Článek

Milovníci burčáku se dočkají. Hrozny jsou už ve sklepech

 
Příroda je kouzelník. Sluníčko se opřelo do jihomoravských vinic a dalo dozrát hroznům do takové míry, že se vinaři pustili do sběru prvních hroznů na burčák. V úterý ráno vyrazili do vinice u Dolních Dunajovic na Břeclavsku.
11.08.2021 03:30 |

podobné články

Podobné články

Milovníci prvního burčáku se radují, u Valtic už je ke koupi: Litr vyjde na 70 korun

 
Oficiálně může jít do prodeje už 1.srpna, letos si ale dal na čas. Řeč je o prvním burčáku, který předznamenává podzimní vinařské radovánky. Jako vůbec první „sklidil“ rané hrozny odrůdy Irsai Oliver valtický vinař Miloslav Machuča.
14.08.2020 15:30 |

podobné články

dTest: Falšování burčáku – na co si dát pozor

 
Běžně začíná sezóna burčáku až v polovině srpna. Díky tropickému počasí a rekordně brzké sklizni vína se letošní burčák objevil na pultech už dříve. Spotřebitelská organizace dTest se podívala na to, jak probíhají jeho kontroly, jaká jsou jejich nejčastější zjištění a na co si dát při nákupu burčáku pozor.
22.08.2018 17:50 |

podobné články

Na letošním Vinobraní na Grébovce bylo vypito rekordní množství burčáku

 
Co návštěvník, to přibližně litr zakoupeného či rovnou zkonzumovaného burčáku. Odhadem navštívilo v sobotu park Grébovka, kde se konal devátý ročník oblíbeného Vinobraní na Grébovce, přes 25 tisíc lidí. Burčáku bylo vypito též přes 25 000 litrů, tedy opět více než loni, čímž vznikl nový rekord.
30.09.2015 14:46 |

podobné články

Zloděj pohodář: Ve sklepech se nasvačil, převlékl, a pak je vykradl

 
Práce kvapná, málo platná, říkal si asi tento zloděj. V sklepech strávil téměř celou noc a kromě krádeží se věnoval péči o svůj vzhled i žaludek.
11.05.2013 21:00 |

podobné články

Vinaři chystají putování po otevřených sklepech

 
Vinaři chystají 7. ročník putování po otevřených sklepech Kraj kvetoucí révy 2015.
28.03.2015 13:01 |

podobné články

100 dní odpočinku skončilo: Hrozny na slámové víno jsou v lisu, ochutnávka za dva roky

 
Po více než 100 dnech odpočinku na slámě z bio farmy putovaly nyní hrozny na slámové víno vinařství do lisu. Právě leden a únor jsou ideálním obdobím, kdy vinaři poslední hrozny sklizené v předchozím roce zpracovávají.
16.01.2020 14:05 |

podobné články

Vinaři se bojí o sklizeň. Kvůli dešti hrozny plesniví!

 
Deště, které zkrápěly v posledních týdnech Česko, se mohou stát zhoubou letošního vína. Vinaři na jižní Moravě už hlásí plesnivějící hrozny. Půda je navíc rozmáčená a hrozny málo sladké, takže nelze sklízet, informoval Český rozhlas.
05.09.2014 14:20 |

podobné články

BURČÁKOVÝ INSPEKTOR: Láďu Hrušku hnala rozezlená prodejkyně "burčáku"! Podívejte se

 
Potravinový inspektor měl zase jednou rušný den. Tentokrát totiž vyrazil kontrolovat prodejce burčáku u Staré Benešovské silnice. A jeho otázky setkaly doslova s odporem jedné z tamních prodejkyň. Podívejte se.
09.09.2013 22:15 |

podobné články

Přichází doba burčáku. Jak koupit ten pravý?

 
Také jste si všimli, že podél silnic už stojí řadu týdnů stánky s prodejci burčáku? Možná už jste dokonce ochutnali, a nebyli jste spokojeni s jeho chutí nebo kvalitou.
17.09.2013 08:05 |

podobné články

200 hektolitrů burčáku a šlapání hroznů: Znojemské slavnosti vyvrcholily

 
Dvě stě hektolitrů burčáku měli k dispozici návštěvníci letošního Burčákfestu, který vyvrcholil v sobotu ve Znojmě. Jeho tradiční oblíbenou součástí je šlapání hroznů v kádích. Takto našlapané víno se pak vždy prodává při příštím ročníku.
28.09.2013 16:05 |

podobné články

Kontrola burčáku a moštu skončila bídně, neprošly 3 ze 6 vzorků

 
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mají v ruce první výsledky rozborů letošního burčáku a hroznových moštů. A výsledek není žádná slává - neprošla půlka!
08.10.2013 16:20 |

podobné články

Burčáková sezóna: Jak vybrat ten nejlahodnější?

 
Říká se, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik má litrů krve v těle, pokud ovšem sáhnete vedle, místo »čištění krve« si pořídíte brutální bolehlav. Jeho sezona právě vrcholí, poradíme, co musíte o burčáku vědět!
22.09.2014 10:10 |

podobné články

Sezona burčáku začala. Jak poznat to pravé „mléko starců“?

 
Lidová moudrost praví, že člověk by měl pro své zdraví vypít tolik burčáku za sezonu, kolik krve koluje v jeho žilách. Což by bylo čtyři až šest litrů. Musíte si dát ale pozor, abyste nevypili jen nekvalitní a ředěnou náhražku.
18.08.2015 18:05 |

podobné články

Sezona burčáku je tady: Jak poznat ten nejlepší?

 
Chcete si pročistit krev a ještě si přitom pochutnat? Stačí vypít 4 až 6 litrů burčáku. Nyní je tento nápoj znovu po roce v prodeji až do půlky října. Ovšem je nutné vybrat kvalitní mok. Jak kvalitu poznáte?
11.09.2015 10:02 |

podobné články

Špatná zpráva pro milovníky burčáku!

 
Sezona burčáku je tady! Jedním z prvních prodejců je vinař Miloslav Machuča z Úval na Břeclavsku.
12.08.2016 08:30 |

podobné články

Jak poznat kvalitní burčák? Stačí se řídit několika zásadními pravidly!

 
Sezona burčáku je po roce zase tady! Abyste si ale opravdu pochutnali, musíte burčák pečlivě vybírat, správně skladovat a vypít včas. Nechcete se nechat napálit a místo kvalitního burčáku koupit nějakou břečku? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Aha! vám poradí, jak na to.
15.09.2017 08:10 |

podobné články

Pití burčáku jako za první republiky. Zahřejte se na vinobraní v Grébovce

 
V sobotu můžete cestovat časem. Letošním tématem jedenáctého ročníku vinobraní na Praze 2 bude totiž první republika. Těšit se tak můžete nejen na nejrůznější druhy burčáků a vín, ale také na dobové kostýmy i automobily, které brázdily ulice staré Prahy.
19.09.2017 20:50 |

podobné články

SZPI: Kontrola burčáků prokázala přídavek vody, syntetická barviva i zneužití názvu

 
Výsledky komplexních laboratorních rozborů burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) ukázaly, že prodejní sezóna v roce 2017 přinesla vyšší podíl nevyhovujících vzorků, než v předchozích letech.
27.01.2018 09:15 |

podobné články

Inspektoři varují: To není burčák, ale patok! Kvalita se rok od roku zhoršuje

 
Už každý sedmý vzorek burčáku, který nabízeli loni prodejci na pultech, nevyhověl. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) upozorňují, že někteří »kouzelníci« dokázali ze tří litrů burčáku vyrobit čtyři.
30.01.2018 15:30 |

podobné články