Článek

Jak správně uskladnit jablka

 
Na tom, jak a kde uskladníte jablka, závisí, jak dlouho vám vydrží. Jestli chcete zachovat jablka až do jara, stačí při jejich skladování dodržet několik pravidel. Na uskladnění se hodí jablka pozdních odrůd, zdravá, bez otlaků, plody nenapadené škůdci nebo chorobami, bez deformací nebo jinak poškozená. Proto jsou nejlepší ta, co otrháte ze stromu. Spadaná jablka se hodí k dalšímu zpracování, například na přípravu kompotů či povidel. Připravte si vhodné místo i nádoby K uskladnění ovoce se nejlépe hodí místnosti, v nichž je chlad, ale nemrzne. Při větrání by se do místnosti neměl dostat žádný hmyz či hlodavci, proto je dobré mít v oknech síťku. Důležitá je také dostatečná vzdušná vlhkost, tas by se měla pohybovat až kolem 80 %. Právě díky vlhkosti ovoce nevadne a nescvrkává se. Ideální pro skladování úrody bývají sklepy starých domů. Aby jablka vydržela co nejdéle, nepodceňte čistotu nejen přepravek, ale celé místnosti. Celý prostor, včetně regálů a lísek, pořádně umyjte a vydezinfikujte přípravkem bez zápachu, tak zabráníte výskytu aa množení choroboplodných zárodků. Pravidla skladování V první řadě si uvědomte, že ovoce přebírá pachy z okolí, proto tam, kde chcete uskladnit jablka, nedávejte nic aromatického. Z toho důvodu je také nutné místo dostatečně odvětrávat. V  dobře větrané, chladné a vlhké místnosti rozložte jablka tak, abyste měli možnost snadné optické kontroly. Rozhodně je neskládejte na sebe, jablka se uchovávají pouze v jedné vrstvě. Jestliže vzdušná vlhkost nedosahuje požadovaných 80 %, dejte poblíž jablek kbelík s vodou. Poslouží také polévání podlahy ve sklepě, zvlášť během teplého podzimu či jara, případně mokré jutové pytle, které zavěsíte poblíž regálů. S vysokou vlhkostí vzduchusi poradíte tak, že na zem postavíte kbelík s páleným vápnem či suchý mech, ten přebytečnou vlhkost umí vstřebat. Příspěvek Jak správně uskladnit jablka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.10.2018 12:05 |

podobné články

Podobné články

Jak upéct štrůdl

 
Závin s jablky patří mezi poklady české gastronomie, bez ohledu na to, jestli použijete těsto listové, kynuté nebo tažené. Jablka ovoněná skořicí, zabalená do natenko vyváleného těsta, je pochoutka, které nikdo neodolá. Upéct štrůdl zvládne i začátečník. Ale pravda je, že čím více zkušeností, tím vyhlášenější váš moučník bude v rodině i mezi přáteli. Jestli ještě nemáte úplně jistotu v kuchyni, nejlepší bude, když si na štrůdl koupíte hotové listové těsto, pro odvážnější přinášíme recept na jablkový závin z taženého těsta. Jak připravit tažené těsto Pravý štrůdl se peče z taženého těsta. Na to budete potřebovat: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje ½ lžičky octa 1 velké vejce špetku soli 100 g rozpuštěného másla Do mísy prosijte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a ocet a směs vlijte do důlku.Těsto zpracovávejte od středu, nejdříve pomocí nože, později rukama. Výsledné těsto by mělo být měkké, ne příliš lepivé. Jestliže je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypejte mouku. Tvoříme závin Těsto důkladně propracujte, až bude hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezitím si připravte jablka na náplň: oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Většina kuchařinek jablka do štrůdlu strouhá, což je sice rychlejší, ale výsledný moučník je příliš vlhký, protože strouhaná jablka si pustí víc šťávy, než krájená. To je tajemství těch nejúžasnějších závinů – jablka zásadně krájená na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, přeneste ho na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat. Opatrnými pohyby hřbety rukou vytahujte těsto do všech směrů, dokud přes něj vidět vzor na utěrce. Případné silnější okraje odkrojte. Takto vytažené těsto potřete rozpuštěný máslem a posypte tenkou vrstvou strouhanky. Pak rozprostřete jablka,... Čtěte více Příspěvek Jak upéct štrůdl pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.10.2018 00:25 |

podobné články

Sklízíme jablka: Jak je správně uskladnit pro vánoční stůl?

 
Právě teď dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Blesk.cz má pro vás rady, jak na to, aby jste si u vánočního stolu mohli pochutnávat na vlastní voňavé a sladké úrodě.
15.09.2010 00:55 |

podobné články

Je čas sklízet jablka! Jak je uskladnit, aby vydržela co nejdéle

 
Léto se chýlí ke konci a na stromech dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Máme pro vás rady, jak na to, abyste si ještě pár měsíců mohli pochutnávat na vlastní úrodě.
15.09.2015 06:15 |

podobné články

Přezouváte pneumatiky? 3 rady, jak uskladnit ty zimní!

 
Čas přezouvání pneumatik na letní se opět blíží. Jenže kde a hlavně jak uskladnit ty zimní? Poradíme!
08.03.2017 09:50 |

podobné články

Jak připravit jablečná povidla

 
Jsme uprostřed období, kdy listnaté stromy zbarvují své listy do krásných odstínů a sklízí se úroda většiny z nich. Podzim je tu. I jablka dozrávají. Možná jste už uvařila či upekla všechny různé pochoutky, které vás napadly. Pokud vám dochází nápady, ale jablek stále neubývá, mám pro vás perfektní tip – zkuste jablečná povidla. Ne všechny odrůdy jablek je možné skladovat delší dobu, proto bývá nutné je zpracovat. Jistě tedy oceníte dnešní recept na povidla z jablek. Jsou snadná, rychlá na přípravu a chutná. Skvěle poslouží jako náplň na koláče, vdolky, palačinky nebo třeba do buchet. Recept na povidla z jablek Na povidla si připravte: 3 kg jablek 200 g krupicového cukru 200 g třtinového cukru 1 lžíci skořice ¼ lžičky drceného hřebíčku ¼ lžičky muškátového oříšku ½ lžičky soli 1 vanilkový cukr 1 dcl vody trošku rumu na chuť i konzervaci Postup: Na povidla je ideální použít jablka tvrdá, která se příliš nehodí k přímé konzumaci. Oloupaná jablka zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Očištěné a nakrájené kousky jablek dobře opláchněte a vložte do hrnce a podlijte je vodou. Potom je přiveďte k varu a nechte probublávat tak dlouho, až se z rozdušených jablek odpaří voda a kaše zhoustne. Po rozvaření jablek stáhněte teplotu na minimum, přidejte cukr a koření a za občasného míchání nechte pozvolna odpařovat. Je důležité nemíchat rychle, aby se vařečkou nenarušilo dno, kde se pozvolna tvoří povidla – připálila by se. Doba vaření bude trvat okolo 3 hodin. Hotová povidla poznáte podle hustoty. Tu poznáte jednoduše, pokud použijete metodu, kterou si pomáhaly už naše babičkykdyž se cesta vařečky při míchání neuzavírá, jsou dostatečně uvařená. Ze 3 kg jablek vzniknou přibližně 2 kg povidel. Horká povidla začněte hned plnit do vyvařených sklenic, povrch uhlaďte, přelijte trochou rumu a ihned uzavřete. Takto vám vydrží i několik let.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit jablečná povidla pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.09.2018 21:45 |

podobné články

Tipy jak se správně nalíčit

 
Jak se správně nalíčit, aby se váš výsledný make-up stal tou nejlepší vizitkou a dal tak vašemu okolí jasně najevo, že o sebe pečujete s maximálním úsilím? Ačkoli si většina žen myslí, že své kosmetické štětce ovládá se vší parádou a jsou si jisté v kramflecích, jen hrstička z nich skutečně rozumí líčení a ví, jak se správně nalíčit. Kromě správné techniky líčení je důležité používat i kvalitní štětce nebo vhodné kosmetické výrobky v podobě řasenky, očních stínů, podkladové báze nebo make-upu. Pamatujte, že méně je někdy více a u líčení to platí obzvlášť! Užitečné tipy jak se správně nalíčit v několika krocích Ne všem ženám bylo shůry dáno, aby vypadaly dokonale i bez zásahu štětce nebo make-upu. Jestliže i vy patříte k obyčejným smrtelnicím, které si zkrátka k oné dokonalosti musí trochu pomoci, pak si nenechte ujít naše tipy, s jejichž pomocí bude líčení hračka. Krok první: Čištění a hydratace Pokud chcete, aby vám make-up na tváři vydržel po celý den, pak musíte svou pleť na tak náročný úkol připravit. Pamatujte, že make-up lépe drží v případě, kdy je pleť pod ním čistá, není mastná a je dobře hydratovaná. Vaším prvním úkolem proto je pleť důkladně vyčistit, odmastit ji pomocí odličovače nebo micerální vody a nebojte se použít tónující krém, jehož úkolem je sjednotit barvu pleti a zakrýt nedokonalosti. Krok druhý: Make-up Hned druhým krokem je nanesení make-upu, který by měl být odstínově co možná nejpodobnější vaší přirozené barvě pleti. Snažte se vyhýbat přílišně výrazným kontrastům, protože tmavý obličej a oproti němu světlý krk rozhodně nevypadá dobře. Proto nezapomeňte make-up pomocí štětce rozetřít do ztracena a nakonec jej zafixovat pomocí pudru. Krok třetí: Líčení očí Líčení očí je věcí každého z nás. Hodně záleží na tom, jaký typ líčení chceme zvolit, jestli dáme přednost výraznějším očím, nebo naopak výraznějším... Čtěte více Příspěvek Tipy jak se správně nalíčit pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 06:10 |

podobné články

Jablka jsou prostě nejlepší ovoce na světě! Tohle je 9 důvodů, proč je tak milujeme!

 
Zařadit "jablka":http://www.extra.cz/tema/jablka do svého jídelníčku by měli i zarputilí odpůrci ovoce a zeleniny!
26.03.2014 15:00 |

podobné články

Dnes je Den jablka. Je zdravé a umí i zahřát

 
Už od roku 1990 se každoročně 21. října slaví Den jablka, oslavte ho horkým jablečným nápojem. Jablka patří k podzimu a jsou symbolem země Avalon, která se podle bájí otvírá na Dušičky.
21.10.2015 11:15 |

podobné články

„Česká“ jablka byla ve skutečnosti z Polska a navíc plná jedů, Globus se omlouvá

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v pardubickém Globusu jablka z Polska, která prodejce vydával za česká, čímž klamal spotřebitele. Obsahovala také sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon, sdělil mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal. Jednalo se o jablka odrůdy Paula Red.
31.10.2016 16:10 |

podobné články

Makro prodávalo polská jablka s pesticidy. Limit překročila osminásobně

 
V rámci kontrol přítomnosti cizorodých látek v čerstvém ovoci Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu. Jablka pocházela z Polska a prodával je řetězec Makro.
23.12.2016 14:30 |

podobné články

Další polská jablka neprošla testem. Inspekce v nich odhalila nadbytek pesticidů

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila na českém trhu další jablka s nadlimitním obsahem pesticidů. Aktuálně jde o jablka z Polska, které inspektoři našli v prodejně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. ve Velké Bystřici u Olomouce. SZPI to v pátek uvedla v tiskové zprávě.
23.02.2018 17:10 |

podobné články

Jak zpracovat vlašské ořechy

 
Sklizeň vlašských ořechů vrcholí, teď je přesně ten čas, kdy je potřeba celou letošní úrodu zpracovat tak, aby ořechy vydržely co nejdéle. Vlašské ořechy můžeme uskladnit vyloupané i ve skořápkách, jen je nutné, aby měly možnost řádně vyschnout a neplesnivěly. Ořechy sklízíme ve chvíli, kdy začnou padat ze stromu. V tu chvíli jsou správně zralé. Vyplatí se rozprostřít pod strom plachtu, na kterou budou plody padat, vy je potom seberete i s plachtou a nemusíte se ohýbat pro každý zvlášť. Tím si sběr hodně zjednodušíte. Zelené oplodí nevyhazujte Jestliže máte ořešák na zahradě a úrodu zpracováváte už řadu let, jistě máte svůj obvyklý postup uskladnění. Pokud jste k nim ovšem přišli jen díky tomu, že se někomu z okolí letos urodilo ořechů víc, než potřebuje, nejspíš teď váháte, co s nimi. Začneme tím, že se ořechy musí očistit od zeleného oplodí. To mimochodem barví kůži do hněda a spolu s listy ho využijete při léčbě žaludečních či střevních problémů a na utišení nervové soustavy. Stačí si ho usušit a vařit si z něj čaj slazený medem. Vylouskat nebo ne? Univerzální odpověď na tuto otázku není, obojí je správně. Jestli máte dostatek místa v dobře odvětrávané místnosti (například na půdě), kde můžete ořechy sušit ve skořápkách, pak toho využijte. Dobře usušené ořechy vám takto vydrží určitě nejméně do příští sklizně. Čerstvé ořechy se ale lépe louskají a sušit je můžete i vyloupané. Usušené pak nasypete do dózy s uzávěrem, kde vydrží i několik měsíců. Druhou variantou, jak ořechy uchovat, je zamrazení v mikroténovém sáčku. Do mrazáku je můžete dát i předem namleté, připravené na pečení. Jestliže máte ořechů hodně a nechcete riskovat, že vám špatným uskladněním zplesniví nebo žluknou, můžete si je zavařit. Nasypejte je do zavařovacích sklenic, pořádně uzavřete a dejte je na několik minut do mikrovlnky, nebo je sterilizujte... Čtěte více Příspěvek Jak zpracovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.10.2018 22:25 |

podobné články

Máte už napečeno? Poradíme, jak cukroví správně skladovat

 
Týden před Vánocemi už jste nejspíš s pečením cukroví hotoví, anebo finišujete. Nikdo ale po takovém úsilí nechce, aby si na cukroví vylámal zuby nebo měl na štědrovečerním stole rozteklé hrudky. Přinášíme vám tipy, jak cukroví správně uskladnit...
15.12.2017 12:15 |

podobné články

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě...Objevte v sobě dřevorubce!

 
Nařezat, rozštípat, vyrovnat do hranice. Topení dřevem se znovu vrací do módy a podzim je čas, kdy se startují pily a cirkulárky. Než se do přípravy dřeva pustíte, je dobré vědět, jakým dřevem topit a kolik ho budete potřebovat, nebo jak ho správně uskladnit. Důležité je i správné a dobře ošetřené nářadí.
21.09.2016 05:10 |

podobné články

Topíte v zimě dřevem? Tipy, na které byste přitom neměli zapomínat!

 
Máte pocit, že zima je ještě daleko a úvaha nad tím, či si v chladnějších časech zatopíme, je poněkud předčasná? Abyste se nedivili, až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě. Do módy se totiž vrátilo topení dřevem a právě začátek podzimu je totiž ideální čas na nastartování pil a cirkulárek. Než ale najedete na systém „nařezat, rozštípat, vyrovnat do hranice“, měli byste nejdříve popřemýšlet,  jakým dřevem topit a kolik ho budete potřebovat, nebo jak ho správně uskladnit. Důležité je i správné a dobře ošetřené nářadí.
07.10.2016 12:15 |

podobné články

9 pravidel, jak skladovat jablka a hrušky, aby neshnily a vydržely až do jara

 
Léto pomalu končí a pozdní ovoce, bez kterého si podzim snad ani nedokážeme představit, začíná dozrávat. Není snad nikdo, kdo by se s chutí nezakousl do šťavnaté hrušky nebo jablka. Jak je ale správně uložit, abychom už po pár týdnech nemuseli třídit a vyhazovat nahnilé plody? Jejich skladování má svá pravidla. Když se jimi budete řídit, vychutnáte si je ještě dlouho po Vánocích.
26.08.2016 06:05 |

podobné články

Jablka už dozrávají: Jak správně na ně?

 
Právě teď začínají dozrávat jablka – nejoblíbenější ovoce v Česku. Ročně jich každý z nás spotřebuje kolem 23 kilogramů! Mezi nejpopulárnější odrůdy patří zelenožluté Golden Delicious a červené Galy.
21.09.2013 05:05 |

podobné články

Jak správně nalakovat nehty?

 
Nehty jsou vizitkou žen, a ačkoli zaujímají jen velice malou část lidského těla, dokážou upoutat hodně pozornosti. Upravené a pěstěné nehty působí na vaše okolí dojmem, že o sebe pečujete a věnujete dostatek pozornosti i tak zanedbatelné části vašeho těla. Mnoho žen si ale neumí nehty správně nalakovat, což pak vede k mylným tvrzením, že ani ten nejdražší a nejkvalitnější lak na nehtech zkrátka nevydrží déle než pár dní. Není tomu tak. Na vině není ani tak kvalita použitého laku jako spíše jeho nesprávná aplikace. Umíte si nehty správně nalakovat, nebo potřebujete poradit? Příprava nehtů V první řadě je důležité nehty na aplikaci laku připravit. Není to nic složitého – stačí je důkladně odmastit a zbavit všech nečistot či zbytečků předešlého laku. Na škodu nejsou ani výživné kůry, které nehtům jedině prospějí. Kůžička okolo nehtů Ještě než se pustíte do lakování, věnujte pozornost i kůžičce okolo nehtů. Její neupravenost by mohl vést ke špatnému nalakování, které by se loupalo a nepůsobilo by dobře. Lehce kůžičku zatlačte pomocí pomerančového dřívka, ale pozor – nikdy jí nestříhejte! Správné pilování Obecně platí, že by se neměly pilovat jemné a změklé nehty, například po koupeli. Použijte jemný pilník a nehty vždy pilujte jen jedním směrem. Vrstva podkladového laku Máte-li suché a čisté nehty v požadovaném tvaru, můžete přistoupit k nanesení podkladového laku. A proč je důležité, abyste tento krok nepodcenili? Podkladový lak se postará o to, aby byly nehty na povrchu dokonale hladké a rovné, zároveň odsraní případné nedokonalosti. Vybírejte takový podkladový lak, který vašim nehtům dodá potřebou výživu a zajistí jejich správný růst. Samotné lakování A teď již k samotnému lakování. Není to těžké a pamatujte, že učený z nebe nespadl. S každým dalším lakováním budete mít tento fígl v ruce a výsledky budou jen lepší a lepší. Nehty se lakují třemi plynulými tahy a to vždy od středu nehtu do... Čtěte více Příspěvek Jak správně nalakovat nehty? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:10 |

podobné články

Trable v panelácích! Jak uskladnit ovoce a zeleninu!

 
Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu. Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? Deník Aha! radí, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby co nejdéle vydržela.
07.10.2012 05:15 |

podobné články