Článek

Lidl bez daně. Máslo, jogurty i maso. Češi asi vyrazí vykoupit Slovensko

 
Levné nákupy potravin v Polsku v březnu skončí, tamní vláda neprodloužila platnost nulové sazby DPH na vybrané základní potraviny. Ani ceny pohonných hmot už nejsou výrazně nižší než v České republice, a tak se nákupní cesty do Polska již v zásadě nevyplatí. Místo toho by lidé na hranicích mohli vzít útokem obchody na Slovensku, kde Lidl zavedl akci nulové DPH na široký výběr základních potravin a s velkými slevami se přidaly další obchodní řetězce.
16.03.2024 09:55 |

podobné články

Podobné články

Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete!

 
Bylinkové máslo dokonale podtrhne chuť na první pohled obyčejného pečiva, výborně se hodí k pokrmům z masa a pokud si jej necháte rozpustit na vařených či pečených bramborách, zaručeně se budete olizovat až za ušima! Co se přípravy týče, nečekejte nic složitého. Spousta lidí si máslo ochucené oblíbenými bylinkami nepřipraví právě z toho důvodu, že se obávají náročného postupu. Bylinkové máslo nejenže už na pohled vypadá skvěle – dejte ho na talíř a očima se nebudete moci nabažit – ale navíc opravdu skvěle chutná! Bylinkové máslo, aneb barevná variace chutí Vařené brambory ve slupce s máslem a mlékem – to je klasika, která se tu a tam na večeři objeví snad u každého z nás. Co takhle zapomenout na tradiční máslo a vyzkoušet něco jiného? Uvidíte, že bylinkové máslo dodá tomuto na první pohled obyčejnému jídlu – nad kterým by kdekdo možná ohrnul nos – úplně nový rozměr. My jsme pro vás připravili několik receptů, se kterými si bylinkové máslo můžete připravit i vy. Připravíte jej z klasického kupovaného másla, které necháte změknout při pokojové teplotě, smícháte s vybranými bylinkami a poté necháte ztuhnout. Zabere vám to jen chviličku a výsledek rozhodně bude stát za to! Recepty na bylinkové máslo, které si zamilujete! 1. Česnekové máslo Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 1 lžíci nasekaného rozmarýnu 1 lžíci nasekaného tymiánu 1 lžíci smetany ke šlehání sůl, pepř 2. Máslo s limetkou a koriandrem Potřebujete: 225 g másla 2 stroužky prolisovaného česneku 4 lžíce nasekané koriandrové natě 1 lžíci limetkové šťávy sůl, pepř 3. Koprové máslo Potřebujete: 225 g másla 1 lžíci smetany ke šlehání 4 lžíce nasekaného kopru 1 lžíci nasekaného rozmarýnu sůl, pepř 4. Pažitkové máslo Potřebujete: 225 g másla 5 lžíce nasekané pažitky sůl, pepř Příspěvek Tento recept na bylinkové máslo si zamilujete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti

 
Už jste někdy slyšeli o přepuštěném másle? Právě ono se ze sanskrtského termínu nazývá Ghí. Z másla se sice i připravuje, ale má úplně rozdílné vlastnosti oproti klasickému máslu. Na Západě není až tak rozšířené, zato na Východě ho znají už 5 tisíc let. Přepuštěné máslo považuje arujvéda za základní potravu pro mentální rovnováhu, zdravé trávení a vzhled. Mimo to je ghí považováno za nejlepší produkt u přípravy vařených, smažených i pečených pokrmů. Přepuštěné nebo také přečištěné máslo je bezlepkové a nulovým obsahem laktózy. Je tedy výborné pro lidi, kteří trpí potížemi s intolerancí mléčné bílkoviny. Jedno máslo – různé tradice Přečištěné máslo se řadí k základním surovinám Indického vaření. S oblibou ho však používají také nejlepší kuchaři z Francie. V Egyptě nese název samna baladi. Postup výroby a chuť másla je podobná. Etiopané ho nazývají niter kibbeh a zhotovuje se obdobně, jen přidáním určitého koření mění svou příchuť. Ještě o krok dále je v tomto Maroko. Kořeněné ghí nechají pod půdou zrát až několik měsíců i let. Máslo se pak jmenuje smen. V Brazílii mají máslo podobné tomu marockému a jmenuje se manteiqa-da-terra, což z překladu znamená „máslo země“. Ghí různých názvů a podob má veškeré výhody pro tělo i mysl člověka. Jednička mezi všemi oleji na vaření Ghí disponuje vysokým bodem zápalnosti, a tudíž během vaření či smažení nekouří. Výborně se snáší s pestrou škálou koření. Má jemně ořechovou chuť a specifickou vůni. Ghí vede nad všemi oleji na vaření, protože má skvělé schopnosti strávení. Napomáhá nejen trávení, ale upravuje hladinu lipidů a cholesterolu. Za zmínku stojí také schopnost vyživování nervových buněk. Posiluje látkovou výměnu, imunitu, podporuje schopnost učení a skvělé je rovněž při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Zkusíte také tuto zdravou a chutnou pochoutku? Příspěvek Ghí a jeho zdraví prospěšné vlastnosti pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Lidl, Kaufland, Němci. O 20 Kč dražší máslo... Už to nelze utajit

 
České mlékárny nakupují mléko levněji než v Německu, přesto je dovozové máslo o 10 Kč, 20 Kč levnější, podivuje se už i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). A proč? Zahraniční markety si dle ministra na české máslo dávají větší obchodní přirážky. Dodejme, že německé firmy kontrolují markety Billa, Penny Market, Kaufland, Lidl a Globus. „Nejsou férové, zákazníky se snaží obalamutit kvazislevami, možná je mají za méněcennější, než v zemi, kde sídlí jejich centrála,“ řekl dokonce ministr. A je zle. Dle zástupce obchodníků Prouzy za drahé potraviny mohou naopak čeští zemědělci. S tím souhlasí i profesorka Nerudová.
11.04.2023 10:30 |

podobné články

Kalousek jí tři týdny prošlé jogurty a máslo. Trumfoval Sobotkova kamaráda

 
Co je prošlé, to nutně ještě není na vyhození. Takovou myšlenku razí prezident Svazu obchodního a cestovního ruchu Tomáš Prouza, podle kterého si můžeme dát jogurt klidně tři dny po datu doporučené spotřeby. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zašel ještě dál, sám si prý dá jogurty i tři týdny prošlé. A taky máslo nebo sýr. Zatímco nyní Prouza řeší obsah české lednice, ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl kamarád někdejšího premiéra roli „pana Evropy“ a zkoušel usednout i v ministerském křesle.
21.01.2019 20:15 |

podobné články

Osobnosti: Miroslav Kalousek (7843 článků)

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Napsali nám z řetězce Lidl. Velmi překvapivě, pokud jde o kříže

 
ParlamentníListy.cz se ve věci marketingové kampaně s umazanými kříži na kopulích řeckých kostelů obrátily na společnost Lidl Česká republika se sérií nepříjemných otázek. Český Lidl tvrdí, že se na vytváření kampaně nepodílel a že nápad s umazanými kříži pochází z dílny mezinárodního týmu Lidlu. Reklamní materiály jsou podle Lidlu Česká republika totožné ve všech zemích, kde řetězec působí. Některé palčivější dotazy však Lidl Česká republika nechal bez komentáře. Posouzení, nakolik byly dotazy ParlamentníchListů.cz ze strany Lidlu zodpovězeny, necháváme na čtenářích a otiskujeme je v plném znění.
05.09.2017 10:25 |

podobné články

„Ten Lidl! A pak mě málem kleplo.“ Poprvé v Polsku. Masakr

 
Ovoce, zelenina, maso, smetany, jogurty, sýry... Vše o třetinu až čtvrtinu levnější, pochvalovala si občanka České Lípy, která prvně jela nakupovat do Polska, návštěvu obchodu Lidl v Bogatyni. Radost jí zkazila návštěva řetězce Biedronka, kde nastal „masakr“, ze kterého ji „málem kleplo“. Zejména kvůli chování českých zákazníků. Každopádně, pojďme si připomenout rozdíly v DPH v Česku a v Polsku.
09.03.2023 08:30 |

podobné články

Svatomartinský binec. „429,90 Kč za kilo husy?“ A Lidl je v háji

 
Zákazníci supermarketu Lidl jsou zmateni tím, za kolik si budou moci pořídit husu na nadcházející svatomartinské hody. Zatímco je totiž v on-line letáku a v aplikaci tohoto supermarketu kilogram husy propagovaný za 179,90 Kč, v papírovém letáku i v tom na sociálních sítích už Lidl uvádí cenu dosti vyšší a husa by dle něj stála od pondělka 219,90 Kč za kilo. Cenové nesrovnalosti jsou i u husích prsou, která byla v letáku inzerována za 429,90 Kč/kg, reálná cena je však, jak ujistil Lidl, 359,90 Kč. Supermarket se tedy hned na začátku prodejní akce musel omlouvat za způsobený „binec“.
06.11.2023 11:10 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Vztek na Lidl za „české“ mléko. Vypluly triky s jídlem z Ukrajiny

 
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza nedávno oceňoval, že se daří prostřednictvím privátních značek supermarketů dostávat do celého světa české výrobky a jmenoval, že je největším vývozcem českých privátních značek supermarket Lidl. Poukázal přitom i na české mléko Pilos. Agrární komora ČR jeho slova vztáhla i na ostatní výrobky této privátní značky Lidlu a podívala se, zdali jsou také z českého mléka. „Jogurt: Polsko. Smetana: Německo. Kefír: Německo. Máslo: Německo. Eidam: Polsko,“ dočetli se agrárníci. Prouza je obvinil ze lži. Vztek na řetězec Lidl vyvrcholil tím, že na povrch vypluly triky s jídlem z Ukrajiny. To se prý tajně přebaluje a dle Prouzy o tom členové Agrární komory ČR dobře ví.
11.05.2023 14:50 |

podobné články

Češi, začněme se bouřit! Pomazánkové máslo: ZAKÁZÁNO! Soud Evropské unie rozhodl: Má málo tuku, musí se přejmenovat!

 
Konec! Pomazánkové máslo v Česku přestává přesně po 35 letech existovat. A to oficiálně. Pojmenování jedinečného výrobku našich mlékařů nám včera definitivně vzal Soudní dvůr Evropské unie (EU). Nejde totiž podle platných předpisů o máslo, ale jen o roztíratelný tuk či mléčnou pomazánku. Výjimku nám nedali... Výrobci tak pro oblíbený produkt musí najít jiný název neobsahující termín »máslo«. Ponese natruc třeba jméno »Bruselská pomsta«?
19.10.2012 12:05 |

podobné články

Máslo za 30 Kč, radoval se. Pak ho donesl domů. Má ostudu

 
Češi se snaží ušetřit, kde se dá, například nakupováním v Polsku. Nyní se ovšem vyskytla slevová akce v českém pohraničí a pro změnu byl český supermarket plný Poláků. Jedním z důvodů mohlo být máslo. Ovšem jak řada lidí poznamenala, zlevněnému máslu za třicet korun za chvíli končila doba expirace. Nemluvě o kvalitě. Další zákazník pak za třicet korun koupil polské „máslo“. A strhl se výsměch, že dotyčný neumí číst, když si koupí „miks“ a pak si stěžuje, že nechutná jako máslo.
02.01.2023 08:30 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Jogurty vezli bez chlazení

 
Jogurty i maso v teple! Více než tunu potravin převážela dodávka minulý týden při teplotě 18 stupňů.
22.10.2018 12:20 |

podobné články

Pospíšil (TOP 09): Soudní tribunál se Pomazánkového másla nezastal

 
Ani další pokus o záchranu označení „Pomazánkové máslo“ bohužel nevyšel. Poté, co Evropská komise zamítla žádost o výjimku z pravidel EU pro užívání označení "máslo" a následně dosáhla i odsouzení ČR u Soudního dvora EU za to, že užívání označení "Pomazánkové máslo" nadále umožňuje, zkusila ČR jinou cestu k zlegalizování označení "Pomazánkové máslo". A to konkrétně v podobě žádosti o jeho uznání za zaručenou tradiční specialitu.
12.05.2015 11:55 |

podobné články

»Staťák« hlásí zdražení: Máslo nám drancuje peněženky!

 
Za sýry, mléko, máslo, ale i jogurty připlácíme oproti loňsku asi 12 procent. Vyplývá to z meziročního srovnání Českého statistického úřadu.
28.07.2017 05:05 |

podobné články

„Zloděje nepodporovat.” Zaměstnává ji Billa. A asi se budou divit

 
Co v Polsku pořídíte za 5 000 nebo 6 000 Kč, to v Česku vyjde na 8 000 Kč nebo třeba i 10 000 kč. Češi stále řeší drahotu ve své zemi tím, že jezdí do Polska. A nakoupí pro celou rodinu třeba i na měsíc dopředu. Maso, jogurty, sýry, sušenky, mléko, máslo. Z Česka berou jen pečivo a pak ovoce a zeleninu u místních zemědělců. Do Polska jezdí například i paní, kterou dle jejího profilu zaměstnává řetězec BILLA. A nákupy v Polsku začínají mít i jiný důvod. „Tady zloděje nebudu podporovat,“ zní. V práci se možná budou divit.
29.05.2023 10:15 |

podobné články

Osobnosti: Masa Masa (57 článků) , Masa Masa (57 článků)