Článek

Nákaza v německých jatkách? Maso v Česku může zdražit, říká řezník. A zmínil i mor

 
S komplikovanou situací se potýkají zpracovatelé masa v Evropě. V několika masokombinátech se rozšířila nákaza covid-19, kvůli čemuž musely podniky výrazně omezit nebo dočasně zavřít výrobu. Nejvíce zasaženo je Německo, kde se nemoc potvrdila u více než 1500 zaměstnanců místních jatek. Trh na to reagoval zdražením suroviny, což již pocítili čeští zpracovatelé, říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa a majitel podniku MP Krásno. Podle něj je letošní rok mimořádně složitý, i proto, že stále nezmizel africký mor prasat.
01.07.2020 05:35 |

podobné články

Osobnosti: Masa Masa (18 článků) , Masa Masa (18 článků)
Podobné články

Dinosaury nevyhladil asteroid, ale mor!

 
Když ve čtrnáctém století začal řádit dýmějový mor, vypadalo to na vyhlazení lidstva. Obětí onemocnění se staly dvě stě milionů lidí. Člověk jako druh však přežil a množí se úspěšně dál. Navíc dnes dokáže léčit mor antibiotiky. Takové štěstí však neměli dinosauři. Ty totiž dýmějový mor možná sprovodil ze světa. Blechy staré dvacet milionů let, které byly nedávno objeveny v jantaru, totiž obsahují bakterie dýmějového moru.
02.10.2015 17:00 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Státní veterinární správa: Evropou se šíří nebezpečná virová nákaza skotu

 
Evropou se šíří nebezpečná virová nákaza – nodulární dermatitida skotu. V loňském roce byla nákaza potvrzena v Řecku, kam byla zavlečena z Turecka. Jednalo se o první potvrzený výskyt nemoci v Evropě. V dubnu letošního roku se rozšířila do Bulharska a Makedonie a následně i do dalších zemí balkánského poloostrova. Nákaza rychle postupuje a hrozí její zavlečení i do dalších zemí včetně České republiky. Státní veterinární správa (SVS) proto situaci bedlivě sleduje a připravuje se na možnost zavedení preventivní vakcinace. Nákaza není přenosná na člověka, může však způsobit citelné ztráty chovatelům skotu.
19.08.2016 09:15 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Lovím zvířata. Je to humánnější než smrt na jatkách, říká influencerka

 
Influencerka Lucy Rose Jaineová (29) se na Instagramu pravidelně chlubí fotkami trofejí v podobě mrtvých zvířat. Trojnásobná matka z Nového Zélandu je pravidelně loví i se svými dětmi. „Ušetříme spoustu peněz za maso a pro zvířata je to mnohem humánnější než smrt na jatkách,“ míní.
26.11.2019 13:05 |

podobné články

Hovězí dražší o 117 Kč, vepřové o 90 Kč, kuřecí o 42 Kč. V EU se už vážně chystá zdražení masa

 
Dle nového plánu Evropské unie by mělo zdražit maso. „Frakce Zelených (tam jsou čeští Piráti) a socialistů v Evropském parlamentu začaly projednávat klimatickou daň na maso, jejímž cílem je drasticky snížit jeho konzumaci v celé unii,“ uvedl ve svém příspěvku na Facebooku Institut 2080. Hovězí má zdražit o 117 korun, vepřové o 90 a kuřecí o 42 korun. Přečtěte si, co se chystá.
11.02.2020 14:06 |

podobné články

Mor se vrací: Dva mrtví a dva nakažení. Černá smrt vyhubila čtvrt Evropy

 
Mor, známý jako černá smrt a v Česku i jako „šelma“, děsil svět ve středověku i novověku. A vyžádal si miliony obětí. Nemoc ale nepatří jen na stránky historických knih, lékaři evidují nové případy každý rok. Letos v květnu na následky dýmějového moru zemřeli manželé v Mongolsku, tento týden byl u dvou Číňanů diagnostikován plicní mor. Dvojice byla hospitalizována v nemocnici v Pekingu, informovala stanice CNN.
16.11.2019 07:20 |

podobné články

Kdo může za černý mor ve středověku? Krysy jsou z obliga!

 
Přepište všechny učebnice dějepisu, volají vědci z Norska. Zjistili totiž, že černý mor, který ve čtrnáctém století vyhladil třetinu evropské populace, se nešířil kvůli přemnoženým krysám. Na vině jsou zvířata, která v Evropě vůbec nežila – pískomilové. Jakmile se tito hlodavci přemnožili ve střední Asii, rozšířil se mor na západ a z evropských přístavů pak na celý kontinent.
03.03.2015 10:05 |

podobné články

V Peru vypukl mor, zemřel čtrnáctiletý chlapec

 
Mezi většinou nakažených v Limě řádí dýmějový mor. Avšak čtyři lidé mají plicní mor, který má mnohem větší úmrtnost.
03.08.2010 09:35 |

podobné články

Řezník z Hannoveru prodával maso svých obětí jako "fajnové vepřové řízečky": Před 92 lety mu usekli hlavu

 
Zabil minimálně 24 chlapců ve věku od 10 do 22 let. Nebyl to ale počet jeho obětí, co nechvalně proslavil Fritze Haarmanna, zvaného řezník z Hannoveru. Své oběti totiž zabíjel obzvláště odporným způsobem - prokousl jim hrdlo. Jejich maso měl také prodávat na trhu a sám ho pojídal. Před 92 lety byl popraven stětím hlavy gilotinou.
14.04.2017 19:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

V Česku se budou díky nové vyhlášce na jatkách porážet krokodýli

 
V Česku již na přelomu letošního června a července možná půjde na jatkách kromě tradičních hospodářských zvířat porážet krokodýly. Mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček dnes řekl, že ministerstvem schválená vyhláška nyní čeká na souhlas Evropské komise. MZe nevylučuje, že do budoucna bude možno legálně porážet také další exotická zvířata.
05.04.2012 19:45 |

podobné články

Prasečí mor v Česku: Rychle se šíří, přenášejí ho klíšťata

 
V České republice se objevil africký mor prasat. Nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata, se do země dostala nejspíš od divokého prasete, které přešlo přes hranice. Ministr Jurečka potvrdil výskyt nemoci. Dva uhynulí divočáci byli nalezeni u Zlína. Nákaza není přenosná na lidi.
27.06.2017 09:15 |

podobné články

Osobnosti: Marian Jurečka (703 článků)

Africký prasečí mor v Česku: Velkochov ze Zlínska si po testech oddychl

 
Prasata chovaná ve firmě Zemet u Zlína africký mor prasat nemají, provedené testy byly negativní. V pátek to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Firma spadá do takzvané zamořené oblasti v desetikilometrovém pásmu kolem místa, kde byli nalezeni dva uhynulí divočáci s africkým morem prasat. Ve čtvrtek našli myslivci další mrtvé sele divočáka ve Zlíně-Lužkovicích, u kterého se nákaza také potvrdila.
30.06.2017 10:35 |

podobné články

Dánové staví plot na hranici s Německem. Bojí se prasat šířících mor

 
Dánsko postaví na hranici s Německem 70 kilometrů dlouhý plot, aby se do země nedostali divočáci nakažení africkým morem prasat. Nákaza se v poslední době rozšířila například mezi divokými prasaty v Česku či Polsku. Kodaň se obává, že by prasečí mor mohl ohrozit významný dánský masný průmysl, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.
22.03.2018 14:15 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články