Článek

Nejlepší úroda rajčat! Vyzkoušejte dešťovou vodu a sklidíte chutné plody

 
Ačkoliv voda ze studny neobsahuje chlór, není na zalévání rajčat úplně nejlepší. Pokud se začíná usazovat vodní kámen na kohoutcích, obsahuje voda uhličitan vápenatý. Jak ten škodí rostlinám?
08.06.2024 11:30 |

podobné články

Podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Používali byste nádrže na dešťovou vodu? Radnice Prahy 4 zjišťuje, kolik je zájemců

 
Radnice Prahy 4 pokračuje ve svém dlouhodobém projektu hospodaření s dešťovou vodou na území městské části. V současnosti zjišťuje, kolik lidí by ve čtvrtém pražském obvodu využívalo akumulační nádrže na dešťovou vodu. Informace je potřeba úřadu sdělit do konce června.
10.06.2018 19:35 |

podobné články

Arónie a její pěstování

 
Arónie – neboli jeřáb černoplodý – je na pohled přitažlivý a na pěstování nenáročný keř, jehož plody jsou proslulé obsahem cenných látek prospěšných pro lidské zdraví. Hodí se pro pěstování jak v chudých půdách, tak i drsnějších polohách, lze jím osadit plochy okolo chalup či chat, ale i remízků nebo živých plotů. Arónii můžete pěstovat jako keř i strom, přičemž keře dosahují šířky dvou metrů a výšky od dvou a půl až do tří metrů. Plody arónie mají podobu černých bobulek a pyšní se pozitivními účinky na lidské zdraví: snižují hladinu cholesterolu v krvi obsahují přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné pro diabetiky podporují imunitní systém posilují organismus Pěstování arónie Arónie má ráda sluníčko, proto byste jí měli vybrat pěkné, slunné místečko, kde se jí bude dobře dařit a kde vám bude dělat největší radost. Doporučujeme arónii zbytečně nezastřihávat, neboť sama udržuje poměrně pěkný tvar a optimální velikost. Dobrou zprávou je, že netrpí na žádné choroby nebo škůdce, díky čemuž vám rázem odpadá další starost a ještě více si tak budete bezproblémové pěstování arónie užívat. Jeřáb černoplodý kvete v květnu bílými květy. Poznáte jej podle oválných listů, které se na podzim zbarví do několika barev a potěší tak vaše oko svou různorodostí. Pravidelně a poměrně brzy plodí, kdy je třeba co nejdříve sklidit úrodu. Vhodný termín pro výsadbu tohoto keře je v průběhu října až do poloviny listopadu. Využití plodů Plody jeřábu černoplodého obsahují až 60% šťávy a lze je využít různorodými způsoby. Nejenže jimi můžete přibarvovat vína nebo vyrábět nejrůznější šťávy či nápoje, lze plody tohoto keře využít i pro výrobu marmelád, džemů, kompotů a zavařenin, mnoho lidí si plody suší a následně je v tomto stavu konzumují. Šťáva z plodů se doporučuje jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Příspěvek Arónie a její pěstování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Odrůdy rajčat Heirloom: Deset historických odrůd, které rozhodně stojí za to

 
Historické odrůdy rajčat jsou velmi specifické a oblíbené zejména v zámoří. Měnící se podnebí a vyšší teploty v naší zemi mohou způsobit potíže klasickým odrůdám rajčat. Pojďme se podívat na TOP 10 odrůd historických rajčat.
03.06.2024 11:30 |

podobné články

Rajčatová passata se zeleninou

 
Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.09.2018 12:30 |

podobné články

Rajčata lze hnojit různými způsoby: Dostatek těch správných živin jim můžete poskytnout i zalitím kravským mlékem

 
Plody rajčat jsou velmi chutné a určitě stojí za tu námahu vypěstovat si vlastní. Nicméně zároveň jsou velmi náročná, když se plody tvoří. Pravidelné hnojení je důležité. Živiny rajčatům dodá i obyčejné kravské mléko.
12.06.2024 09:00 |

podobné články

Maminku vyděsily „záhadné“ plody na zahrádce: Místo nezralých rajčat jedovaté bobule! Co na to toxikolog?

 
Velkou diskuzi, ale i posměch vyvolala na sociálních sítích fotka od maminky, které syn přinesl z jejich bramborového pole „záhadné“ plody. Žena řešila, o jakou rostlinu by mohlo jít, protože bobule se podobají rajčatům. Jenže! Ve skutečnosti se jednalo o jedovaté plody brambor a ty rozhodně k jídlu nejsou! Obsahují totiž toxický alkaloid solanin.
03.08.2020 05:40 |

podobné články

Dešťová voda na WC: Ušetříte víc, než si myslíte!

 
Je to jak ohraná písnička, všude se můžete dočíst, jak využívat dešťovou vodu k zalévání a tím ušetřit. Napadlo vás ale, že můžete dešťovou vodu využít i jinak, než ke zmíněnému zalévání vaší zahrady?
25.08.2011 00:10 |

podobné články

Novostavby budou povinně zadržovat dešťovou vodu, navrhuje ministr

 
Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) čelí Česká republika bezprecedentnímu období sucha z hlediska délky i intenzity. Někde podle něho chybí i 1000 litrů vody na jeden metr čtvereční. Situaci má pomoci novela vodního zákony, která by zavedla povinnost u nových staveb akumulovat nebo vsakovat dešťovou vodu.
12.05.2020 14:00 |

podobné články

Primátor Nwelati: V Sadové vzniká podzemní nádrž na dešťovou vodu

 
Intenzivní stavební ruch panuje v těsném sousedství domu pečovatelské služby v Sadové ulici. Vzniká zde totiž akumulační nádrž na dešťovou vodu.
06.08.2021 21:30 |

podobné články

Chcete mít skvělý sex? Udržujte svoji vagínu fit

 
Znáte to- slabé a nepravidelné vyvrcholení, nízká vzrušivost, v klíně sucho, zkrátka sex nic moc. Vyzkoušejte naše rady a sklidíte sladké plody.
21.09.2013 06:15 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Velký test kečupů: Kolik je v nich rajčat a škrobu?

 
Jsou lepší, než bývaly, ale naše chuťové buňky paradoxně tíhnou k těm, co obsahují škrob a rajčat mají jen taktak. Takové je překvapivé hodnocení testovaných kečupů z VŠCHT. Spotřebitelský test Blesku odhalil, kolik je v kečupech rajčat a kolik škrobu.
06.05.2015 19:25 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Prořezávání rajčat: Než začnete, ujistěte se, že vaše rajčata jsou k prořezávání vhodná a že nastal ten správný čas

 
Zní to jednoduše: pěstování rajčat. Jenže zrovna u rajčat to tak jednoduché není, když přijde na řadu prořezávání. Kdy skutečně je vhodný čas prořezávat? A jsou právě vaše rajčata k prořezávání vůbec vhodná?
24.05.2024 19:30 |

podobné články

Při správném zalévání se zvýší úroda rajčat: Nepodceňte tyto rady pro správné zalévání a zjistěte, co děláte špatně

 
Kontrolujete, zda jste rajčata nepřelili, aby jim neshnily kořeny? Je to dobrý začátek, ale řídit pouze podle vlhkosti půdy byste se neměli. Přinášíme vám osvědčené tipy na zalévání rajčat. Přečtěte si, zda neděláte jednu z chyb, a zvyšte svou úrodu.
28.05.2024 11:30 |

podobné články

Chutné a zdravé recepty z rajčat, udělejte si je také!

 
Bez rajčat by to v kuchyni asi nebylo ono. Králové nejen v Itálii, ale i nezbytnost u nás. Ať už jsou zpracovaná nebo čerstvá, jde o chutnou dobrotu. Dáte si? Máme několik zajímavých receptů přímo pro vás.
16.09.2016 12:10 |

podobné články

Pánové, bojíte se o své »kulky«?! Dejte si rajčata!

 
Sezóna rajčat je v plném proudu a na trzích je možné pořídit rajské plody za pár korun. Zvláště muži by si měli dopřávat těchto plodů minimálně deset každý týden. Krom mnoha jiných opatření jsou totiž rajčata prevencí rakoviny prostaty. U mužů pak pravidelná konzumace rajčat sníží riziko o pětinu.
01.09.2014 11:00 |

podobné články