Článek

NKÚ: Za nástroje hodnocení kvality vzdělávání zaplatilo MŠMT 1,2 miliardy korun

 
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jakým způsobem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) a Česká školní inspekce (ČŠI) používaly v letech 2011 až 2016 peníze na rozvoj vzdělávání v České republice, především pak na nástroje hodnocení kvality vzdělávání na základním a středním stupni vzdělávání.
10.04.2017 09:05 |

podobné články

Podobné články

U Valachové to schytali od kontrolorů. Kvůli hodnocení žáků za 1,2 miliardy

 
Ministerstvo školství zaplatilo v letech 2011 až 2016 zhruba 1,2 miliardy korun za projekty hodnotící znalosti žáků základních a středních škol. Jenže ke zlepšení kvality vzdělávání v Česku nepřispěly. V pondělí o tom informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo vedené Kateřinou Valachovou (ČSSD) s jeho závěry nesouhlasí. Podle něj podstatná část projektů, které NKÚ kontroloval, je z dob minulých vedení ministerstva a NKÚ navíc některé údaje neuvádí, i když je měl k dispozici a pro posouzení účelnosti projektů jsou důležité.
10.04.2017 12:00 |

podobné články

V účetnictví ministerstva školství za minulý rok nejsou podle Nejvyššího kontrolního úřadu významné nedostatky

 
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil vedení účetnictví, sestavení závěrečného účtu a účetní závěrky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a údaje, které byly předkládány pro hodnocení plnění rozpočtu za rok 2015. Kontroloři se zaměřili na správnost, úplnost a průkaznost údajů. Podle kontrolorů účetní závěrka MŠMT za rok 2015 podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví. NKÚ prověřil vedení účetnictví MŠMT už v minulosti. Z výsledků aktuální kontroly vyplynulo, že MŠMT většinu nedostatků, které mu kontroloři vytkli v minulých kontrolách, odstranilo.
08.08.2016 17:45 |

podobné články

Předseda Rady kvality České republiky Szurman: Našim cílem je učinit z kvality přirozenou součást života společnosti

 
Kvalita je všudypřítomná. Ovlivňuje nás nejen při nákupu a využívání zboží a služeb, ale i v řadě dalších oblastí. Její význam je tak třeba nejen připomínat, ale také posilovat. „Od toho je tu Rada kvality České republiky, jejímž cílem je podpora a růst kvality ve všech jejich podobách a oblastech. V kostce se tomu říká Národní politika kvality,“ říká předseda Rady kvality ČR a státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu Robert Szurman.
10.11.2017 10:45 |

podobné články

Slavné orchestry hrají na nástroje za miliony. Některé dokonce nevlastní

 
Významná hudební uskupení jako je např. Česká filharmonie nebo Filharmonie Hradec Králové hrají na nástroje v hodnotě i několika milionů korun. Jenže většinou jde o hudební nástroje, které jim nepatří a mají je zapůjčené od štědrých sponzorů. Některé nástroje je přitom potřeba obměňovat. 
12.07.2015 18:41 |

podobné články

MŠMT: Pro organizace pracující s mládeží je připraveno 200 milionů

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpoří prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání spolky a pracovníky v neformálním vzdělávání částkou 200 milionů korun. O finanční podporu na realizaci projektů, které povedou ke zkvalitnění práce s dětmi a mládeží, se žadatelé budou moci ucházet ve výzvě Zvyšování kvality neformálního vzdělávání.
11.11.2018 22:50 |

podobné články

Školství může přijít o stovky miliónů korun z fondů EU, tvrdí NKÚ

 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který spadá pod ministerstvo školství, by mohl přijít o několik stovek miliónů korun z fondů EU. Tvrdí to nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s odkazem na chyby v hodnocení, výběru i kontrole projektů. V pondělí to oznámila mluvčí NKÚ Olga Málková. Resort s kritikou nesouhlasí.
15.10.2012 13:30 |

podobné články

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Přes dvě stě projektů přispěje k lepšímu vzdělávání

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dokončilo hodnocení dalších čtyř výzev Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání zaměřených na zvyšování kvality regionálního školství. Hodnoceno bylo 317 projektů za více než 3,4 miliardy korun. Úspěšně hodnotícím procesem prošlo 246 projektů za téměř 3,2 miliardy korun, většina z nich se již nachází ve fázi realizace.
15.05.2017 14:30 |

podobné články

Kontroloři cupují ministerstvo průmyslu. Mělo v účetnictví chyby za 25 miliard

 
Chyby za desítky miliard korun mělo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v účetnictví a výkazu pro hodnocení plnění rozpočtu za rok 2015. Vyplývá to z výsledků prověrky, které dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V účetní závěrce, kde MPO vykázalo náklady přes 46,5 miliardy a výnosy zhruba 23,3 miliardy byly chyby za více než 25 miliard korun. Na výkazu k rozpočtu s uvedenými příjmy asi 36,9 miliardy a výdaji 46,5 miliardy byly chyby za 15,7 miliardy korun. MPO v tiskové zprávě oznámilo, že postupovalo správně a údajné chyby jsou výsledkem rozdílu ve výkladech účetních předpisů.
24.07.2017 08:45 |

podobné články

MŠMT: V Hradci Králové otevřeli učebnu pro digitální vzdělávání

 
Zmocněnec pro digitální vzdělávání Ivan Pilný se v Hradci Králové zúčastnil otevření učebny pro digitální vzdělávání. Královéhradecký kraj vybavuje 60 učeben středních a základních škol softwarem Corinth na podporu přírodovědného vzdělávání, který vyvinuli odborníci z Karlovy Univerzity. Kraj za téměř 10 milionů korun vybaví 26 středních a 12 základních škol. Hradecká obchodní akademie je první školou, na které byl tento software instalován.
23.11.2018 17:00 |

podobné články

Osobnosti: Ivan Ivan (1153 článků)

Návštěva delegace NKÚ SR na NKÚ

 
Dne 23. 3. 2016 se v sídle NKÚ konalo pracovní setkání se zástupkyněmi NKÚ SR. Předmětem jednání byl zejména přístup NKÚ k tvorbě plánu kontrolní činnosti a k výběru témat kontroly.
05.04.2016 08:40 |

podobné články

Návštěva delegace NKÚ SR na NKÚ

 
Dne 14. 7. 2016 se v sídle NKÚ konalo pracovní setkání odborníků NKÚ a NKÚ SR na analytickou podporu kontrolní činnosti.
20.07.2016 09:00 |

podobné články

Ministerstvo zdravotnictví prý vyhodilo miliony

 
Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo 3,2 milionu korun za přípravu a ukončení IT systému pro řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví, na kterém se ani nezačalo pracovat. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), když prověřoval hospodaření ministerstva v letech 2010 až 2013. Kontroloři našli také chyby v účetnictví. ČTK to dnes sdělil mluvčí NKÚ Jaroslav Broža. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.
16.06.2014 11:00 |

podobné články

MŠMT: Vyjádření ke zjištěním NKÚ

 
MŠMT se neztotožňuje se zjištěními Nejvyššího kontrolního úřadu v oblasti investic do veřejných vysokých škol. Stávající dotační program MŠMT průběžně vyhodnocuje a v současnosti připravuje podrobné podklady pro navazující program.
14.08.2017 14:50 |

podobné články

MŠMT: Cílem nových výzev OP VVV je školní úspěch všech dětí

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje tři nové výzvy z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). Zaměřují se na společné vzdělávání (inkluzi) dětí v mateřských a základních školách a na zkvalitnění vzdělávání středoškoláků Cílem je, aby každé dítě mělo při vzdělávání úspěch.
13.12.2015 12:01 |

podobné články

MŠMT: Náměstek Velčovský vystoupil na konferenci Forbes

 
Náměstek pro řízení sekce EU a ESIF Václav Velčovský se v úterý zúčastnil za MŠMT v Ostravě konference Forbes s názvem Česko: Jak jsme na tom. Ve své prezentaci v bloku věnovanému vzdělávání představil vizi MŠMT ve školství, cíle současné vlády a především systémové navyšování školského rozpočtu na platy učitelů.
14.10.2018 16:45 |

podobné články

Ministerstvo nestihne vyčerpat přes čtyři miliardy korun z fondů EU

 
Ministerstvu pro místní rozvoj hrozí podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že v rámci programu Technická pomoc za období let 2007 až 2012 nestihne vyčerpat 4,4 miliardy korun z evropských fondů. Ministerstvo mělo do října 2012 schváleno k proplacení 1,3 miliardy korun z celkové částky 5,7 miliardy Kč, uvedl NKÚ.
18.03.2013 08:50 |

podobné články

NKÚ zkritizoval ministerstva. Prý špatně využívají offsetů

 
Ministerstva obrany a vnitra podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nevyužívala efektivně offsetové programy. V deseti kontrolovaných offsetových programech měli dodavatelé závazky za 57,4 miliardy korun. Kontroloři ale při prověřování konkrétních offsetových transakcí z let 1999 až 2011 vypočítali, že tyto závazky mohly být minimálně o jednu miliardu vyšší. ČTK o tom dnes informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Obrana závěry NKÚ analyzuje, vnitro chce uzavřít nové transakce v těch případech, kde je to ještě možné.
11.03.2013 20:05 |

podobné články

NKÚ: Ministerstvo kultury v roce 2014 nevedlo správné účetnictví

 
Ministerstvo kultury v roce 2014 nevedlo správné a úplné účetnictví. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v něm našel nesprávnosti za více než 1,6 miliardy korun. Většinou šlo o špatně vykázané peníze. V závěrečném účtu za rok 2014 ale NKÚ významné nedostatky neodhalil. Ministerstvo prý už zjištěné nedostatky napravilo a upozorňuje na to, že NKÚ nezjistil žádné porušení rozpočtové kázně.
04.04.2016 08:55 |

podobné články

ROP Jihozápad se ohradil proti rozhodnutí NKÚ, že pochybil

 
Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR) nesouhlasí s rozhodnutím Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který upozornil na nedostatky při financování, hodnocení a posuzování projektů, čerpajících dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad na rozvoj a obnovu regionálních zdravotnických zařízení. ÚRR podal námitku proti Kontrolnímu protokolu o kontrole č. 14/16, v němž NKÚ popisuje pochybení při špatném nastavení indikátorů, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů.
12.01.2015 12:52 |

podobné články