Článek

Přenos koronaviru přes pečivo: Můžete se nakazit? Rohlíky a chleba ochráníte „fíglem“

 
Tvrdil, že má koronavirus a do obchodů chodí lízat pečivo, aby nakazil co nejvíce lidí. Takovou zprávu napsal na sociální síť muž z Ústí nad Labem. Nakonec se ukázalo, že nemocný není, a skončil v rukách policie, i tak ale stihl vyděsit dostatek lidí. Hlavně proto, že supermarket je místo, kam všichni z nás musí i při současných omezeních. Je ale opravdu možné se přes pečivo nakazit? Této otázce se věnovalo Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
19.03.2020 05:20 |

podobné články

Podobné články

Zmrazený chleba není čerstvý chleba! Označují to prodejci?

 
Od včerejšího dne už prodejci nesmí vydávat rozmrazované pečivo, chleba a zákusky za čerstvé. Naopak, o pobytu pečiva v mrazáku musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením »rozmrazeno« nebo »ze zmrazeného polotovaru«.
02.08.2012 14:20 |

podobné články

10 věcí, které jste nevěděli o obyčejným bochníku chleba

 
Asi si říkáte, obyčejný chleba, co byste o něm mohli nevědět? Česká republika je ovšem ve výrobě chleba opravdovým mistrem, a tak si řekněme pár zajímavých informací, které se k této surovině vážou. Víte, jak poznáte opravdu kvalitní pečivo?
13.03.2017 13:00 |

podobné články

Láďa Hruška vaří LEVNĚ A CHUTNĚ: Upečte si křupavé pivní rohlíky

 
Inspektor televize Nova se pustil do pivních rohlíků, respektive se rozhodl toto oblíbené pečivo upéct sám podle prověřené receptury. Jaký je recept na křupavé rohlíky, které vás navíc vyjdou LEVNĚJI než v obchodě?
26.01.2014 19:30 |

podobné články

Osobnosti: Nova (79 článků)

Tmavé pečivo neznamená vždy zdravé pečivo

 
Je tmavé pečivo skutečně celozrnné? A jak ho poznáme?
04.01.2010 09:05 |

podobné články

Konec obelhávání zákazníků. Dopékané pečivo bude mít v obchodech označení

 
Pečivo, které je v obchodech dopékáno ze zmražených polotovarů, bude muset být v regálech povinně označováno údajem "rozpečeno". Ministr zemědělství Petr Bendl minulý týden podepsal vyhlášku upravující značení pekárenských výrobků. Bendl to dnes řekl na Žofínském fóru. Dopékané pečivo se tak má odlišit od čerstvého. Předpis by měl začít platit během několika týdnů.
28.05.2012 17:30 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (502 článků)

Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější?

 
Bílé pečivo nám slepuje střeva, tloustne se po něm, rozpékané pečivo je horší než čerstvé. Nejlepším řešením je bezlepková dieta. Omyl. Přinášíme vám řadu mýtů o chlebu a pečivu, které raději ve svém jídelníčku nechceme.
01.07.2015 05:18 |

podobné články

»Zabijácké pečivo«? Nevěřte mýtům!

 
Lepek slepuje střeva, po pečivu se tloustne a rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé! To je jen malý výčet mýtů, které o pečivu kolují. Přitom ale chléb a pečivo by měly mít ve vyváženém jídelníčku své místo. Musíte ale umět vybírat a jíst ho přiměřeně!
06.07.2015 05:15 |

podobné články

Kvůli počasí zdraží pečivo?!

 
Kvůli rozsáhlým požárům v Rusku, které zabily už 48 lidí a hustým dýmem zahalily dokonce i Moskvu, mohou zdražit rohlíky a chleba v českých obchodech.
04.08.2010 15:35 |

podobné články

Pozor na bílý chleba a rohlíky! 10 nejčastějších omylů o pečivu. VIDEO

 
Bílé pečivo je nedílnou součástí jídelníčku téměř každého Čecha. Jenže podle nutričních poradců ho ke zdraví vůbec nepotřebujeme. Navíc podle studie Vysoké školy chemicko-technologické by si lidé měli dát pozor kvalitu zmraženého pečiva.
24.03.2014 12:05 |

podobné články

Rady Petra Havlíčka: Tip na správné pečivo - domácí finský žitný chléb

 
V dnešní době, kdy na nás hypermarkety a supermarkety chrlí pečivo nevalné kvality,  je varianta upéci si doma vlastní chleba často jedinou možností, jak si pochutnat na kvalitním, zdravém, ale i chutném chlebu.
18.02.2013 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Rada (232 článků)

11 rad do kuchyně jako od babičky

 
Zkušenosti našich předků se nám hodí dodnes a nikde to není znát víc než v kuchyni. Babičky byly nejen spořivé, ale také důmyslné hospodyňky, většina jejich rad se předává v rodinách z generace na generaci. V době, kdy se stále víc zamýšlíme nad životním prostředím, jsou rady, jak uklidit a vyčistit domácnost bez chemie, nedocenitelné. Stejně tak se nám hodí tipy, jak se zbavit rozličného hmyzu nebo jak zachránit pokažené jídlo. Odtajníme vám některé vychytávky při vaření a jak léčit různé neduhy. Přesolená polévka není problém, když do ní můžete rozkrájet brambor. Jestliže se brambor do polévky nehodí, zkuste v ní chvíli povařit mrkev a tu pak vyndat. Přesolené uzené maso dejte na půl hodinky do mléka, to přebytečnou sůl vytáhne. Když to přeženete s pepřem,zmírní chuť jídla jablko, rozkrojené na čtvrtky. To v jídle chvíli povařte a pak vyndejte. Rozkrojený citron vydrží déle čerstvý, když ho ponoříte do misky s vodou a uchováte v lednici. I po týdnu z něj můžete v klidu vymačkat šťávu. Pečivo zůstane měkké až tři dny, když do chlebníku uložíte také oloupané jablko. Nejspíš tuto fintu znáte z vánoc, kdy jablko přidáváme k perníčkům, aby změkly. Křupavý okolek koláče získáte, když ho před pečením a ještě jednou během pečení potřete sladkým mlékem. Jak prosté. Šťavnatý koláč získáte, když přes náplň uděláte z těsta mřížku nebo starou osvědčenou drobenku. Tyto “poklopy” nedovolí páře unikat, takže pečivo zůstane vláčné. Přesně to je tajemství fantastických koláčů od babičky. Bolí vás v krku? Pomůže tvarohový obklad. Naneste tvaroh na kousek hadříku a ten si uvažte kolem krku. Obklad sráží i horečku. Křenová placka, tak jak ji znal Švejk, pomáhá při výronu i na revma. V létě můžete použít na obklad naklepané listy této rostliny. Při potížích s ledvinami jezte med. Ten pomáhá rozšiřovat kanálky a odvádět tekutinu. Mizí... Čtěte více Příspěvek 11 rad do kuchyně jako od babičky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.03.2018 23:35 |

podobné články

Jak upéct domácí cibulový chléb

 
Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 05:45 |

podobné články

4 letní kulinářské tipy

 
V létě nebývá chuť na dlouhé postávání u kamen a vyvařování složitých jídel. Navíc teplé počasí tak nějak vyžaduje spíš lehké jednoduché jídlo, plné zeleniny či ovoce, kterého právě v té době dozrává tolik druhů. Další, co ovlivňuje naši letní kuchařku, je všeobecná obliba grilování. Proto se v letních měsících na našem talíři objevuje často grilované maso, zelenina, ovoce i sýr. Přinášíme vám pár tipů, jak to všechno dobře skombinovat a pochutnat si v kruhu rodiny i ve společnosti přátel. 1. Grilovaný sýr chutná s ovocem K masu si dopřáváme hořčice a různé omáčky, ale sýry nejlépe chutnají v kombinaci s ovocem. Můžete zkusit různé zavařeniny, marmelády či želé  (brusinkovou, rybízovou), ovoce rozmačkané či rozmixované (jahody, banány, meruňky) nebo ho nechat v celku. Zkuste například nivu s fíky nebo camembert s mangem či grilovaným plátkem ananasu. 2. Nejen masem živ je člověk I když se těšíme především na grilované masíčko, rozhodně vyzkoušejte i grilovanou zeleninu. Gurmánský zážitek jsou teplé grilované papriky či cuketky zakápnuté balsamicem. Papriky také můžete před grilováním naplnit kouskem sýra, nejlépe balkánského, ten se tolik neroztéká, za to dodá zelenině skvělou chuť. 3. Pečivo být nemusí, mísa salátu ano Už jste to zkusili? Stačí si na talíř naložit hromádku míchaného zeleninového salátu a navrch položit právě ugrilované masíčko nakrájené na kousky.Nádherně to vypadá a ještě lépe chutná. A pečivo už ani potřebovat nebudete. 4. Limonády jedině domácí Jsou hitem posledních let, jsou osvěžující a rozhodně zdravější, než ty obarvované v PET lahvích. K jejich výrobě využijete úrodu ze zahrádky, hodí se do nich různé bylinky, výborná je i okurková. Zkuste určitě melounovou, na níž můžete použít příliš zralý meloun, který rozmixujete, přidáte šťávu z citronu, cukr podle chuti a dolejete ledovou vodou či sodovkou. Příspěvek 4 letní kulinářské tipy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
23.06.2018 16:25 |

podobné články

Babiš: V červnu byl Paroubek v našich pekárnách a na chleba si nestěžoval

 
Podnikatel Andrej Babiš vrátil špílec novopečenému šéfovi strany Národní socialisté - Levice 21. století Jiřímu Paroubkovi. A to za kritiku chleba pocházejícího z Babišových pekáren. Na miliardářově webu se objevila fotogalerie z letošního června, kdy Paroubek navštívil jednu z pekáren Babišova impéria. S rýpavou poznámkou, že si při exkurzi současný lídr národních socialistů na pečivo nestěžoval.
28.11.2011 20:15 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Paroubek (3759 článků) , Andrej Babiš (18036 článků)

Drsný dojezd Výměny manželek: Helena kupovala rohlíky, ale... Vyjedla špajz a vypila všechen rum, vrací úder Pepa

 
Čtyřnásobná maminka Helena (31) si ve středeční Výměně manželek na obrazovce TV Nova stěžovala, že v nové rodině musela kupovat rohlíky ze svého. Náhradní partner Pepa (30) jí to dnes vrací přes Blesk!
16.02.2017 10:15 |

podobné články

Epidemiolog Prymula: Přenos koronaviru hrozí u pečiva, remdesivir určitě nebude pro všechny

 
Do České republiky před pár dny dorazil experimentální lék Remdesivir, který lékaři dali pacientovi s těžkým průběhem nemoci Covid-19. Ukázalo se, že jde o silnou zbraň proti koronaviru. Ale dostatek ho pro všechny podle epidemiologa Romana Prymuly nebude... "Remdesivir je cesta, ale jen pro nejzávažnější případy," řekl pro eXtra v rozhovoru, ve kterém odhalil i přenos koronaviru v obchodech s potravinami.
27.03.2020 11:20 |

podobné články

Babiš se kvůli koronaviru opřel do Merkelové. „Vyvolává paniku, děláme maximum“

 
Vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, že by se novým typem koronaviru mohlo v Německu nakazit přes 60 procent obyvatel, by podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) mohlo vyvolat paniku. Česko přijalo opatření, aby v zemi tak černý scénář nenastal, sdělil premiér ČTK. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vláda přijímá opatření, která co nejvíc zmírní dopad koronaviru. Předseda opozičních lidovců Marian Jurečka věří, že když se udělá maximum, v Česku takový stav, o jakém mluvila Merkelová, nenastane.
11.03.2020 14:30 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (18036 článků) , Angela Merkelová (2555 článků) , Jan Hamáček (1677 článků) , Marian Jurečka (695 článků)

Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte?

 
Někdy vaše snaha zhubnout nemá požadovaný efekt, i když se snažíte. Možná opravdu děláte všechno, o čem jste přesvědčené, že je správně, ale váha pořád stávkuje. A motivace se pomalu vytrácí. Opravdu bývá těžké neztrácet trpělivost, když ani po několika týdnech není úbytek váhy takový, jaký čekáte. Pojďme si vyjmenovat ty nejčastější chyby, které při hubnutí můžete dělat. Jíte málo, vaše tělo si tak drží tukové zásoby Pro správnou funkci potřebuje tělo dostatek živin a energie. Když mu je nedáte, zpomalí metabolismus a začne si tvořit rezervy na horší časy. Proto je vhodné jíst  malé porce vyvážené stravy častěji denně. Neznamená to začít se přejídat, ale začít jíst pravidelně potraviny se správným poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Vynechávání tuku v potravě Při zdravém hubnutí je nutné snížit příjem tuků, ale není možné je úplně vyloučit. Nejen, že některé vitamíny se rozpouští jen v nich, ale tuky jsou také nositeli chuti. Jestliže si začnete kupovat odtučněné výrobky, zcela jistě jsou dochucovány uměle, hlavně cukrem. Takže nakonec může být potravina bez tuku méně dietní než ta s tukem. Už žádné pečivo! Přestali jste jíst pečivo, protože je plné sacharidů, díky nimž se vám usadily tuky v pase? Je rozumné, pokud se vzdáte bílého pečiva a nahradíte ho tmavým celozrnným. Je totiž velmi pravděpodobné, že se ho nedokážete bez náhrady vzdát na zbytek života a ve  chváli, kdybyste ho opět zařadili do jídelníčku, dojde k jo – jo efektu. Hodně zeleniny a ovoce Je v pořádku dát si misku zeleninového salátu místo těžkého majonézového, to je správná cesta. Jestli ovšem budete mezi jednotlivými jídly jíst hodně ovoce, které je plné cukru, a sladkých druhů zeleniny, můžete spořádat mnohem víc sacharidů, než kdybyste si dali třeba pizzu. Moc se snažíte Nejhorším průvodcem vašich snah o zhubnutí je stres a urputná snaha. Jestliže budete neustále... Čtěte více Příspěvek Nejčastější chyby při hubnutí: taky je děláte? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.01.2018 22:20 |

podobné články

Zákeřná klíšťová encefalitida. Nakazit se můžete i při pití mléka

 
V Česku se klíšťatům dobře daří. Přenášejí encefalitidu a lymeskou boreliózu, ale i spoustu dalších méně známých nemocí. Nakazit se můžete i při požití nepasterizovaných mléčných výrobků. Obojky proti klíšťatům sice pomáhají vašim mazlíčkům, ale rozhodně ne vám, varuje lékař.
24.06.2016 06:30 |

podobné články