Článek

Je v Česku zkažené maso z Brazílie? Veterináři „skřípli“ dodávku 190 tun

 
Čeští veterináři zhruba týden po vypuknutí aféry s brazilským masem pozastavili distribuci 190 tun masa z Brazílie, převážně drůbežího. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se ode dneška zaměřila na brazilské výrobky v maloobchodní síti. Brazilské úřady v minulém týdnu obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Ve slovenských obchodních řetězcích se nevyhovující maso našlo.
28.03.2017 16:20 |

podobné články

Podobné články

Český statistický úřad zveřejnil bilanci rostlinných výrobků

 
Na začátku prvního pololetí roku 2016 vykázaly zemědělské organizace zásoby obilovin ve výši 3 382 tis. tun, hrachu setého 39 tis. tun, brambor celkem 120 tis. tun, cukrovky 165 tis. tun, řepky 240 tis. tun, máku 10 tis. tun a slunečnice 6 tis. tun. Do 30. června 2016 bylo sklizeno 10 tisíc tun obilovin celkem, 24 tis. tun brambor a 2 tis. tun řepky.
24.09.2016 21:45 |

podobné články

Pozor na kuřecí maso: Veterináři objevili v dovozu z Brazílie salmonelu

 
Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa. Podle ministerstva zemědělství není možné plošný zákaz dovozů brazilského masa do Česka zavést, ač si to přeje Agrární komora ČR.
04.04.2017 16:10 |

podobné články

Veterináři stopli 30 tun masa z Brazílie. Byla v nich salmonela

 
Veterináři přikázali stáhnout přes 30 tun kuřecích řízků původem z Brazílie, obsahovaly bakterie salmonely. Maso se dostalo i do vojenského stravovacího zařízení. Za uvádění zdravotně závadných potravin na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.
03.05.2017 14:00 |

podobné články

Brazílie prodávala zkažené maso. EU i Česko omezují dovoz

 
Největší zpracovatel a vývozce masa v Brazílii byl obviněn, že dlouhé roky prodával zkažené hovězí a drůbeží maso. Uplácel kvůli tomu i tamní hygieniky a politiky. Evropská unie, Čína a další země v reakci na skandál zakázaly, nebo výrazně omezily dovoz masa z této jihoamerické země. Čeští veterináři oznámili, že výrazně zpřísní kontroly.
22.03.2017 11:30 |

podobné články

Města a obce: Lidé třídí odpadu víc a s větším zájmem

 
Každý občan České republiky loni v průměru vytřídil zhruba 56 kg papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů. Ve sběrných systémech obcí tak v roce 2016 skončilo téměř 210 tisíc tun papíru, více než 129 tisíc tun plastů, 128 tisíc tun skla a přes 4 tisíce tun nápojových kartonů. Lidé rovněž posbírali 115 tisíc tun kovových odpadů. Celkem tedy k recyklaci předali více než 586 tisíc tun komunálního odpadu, což je o 31 tisíc tun víc než v roce 2015. Vyplývá to z dat, která Svazu měst a obcí ČR poskytla společnost EKO KOM. Srovnáme-li roky 2015 a 2016, došlo celkem k 5,5% nárůstu vytříděného odpadu.
15.05.2017 12:30 |

podobné články

Kuřecí poplach na Slovensku. Maso se salmonelou z Brazílie mířilo do restaurací

 
Slovenské úřady zjistily bakterie salmonely u dovezených kuřecích prsou původem z Brazílie. Bratislava nařídila nakažené maso stáhnout z trhu, řekla v pátek novinářům ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Slovensko zahájilo kontroly brazilského masa minulý týden, když brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu hygieniky i politiky.
31.03.2017 10:55 |

podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Noviny: Hamé dodá 120 tun masových konzerv pro státní rezervy

 
Společnost Hamé dodá 120 tun masových konzerv za 15 milionů korun pro státní rezervy. Uvedl to dnes deník E15. Stát se podle deníku snažil předtím neúspěšně najít dodavatele konzerv tři roky. Hamé ale pokryje jen dvě třetiny zakázky - dodávku šunky a vepřového masa. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) totiž chtěla celkem 180 tun konzerv, o dodávku lančmítu ale žádná firma zájem neprojevila.
08.03.2016 06:50 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

ČSÚ: Sklizeň se opožďuje, ale odhad úrody obilovin a olejnin je příznivý

 
Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 7 209 tis. tun a řepky 1 305 tis. tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní je úroda základních obilovin nižší o 521 tis. tun (-6,7 %). Řepky se sklidí o 49 tis. tun více než loni (+3,9 %). Předpokládaná úroda máku 27 tis. tun je o 2,5 % vyšší než loňská sklizeň.
12.08.2016 09:15 |

podobné články

Český statistický úřad: Výnosy sklizní nedosahují loňského nadprůměru

 
Na základě druhého letošního odhadu sklizně k 15. červenci se předpokládá úroda základních obilovin ve výši 6 709 tis. tun a řepky 1 199 tis. tun. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní je úroda základních obilovin nižší o 1 020 tis. tun (-13,2 %) a řepky o 160 tis. tun (-11,8 %). Předpokládaná úroda máku 23 tis. tun je o pětinu nižší než loňská skutečnost (-19,8 %).
11.08.2017 10:35 |

podobné články

Šizená šunka, plesnivé salámy, zkažené maso. Další průšvihy v obchodech

 
Plesnivé salámy, zkažené maso, šunka ošizená o vepřové nebo podměrečné pečivo - to je další várka průšvihů, které v českých obchodech objevili kontroloři.
13.06.2012 15:45 |

podobné články

Poláci omývali zkažené maso a dělali z něj "pochoutky" pro Evropu

 
Reportéři polské televize natočili šokující praktiky jednoho tamního zpracovatele masa. Vyšlo najevo, že masokombinát přidával do svých výrobků maso, které bylo předtím staženo z obchodů, protože už bylo zkažené.
09.03.2013 19:35 |

podobné články

HNUSY v obchodech: Zkažené salámy, sýry i kuřata! Podívejte se, kde to prodávali

 
Už zase se nám obchodníci snaží prodat zkažené potraviny. Inspektoři v posledních dnech objevili na regálech obchodů zkažené salámy, sýry i kuřata, nebo například víno plné kyseliny! Podívejte se, co vše se nám snažili prodat, a co by rozhodně na pultech obchodů být nemělo!
10.06.2013 10:40 |

podobné články

Každý kus masa z Brazílie se musí vyšetřit, nařídili veterináři. Reagují tak na opakovaný dovoz masa obsahující salmonelu

 
Státní veterinární správa (SVS) zavádí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství od 9. května mimořádné veterinární opatření. Všechny zásilky živočišných produktů původem z Brazílie bude možné uvádět na český trh teprve až po jejich vyšetření na přítomnost salmonely. Veterináři tak reagují na opakované nálezy salmonel v drůbežím mase a masných polotovarech. Příchod všech zásilek brazilských potravin živočišného původu budou navíc muset příjemci zboží hlásit SVS. Za porušení nařízení s celorepublikovou platností hrozí pokuta až do výše dvou milionů Kč.
07.05.2017 21:45 |

podobné články

Odborník: Zásob uhlí připravených k vytěžení v Česku ubývá

 
Zásob hnědého a černého uhlí připravených k vytěžení v Česku ubývá. ČTK to řekl vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby (ČGS) Jaromír Starý. Podle údajů ČGS činily takzvané vytěžitelné zásoby ke konci loňského roku 29,2 milionu tun u černého uhlí a 646,5 milionu tun u uhlí hnědého. Ještě před pěti roky to přitom bylo 56,6 milionu tun u černého uhlí a 796,3 milionu tun u uhlí hnědého.
15.12.2019 09:45 |

podobné články

Antibiotická pohroma: Veterináři za ni nemohou, říká komora. Jak je to s léky v mase?

 
Antibiotika přestávají účinkovat, protože jsou nadužívána, slýcháme stále častěji. A řeší se, kdo za to může. Část společnosti ukazuje na nezodpovědné praktické lékaře, část na veterináře. Stále totiž panuje představa, že maso v obchodech je plné antibiotik, a to k rezistenci bakterií má přispívat. Komora veterinárních lékařů (KVL) říká, že tady problém nepramení – málokdo je podle ní při předepisování antibiotik tak zodpovědný jako veterináři. Maso v Česku navíc nadlimitní množství antibiotik neobsahuje, vyplývá z dat Státní veterinární správy (SVS).
14.01.2020 05:15 |

podobné články

Osobnosti: Masa Masa (10 článků) , Masa Masa (10 článků)

Veterináři: Tenhle kebab si nechte v Polsku. Vrátili ho 8 tun

 
Veterináři nařídili firmě, aby vrátila do Polska osm tun drůbežího polotovaru určeného na kebab. U více než poloviny mraženého výrobku v jihomoravských Vraňanech, označeného jako Halal, chyběly řádné doklady. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Příjemci masa, společnosti Kebab expres, hrozí až milionová pokuta.
08.06.2016 15:05 |

podobné články