Článek

Jsem šokován, co bude GDPR znamenat pro školy, firmy, živnostníky, píše senátor

 
Celou Evropskou unii podle senátora Valenty obchází strašák jménem GDPR. Jde o nové nařízení, které má zajistit v celé EU lepší ochranu osobních údajů. „Nic proti tomu, ale jak jsem již opakovaně napsal, jsem opět šokován tím, jakou další byrokratickou zátěž bude toto nařízení představovat pro obce, školy, firmy, ale bohužel i malé živnostníky. Navíc GDPR začne platit již 25. května 2018 a za jeho porušení hrozí doslova likvidační pokuty v řádech desítek milionů korun," míní Valenta.
05.01.2018 10:45 |

podobné články

Podobné články

Nová online poradna od společnosti CompuGroup Medical pomůže lékařům s přípravou na GDPR

 
Od 25. května 2018 začne platit Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation). Jedná se o nové nařízení Evropské unie, které významně posiluje ochranu osobních dat. GDPR se dotkne všech oblastí, kde je možné se setkat se zpracováním osobních údajů. Zásadním způsobem se GDPR projeví také ve zdravotnictví, protože nejen zdravotní pojišťovny a nemocnice, ale i ambulantní lékaři nakládají s citlivými osobními údaji např. o zdravotním stavu pacienta. Tato nová pravidla s sebou přináší celou řadu důležitých otázek. Společnost CompuGroup Medical (CGM) proto otevřela na portálu CGM Svět online poradnu, ve které mají lékaři možnost pokládat dotazy související s GDPR, na něž odpovídají odborní poradci ze společnosti VIAVIS a.s.
22.02.2018 14:55 |

podobné články

MŠMT připravilo pro školy praktický návod k GDPR

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo pro školy Stručný návod na zabezpečení procesů souvisejících s GDPR ve školách. Manuál usnadní školám přípravu na obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů, které začne platit letos v květnu. Školy v něm najdou praktické příklady, jak bezpečně zpracovávat a uchovávat osobní údaje související s GDPR.
15.03.2018 11:00 |

podobné články

Ministerstvo vnitra pomáhá obcím s přípravou na GDPR

 
Ministerstvo vnitra uspořádalo pro zástupce obcí v průběhu měsíce dubna sérii školení k Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). S problematikou GDPR se tak mohlo seznámit více než 2000 pracovníků obecních úřadů. Díky videozáznamům, které ministerstvo ze školení pořídilo, se na obsah školení mohou podívat i další zaměstnanci obcí. Série školení vyvrcholila konferencí „GDPR ve veřejné správě“.
20.05.2018 19:55 |

podobné články

MŠMT připravilo školy na změny ohledně GDPR

 
Už tento pátek 25. května začne platit takzvané nařízení GDPR. Jde o obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů. MŠMT pro školy s dostatečným předstihem připravilo semináře ve všech krajích, metodiku a stručný návod, jak změny v ochraně osobních údajů zakomponovat do vnitřních pravidel a chodu školy. Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se GDPR ve školství najdou zájemci také na webu MŠMT.
23.05.2018 19:10 |

podobné články

4Stars: Konec strašení. GDPR lze díky vyřešit za dva a půl dne a za méně než 15 tisíc

 
Pro podnikatele představuje GDPR noční můru. Pro právní kanceláře a poradenské firmy naopak zlatý důl. Firmám tyto instituce často nabízejí, že jim vyřeší GDPR za desítky, nebo dokonce stovky tisíc. Podnikatelé mají obavy z vysokých sankcí, které jim při nedodržení pravidel hrozí, takže na tyto nabídky přistupují. Přitom nemusí.
08.03.2018 15:20 |

podobné články

Bláha (ANO): Stručný a jasný GDPR manuál pro podnikatele a malé firmy

 
GDPR přináší dvě novinky. Musíte vědět, kde ve firmě máte osobní údaje a jak je máte chráněné. GDPR je obdoba BOZP, jenom je o ochraně osobních údajů.
23.07.2018 07:35 |

podobné články

Senátor Valenta: GDPR dopadne i na živnostníky

 
To nám zase Evropská unie pěkně zavařila. Schválila celoevropské nařízení, které nutní všechny instituce, firmy, ale i živnostníky k tomu, aby podle neskutečně byrokratické šablony chránily veškeré osobní údaje.
28.11.2017 14:50 |

podobné články

Chat s právníkem: Bude GDPR pohroma?

 
Budete muset kvůli GDPR mazat svoje staré fotografie? Může vás kvůli vtipné fotce na facebooku někdo žalovat? A zasáhne GDPR i do života obyčejných lidí? Ptejte se JUDr. Martina Švába, ředitele právního oddělení Provident Financial: Odpovídat bude ve středu 9. 5. od 13 do 14 hodin.
02.05.2018 14:40 |

podobné články

Pro šéfa horor, pro vás pohádka. Aplikace nabízí čtení GDPR přes spaním

 
Mobilní aplikace Calm s „pohádkami na dobrou noc pro dospělé“ má nově mezi svými nahrávkami také přednes části evropského nařízení o ochraně osobních údajů. Bylo nebylo, GDPR má 34 minut a čte ji bývalý hlasatel BBC Peter Jefferson. Minulý měsíc způsobilo GDPR paniku v řadách nepřipravených společností, tento měsíc můžete sílu nařízení využít k tomu, abyste se vyspali dorůžova, napsal o víkendu server The Verge.
04.06.2018 08:20 |

podobné články

Jiránek (Piráti): Prosadili jsme ověření dopadů GDPR na podnikatele

 
Dne 25. května 2018 vstoupí v platnost obecné nařízení Evropské komise o ochraně osobních údajů (GDPR). V tuto chvíli je pro většinu podnikatelů i občanů především velkou neznámou a často i strašákem. Už nyní je zcela jasné, že Česká republika nestihne schválit potřebnou národní legislativu. A zcela nedostačující jsou i informace o tom, co chystaná změna bude znamenat v každodenním životě podnikatelů. Piráti proto prosadili zpracování přehledu modelových příkladů pro malé a střední firmy.
17.02.2018 06:35 |

podobné články

Mikroregion Šternbersko zavedl GDPR za necelých šest tisíc na obec

 
Mikroregion Šternbersko hledal způsob, jak všechny obce a organizace efektivně a za přijatelné náklady připravit na zavedení pravidel GDPR. Nakonec pro všech 33 subjektů, konkrétně 18 obcí a 15 jejich příspěvkových organizací nalezl řešení, které odpovídá pouhému zlomku hodnoty oproti ostatním nabídkám. Zavedení GDPR pro jednu obec, případně její organizaci, vyšlo na 5900 korun. Díky vzájemnému sdílení mají obce i organizace vyřešeny též funkci pověřence.
16.04.2018 11:10 |

podobné články

„U lékařů nic nového nepodepisujte.“ Expert varuje pacienty kvůli GDPR

 
Nové evropské nařízení GDPR o ochraně osobních údajů začíná platit už 25. května. A zasáhne do života prakticky všech Čechů, i ve zdravotnictví. Někteří lékaři mohou právě toto nařízení pokoutně přidat k žádostem o podepsání nejrůznějších dokumentů, které nejsou potřeba. Ve skutečnosti se pro pacienty v rámci GDPR nic nezmění, uvedl pro Blesk Zprávy Radek Policar z ministerstva zdravotnictví.
01.05.2018 06:05 |

podobné články

Nové nařízení GDPR vystraší i vašeho šéfa. Podívejte se, co „upekli“ v Bruselu

 
Hodně firem a jejich šéfů má teď těžkou hlavu ze čtyř písmem jedné zkratky. Obecné nařízení Evropské unie (EU) na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation) je nová legislativa EU, která bude účinná od 25. května 2018. Koho se GDPR týká a jaké jsou sankce?
09.04.2018 12:30 |

podobné články

Nové nařízení GDPR vystraší i vašeho šéfa. Podívejte se, co „upekli“ v Bruselu

 
Hodně firem a jejich šéfů má teď těžkou hlavu ze čtyř písmem jedné zkratky. Obecné nařízení Evropské unie (EU) na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation) je nová legislativa EU, která bude účinná od 25. května 2018. Koho se GDPR týká a jaké jsou sankce?
09.04.2018 23:15 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Jak na GDPR? Základní školení je na internetu k dispozici zdarma

 
Podle průzkumu společnosti O2 uveřejněného počátkem března není téměř polovina českých firem připravena na zpřísnění povinnosti ochrany osobních údajů (GDPR) svých zákazníků. Nová pravidla přitom začnou platit již v pátek 25. května, takže čas se začíná povážlivě krátit. Řada firem přitom ani neví, co přesně GDPR řeší a co musí pro splnění povinností v oblasti ochrany osobních údajů udělat. Základní informace přitom mohou získat na internetu zdarma, navíc srozumitelnou a přátelskou formou.
16.03.2018 11:00 |

podobné články

Sdružení místních samospráv odmítá likvidační sankce pro obce za neúmyslné porušení GDPR

 
Sdružení místních samospráv ČR nesouhlasí s tím, aby byly obce při neúmyslném porušení evropského Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) pokutovány až do výše 15 milionů korun. Trvá na tom, aby vláda v zákoně o zpracování osobních údajů ponechala návrh ministra vnitra Metnara, který prošel i legislativní radou vlády a podle nějž by obce za nedbalostní porušení GDPR byly pokutovány pouze do výše maximálně 5 tisíc až 15 tisíc Kč dle typu obce.
21.03.2018 14:15 |

podobné články

Kuba (Soukromníci): GDPR - pět minut po dvanáctné

 
Na internetu je celá řada článků, které se zabývají GDPR, nicméně jen v malém množství z nich naleznete konkrétní informace, jak jednat a co dělat. Jako Soukromníci nejsme zvyklí jen planě hovořit, proto přinášíme konkrétní tipy, jak se vypořádat s GDPR, určené hlavně pro drobné podnikatele.
04.08.2018 18:20 |

podobné články

Ministr školství jednal s předsedou SMS o GDPR na školách

 
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech jednal s předsedou Sdružení místních samospráv ČR Stanislavem Polčákem o tom, jak usnadnit školám zavedení evropského nařízení GDPR ( General Data Protection Regulation - GDPR ).
06.12.2017 08:40 |

podobné články

Osobnosti: Stanislav Polčák (251 článků)