Článek

„Jezte zelí, vydržte!“ Pravda o paprice. Nový šok v obchodě

 
Ceny papriky vystoupaly poslední dobou do závratných výšin. Na vině ale není jen inflace nebo vysoká cena energií, ale i ekologie a covid. Odborníci se shodují na tom, že jde o situaci, která se každoročně v předjaří opakuje, a s nástupem české úrody půjdou ceny dolů. Do té doby si ti, kteří na papriku nemají, musejí vystačit se zelím. Někteří kupující ale mohou zažít i šok, jeden velkoobchod prodává dokonce pálivé papriky za vyšší ceny, než ty sladké.
02.03.2023 10:20 |

podobné články

Podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

SEZONA ZELÍ JE TU: Kde koupíte syrové a kysané ZELÍ za hubičku? SEZNAM MÍST

 
Plánujete nakládat zelí a chcete ušetřit desítky korun za naložené kilo? Nebo chcete čerstvé kysané zelí přímo od výrobce? Poradíme vám, kde si ho koupit a neutrácet tak zbytečný majlant! Podívejte se na velkou mapu pěstitelů zelí a výrobců kyselého zelí!
26.10.2013 06:05 |

podobné články

Zelí zeštíhluje i uzdravuje 2. díl

 
Člověk by si nejraději hned zelí dal: jako polévku, syrovou nebo lehkou dušenou přílohu – zelí můžeme konzumovat na různé způsoby. Pojďme se podívat, jaké druhy zelí existují a proč ho vlastně jíst. Proč zelí konzumovat K ...
15.02.2010 13:20 |

podobné články

Zelí na různé způsoby: Vitaminová bomba jen za pár korun!

 
Proč kupovat drahé exotické ovoce, které k nám putuje tisíce kilometrů, když si můžete dopřát vitaminy i v obyčejném českém zelí? Zelí je doslova zásobárnou vitaminu C, který tělo potřebuje hlavně teď na podzim, když řádí chřipka a jiná virová onemocnění. V porci kysaného zelí je dokonce víc vitaminů než v pomerančích a grepech!
05.10.2011 12:10 |

podobné články

Zelí stokrát jinak: Vyzkoušejte netradiční recepty!

 
Kyselé zelí, tak to zná snad každý, ovšem zelí nemusíme připravovat jen na jeden způsob. Zelí je neuvěřitelně variabilní. Zkuste ho třeba slané, sladké, teplé i syrové.
18.10.2016 12:10 |

podobné články

Zelí šlapou už 100 let v modřínových kádích: Recept na Křimické zelí je tajný, zná ho jen pár lidí

 
Na tradici dbají v Křimicích u Plzně. Místní nakládané zelí se už 100 let vyrábí stále stejně, a to šlapáním. Specifickou chuť mu dodává kontakt s modřínovým dřevem v obrovských kádích, kam se zelí nakládá a kde kvasí. Jeho výroba tak zůstává stejná jako za dob našich prababiček.
14.10.2017 10:30 |

podobné články

Kysané zelí? Vitamínová bomba!

 
Zvyk nakládat zelí přinesli do Evropy Čingischánovi mongolští nájezdníci. Zelí, které známe jako čínské, nakládali do rýžového octa. Když jim zásoby došly, zkusili totéž se zelím odněkud od Štramberka, a ono to šlo také. Od té doby, tj. od 13. století, nakládáme zelí i my.
25.12.2017 12:05 |

podobné články

Svíčková za dvacku, kuře na paprice za devět! Takto se obědvá na ministerstvech

 
V kantýnách českých ministerstev se tak trochu zastavil čas. Platí to tedy alespoň pro ceny obědů, které si tam pravidelně tisícovky úředníků dopřávají. Na solidní oběd jim totiž stačí mít v kapse alespoň několik mincí. Třeba za kuře na paprice totiž zaplatí pouze devět korun.
30.07.2013 06:15 |

podobné články

TEST kuřete na paprice ze sáčku: Ošizené maso a laciné těstoviny

 
Kuře na paprice je klasika, která v českých a moravských kuchyních dávno zdomácněla. Obvykle ovšem příprava tohohle jídla zabere docela dost času. Co když ji zkrátíte na pár minut?
19.11.2013 06:21 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Slepice na paprice

 
Drůbeží maso není jen kuřecí a krůtí. Výborná je i slepice. Zavzpomínejte si na kuchyň vaší babičky a zkuste uvařit skvělou slepici na paprice.
12.05.2014 05:15 |

podobné články

Kysané zelí je stejně účinné jako viagra

 
Češi, Slováci ale i Rakušané sdílejí vášeň pro kysané zelí. Jeho výjimečně blahodárné účinky na zdraví a především mužskou potenci teď prokázali Britové. Podle nich pytlík kysaného zelí denně působí stejně účinně jako léky na poruchu erekce.
08.06.2009 14:20 |

podobné články

Noky z kyselého zelí

 
Sbíhají se vám sliny na neobvyklou svačinu či přílohu k hlavnímu jídlu? Zkuste noky z kyselého zelí. Předčí vaše smysly. Potřeby pro dvě osoby 150 gramů jemného kyselého zelí (čerstvé nebo ze sklenice) Čtvrt cukety Půl červeného jablka Jednu ...
24.01.2011 05:50 |

podobné články

Domácí vitamínová bomba: Kysané zelí

 
Kysané zelí milovali už naši předci. V dnešní zrychlené době na naše buňky působí doslova jako životabudič. Neváhejte a naložte si zelí vlastní!
12.10.2012 19:55 |

podobné články

Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu!

 
Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.
12.10.2015 05:05 |

podobné články

Kysané zelí? Superdávka vitaminu C na celou zimu!

 
Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.
19.10.2015 10:40 |

podobné články

Recept na vynikající domácí kysané zelí, které zvládne připravit každý

 
Kupované kysané zelí se tomu domácímu zdaleka nevyrovná. Možná jste ale netušili, že si kysané zelí můžete naložit doma, a to i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
14.10.2017 06:05 |

podobné články

dTest: Kupované kysané zelí má málo vitamínu C

 
Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu a přirozený zdroj vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chemická konzervace a sterilace jeho vlastnosti mění. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé z nich označené jako kysané zelí obsahují jen minimum vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chybí v něm tedy přesně ty látky, které jsou přínosné pro lidskou imunitu a zažívání.
06.02.2018 11:20 |

podobné články

Elixír zdraví umíchejte ze zelí: Tři rychlé recepty na nápadité vitamínové bomby

 
Zelí – jedna z nejobyčejnějších potravin a přitom obrovská zásobárna vitamínu C a vlákniny. „Céčko“ má ve větší míře bílé zelí, to červené zase obsahuje provitamin A, draslík, železo i selen. Na podzim a v zimě by měla být tato zelenina samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Máme pro vás tři rychlé recepty, které byste měli určitě vyzkoušet.
23.11.2018 14:05 |

podobné články

FOTO Šla Nanynka do zelí, do zelí, do zelí… Šéf Sněmovny Vondráček během jednání o rozpočtu pařil na iPadu

 
Jak může vypadat jednání nad napjatým státním rozpočtem? Všelijak. Například předseda PSP Radek Vondráček si čas nad klíčovou položkou České republiky krátil hraním na klavír na tabletu. A zřejmě mu to šlo velice dobře, jelikož jeho hbité prsty nad pomyslnou klávesnicí sledoval i předseda ODS Fiala. Vondráčka při odpočinkové aktivitě zachytil fotograf ParlamentníchListů.cz ve středu.
20.12.2018 15:50 |

podobné články