Článek

Neignorujte tato pravidla: Prořezávání cukety pro zdravější a šťavnatější plody

 
Cuketa patří mezi nejoblíbenější zeleninu nejen v létě, ale i po celý rok a lze ji zpracovat různými způsoby. Klíčem k velké úrodě je především správná péče, která není vůbec náročná. Důležitým faktorem je správné prořezání listů.
03.05.2024 19:30 |

podobné články

Podobné články

Arónie a její pěstování

 
Arónie – neboli jeřáb černoplodý – je na pohled přitažlivý a na pěstování nenáročný keř, jehož plody jsou proslulé obsahem cenných látek prospěšných pro lidské zdraví. Hodí se pro pěstování jak v chudých půdách, tak i drsnějších polohách, lze jím osadit plochy okolo chalup či chat, ale i remízků nebo živých plotů. Arónii můžete pěstovat jako keř i strom, přičemž keře dosahují šířky dvou metrů a výšky od dvou a půl až do tří metrů. Plody arónie mají podobu černých bobulek a pyšní se pozitivními účinky na lidské zdraví: snižují hladinu cholesterolu v krvi obsahují přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné pro diabetiky podporují imunitní systém posilují organismus Pěstování arónie Arónie má ráda sluníčko, proto byste jí měli vybrat pěkné, slunné místečko, kde se jí bude dobře dařit a kde vám bude dělat největší radost. Doporučujeme arónii zbytečně nezastřihávat, neboť sama udržuje poměrně pěkný tvar a optimální velikost. Dobrou zprávou je, že netrpí na žádné choroby nebo škůdce, díky čemuž vám rázem odpadá další starost a ještě více si tak budete bezproblémové pěstování arónie užívat. Jeřáb černoplodý kvete v květnu bílými květy. Poznáte jej podle oválných listů, které se na podzim zbarví do několika barev a potěší tak vaše oko svou různorodostí. Pravidelně a poměrně brzy plodí, kdy je třeba co nejdříve sklidit úrodu. Vhodný termín pro výsadbu tohoto keře je v průběhu října až do poloviny listopadu. Využití plodů Plody jeřábu černoplodého obsahují až 60% šťávy a lze je využít různorodými způsoby. Nejenže jimi můžete přibarvovat vína nebo vyrábět nejrůznější šťávy či nápoje, lze plody tohoto keře využít i pro výrobu marmelád, džemů, kompotů a zavařenin, mnoho lidí si plody suší a následně je v tomto stavu konzumují. Šťáva z plodů se doporučuje jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Příspěvek Arónie a její pěstování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Nejlepší recepty z cukety: Špagety, pomazánka i buchta s čokoládou

 
Cukety v létě rostou jako z vody a často už nemáme nápady, co si s nimi počít. Poradíme vám několik receptů, které můžete vyzkoušet, a tak cukety chutně využít.
22.08.2017 06:10 |

podobné články

Nejlepší recepty z cukety: Špagety, pomazánka i buchta s čokoládou

 
Cukety v létě rostou jako z vody a často už nemáme nápady, co si s nimi počít. Poradíme vám několik receptů, které můžete vyzkoušet, a tak cukety chutně využít.
22.08.2017 09:10 |

podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Modré prsty a šťastné úsměvy: K bohaté úrodě kanadských borůvek vám dopomůže prořezávání

 
Vypěstujte si na zahradě lahodné kanadské borůvky – půjde to lehce, když jim dopřejete dostatek slunečního svitu, vody a pravidelné prořezávání. S hnojivy je ale třeba zacházet opatrně, ne všechna borůvky ocení. Sáhněte raději po organických materiálech, např. starých pilinách či kávové sedlině.
12.04.2024 09:00 |

podobné články

Sekaná z cukety

 
Máte chuť na jídlo, které vám dokonale zpestří váš jídelníček? Poté se s námi pusťte do receptu, který se hodí jak pro mlsouny, tak pro zdravě žijící osoby.Suroviny: • 1/2 kg cukety • 10 dkg strouhaného 30% ...
05.04.2011 10:10 |

podobné články

Můj život Cukety na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně

 
V úterý 30. května a v pátek 2. června se na 57. Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně bude promítat tituly ověnčený snímek Můj život Cukety režiséra Claude Barrase. Snímek je zároveň finalistou filmové ceny Evropského parlamentu LUX Film Prize 2016.
29.05.2017 09:10 |

podobné články

Jak připravit cuketové bramboráky

 
Zahrádky jsou plné dozrávajících cuket a nastává otázka, jak je zpracovat. Obalovaná se brzy přejí, na přípravu “slanečků” stačí tak jedna, dvě. Ale co s tím zbytkem? Další oblíbenou klasikou jsou u nás cuketové bramboráky, tedy placky na způsob bramboráků, jen k jejich přípravě používáme právě cukety. Není moc Čechů, kteří by nejedli bramboráky. Většinou je to obráceně – strávníci berou tyto křupavé placky kuchařce téměř z pánve. Zkuste jim je tedy pro změnu připravit ze strouhaných cuket. Jak si připravit cuketu na bramboráky Jestliže budete připravovat bramboráky z mladé cukety, stačí ji jen omýt a osušit, starší kus je třeba oloupat a zbavit jader uvnitř. Obojí totiž postupně tvrdne a to pak dělá v jídle neplechu. Cuketu potom nastrouhejte tak, jako strouháte brambory na přípravu bramboráků. Pokud máte rádi jemné, volíte nejspíš malá oka na struhadle, někdo má raději hrubší struhadlo, placky jsou potom křupavější. Recept na cuketové bramboráky Vlastně tentokrát o přesný návod ani nepůjde. Při přípravě těsta na bramborák se vždycky dává všechno tak nějak přiměřeně, aby vyhovoval chuti těch, kdo je budou jíst. Někdo dává víc česneku, někdo nešetří na majoránce a někdo zase skoro vůbec nekoření. Těsto si tedy připravíte a ochutíte tak, jak jste zvyklí a jak bude vyhovovat právě vám. Jediné, co změníte, je základní surovina. Těsto si tedy připravíme z nastrouhaných cuket, které jsme nechali chvíli odležet, aby si pustily vodu. Tu vylijeme a přidáme syrové vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a tolik hladké mouky, aby vzniklo ne příliš husté těsto. Jeho konzistenci máte asi taky za ta léta přípravy v oku, já ho obvykle připravím trochu řidší a na prvním bramboráku zjišťuji, jestli přidat víc mouky nebo ne. Když se placka netrhá a dobře ji obrátíte, není nutné mouku přidávat. U prvního kousku také zjistíte chuť a když to je nutné,... Čtěte více Příspěvek Jak připravit cuketové bramboráky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.08.2018 18:55 |

podobné články

Nejlepší recepty z cukety: Oblíbená je cuketová polévka, pochutnat si ale můžete na mnoho způsobů

 
Cuketová sezóna je opět tady. Mnozí z vás se na ni těšili, ale zároveň vám vrtá hlavou, jak tuto svěží letní zeleninu v kuchyni využít, aby nám nezevšedněla. Naštěstí existuje obrovské množství receptů. Cukety můžete smažit či zapékat, skvěle se hodí také k přípravě polévek. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz nabízíme pro inspiraci několik receptů.
09.07.2023 17:40 |

podobné články

Zkroťte zelenou záplavu: Zapečte si cukety

 
Máte cuket, že nevíte, co s nimi? Tak to se vám bude hodit náš recept na plněné cukety, při kterém je zapečete.
08.09.2014 08:20 |

podobné články

První následky veder: Cukety i okurky jsou jedovaté. Jeden muž už zemřel!

 
První nečekané následky úmorných veder, která máme za sebou, jsou tady. Odborníci po prvním případu úmrtí po požití cukety důrazně varují. V případě, že jíte cuketu nebo okurku a je hořká, okamžitě ji odložte.
21.08.2015 11:32 |

podobné články

Zabiják z vlastní zahrádky: Konzumace cukety má první oběť! Nebezpečné jsou i okurky

 
Jedovaté cukety a okurky jsou následkem vlny veder. Odborníci před jejich konzumací důrazně varují. Pokud tedy ochutnáte cuketu nebo okurku, která je hořká, raději v konzumaci nepokračujte!
23.08.2015 05:10 |

podobné články

Těhotná Serena Williams do sebe cpe artyčok, chřest a cukety

 
Těhotná tenistka Serena Williams má prý bizarní těhotenské chutě. Myslí si to její snoubenec Alexis Ohanian, který byl vyslán na nákup laskomin uprostřed páteční noci. Na snímku, který zveřejnil na Instagramu, nakupuje artyčoky, chřest a cukety.
23.08.2017 17:30 |

podobné články

Osobnosti: Serena Williams (312 článků)

Otrava Britky upozornila na málo známý fakt: Cukety mohou být SMRTELNĚ jedovaté!

 
Rostou skoro samy a odolávají i různým neduhům. Není divu, že jsou cukety oblíbenou plodinou zahrádkářů. Jenže málo se ví, že mohou být i jedovaté. A to i smrtelně! Poznáte je podle hořké chuti!
18.07.2020 12:15 |

podobné články

Recepty z cukety: Báječné koláče, po kterých se jen zapráší!

 
Cukety jsou v současné době dostupné v míře větší než dostatečné. Ať už jste si tuto chutnou a zdravou zeleninu vypěstovali sami na zahrádce, nebo jste si ji přinesli z obchodu, stojíte před otázkou, jak s ní nejlépe naložit. Proč třeba nevyzkoušet jednoduchý recept na báječný cuketový koláč?
07.08.2021 15:30 |

podobné články

Recepty z cukety: Na oblíbené zelenině si můžete pochutnat na mnoho způsobů

 
Cuketa je zelenina, kterou lze připravit v mnoha obměnách, což v těchto dnech, kdy na zahrádkách dozrávají další a další kousky, jistě oceníte. Víte, na co se hodí mladé cukety? A jak naložit s těmi přerostlými? Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz vám naservírujeme ty nejlepší cuketové recepty.
21.07.2022 14:50 |

podobné články

Dvě deci vína denně jsou zdravější než abstinence

 
Mezinárodní sympozium lékařů zabývající se výzkumem vlivu alkoholu na lidské zdraví se shodlo na společném tvrzení. Pravidelná denní konzumace malého množství alkoholu je zdravější než absolutní abstinence. Osoby, které si dokážou každý den vychutnat dvě deci vína či půllitr slabšího piva, mají o 60 procent zdravější játra než abstinenti či silní konzumenti alkoholu.
26.05.2011 12:15 |

podobné články

Jak sušit šípky

 
Plody šípku jsou velmi bohaté na vitamín C, který s přicházejícím sychravým počasím jistě oceníme jako prevenci proti nachlazení. Šípek se kromě podpoření imunity používá také k léčbám močových cest, naše babičky ho používaly na menstruační bolesti a dokonce má i detoxikační účinky. A to není zdaleka vše. Tak proč si tedy neudělat procházku do přírody a nenasbírat si trochu toho zdraví? Právě teď je na to ten nejvyšší čas si ještě nějaký ten šípek natrhat a usušit! Z šípků se kromě čajů dělá i výborné víno, marmeláda nebo třeba kompot. Šípky je potřeba sbírat zralé, poznáme je už z dálky díky jejich výrazné červené barvě. Na dotek musí být pevné a tvrdé. Dejte si pozor, větve šípků jsou poseté drobnými trny, proto je dobré vzít si na trhání rukavice. Tip: Šípky sbírejte do košíku, nebo látkové tašky. Igelitový sáček není vhodný, protože se v něm šípky zapaří. Šetrné sušení podle našich babiček Šípky nejprve řádně očistěte a zkontrolujte, zda nejsou měkké, nahnědlé, nebo plesnivé. Následně je omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Potom šípky zbavte stopek i bubáků. Takto zpracované šípky jsou připravené k sušení. Plody vysypeme na pečící plech a ten umístíme na místo, kde budou v klidu vysychat. Takto je můžeme nechat klidně měsíc. Jen je důležité, abychom je jednou za pár dní zkontrolovali, jestli neplesniví. Rychlý způsob sušení Způsob sušení podle našich babiček je sice účinný, protože díky šetrnému zacházení zachováme mnoho vitamínů, ale bohužel je to proces zdlouhavý. Dalším způsobem, kromě použití sušičky je použití trouby. Je důležité dát pozor, abychom šípky nespálili. Nastavíme troubu na 60 – 70°C, šípky nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme péct s pootevřenými dvířky. Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavě červenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit. Usušené šípky by se měly... Čtěte více Příspěvek Jak sušit šípky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.12.2018 20:55 |

podobné články

Maminku vyděsily „záhadné“ plody na zahrádce: Místo nezralých rajčat jedovaté bobule! Co na to toxikolog?

 
Velkou diskuzi, ale i posměch vyvolala na sociálních sítích fotka od maminky, které syn přinesl z jejich bramborového pole „záhadné“ plody. Žena řešila, o jakou rostlinu by mohlo jít, protože bobule se podobají rajčatům. Jenže! Ve skutečnosti se jednalo o jedovaté plody brambor a ty rozhodně k jídlu nejsou! Obsahují totiž toxický alkaloid solanin.
03.08.2020 05:40 |

podobné články