Článek

Nejlepší polévky našich babiček: kuřecí vývar a dršťková

 
Každý správný oběd musí začít talířem horké polévky. Vyzkoušejte dvě klasické podle receptů našich babiček.
07.02.2015 06:15 |

podobné články

Podobné články

Kuřecí křídla na medu s kokosovou rýží

 
Kuřecí maso se dá připravit na mnoho způsobů. Z každé jeho části se dá vykouzlit jiná specialita. Zatímco kuřecí prsa jsou spíše sušší – stehýnka hezky šťavnatá. Mnoho lidí buď upeče celé kuře, nebo si jej naporcuje a poté vymýšlí různé pokrmy. Nazmar nepřijdou ani kuřecí křídla, která se na první dojem zdají vhodná jen do polévky, protože příliš moc masa nenabízí. Ovšem opak je pravdou, protože se z křidélek mohou připravit úžasné recepty. Jejich výhodou je i nižší pořizovací cena, takže si skutečný gurmánský zážitek lze připravit už za pár korun. Nebudeme vás dlouze napínat a jdeme na to. Jako bonus jsme si připravili ještě druhý recept na kokosovou rýži. Potřebné ingredience Přibližně 8 kuřecích křidélek/mohou být i spodní stehna Sojová omáčka 1dcl Med 1dcl Česnek – kdo jak má rád Špetka zázvoru Postup přípravy Smícháme med a sojovou omáčku, přidáme prolisovaný česnek Křidélka vložíme do pekáčku a jemně zasypeme zázvorem Přelijeme připravenou směsí a přikryjeme pokličkou Před dopečením sundáme pokličku a pečeme do zlatohněda Příloha Jako příloha se hodí bramborová kaše, rýže nebo pečivo. Chcete-li si dopřát skutečný gurmánský zážitek, připravte si jako přílohu kokosovou rýži. Na přípravu není složitá. Rýži propereme ve studené vodě. Poté v hrnci s nepřilnavým dnem smícháme trošku vody a neslazeného kokosového mléka a špetkou soli. Vmícháme rýži a přiklopíme pokličkou. Jakmile voda začne vařit, stáhneme plamen a na minimum dovaříme dalších 15 až 20 minut. Hlídáme, aby se rýže nepřipálila – v případě potřeby dolijeme trochu kokosového mléka a vody. Po dovaření hrnec odstavíme na 10 minut a necháme jej stát přikrytý utěrkou. Následně promícháme a nakládáme na talíř. Takto připravená kokosová rýže se hodí k masu a zelenině. Příspěvek Kuřecí křídla na medu s kokosovou rýží pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.05.2016 03:05 |

podobné články

Velký test Aha!: Instantní kuřecí polévky? Jen spousta soli! Zeleninu hledejte lupou!

 
Léto pod stanem v kempu či rychlý oběd v práci se bez nich často neobjede. Polévky z pytlíku nechybí snad v žádné domácnosti. Deník Aha! se rozhodl otestovat kuřecí a slepičí instantní polévky, které stačí nasypat do misky a zalít. A tady jsou výsledky!
07.08.2012 12:15 |

podobné články

FOTORECEPT: Kuřecí vývar s pažitkovým svítkem

 
Kuřecí vývar nemusí mít vždycky obyčejnou a tradiční chuť. Můžete ho podávat například s pažitkovým svítkem. Na jeho přípravě není nic těžkého, zvládne to opravdu každý. Jedná se o zapečené těsto z vyšlehaných bílků, mouky, pažitky a žloutků. Po upečení se svítek nakrájí a podává se přelitý kuřecím vývarem.
10.03.2014 15:55 |

podobné články

Speciál o vývarech: Zaměřeno na léčivé polévky!

 
Klasika, už babičky přece říkávaly, že »polívka je grunt« a také »lék na všechno«. Svatá pravda! Ani na to nepotřebovaly školy jako současní vědci v Kalifornii, kteří přišli na to, že poctivý slepičí, kuřecí nebo hovězí vývar zabírá na kdeco! Polévky jsou lepší než medikamenty, jsou prevencí, udržují nás v kondici, přispívají k mladistvému vzhledu.
17.01.2016 05:10 |

podobné články

3 nejlepší recepty na polévky našich babiček

 
Venku fouká jako o život? Tak si dejte skvělou horkou polévku, která vás krásně prohřeje. Zkuste ověřené recepty našich babiček na klasiku, která nikdy neomrzí.
11.01.2015 06:11 |

podobné články

Korejci bojují s horkými dny. Polévkou ze psů

 
Být psem v Jižní Koreji během těchto horkých letních dní se nevyplatí. Jihokorejci totiž věří, že silný vývar ze psa je nejlepší pochoutkou na ochlazení přehřátého organismu. Mají na to také jiné recepty, třeba kuřecí polévku s ženšenem či grilovaného úhoře, ale vývar z psa je prý nejlepším prostředkem k zachování těla.
16.07.2011 15:25 |

podobné články

Nejlepší podzimní polévka: Dýňová, pórková i falešná dršťková

 
Patříte mezi milovníky polévek? V tomto chladném ročním období jsou velmi oblíbené hřejivé syté polévky, které okamžitě zahřejí a zároveň dodají sílu a potřebné vitamíny. Navíc jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na suroviny, v podstatě lze využít to, co máte zrovna v lednici. Podívejte se na našich 15 nejoblíbenějších polévek, které udělají dobře nejen na těle, ale i na duši!
24.10.2017 12:15 |

podobné články

Nejlepší podzimní polévka: Dýňová, pórková i falešná dršťková

 
Patříte mezi milovníky polévek? V tomto chladném ročním období jsou velmi oblíbené hřejivé syté polévky, které okamžitě zahřejí a zároveň dodají sílu a potřebné vitamíny. Navíc jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na suroviny, v podstatě lze využít to, co máte zrovna v lednici. Podívejte se na našich 15 nejoblíbenějších polévek, které udělají dobře nejen na těle, ale i na duši!
24.10.2017 20:05 |

podobné články

V Rusku vězněná Ukrajinka přerušila hladovku, začala jíst vývar

 
Ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková, která je od loňského června v ruské vazbě, dnes na doporučení lékařů přerušila hladovku. Jinak by jí hrozila smrt. Souhlasila proto s tím, že začne jíst kuřecí vývar.
05.03.2015 18:26 |

podobné články

Vývar byl moc tučný. Ukrajinská pilotka požaduje zeleninu

 
Ukrajinská pilotka držená v ruském vězení Naďa Savčenková je ochotná ukončit svou protestní hladovku, pokud dostane kvalitnější jídlo. Kuřecí vývar, který dostala po čtvrtečním kolapsu, byl podle ní příliš tučný, a tedy nezdravý.
06.03.2015 19:16 |

podobné články

6 rad pro dokonalý vývar: Bez správného masa ho neuvaříte!

 
Chcete rodině uvařit poctivý vývar, jako to dělávala vaše babička? Ať už to má být hovězí, kuřecí  nebo slepičí, potřebujete správné suroviny. Když je nebudete mít, nikdy se vám to nepodaří.
26.04.2015 06:10 |

podobné články

Jak na libečkovou polévku

 
I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu

 
Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví....
28.07.2010 07:20 |

podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Aktivisté uvařili 2000 porcí polévky z "křivé" zeleniny

 
Rozdáváním polévky ze zeleniny, která se kvůli svému vzhledu nedostane do obchodů, aktivisté v Praze upozornili na plýtváním jídlem. Supermarkety nevzhlednou zeleninu a ovoce nechtějí přijímat. Proto takzvaná křivá zelenina skončila v hrnci a aktivisté mohli u Národního divadla rozdat 2000 porcí polévky.
05.09.2015 16:20 |

podobné články

Horké nápoje a polévky způsobují rakovinu, šokují zdravotníci!

 
Světová zdravotnická organizace vydala oficiální varování, aby lidé nekonzumovali vřelé nápoje a polévky. Tekutiny mající více než pětašedesát stupňů Celsia totiž zvyšují riziko rakoviny úst a hltanu dvojnásobně. Po uvaření čaje, kávy či polévky by měl člověk počkat několik minut, než se do konzumace pustí. Případně by některé nápoje měl zchladit mlékem či přídavkem studené vody.
20.06.2016 17:05 |

podobné články

Bramboračka, česnečka i kulajda. Pražané na festivalu polévek vypili hektolitry horké pochoutky

 
Podzimní den si mohli Pražané zpříjemnit u teplé polévky na smíchovské náplavce. V sobotu 21. října se tady sešlo na několik tisíc návštěvníků. K ochutnání byly nejen typické české polévky, jako je bramboračka, česnečka nebo kulajda, ale také polévky z Indie, Číny nebo také Francie.
21.10.2017 16:25 |

podobné články

Nesmrtelné kuřecí! Polévka, nadívaná prsa i závin: 3 recepty na víkendové pošušňání

 
Kuřecí maso je stálicí našich kuchyní. Kvůli své rychlé přípravě ho kuchařky přímo milují. Způsobů, jak kuřecí upravit, je mnoho. Máme pro vás tři recepty, které můžete vyzkoušet a určitě je zařadíte do své rodinné kuchařky.
16.02.2018 10:35 |

podobné články

S čím si hrály děti před 100 lety? V Libni objevíte stovky hraček našich babiček a dědů

 
Jak vypadaly stavebnice našich dědů a domečky pro panenky našich babiček? Výstava Hračky v časech 1. republiky ukazuje v Libni v Grabově vile hračky, se kterými si hrály děti ve 20. a 30. letech minulého století.
25.02.2018 08:50 |

podobné články