Článek

Nejdřív máslo, teď vejce: Ceny stoupají, spadnout mají až o Velikonocích

 
Po másle nebo eidamu Čechům může zdražit další ze základních potravin, vejce. Jejich cena stoupá týden po týdnu a do Vánoc by se mohla dostat ze současných zhruba tří korun až na pět korun za kus. Tvrdí to aspoň drůbežáři a někteří z odborníků. Zdražování způsobuje nedostatek vajec z dovozu, který ovlivnila kauza s jedem fipronilem, ale také silná houbařská sezona nebo dražší obilí.
20.10.2017 05:30 |

podobné články

Podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Vejce z podestýlek, klece nebo BIO: Která jsou nejlepší a jak poznáte to české?

 
Ministerstvo zemědělství dnes varovalo české spotřebitele před lacinými a neoznačenými vejci z Polska. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) vzkázal, že pokud chtějí zákazníci kvalitní vejce, měli by kupovat ta česká a označená. Odborníci tvrdí, že obchody mohou na krabičkách deklarovat, že se jedná o česká vejce, ve skutečnosti ale půjde o vejce ze zahraničí. Jak poznáte, odkud vejce pochází?
13.07.2016 18:00 |

podobné články

Osobnosti: Marian Jurečka (625 článků)

Zlevnili máslo i vejce: Zákazníci vzali obchody útokem

 
Máslo 36,60, vejce 2,60 a tuk na pečení 9,90 Kč! Takové ceny nasadily včera některé české supermarkety a zákazníci brali obchoďáky útokem.
10.11.2017 12:05 |

podobné články

Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!

 
Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?
19.10.2012 12:05 |

podobné články

Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal

 
Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.
12.05.2015 11:55 |

podobné články

Jak nahradit při vaření některé ingredience

 
Mnohokrát se stane, že se pustíme s vervou do vaření a najednou zjistíme, že nám chybí daná ingredience. Běžet do obchodu by stálo velmi mnoho času, ale co teď? Věřte, že vždy existuje způsob, jak danou potravinu nahradit. Mnohdy to také uvítáte, protože jde o levnější alternativu za dražší potravinu. Jak neztratit hlavu a nepokazit recept je tématem dnešního článku. Doufáme, že naše rady uvítáte a dáte nám vědět, jak vaše kulinářství dopadlo. Smetana Chystáte se dělat omáčku a přísahali byste, že ještě včera byla ve vaší lednici smetana? Možná máte doma skřítky „naschválníčky“. Tak či tak, hlavu ztrácet nemusíte. Smetanu do omáčky nahradíte smícháním mléka a margarínu (máslo, margarín či olej). Získáte smetanovou konzistenci, kterou uplatníte v mnoha receptech. Ale šlehačku na pohár z ní bohužel neuděláte. Zakysaná smetana Ať už na piškotový dort, do omáčky či jiného receptu nemáte zakysanou smetanu? Nebo se vám zdá příliš drahá? Smíchejte bílý jogurt s trochou mléka a citrónové šťávy. Vyšlehejte a náhradu zakysané smetany máte na světě. Druhou možností je smíchání mléka, rozpuštěného másla a citrónové šťávy. Vejce Nahradit vejce se může zdát, jako nemožné. Ale věřte, že i to lze. Při pečení dezertů a vaření kynutých knedlíků nahradíte jedno vejce lžíci oleje, výborný je také rozmačkaný banán, který funguje, jako pojivo. Dalším pomocníkem je jablečná přesnídávka. Na obalování řízků přidejte na 3 lžíce vody 2 lžíce kukuřičného škrobu. Červené a bílé víno při vaření Některé recepty se zkrátka neobejdou bez přidání alkoholu. Co však dělat, když doma žádný nemáte? Pravdou je, že chuť je trochu jiná, ale neméně výrazná a vynikající. Červené víno je možné nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou či brusinkovým neslazeným džusem. Bílé víno nahradíte kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu. Kozí sýr Jestliže už se objeví v některém receptu kozí sýr, ale nemáte rádi jeho chuť a vůni, kdy máte v ústech pocit... Čtěte více Příspěvek Jak nahradit při vaření některé ingredience pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2015 10:03 |

podobné články

Máslo zdražilo od ledna o 9 korun! Kdo na nás tak vydělává?

 
Možná to nebude trvat dlouho a mléčné výrobky budou pro lidi s běžnými příjmy luxusem. Ceny másla či mléka totiž rapidně stoupají. Zatímco se například máslo ještě v lednu prodávalo za 146,20 Kč, v červenci už stálo 155,55 Kč. U mléka zase spotřebitelská cena vzrostla od ledna z 17,34 korun na 18,24 koruny.
26.08.2013 17:20 |

podobné články

Porovnání cen 12 potravin, které často kupujeme: Zdražilo vajíčko! A ne maličko!

 
Co bylo dřív: Vejce, nebo kuře? Tak s tím vám neporadíme. Že je ale kuře levnější než dřív, a vejce naopak až o čtvrtinu dražší než před rokem, to víme jistě. Vyplývá to ze srovnání serveru Kupi.cz. Nezáleží přitom na tom, zda jsme je kupovali za běžné ceny, nebo za akční slevy řetězců. Statistiky serveru, kde aktuální údaje poskytují přímo řetězce, ukazují, že se ceny dvanácti běžných potravin během dvou let změnily o desítky procent. Jak upozornil iRozhlas, kromě vajec podražila i jablka a máslo. U ovoce a zeleniny se pak jasně projevují sezonní trendy i vliv počasí v celé Evropě.
24.06.2017 15:40 |

podobné články

Statečná slepice snesla obří, čtvrtkilové vejce

 
Slepice z Kolumbie dost možná vstoupí do Guinnessovy knihy rekordů poté, co snesla vejce vážící neuvěřitelných 245 gramů. Vejce měří na výšku úchvatných 12 centimetrů. Kuriózní vejce snesla slepice ve městečku San Francisco v regionu Cudinmarca severně od kolumbijského hlavního města Bogotá.
09.02.2012 11:45 |

podobné články

Tohle musíte zkusit: Vařené vejce se žloutkem na povrchu a bílkem uprostřed! (FOTO)

 
Nudí vás klasické vejce natvrdo, které má vždy žlutý střed a bílý okolek? Tak zkuste metodu japonského kuchaře Jamy Čaahana. Ten umí vejce se žlutým okolkem a bílým středem. Dokáže vejce před vařením „přesvědčit“, aby se bílek a žloutek prohodili. Není to žádná magie ani chemie, nýbrž prostá fyzika využívající odstředivé síly.
14.02.2015 18:05 |

podobné články

Pozor na laciná vejce z Polska. „Kupujte jen českou kvalitu,“ radí Jurečka

 
Na pultech českých obchodů si konkurují tuzemská vejce s těmi z Polska, Litvy nebo Německa. Ta jsou zpravidla levnější, ale ministerstvo zemědělství v čele s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) varuje, že nemusí splňovat normy Evropské unie. Vejce se v poslední době vracela například do Polska. Lidé by tak podle resortu měli preferovat česká vejce, tedy ta, na kterých je explicitně natištěno v kódu „CZ“.
13.07.2016 12:15 |

podobné články

Toxická vejce v Česku? Takhle poznáte ta bezpečná

 
Čím levnější, tím více se exportuje do ostatních zemí. Nizozemská vejce drtí cenové příčky, patří mezi nejlevnější. Až v Německu přišli na to, že obsahují nebezpečnou látku ohrožující nás na životě. Mohou ohrozit ledviny a játra. A v posledních dnech kontroloři hledají tato „toxická“ vejce i u nás. Jak poznat vejce, kterých se skandál netýká?
05.08.2017 06:20 |

podobné články

Bitka v supermarketu: Češi se „servali“ o zlevněné máslo, podívejte se

 
Máslo se stává luxusní potravinou, někde se jeho ceny došplhaly až na neskutečných 76 korun za 250 gramů. Není tak divu, že obchod, který má mléčný výrobek ve slevě, berou nakupující doslova útokem. Video jedné takové „bitky“ o máslo v českém supermarketu aktuálně koluje po sociálních sítích. Vyvolala ji akční cena 46,90 za kostku.
29.09.2017 11:30 |

podobné články

Co dělat po Velikonocích s tolika vejci? 5 rychlých a levných receptů

 
Co udělat po Velikonocích s tolika vykoledovanými kraslicemi, když nechcete celý týden jíst klasickou pomazánku? Připravili jsme pro vás pět receptů, které jsou rychlé a především levné. Co udělat po Velikonocích
21.04.2014 13:40 |

podobné články

Pozor na HOAX! Internetem se šíří zpráva, že Romové nemusejí platit za máslo!

 
V poslední době se na Facebooku šíří zpráva, že Romové nemusejí platit za máslo. Příspěvek Marka Haltufa, který tuto situaci popisuje, ke dnešnímu dni přečetly přes tři tisíce lidí! Pod příspěvkem se objevují nenávistné komentáře. Mají Romové opravdu máslo zadarmo?
06.10.2017 14:35 |

podobné články

Zkušený Přemysl Sobotka do voleb: Demokracie je posvátná, i pokud se o ni svým hlasováním připravíme

 
REPORTÁŽ „Je na vás, koho budete volit. Jestli chcete zdravotnictví, které má hlavu a patu, nebo chcete bezbřehé zdravotnictví, které musí skončit. V nějakém okamžiku se ten systém musí zhroutit,“ domníval se na besedě v Liberci Přemysl Sobotka. Mluvilo se i o másle. „Někteří skleníkoví politici a úředníci si myslí, že mají jedinou pravdu a chtějí řídit naše životy. Co máme dělat, co máme jíst. Před pár lety máslo a sádlo škodilo. Najednou se zjistilo, že máslo a sádlo jsou nejzdravější, co může být. Takže najednou chybí mléko, protože předtím se v Bruselu řeklo, že je potřeba mít méně krav na hektar. Ve výsledku je máslo za šedesát korun a bude možná za osmdesát,“ konstatoval.
21.10.2017 12:15 |

podobné články

Osobnosti: Přemysl Sobotka (461 článků)

Vaječná bublina splaskla! Po Velikonocích vejce opět zlevnila

 
Ceny většiny potravin po rapidním zimním zdražení postupně klesají. Například vejce, jejichž cena se ještě nedávno pohybovala kolem pěti korun za kus, zlevnila zhruba o 20 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
13.04.2012 09:50 |

podobné články

Velký test másel: Jak se pozná opravdové máslo?

 
Velikonoční nádivka, mazanec nebo vajíčková pomazánka. O Velikonocích není v kuchyni o máslo nouze! Jenže jak v obchodech, kde je nepřeberné množství žlutých kostek, vybírat? Dáváte přednost stolnímu, čerstvému, nebo tradičnímu?
27.03.2015 06:10 |

podobné články