Článek

„Maso“ na Českém lvu. Režisér popsal ministrovi, jak se tu rozdělují milionové dotace

 
Deset milionů na film o Františku Kriegelovi. Režisér Ivan Fíla popsal, co se kolem dotace odehrávalo ve Státním fondu kinematografie. Jeho kolega Jiří Svoboda odmítl účast na večerním ceremoniálu Českých lvů kvůli poměrům v České televizi a snahám o zvýšení koncesionářských poplatků.
09.03.2024 19:40 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Svoboda (562 článků) , Jiří Svoboda (562 článků) , Ivan Fíla (22 článků)
Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Tohle je fejkový Jim Carrey: Víme, kdo je frajer, který hrál americkou star na Českém lvu

 
Taškařice kolem přítomnosti Jima Carreyho na Českém lvu začíná být hodně nepovedeným vtipem. Lucie Výborná, Jan Svěrák, Alžběta Plívová... Ti všichni ještě dvě hodiny po Českém Lvu tvrdili, že na pódiu opravdu byl Jim Carrey a jak moc byla náročná jednání s jeho americkým agentem...
23.02.2015 10:30 |

podobné články

Osobnosti: Jim Carrey (221 článků) , Jan Svěrák (266 článků) , Lucie Výborná (78 článků)

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Úředníci kmotra Oulického: Milionové kšefty s dotacemi

 
Pěkně do parády si vzali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu sídlo Rady regionu soudržnosti Severozápad. Jeho pracovníci rozdělují v Ústeckém kraji milionové dotace z evropských fondů. Budovu úřadu muži zákona ve středu prohledávali už druhý den. Důvodem zásahu je zřejmě trestní řízení, k němuž ale policie ani státní zastupitelství nechtějí stále uvést žádné podrobnosti. Uvolnit je plánují během čtvrtka.
24.03.2011 06:45 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

VIDEO: Podívejte se, co letos nabídl vegetariánský raut Lvů

 
Revoluce v rautovém servírování na Českém lvu se stále nekoná. Šéf filmových cen Petr Vachler objednal jako tradičně pouze vegetariánský raut. Podívejte se, co se servírovalo a jak vypadaly přípravy před příchodem hladových davů. Další články k tématu: Zákulisí Lvů: Ekonom Sedláček byl namol, Bílá slavila s rodinou v šatně Českým lvům kralují Poupata, cenu za scénář má in memoriam i Havel
04.03.2012 17:30 |

podobné články

Osobnosti: Petr Vachler (65 článků)

Kdo je největší parazit dotací? Odejitý ministerský náměstek nabízí kompletní přehled

 
Firmy, které dostanou dotaci den po svém zřízení a které vzápětí zase zaniknou. Podnikatelé, kteří sponzorují několik politických stran a zároveň jsou příjemci štědrých dotací a investičních pobídek. Bratr ministra zemědělství, který sice dělá ministrovi poradce zdarma, ale jeho firma pobírá zemědělské dotace. A velké koncerny, které získávají od státu peníze, aby byly ještě větší a mohly úspěšně likvidovat menší konkurenty. Tyto a podobné informace o tom, jak se rozdělují dotace v řádu miliard korun a kdo z nich má největší prospěch, odhaluje veřejně přístupná webová aplikace Dotační parazit, kterou v úterý představil bývalý náměstek exministra financí Andreje Babiše a předseda neziskové organizace Centrum of Excelence for Good Governance Lukáš Wagenknecht.
05.10.2017 17:55 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (26663 článků)

Vědci odhalili, jak se ze lvů stávají lidožrouti

 
Ne nadarmo se lvu přezdívá král zvířat. Tento vrcholový africký predátor v lidech odjakživa probouzel směs obdivu, úcty a bázně. Jediné štěstí, že se příslušníci našeho druhu stávají jeho kořistí jen velmi vzácně. O to mrazivější jsou ale případy, kdy se některý lev "zblázní" a vydá na cestu lidožrouta. Není žádná náhoda, že film Lovci lvů (v originále The Ghost and the Darkness ) pojednávající o dvojici lidožravých šelem útočících na Brity při stavbě transafrické železnice bývá považován za jeden z nejděsivějších filmů o souboji člověka s přírodou.
09.05.2017 20:40 |

podobné články

Bláznivý krotitel lvů: Strčí svou hlavu šelmě do tlamy!

 
Ukrajinský krotitel lvů Vladislav Gončarov si zahrává se životem. Zamkne se v kleci se sedmi lvi a bičíkem v ruce. Šelmy přes něj přeskakují a poslouchají na slovo. Vrcholem show je, když Gončarov strčí svou hlavu do tlamy jednoho z lvů.
25.01.2010 14:35 |

podobné články

Pár vzácných bílých lvů čeká v Hodoníně premiéra

 
V novém výběhu v hodonínské zoo se zabydluje pár bílých jihoafrických lvů, od nichž si pracovníci zařízení do budoucna slibují odchov mláďat. V neděli je oficiálně představí návštěvníkům. Pár bílých jihoafrických lvů, sameček Samba a samička Nadira, je velmi vzácný.
26.03.2014 06:35 |

podobné články

Český rozhlas: Hudební publicista Jiří Černý hostem U Tří lvů

 
Po letní přestávce zavítá na besedu Host U Tří lvů Českého rozhlasu České Budějovice opět velice zajímavá osobnost. Naše pozvání přijal významný český hudební kritik a publicista Jiří Černý. Beseda začíná ve středu 14. září v 17 hodin ve Studiovém sále Českého rozhlasu v ulici U Tří lvů 1.
09.09.2016 15:55 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Černý (218 článků) , Jiří Černý (218 článků)

Vraťte ty dotace. Institut chce vymáhat zpět od firem podporu, která zničila jejich konkurenta

 
Neférové evropské dotace údajně stojí za krachem velké české tiskárny. Společník zkrachovalé Východočeské tiskárny Petr Fryč podal k Evropské komisi (EK) stížnost na dotace, které měly neoprávněně zvýhodnit jeho přímé konkurenty. Případu Petra Fryče si všiml Libertariánský institut, který se hodlá s Evropskou komisí soudit o náhradu škody, pokud EK nebude po firmách chtít, aby dotace vrátily. Podle institutu dotace vybraným firmám ničí rovnost v podnikání. O pomoc institut žádá poslance i senátory. Stát má na krku další soudní spor.
16.05.2018 15:50 |

podobné články

„Akce“ a akce. Maso v Penny či Kauflandu? Popojedete a zíráte

 
Od minulého roku maso zdražilo, podle Eurostatu nejméně o 20 procent. A to jak v Polsku, tak v Česku. Jenže tu jsou podstatné rozdíly. Například v tom, že v Polsku je na maso nulová DPH. A to mění i ceny. Zatímco v Česku cena kuřecích prsou na řízky není ani v akci poblíž hranice 100 Kč za kilo, ať už nakupujete v Lidlu, Albertu, Tescu či Penny Marketu, spíše ji bohatě překonává, v polské Biedronce je maso v přepočtu hluboce pod stokorunou a ještě s rezervou.
02.05.2023 14:25 |

podobné články

Osobnosti: Masa Masa (65 článků) , Masa Masa (65 článků)

Hlásit. Nekupovat. Nakažené maso z Ukrajiny na fotkách

 
Značné pobouření budí již několikátý výskyt salmonely v kuřecím mase dovezeném do Česka firmou WE Trade s.r.o., sídlící ve slovenské Bratislavě. Kontaminované maso původem z Ukrajiny, které je balené na Slovensku, se aktuálně prodávalo v obchodním řetězci Makro a stejná společnost již před několika týdny dodala nakažené maso také do řetězců Tesco, JIP či Penny Market. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ukázala na fotkách, jak to kuřecí maso, které není radno kupovat, vypadá. Spotřebitel jeho výskyt může i hlásit.
12.10.2023 09:15 |

podobné články

Neuvěříte, jaké maso je považováno za nejzdravější

 
V dobách, kdy se na venkově chovaly nutrie pro výkup kožešin, zůstávalo chovatelům maso zvířat a tak se občas na talíři sousedů toto maso objevilo. Pokud člověk nepřemýšlel o původu masa, tak ho rozhodně neodsoudil. Jak se v americkém magazínu píše, jde o maso zdravější, než je to z krůty.
04.11.2024 07:15 |

podobné články