Článek

Kuchařka Jana Wericha: „Nejradši měl zapečený špargl a maso s ovocem,“ vzpomíná Eva Tůmová

 
Není žádným tajemstvím, že Jan Werich rád pil a jedl. Jak vypadal jeho jídelníček, popsala poslední pamětnice, která zažila ještě Werichovu vilu za umělcova života, Eva Tůmová (85). Při 115. výročí jeho narození se ve čtvrtek zúčastnila komorní oslavy ve Werichově vile. Za asistence Jiřího Pospíšila (TOP 09), který je předsedou správní rady Nadace Jany a Medy Mládkových, rozkrojila dort, sfoukla svíčky a s láskou zavzpomínala na milovanou rodinu.
06.02.2020 21:55 |

podobné články

Osobnosti: Jan Werich (100 článků) , Jiří Pospíšil (2050 článků) , Jiří Pospíšil (2050 článků)
Podobné články

Kuchařka Nigella připustila, že brala drogy. Nejsem ale závislá, říká

 
Televizní kuchařka Nigella Lawsonová u soudu prohlásila, že její exmanžel Charles Saatchi se ji snaží zničit výroky o údajné narkomanii. Během výpovědi však přiznala, že několikrát užila kokain. Odmítla ale, že by byla závislá. Další články k tématu: Kuchařka Nigella užívala kokain, tvrdí u soudu její bývalé asistentky Kuchařka Nigella Lawsonová je svobodná, rozvod trval minutu Kuchařka Nigella se rozvádí s manželem, který ji škrtil v restauraci Zhubnout neznamená být zdravější, říká televizní kuchařka Nigella Televizní kuchařka Nigella zhubla za osm měsíců o tři velikosti
04.12.2013 17:35 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Asistentky kuchařky Nigelly Lawsonové jsou podle soudu nevinné

 
Soud zprostil obžaloby Francesku a Elisabettu Griollovy, které měly údajně zpronevěřit miliony korun. Peníze pocházely z účtu televizní kuchařky Nigelly Lawsonové a jejího bývalého manžela Charlese Saatchiho. Další články k tématu: Kuchařka Nigella připustila, že brala drogy. Nejsem ale závislá, říká Kuchařka Nigella užívala kokain, tvrdí u soudu její bývalé asistentky Kuchařka Nigella Lawsonová je svobodná, rozvod trval minutu Kuchařka Nigella se rozvádí s manželem, který ji škrtil v restauraci
20.12.2013 15:27 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Našli jsme ošetřovatelku Wericha (†75): Vyplivoval prášky, bylo to s ním náročné!

 
Jan Werich (†75) byl ve stáří pěkné kvítko! To na legendárního komika a herce prozradila Eva Tůmová (82), která ve Werichově vile v Praze pro rodinu pracovala. Nejdřív jako vychovatelka jeho vnučky, pak jako jeho ošetřovatelka. U Werichů našla druhou rodinu, přístřeší a naučila se díky nim i vařit. Dnes na ně vzpomíná s radostí a velkou úctou.
23.12.2017 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Jan Werich (100 článků)

Muž našel v housce zapečený kapesník! Pekárna se omlouvá

 
V prodeji nekvalitních potravin vedou obchodní řetězce Tesco a Ahold, který provozuje obchody Albert. Přišla s tím státní zemědělská a potravinářská inspekce, která těmto řetězcům loni udělila nejvyšší sankce. Problémové potraviny ale prodávají i maloobchodníci. Poslední takový případ je z Havlíčkova Brodu, kde důchodce našel v housce zapečený papírový kapesník.
13.03.2013 23:10 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

Matka mi vyčítá, že jsem moc hubená, říká Eva Mendesová

 
Devětatřicetiletá herečka Eva Mendesová je proslulá svými ženskými křivkami. Kvůli roli ve filmu Za borovicovým hájem však výrazně zhubla. Ona je sice spokojená, ale nelíbí se to její matce. Další články k tématu: Eva Mendesová: Chleba se nevzdám ani při dietě Kráska Eva Mendesová je příšerná kuchařka, problémy jí dělá i čaj Eva Mendesová pózovala v sexy spodním prádle Herečka Mendesová se svlékla v reklamě, USA spot zakázaly Eva Mendesová ukázala ve francouzské televizi bradavku
06.09.2013 11:25 |

podobné články

Osobnosti: Eva Mendes (125 článků)

4 letní kulinářské tipy

 
V létě nebývá chuť na dlouhé postávání u kamen a vyvařování složitých jídel. Navíc teplé počasí tak nějak vyžaduje spíš lehké jednoduché jídlo, plné zeleniny či ovoce, kterého právě v té době dozrává tolik druhů. Další, co ovlivňuje naši letní kuchařku, je všeobecná obliba grilování. Proto se v letních měsících na našem talíři objevuje často grilované maso, zelenina, ovoce i sýr. Přinášíme vám pár tipů, jak to všechno dobře skombinovat a pochutnat si v kruhu rodiny i ve společnosti přátel. 1. Grilovaný sýr chutná s ovocem K masu si dopřáváme hořčice a různé omáčky, ale sýry nejlépe chutnají v kombinaci s ovocem. Můžete zkusit různé zavařeniny, marmelády či želé  (brusinkovou, rybízovou), ovoce rozmačkané či rozmixované (jahody, banány, meruňky) nebo ho nechat v celku. Zkuste například nivu s fíky nebo camembert s mangem či grilovaným plátkem ananasu. 2. Nejen masem živ je člověk I když se těšíme především na grilované masíčko, rozhodně vyzkoušejte i grilovanou zeleninu. Gurmánský zážitek jsou teplé grilované papriky či cuketky zakápnuté balsamicem. Papriky také můžete před grilováním naplnit kouskem sýra, nejlépe balkánského, ten se tolik neroztéká, za to dodá zelenině skvělou chuť. 3. Pečivo být nemusí, mísa salátu ano Už jste to zkusili? Stačí si na talíř naložit hromádku míchaného zeleninového salátu a navrch položit právě ugrilované masíčko nakrájené na kousky.Nádherně to vypadá a ještě lépe chutná. A pečivo už ani potřebovat nebudete. 4. Limonády jedině domácí Jsou hitem posledních let, jsou osvěžující a rozhodně zdravější, než ty obarvované v PET lahvích. K jejich výrobě využijete úrodu ze zahrádky, hodí se do nich různé bylinky, výborná je i okurková. Zkuste určitě melounovou, na níž můžete použít příliš zralý meloun, který rozmixujete, přidáte šťávu z citronu, cukr podle chuti a dolejete ledovou vodou či sodovkou. Příspěvek 4 letní kulinářské tipy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
23.06.2018 16:25 |

podobné články

Zhubnout neznamená být zdravější, říká televizní kuchařka Nigella

 
Dvaapadesátiletá Nigella Lawsonová je velkou milovnicí dobrého jídla. Přestože televizní kuchařka za poslední rok shodila pár kil, trvá na tom, že hubnutí nemusí automaticky znamenat zdraví. Další články k tématu: Nigella Lawsonová vaří rychle a skvěle. Chcete znát její triky? Tajemství štíhlejší kuchařky Nigelly Lawsonové: Když netočím, hubnu Televizní kuchařka Nigella zhubla za osm měsíců o tři velikosti
20.09.2012 14:45 |

podobné články

Kuchařku Nigellu škrtil manžel v restauraci, policie ho napomenula

 
Televizní kuchařka Nigella Lawsonová je v šoku. Její manžel, miliardář Charles Saatchi ji v oblíbené restauraci při hádce začal škrtit. Později tvrdil, že šlo jen o hravé škádlení, od policie ale nyní dostal napomenutí kvůli napadení. Další články k tématu: Nigella Lawsonová vaří rychle a skvěle. Chcete znát její triky? Zhubnout neznamená být zdravější, říká televizní kuchařka Nigella Televizní kuchařka Nigella zhubla za osm měsíců o tři velikosti
19.06.2013 10:25 |

podobné články

Poznejte všechny chutě Čech, Moravy a Slezska

 
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA autorky Petry Pospěchové poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky. Autorka vás provede Valašskem, Slováckem, Brnem, Hanou, Slezskem, Podkrkonoším, Horáckem, Polabím, Prahou, jižními Čechami, Šumavou, Chodskem a Sudety (Kuchařka začíná na východě republiky, kde tradice, včetně těch gastronomických, zůstávají dodnes živé. V dalších kapitolách se čtenář postupně dostává dál a dál na západ, až k německé hranici.) Regionální kuchařka, obsahující recepty slavné i skoro zapomenuté, by neměla chybět v žádné kuchařské knihovně.
24.10.2013 09:40 |

podobné články

TV Prima: Nový kulinářský pořad "Karolína, domácí kuchařka"

 
V sobotu 27. 9. v 18.00 se na obrazovkách televize Prima představí vášnivá kuchařka, pracující matka tří dětí, sběratelka zapomenutých receptů, kritička restaurací, muzikantka a lifestylová novinářka Karolína Kamberská se svým pořadem Karolína, domácí kuchařka. Karolínu baví domácí vaření pro její rodinu, ačkoliv na něj většinou nemá moc času. Není ani profesionální kuchařkou, ani celebritou. Ale mistrně ovládá jednoduché, leč kvalitní domácí vaření.
26.09.2014 10:36 |

podobné články

Exkluzivně: Tohle je dosud neznámý syn Jana Wericha. Jako by mu z oka vypadl!

 
Stejné obočí, nos, váčky pod očima i hřmotná postava. Pokud se vám zdá, že jsou si muži na fotografii podobní, máte pravdu. A je k tomu důvod. Online deníku Super.cz se totiž podařilo vypátrat do dnešního dne veřejnosti neznámého nemanželského syna velkého herce Jana Wericha (†75). Jmenuje se Jiří Petrášek, je ředitelem Evropské obchodní akademie v Děčíně a postavou, veselou povahou ani smíchem otce nezapře. „Kdo vám to naprášil? Moc lidí to o mně neví,“ přiznal svou totožnost Werichův syn.
06.01.2012 06:20 |

podobné články

Levoboček Jana Wericha promluvil: Máma mi o tátovi řekla až po jeho smrti

 
Údajný nemanželský syn Jana Wericha (†75), o kterém Super.cz informoval jako první , se rozhodl zamezit všem spekulacím a promluvit. Ředitel děčínské obchodní akademie Jiří Petrášek (55) se o identitě svého pravého otce dozvěděl až po jeho skonu v roce 1980. „Díky vám jsem začal svobodněji dýchat, asi to muselo jít ven,“ svěřil se Petrášek, který do této chvíle odmítal cokoliv potvrdit.
10.01.2012 06:30 |

podobné články