Článek

Pesticidy v potravinách zvyšují riziko cukrovky

 
Stačí jeden rok pravidelného vystavení pesticidům v potravinách, aby v těle vznikla cukrovka. Tedy alespoň u myší. Epidemiologické studie u lidí však docházejí k podobným výsledkům.
08.08.2018 18:35 |

podobné články

Podobné články

Tuky v potravinách – mýty a fakta

 
Tuky v potravinách představují poměrně časté téma k debatám a úvahám. Nejvíce se o ně zajímají především lidé snažící se žít zdravě a upravují tak tomuto životnímu stylu svůj jídelníček. Ne vždy ale tuky v potravinách představují takové zlo, za jaké jsou považovány. Točí se kolem nich celá řada mýtů, jež vůbec nejsou založené na pravdě, ale i přesto jim lidé slepě věří a drží se jich jako klíšťata. Co je tedy pravda a co už hraničí se lží? Na to se teď společně s námi můžete podívat! Zaostřeno na tuky v potravinách: co je pravda a co lež? Co je nízkotučné, to je zdravé Mýtus: Nízkotučné potraviny se již řešily tolikrát, že je udivující, kolik lidí tomu stále věří. Ačkoli žijeme v přesvědčení, že výrobky s označením nízkotučné obsazují díky svému přízvisku jen minimum tuku, ve většině případů je to právě naopak. Mimo to si rozhodně nelze myslet, že nízkotučné potraviny a výrobky můžete konzumovat neomezeně a jak se vám zlíbí. Tělesný tuk je všude stejný Pravda: Tuk uložený na těle představuje pro drtivou většinu žen nepřítele a strašáka, kvůli kterému nemohou dopnout své oblíbené džíny nebo si nemohou dovolit nosit upnuté šaty, neboť jsou k jejich postavě až příliš kritické. Podle lékařů je tělesný tuk zdravotním rizikem a nezáleží na tom, zda se vám ukládá na břiše nebo na zadečku. Tuk ve stravě škodí zdraví Pravda: Pokud se snažíte zhubnout, pak první věc, kterou musíte udělat, je omezit příjem tuku. Důležité je konzumovat větší množství zdravých tuků a naopak snížit příjem těch špatných. Příspěvek Tuky v potravinách – mýty a fakta pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.04.2017 17:05 |

podobné články

Poc (ČSSD): EU zakáže pesticidy, které zabíjejí včely

 
Evropská komise uvalí zákaz na nejpoužívanější pesticidy na světě. Zákaz se vztahuje na tři běžně používané neurotoxické pesticidy ze skupiny neonikotinoidů, které prokazatelně představují riziko pro včely a další opylovače.
30.04.2013 10:35 |

podobné články

Vztek, smutek a pláč zvyšují riziko dopravní nehody 10krát!

 
Jestli telefonování za volantem zvyšuje riziko dopravní nehody dvanáctkrát, pak negativní emocionální naladění nepatří za volant také. Vztek, smutek a pláč jsou totiž emoce, které zvyšují nehodovost desetkrát. Zatím ale stále vede vliv drog a alkoholu, které zvyšují riziko dopravní nehody pětatřicetkrát.
24.02.2016 13:05 |

podobné články

Slazené nápoje zvyšují riziko infarktu

 
Sladké nápoje zvyšují příjem cukru, a tím i riziko infarktu nebo cukrovky. Spotřeba sladkých limonád v Česku za posledních 14 let stoupla dvojnásobně. Právu to řekl Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy a pracovník Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
23.09.2009 05:35 |

podobné články

Jahody můžou pomoci vyléčit rakovinu prsu

 
Jahody jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce. Ví se, že lidé konzumující ve větší míře tyto plody ze své vlastní zahrádky mají zdravější srdce a cévy. Ale italští vědci prokázali, že vysoký příjem jahod může být prevencí rakoviny prsu a dokonce zastavit v růstu agresivní typ nádoru. Ovšem nesmějí to být jahody ze supermarketu, které jsou mezi prodávanými a masově produkovanými druhy ovoce nejvíce zamořeny pesticidy. Pesticidy totiž riziko rakoviny naopak zvyšují.
24.04.2017 15:30 |

podobné články

Pesticidy zvyšují riziko Parkinsonovy choroby o 250 procent

 
Pesticidy působí na lidské zdraví zhoubně. Přesto jsme s jejich užíváním nijak výrazně nepolevili a s potravinami z konvenčního zemědělství je konzumujeme ve velkém. Vyšší obsah pesticidů v krvi mají také lidé pracující s těmito látkami a lidé žijící blízko polí.
29.05.2018 15:30 |

podobné články

Nejpoužívanější pesticidy na světě hubí nejen včely, ale také ptáky

 
Neonikotinoidy jsou nejpoužívanějšími pesticidy světa. A podobně jako tomu bylo u DDT před padesáti roky, teprve když je těmito chemikáliemi zamořená příroda, zjišťují vědci, jak moc jsou škodlivé. Krom toho, že stojí jako spoluviník za hynutím včelstev, podle nizozemských vědců mohou tyto pesticidy za mizení hmyzožravých ptáků. Opeřenců v zemědělské krajině ubylo kvůli neonikotinoidům až o pětinu.
21.07.2014 08:15 |

podobné články

Pesticidy působí na včely jako drogy: jsou na nich závislé!

 
Pesticidy ze skupiny neonikotinoidů jsou jednou z příčin totálních kolapsů včelstev a úbytku divoce žijících druhů včel v naší přírodě. Látky používané k ochraně rostlin v zemědělství na tento hmyz působí jako drogy na člověka. Nejenže tyto organismy zabíjejí, ale jsou pro ně silně návykové. Včely totiž dávají nektaru obsahujícímu pesticidy přednost před nektarem bez pesticidů.
24.04.2015 13:05 |

podobné články

Původně „neškodné“ pesticidy decimují nejen včely, ale také motýly

 
Když výrobci pesticidů před lety přišli s neonikotinoidovými pesticidy, hovořili o průlomu v ochraně zemědělských plodin. Podle nich totiž tyto látky byly velmi účinné a přitom neškodné pro ostatní organismy v přírodě. Více se mýlit nemohli. Tyto pesticidy jsou totiž zřejmě stejným případem, jako bylo DDT před čtyřiceti roky. Nejenže decimuje včely, čmeláky a ptáky, ale působí zhoubně také na divoce žijící motýly.
26.11.2015 17:05 |

podobné články

Za vymírání čmeláků a včel můžou pesticidy z řepky

 
Neonikotinoidové pesticidy používané především k ošetřování řepkových monokultur jsou viníkem vymírání čmeláků a včel. Potvrdily to výzkumy z Oxfordu s tím, že pokud nemáme přijít o nejvýznamnější opylovače v přírodě, bez nichž můžeme umřít hlady, musí zemědělci tyto pesticidy okamžitě přestat používat.
18.08.2016 19:05 |

podobné články

ČSÚ: Úroda brambor, cukrovky a kukuřice o třetinu nižší než loni

 
Na základě odhadu sklizně k 15. září se očekává třetinový propad úrody brambor cukrovky a kukuřice. Brambor se sklidí 488 tis. tun (-30,0 %), cukrovky 2 975 tis. tun (-32,8 %), kukuřice na zrno 555 tis. tun (-33,3 %) a kukuřice na zeleno a siláž 6 621 tis. tun (-30,9 %).
14.10.2015 22:01 |

podobné články

Lékař varuje před přísnými dietami, zvyšují prý riziko obezity

 
Přísné diety zvyšují riziko obezity, varují lékaři. V Evropě má nadbytečné kilogramy 30 až 80 procent dospělých, v Česku přes polovinu. Na jejich problémy je zaměřen dnešní první Evropský den obezity. Podle Martina Matoulka z Všeobecné fakultní nemocnice stoupá riziko obezity s každou "nepovedenou" dietou.
01.06.2010 22:05 |

podobné články

Hamburgery poškozují krvinky a zvyšují riziko rakoviny

 
Konzumace pokrmů z rychlého občerstvení decimuje nejen postavu, ale škodí také zdraví srdce a cév a zvyšuje riziko rakoviny. Vědci z Walesu ale přišli na to, proč tomu tak je. Potraviny jako hamburgery či smažené kuře totiž obsahují škodlivé látky, jejichž vlivem se v kostní dřeni tvoří poškozené červené krvinky. Nedostatek čerstvé a syrové stravy a chybějící antioxidanty zvyšují riziko rakoviny i u jiných typů buněk.
13.09.2016 17:05 |

podobné články

Elektronické cigarety zvyšují riziko rakoviny i chorob srdce

 
Zvýšené riziko rakoviny plic a močového měchýře či onemocnění srdce nehrozí jen kuřákům obyčejných cigaret. Ve srovnání s nekuřáky jsou více ohroženi také lidé, kteří používají elektronické cigarety. Jejich výrobci se snažili v rámci reklamy tvrdit, že jsou bezpečnější než tradiční cigarety. Ale nejsou. Znatelně zvyšují riziko onemocnění smrtelnými chorobami.
02.02.2018 10:40 |

podobné články

Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění

 
Řada odborníků i vědeckých studií upozorňuje v souvislosti se zdravou výživou na negativní působení transmastných kyselin. Je známo, že tato forma mastných kyselin v potravinách negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby....
11.01.2010 02:05 |

podobné články

Denní užívání ibuprofenu už po týdnu zvýší riziko infarktu o polovinu

 
Kanadští vědci varují před užíváním nesteroidních protizánětlivých léků, jimiž lidé tlumí bolest. Léky ibuprofen, celecoxib, diclofenac, naproxen a rofecoxib zvyšují riziko infarktu, pokud je lidé užívají v maximální dávce alespoň týden. A riziko je vyšší po týdnu až o osmapadesát procent. Zvlášť nebezpečné je užívat ibuprofen třikrát denně po dobu jednoho týdne. Riziko se zvýší o polovinu.
17.05.2017 11:30 |

podobné články

Starší otcové zvyšují riziko genetických vad svých potomků

 
Starší otcové předávají svým dětem více nových genetických změn než ti mladší a zvyšují riziko výskytu autismu nebo schizofrenie u svých potomků. Vyplývá to ze studie uveřejněné v prestižním britském časopise Nature. Agentura Reuters výzkum označila za přelomový. ...
17.10.2012 00:10 |

podobné články

Pilot - masový vrah: Bral sedativa, která zvyšují riziko sebevraždy!

 
Andreas Lubitz (†27), kopilot letu 4U9525, který záměrně navedl airbus se 150 lidmi na palubě na úpatí francouzských Alp, byl kdokoliv, jen ne zdravý člověk. Měl psychické problémy a sužoval ho i zhoršující se zrak. Navíc bral sedativa, která u pacienta zvyšují riziko sebevraždy!
02.04.2015 10:25 |

podobné články

Už dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny!

 
Rakovina žaludku je kvůli špatné stravě na Západě velmi běžným nádorovým onemocněním. Může za to především nadměrná konzumace uzenin a červeného masa či pití alkoholu. Podle onkologů už pouhé dva plátky slaniny denně – v mnohých zemích běžná součást snídaně – zvyšují riziko rakoviny žaludku o pětinu. Stejně tak tři silná piva.
22.04.2016 15:05 |

podobné články