak upéct domácí cibulový chléb

 
Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 05:45 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Co byste měli vědět o přírodní kosmetice

 
Možná i vy přemýšlíte nad přechodem z konvenční na přírodní kosmetiku. Spotřebitelé se často zamýšlejí nad tím, jestli se to vyplatí, zda je přírodní kosmetika opravdu takový zázrak a není to jen marketingový tah. Řekneme vám otevřeně, na co se můžete připravit. V první řadě je třeba si uvědomit, že přírodní kosmetika může a nemusí pomoci vyřešit vaše problémy s pletí, pokud nějaké máte. Je to úplně stejné, jako při konvenční kosmetice – něco vám pomůže, něco ne. Pokud však máte bezproblémovou pleť a jde vám hlavně o to, abyste více zbytečně nezanášely své tělo chemickými složkami, bude pro vás přírodní kosmetika rozhodně jako stvořená. Výhody jsou již všeobecně známé: vitamíny a účinné látky z přírody se v 100% přírodní kosmetice nacházejí v koncentrovanější podobě, navíc při správné výrobě se jimi neplýtvá. Na proces správné výroby přírodní kosmetiky dohlížejí certifikační společnosti, které dávají pozor na to, aby byly všechny suroviny přírodní a výroba v souladu s ekologickým zemědělstvím. Taková certifikovaná přírodní kosmetika obsahuje všechny účinné látky v plné síle a nic jim nebrání ošetřovat a mazlit vaši pokožku. Účinky dokonce mohou být efektivnější, dlouhodobější a viditelnější. Avšak v něčem je použití přírodní kosmetiky přece jen jiné. Jde o zvyk, avšak přírodní kosmetika nereaguje tak, jak konvenční. Je třeba si uvědomit, že neobsahuje téměř nic navíc, žádné konzervanty, barviva, syntetické látky pro pohodlnější použití, ani parfemaci. Důsledkem toho je, že voní čistě přírodně podle toho, co je její součástí, nemusí vytvářet až takovou bohatou pěnu jak jste byli zvyklí a také se v některých případech jinak používá. Vezměme si jako příklad přírodní tuhý šampon na vlasy. Někdy může zjištění, že nepění tak jako běžný tekutý šampon z drogerie, vyvolat doslova paniku. Stejně může působit i jeho těžší vymývaní, a nakonec výslední efekt, kdy jsou často vlasy tvrdší a nepoddajné. Je však... Čtěte více Příspěvek Co byste měli vědět o přírodní kosmetice pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
13.10.2016 06:30 |

podobné články

Efektivní propojení obývacího pokoje a kuchyně

 
Efektivní propojení obývacího pokoje a kuchyně je stále častější jev, na který sází spousta domácností. Tzv. open space je nejen praktický, ale i vzhledově lákavý – zkrátka má něco do sebe. Mnoho žen je často během přípravy pokrmu izolováno od zbytku rodiny, kdy děti či manžel tráví čas v obývacím pokoji. Pokud to trápí i vás, máte jedinečnou šanci tento problém hravě vyřešit! Efektivní propojení dvou nejvíce využívaných místností v jednu jedinou rodinu sblíží a vy si tak budete moci užívat společně strávené chvíle i tehdy, kdy budete nuceni stát za sporákem. Strach z bourání Efektivní propojení kuchyně s obývacím pokojem zabije dvě mouchy jednou ranou. Ačkoli je tato úprava domácnosti velice žádaná, hodně lidí se jí vyhýbá obloukem. Proč? Jednoduše mají strach, že by museli investovat vysoké peníze do bourání zdí a příček. Je pravdou, že vybourat nějakou tu příčku bude asi nutné, ovšem rozhodně se nejedná o nekřesťanské částky, které by zruinovaly váš finanční rozpočet. Navíc máte-li doma šikovného manžela, není co řešit – šikula to jistě zvládne sám i bez nutnosti pozvat si na to specialisty. Efektivní propojení místností sblíží celou rodinu Ať už se pro efektivní propojení kuchyně a obýváku rozhodnete z jakéhokoli důvodu, třešničkou na dortu bude vzájemné sblížení s rodinou, protože spolu budete moci trávit více času. Zatímco budete vařit nebo mýt nádobí po chutném obědě, uvidíte na aktivity, které v obývacím pokoji provádí vaše ratolesti. Šikovnost tohoto řešení oceníte i v případě, kdy vám domů přijde návštěva, kterou usadíte v obýváku – již nikdy se nebudete muset omlouvat a vzdalovat do jiné místností, zatímco by se vaše návštěva bez hostitele musela zabavit sama. S tímto propojením hovor nemusí ustávat! Pozor na sladění barev a nábytku Jakmile dospějete k názoru, že si doma zbouráte dvě-tři příčky a propojíte si kuchyň s obývákem, pamatujte, že by... Čtěte více Příspěvek Efektivní propojení obývacího pokoje a kuchyně pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Kopřivové hnojivo: Jak vyrobit výživné organické hnojivo

 
Organická hnojiva získávají stále větší popularitu mezi zahradníky a zemědělci díky svému příznivému vlivu na půdu a rostliny. Jedním z oblíbených typů organických hnojiv je hnojivo vyrobené z kopřiv. V tomto článku se podíváme na to, jak se takové hnojivo vyrábí a jak funguje.
29.05.2024 11:30 |

podobné články

Seniora (72) málem zabil doplněk stravy: Nebezpečnou látku obsahují i jádra meruněk

 
Státní zdravotní ústav (SZÚ) zveřejnil případ seniora (72), který málem zemřel po požití doplňku stravy obsahující amygdalin. Z amygdalinu, někdy nesprávně označovaného jako vitamin B17, se v těle působením enzymů uvolňuje toxický kyanid, který může při vysoké dávce způsobit až smrt. SZÚ proto upozorňuje, aby spotřebitelé nakupovali doplňky stravy z ověřených zdrojů a navíc varují, že konzumace doplňků stravy by měla být obezřetná a v případě nejasností byste se měli poradit s odborníkem. Podívejte se, jaké doplňky stravy mohou ohrozit váš život.
27.06.2021 05:15 |

podobné články

Rajčatová passata se zeleninou

 
Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.09.2018 12:30 |

podobné články

Dokonalý kompost? Víme, jak vyrobit přírodní hnojivo na zahradu

 
Pořídili jste si na zahradu kompost, abyste svým rostlinám dodali to nejkvalitnější hnojivo? Ale něco se zvrtlo a pracně nakupená halda v koutě zahrady je cítit na sto honů? Pro založení kompostu je hned několik dobrých důvodů. Zbavíte se bioodpadů produkovaných v domácnosti i zahradního odpadu. Ze zbytků, které by jinak zabíraly místo v popelnici, vyrobíte kvalitní a přitom levné hnojivo. Ale co když je něco špatně? Známe nejčastější obtíže a víme, jak je řešit.
30.06.2016 06:05 |

podobné články

Vkusný doplněk se stane nedílnou součástí pánského outfitu

 
Stále více mužů se zajímá o svůj vzhled, což především ženy hodnotí velmi kladně. Je příjemné potkat na ulici muže, který si dokáže pohrát s kombinací oblečení a doplňků. A pokud myslí i na drobné detaily, pak je to obrovské plus. Možná je i váš partner ten typ muže, který si dává záležet na své vizáži, chodí upravený, vybírá si stylové oblečení a jednoduše mu to sluší. Proč ho tedy nepotěšit drobným pánským doplňkem, který se stane nedílnou součástí jeho outfitu a dodá mu ten správný šmrnc? Aby jeho zápěstí vyniklo Dávno není pravidlem, že by mužské zápěstí musely zdobit pouze hodinky, jež slouží nejen jako ukazatel času, ale zároveň i jako moderní doplněk. Zároveň se upouští od představy, že náramky nosí pouze podivné existence typu hippie a podobně. Náramky pro muže jsou tedy skvělou volbou v případě, kdy si partner nepotrpí na nic okázalého nebo příliš výrazného, ale vy přesto chcete, aby jeho ruka vynikla. Vybírejte z mnoha materiálů Volbu pánského náramku můžete skvěle přizpůsobit nejen konkrétním představám či vkusu vašeho partnera, ale i oblíbenému materiálu. Náramky se totiž vyrábí v mnoha podobách a provedeních, mezi nimiž jistě každý dokáže najít to pravé ořechové. Mezi nejoblíbenější materiál patří nerezová či chirurgická ocel, která náramkům propůjčí nadčasový vzhled. O moc pozadu ale nezůstává ani pravá kůže nebo koženková imitace, která je naopak příslibem na omak příjemného materiálu. Kdo chce jít v stopách přírody, může vsadit na náramek vyrobený ze dřeva, vlny nebo bavlny či dokonce tyto zmíněné materiály zkombinovat. To pravé pro každého muže Ať už se necháte okouzlit vkusným náramkem, nebo se rozhodnete vybrat drahé polovičce jiný pánský doplněk, nechte se inspirovat stránkou Trendhim, která obsahuje více než pestrý sortiment. Najdete zde nejen zmíněné náramky, ale i prsteny, hodinky nebo pěkné peněženky, s nimiž se i utrácení peněz stane... Čtěte více Příspěvek Vkusný doplněk se stane nedílnou součástí pánského outfitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.04.2017 05:05 |

podobné články

Jaký kvásek je nejlepší? Věda hledala odpověď: Kynutí kazí zapáchající složka

 
Už přes měsíc se nacházíme v lockdownu, což znamená, že hodně žen i mužů se pustilo do pečení chleba. Nic lepšího než domácí bochník, který svou vůní zavalí celou kuchyni, totiž nezískáte. Jenže poctivý kváskový chléb je zároveň jedním z nejsložitějších receptů, do kterých se můžete pustit. Jeho základem je aktivní kvásek, který vše může výrazně vylepšit, nebo naopak dramaticky zkazit. Mezinárodní tým vědců se snažil najít odpověď, který „startovač“ je nejlepší. A sám byl překvapen, jak komplexní disciplína kvásky jsou.
06.02.2021 06:15 |

podobné články

Kávový lógr upotřebíte i na zahradě: Vysušte ho a vytvořte hortenziím domácí hnojivo, které jim dodá potřebný dusík

 
Hnojiva jsou často plná chemikálií. Pokud jste fanouškem domácích produktů, máme pro vás dobrou zprávu. Sedlinu, která zbyde z vaší ranní turecké kávy, nemusíte vyhazovat. Použijte ji jako hnojivo a vašim hortenziím se začne více dařit.
07.06.2024 17:30 |

podobné články

Vytvořte si vlastní fototapetu

 
Pravděpodobně každý z nás má doma nějaké fotografie. Přesto, že je digitální doba mají klasické fotografie své nezaměnitelné kouzlo. Některé fotky určitě stojí za to, aby si je člověk vystavil na dobře viditelném místě. Vhodným řešením je určitě obyčejný foto rámeček, který můžete postavit na pracovní stůl či pověsit na zeď. Jestliže však chcete své vzpomínkové fotografie vystavit originálnějším způsobem, poradíme vám jak na to. Mimo to, že budete mít příjemné vzpomínky na očích, si vytvoříte dekoraci, která bude přitahovat zraky ostatních. Kreativní fotografické koláže Fotografické koláže patří v současné době k velmi oblíbeným. Vztahují se k jednomu konkrétnímu tématu. Jedná se třeba o fotografie ze svatby, dovolené u moře, z různých akcí s přáteli a jiné. K tomu je zapotřebí nechat snímky vytisknout, koupit k nim všelijak tvarované rámečky, a ty následně kreativně umístit na stěnu. V tomto ohledu se fantazii žádné meze nekladou, a proto se nebojte nechat vyniknout svojí kreativitu. Fotografie můžete také upevnit pomocí praktických stojanů, které tvoří spojení několika rámečků různě poskládaných. Výjimku netvoří ani různé tvary: například strom, srdíčko či kytka. Tapeta z fotografií Populárnost fototapet je všeobecně známá, a proč si jí nevytvořit sami z vlastních zásob? V případě, že máte zajímavé fotky z různých dovolených, výletů, snímky dětí, neváhejte a vytvořte si vlastní fototapetu na stěnu. Výhodou je, že ji můžete po nějaké době lehce odstranit a nahradit novou. Možností, jak ozdobit svůj interiér s pomocí vlastních fotografií, které se vám líbí, je nespočet. My jsme vám představili dvě z nich a je pouze na vás vybrat si způsob dekorace z fotografií, který vás nejvíce oslovil. Fotografie můžete lepit buď přímo na zeď, nebo na podklad s pomocí běžně dostupného lepidla.   Příspěvek Vytvořte si vlastní fototapetu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2015 10:03 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Co s větším množstvím rajčat? Zkuste kečup, sušená rajčata, originální marmeládu či sterilaci

 
Rajčata jsou význačnou součástí mnoha chutných pokrmů po celém světě. Svou šťavnatostí a všestranností si získala srdce gurmánů i milovníků zdravé stravy. V tomto článku vám ve spolupráci s webem Toprecepty.cz představíme čtyři originální způsoby, jak rajčata zpracovat, aby vám vydržela i po skončení sezony.
06.08.2023 20:55 |

podobné články

Vyzkoušejte bramborový chléb od Ládi Hrušky! Nebudete litovat

 
Dnes se gurmánský experimentátor Láďa Hruška pokusí o zdánlivě nemožné - proměnit pivo ve chléb. Ostatně říká se přece, že pivo je tekutý chléb našeho národa. Podívejte se na rychlý a levný recept, jak vytvořit chléb z piva a brambor.
25.10.2014 19:40 |

podobné články

Důvody proč do stravy zařadit semínka a oříšky

 
Semínka a ořechy by měly být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Pokud se tyto dvě složky ve vaší stravě nevyskytují, tak věřte, že svému tělu vědomě škodíte. Semínka a ořechy totiž mají na naše zdraví pozitivní vliv. Spousta lidí odmítá pravidelně konzumovat semínka a ořechy a toto své jednání si odůvodňují tvrzením, že přece nejsou ptáci, aby museli zobat semínka nebo chroupat oříšky. Jestliže i vy zastáváte podobný názor je dnešní článek určený právě pro vás. Prostřednictvím následujících řádků vás seznámíme hned s několika důvody, proč semínka a ořechy zařadit do stravy. Proč jíst semínka a ořechy Jestliže i vy patříte mezi odpůrce semínek a ořechů a vědomě je tak do svého jídelníčku nezařazujete, po přečtení dnešního článku na tyto pochutiny změníte názor. Už to nebudeme zdržovat zbytečným okřáváním a rovnou se podíváme na důvody, pro které stojí za to zařadit semínka a ořechy do vaší stravy. Kvalitní a různorodý obsah Ořechy a semínka jsou stále oblíbenější především pro jejich různorodý a vysoce kvalitní obsah. Obsahují vysoké množství bílkovin, zdravé tuky, minerály a samozřejmě i vitamíny. Zmínit musíme i obsah veškerých esenciálních aminokyselin. Ořechy a semínka rovněž obsahují zinek, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Jak často jíst ořechy a semínka? Odborníky doporučovaná denní dávka semínek a ořechů je zhruba 1 hrst. Navíc je dokázáno, že pravidelná konzumace semínek a ořechů pozitivně ovlivňuje riziko vzniku různorodých metabolických chorob. Co si dopřávat? Ořechů a semínek je na současném trhu pestré množství as rozhodně tak je z čeho vybírat. Samozřejmě je nemusíte konzumovat všechny, ale doporučuje se je střídat. A na čem si tedy můžete pochutnat? Ořechy: arašídy vlašské ořechy mandle pistácie makadamové ořechy kešu para ořechy pekanové oříšky lískové ořechy Semínka: konopná semínka dýňová semínka sezamová semínka lněná semínka chia semínka maková semínka   Příspěvek Důvody proč do stravy zařadit semínka a oříšky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.06.2017 06:40 |

podobné články

Recept: Vánoční štola na drážďanský způsob

 
Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek. Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek. Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy. Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut. Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie. Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme. Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut. Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje. Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem. Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.
28.09.2010 05:15 |

podobné články

Rohlíčky s cherry rajčátky, šunkou a sýrem

 
V mléce rozmíchejte cukr a zahřejte ho. Přidejte rozdrobené droždí a nechte v hrníčku vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přilijte rozpuštěné máslo, kvásek a dodejte špetku soli. Vařečkou vypracujte hladké kynuté těsto, které nechte minimálně půl hodiny odpočívat na teplém místě, třeba i pod utěrkou. Poté ho rozdělte na několik dílů, každý rozválejte na plát o výšce asi tři milimetry a rozdělte jej na protáhlé trojúhelníky. K základně (o délce asi 7 centimetrů) každého naskládejte kousek šunky, strouhaný sýr, čtvrt cherry rajčátka a zasypte špetkou koření. Rohlíčky zabalte, poskládejte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Kdo chce, může je ještě posypat zbytkem strouhaného sýru. Pečte při 180 stupních Celsia asi 20 minut. Z tohoto množství je asi 20 rohlíčků
21.09.2012 20:55 |

podobné články