Článek

Jak připravit na jazyku se rozplývající bábovku bez mléka?

 
Bábovkové těsto je ideální pro experimentování. Je tak spolehlivé a snese toho opravdu hodně. Bábovka může být sestavena ze spousty ingrediencí. Hodně surovin lze při její výrobě pro změnu vynechat, například mléko.
23.11.2021 13:30 |

podobné články

Podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Pandemie zbrzdila vývoz mléka do zahraničí: Expert promluvil o zdražení v Česku

 
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v Česku každým rokem roste. Konzumního mléka vypijeme ročně na hlavu 57,1 litru, největší nárůst ve spotřebě máme u másla, kterého spořádáme přes pět kilo na osobu za rok. V roce 2019 se v Česku vyprodukovalo přes tři miliardy litrů mléka. Jak zasáhla pandemie koronaviru výrobu mléka v zemědělství a jeho nákup a zpracování? Hrozí nedostatek mléka, kvůli kterému budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy?
17.06.2020 05:35 |

podobné články

Domácí ovesné mléko

 
Řada lidí se dnes vyhýbá laktóze. Ať už z důvodů zdravotních, nebo protože je to trendy, je hodně těch, kdo stále častěji sáhnou po rostlinné alternativě mléka a výrobků z něj. A tak  na své popularitě nabývá domácí výroba rostlinného mléka z různých surovin: z rýže, z máku, z ovsa, z mandlí nebo třeba z konopných semínek. Nejlevnější a nejdostupnější variantou rostlinného mléka, které si můžete doma vyrobit je mléko ovesné. Oves je navíc i velmi zdravá varianta, obsahuje asi dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Navíc obsahuje alkaloid, který uklidňuje nervy, takže si ho dejte vždy, když cítíte nervozitu. Příprava ovesného mléka  je jednoduchá a časově téměř nenáročná. Pokud pomineme fakt, že surovina musí strávit nějakou dobu naložena ve vodě máme vše připraveno za 5 minut. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. Recept na domácí ovesné mléko Na přípravu domácího ovesného mléka budete potřebovat mixér, sítko a uzavíratelnou láhev. Ingredience 2 hrnky ovesných vloček voda Postup Ovesné vločky nejprve pořádně propláchnete vodou, tu vylijete a zalijete čistou. Vločky musí být ponořené. Pokud jste netrpěliví jako já, postačí, když je necháte uležet 2 hodiny, ale ideální je nechat je bobtnat celou noc. Potom vodu vylijete a vločky přesypete do mixéru, přidáme novou vodu – 3 hrnečky budou stačit. Mixér zapnete a mixujete dokud nebude směs úplně hladká. Teď už jen stačí vzít sítko a misku a směs scedit. Záleží, jak moc jemné máte sítko, možná bude potřeba postup zopakovat a směs přecedit několikrát. Až budete s výsledkem spokojeni stačí přelít do nádoby a můžeme ihned podávat. Ovesné mléko můžeme různě dochucovat, například cukrem a skořicí, sladkými sirupy nebo mixovat s čerstvým ovocem. Skladovat se dá jen pár... Čtěte více Příspěvek Domácí ovesné mléko pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.09.2018 08:40 |

podobné články

Recept na vánočku

 
Vánočka bývala v dřívějších dobách vrcholem slavnostní štědrovečerní večeře a neodmyslitelně patří k vánočním tradicím. Recept se dědil z generace na generaci a krajově se lišil. Kynuté těsto mělo údajně moc ochránit domácnost před pohromami a zároveň bylo symbolem získání bohatství. Ať už chcete dodržet dávné tradice a nebo jen chcete obohatit vánoční tabuki, tady je recept na jednoduchou, ale přesto výbornou vánočku. Tradiční vánočka Těsto: 500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 100 g cukru 200 g tuku Hera 40 g droždí 1/2 lžičky soli 3 žloutky citronová kůra muškátový oříšek rozinky Dohotovení vánočky: 1 žloutek 1 lžička mléka loupané mandle moučkový cukr na posypání Jak připravit vánočku Začněte přípravou kvásku, ten připravíte ze 2 lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. Kvásek přikryjte a nechte v teple vzejít. Připravte si misku. do které prosijete mouku. Přidejte sůl, žloutky, cukr, ⅓ lžičky muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek spolu s rozehřátým tukem. Opatrně zadělejte těsto a pomalu přilévejte zbytek vlažného mléka. Hladké těsto vyklopte na vál, který si předtím posypte moukou a zpracujte jej do tuha. Vložte do misky, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj rozinky a rozdělte ho na 8 dílů, z kterých budete splétat vánočku. Nejsnazší metodou je splést jednotlivá patra samostatně, spodní díl uplést ze 4 pramenů, střední ze 3 a poslední díl těsta rozdělte napůl a vyválejte 2 kratší prameny. Vánočku nechte ještě chvíli kynout, zapněte si troubu na 190°C, aby se stihla předehřát.  Rozšlehaným žloutkem potřete vánočku a posypte mandlemi. Připravte si plech s papírem na pečení, vánočku na něm vsuňte do předehřáté trouby. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 170°C. Pečte přibližně 45 minut. TIP: Aby se vánočka při pečení nesesu­nula, vpíchněte do ní pár špejlí. Příspěvek Recept na vánočku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.12.2018 02:10 |

podobné články

Jak připravíte pudinkovou bábovku?

 
Milujete pečenou bábovku? Tak to jste na tom stejně jako Angličané! Ti bábovky zbožňují a říkají jim „bundt cakes”. Na snídani, jako dezert po obědě či ke svačině si můžete upéct bleskovou pudinkovou bábovku.
19.11.2021 15:25 |

podobné články

Jak připravíte bábovku s nutellou?

 
Máte rádi čokoládu, kakao a nutellu? Přesně v takovém stylu si můžete upéct bábovku. Bábovka s nutellou dokonale utiší vaše chutě na čokoládu. Nabídnout ji můžete návštěvě, která nebude chtít odejít, dokud bábovku nesní celou.
19.11.2021 16:50 |

podobné články

3 nejlepší recepty na bábovku, které musíte zkusit!

 
Pečete bábovku každý týden a už vás nebaví? Tak zkuste obyčejnou bábovku vylepšit zajímavou ingrediencí podle našich receptů.
19.11.2014 06:15 |

podobné články

Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept!

 
Letošní Velikonoce jsou pomalu za dveřmi a to nás přimělo k vytvoření dnešního článku, ve kterém vám představíme recept, jak připravit tofu na velikonoční způsob. Tofu je sójový sýr či tvaroh, na kterém si nejčastěji pochutnávají vegetariáni, rozhodně to ale neznamená, že by látky obsažené v tomto produktu nebyly prospěšné pro každého z nás. Ať už se zajímáte o zdravou výživu nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, nenechte si ujít následující řádky. Prozradíme vám, jak připravit tofu na sváteční velikonoční tabuli. Jak připravit tofu, aneb nádivka na velikonoční způsob Do Velikonoc zbývá ještě 14 dní, kdy tento čas můžete využít pro vyzkoušení našeho receptu, abyste se o svátečním dni mohli ukázat v plné parádě. Nádivka patří k oblíbeným pokrmům, na kterém si dokážou pochutnat jak malí, tak i velcí. Přidáním čerstvých bylinek vykouzlíte z nádivky pravé jarní pokušení. Co budete potřebovat: 200 g bílého tofu 7 vajec 7 rohlíků 200 ml mléka jarní cibulku rajče papriku sůl, pepř, muškátový oříšek čerství bylinky podle chuti Postup přípravy: Bílé tofu nakrájejte na malé kousíčky, které poté minimálně 1 hodinku marinujte – marinádu můžete zvolit vlastní, nebo se inspirujte naším tipem: Marináda: 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 3 špetky provensálského koření, 2 lžíce olivového oleje. Po marinování nechte na pánvi rozehřát olej, na kterém osmahněte marinované tofu do zlatova a poté nechte vychladnout. V této době si rohlíky nakrájejte na malé kousky a uložte je do větší misky. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte pepř a rozumné množství muškátového oříšku – cca půlku čajové lžičky. Rozmixovanou směs smíchejte s kousky rohlíků a přidejte vychladlé marinované tofu, čerstvé bylinky a na jemno nasekanou jarní cibulku. Vše důkladně promíchejte a dejte do předem vymazané mísy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 200°C do zlatova – asi 35 minut. Dozdobit můžete nakrájenou paprikou a rajčetem.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 01:05 |

podobné články

Ceny mléka klesají. Největší světový vývozce 'bílého zlata' už musí propouštět

 
Největší světový vývozce mléka, novozélandská firma Fonterra, začala propouštět kvůli poklesu cen mléka. K propadu cen této potraviny přispěl jednak snížení čínské poptávky a za druhé ruský zákaz západních potravin. Pokles cen mléka ale pociťují i producenti v celé EU. 
16.07.2015 19:30 |

podobné články

Madeta má výpadek v dodávkách mléka, bude vyrábět méně toho trvanlivého

 
Největší česká mlékárna Madeta přišla od pondělka o dodávky 200 000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo bude víc dodávat do Německa. Madeta si zatím zajistila jinde 75 000 litrů mléka denně, od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy. Bude vyrábět méně trvanlivého mléka, ceny nezdraží, propouštět nebude. Stoupnou jí náklady na svoz, denně o 50 000 Kč, měsíčně nově na 1,5 milionu Kč. Do srpna chce všechno chybějící mléko zajistit jinde. Informaci médiím sdělil generální ředitel Madety Milan Teplý.
01.07.2019 11:59 |

podobné články

Jak se připravit na první rande?

 
Jak se připravit na první rande a udělat co možná nejlepší dojem? Nad tím se zamyslí snad každá žena, která se chystá na schůzku a nepřeje si nic jiného, než aby na dotyčnému muže dobře zapůsobila. Jak se učesat? Jaký zvolit účes? A co make-up? Pokud se chystáte na schůzku a řešíte, jak se připravit na první rande, které je ze všech nejdůležitější, pak věřte, že nejde pouze o vzhled. Dobré je zamyslet se i nad tím, co budete říkat, o čem si budete povídat či co všechno na sebe prozradíte. 3 tipy jak se připravit na první rande Váš den D se blíží  čím blíže tento den je, tím více jste nervózní. Žaludek se vám svírá při pouhé představě, že něco uděláte špatně nebo že se dokonce ztrapníte. Na prvním rande záleží, protože od této schůzky se následně odvíjí fakt, zda se s dotyčným ještě uvidíte. Máme pro vás 3 tipy, jak se připravit na první rande. S námi neuděláte chybu! Tip první: Pohodlné oblečení a decentní make-up Mnoho žen má tendence oblékat se na první rande vyzývavě, aby udělaly dojem a daly najevo své přednosti. Jenže to je kolikrát jejich osudová chyba. Ačkoli je pravda, že muži jen stěží odolají ženským přednostem a netají se tím, že se rádi podívají na pěknou ženu, ne všichni ocení krátkou sukni a top s tak hlubokým výstřihem, že je ženě vidět až na pupík. Je mnohem lepší volit oblečení střídmější a především pohodlné, abyste se po čas schůzky nevrtěla, neustále si něco neupravovala nebo vás něco netlačilo. To samé platí s make-upem. Nebudeme lhát, že nalíčené ženy působí upraveně, líbí se samy sobě a odráží se to i na jejich sebevědomí. Na první rande je ale rozumnější volit decentní make-up, klidně jen řasenku a lesk na rty. Tip druhý: Tajemství musí... Čtěte více Příspěvek Jak se připravit na první rande? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
23.01.2017 09:00 |

podobné články

Kuřecí křídla na medu s kokosovou rýží

 
Kuřecí maso se dá připravit na mnoho způsobů. Z každé jeho části se dá vykouzlit jiná specialita. Zatímco kuřecí prsa jsou spíše sušší – stehýnka hezky šťavnatá. Mnoho lidí buď upeče celé kuře, nebo si jej naporcuje a poté vymýšlí různé pokrmy. Nazmar nepřijdou ani kuřecí křídla, která se na první dojem zdají vhodná jen do polévky, protože příliš moc masa nenabízí. Ovšem opak je pravdou, protože se z křidélek mohou připravit úžasné recepty. Jejich výhodou je i nižší pořizovací cena, takže si skutečný gurmánský zážitek lze připravit už za pár korun. Nebudeme vás dlouze napínat a jdeme na to. Jako bonus jsme si připravili ještě druhý recept na kokosovou rýži. Potřebné ingredience Přibližně 8 kuřecích křidélek/mohou být i spodní stehna Sojová omáčka 1dcl Med 1dcl Česnek – kdo jak má rád Špetka zázvoru Postup přípravy Smícháme med a sojovou omáčku, přidáme prolisovaný česnek Křidélka vložíme do pekáčku a jemně zasypeme zázvorem Přelijeme připravenou směsí a přikryjeme pokličkou Před dopečením sundáme pokličku a pečeme do zlatohněda Příloha Jako příloha se hodí bramborová kaše, rýže nebo pečivo. Chcete-li si dopřát skutečný gurmánský zážitek, připravte si jako přílohu kokosovou rýži. Na přípravu není složitá. Rýži propereme ve studené vodě. Poté v hrnci s nepřilnavým dnem smícháme trošku vody a neslazeného kokosového mléka a špetkou soli. Vmícháme rýži a přiklopíme pokličkou. Jakmile voda začne vařit, stáhneme plamen a na minimum dovaříme dalších 15 až 20 minut. Hlídáme, aby se rýže nepřipálila – v případě potřeby dolijeme trochu kokosového mléka a vody. Po dovaření hrnec odstavíme na 10 minut a necháme jej stát přikrytý utěrkou. Následně promícháme a nakládáme na talíř. Takto připravená kokosová rýže se hodí k masu a zelenině. Příspěvek Kuřecí křídla na medu s kokosovou rýží pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.05.2016 03:05 |

podobné články

Jak připravit výbornou ovesnou a zároveň zdravou fit bábovku

 
Pokud držíte dietu nebo chcete být zdraví a plní sil, není potřeba se vždy vzdávat oblíbených pochutin. Jestliže rádi pečete bábovky a užíváte si jejich vůni a chuť, vyzkoušejte zdravější variantu ovesnou fit bábovku.
19.10.2021 14:35 |

podobné články

Jak připravit cuketovou bábovku s kokosem?

 
Vláčná s exotickou chutí – takto lze popsat cuketovou bábovku s kokosem. Jen málokterá kombinace surovin vás překvapí jako takhle. Cuketa s kokosem jde krásně dohromady!
24.11.2021 15:00 |

podobné články

Jak připravit domácí zmrzlinu

 
K létu zmrzlina patří. A když je léto tak horké, jako to letošní, je dobré mít ji zásobu stále k dispozici. Než se s ní tahat domů z marketu a riskovat, že cestou roztaje, co takhle připravit si zmrzlinu domácí? Domácí zmrzlinu si můžete připravit, i když nemáte zmrzlinovač a nejste nijak zdatní cukráři. Jsou recepty na domácí zmrzlinu, kde stačí jen 2 – 3 ingredience a lahodná pochoutka je na světě. Dva takové jednoduché návody přinášíme i my. Zmrzlina, na kterou se vyplatí počkat Zmrzlina musí být nadýchaná a hladká, pod bodem mrazu a přesto měkká a tvárná. Připravit zmrzlinu v ideální konzistenci představuje míchat ji co půl hodinky, dokud úplně neztuhne. Nebo ji připravit ze salka, to míchání odpadne. Na zmrzlinu budete potřebovat: 1 plechovku Salka 500 ml smetany na šlehání Smetanu i kondenzované mléko nalijte do mísy a šlehejte dokud směs nezhoustne. Potom ji přendejte do uzavíratelné dózy a dejte do mrazničky na několik hodin, dokud úplně neztuhne.Tato zmrzlina se nemusí promíchávat a stejně je hladká a jemná přesně tak, jak má správná zmrzlina být. Do tohoto základního krému můžete přidat drobné ovoce, kousky čokolády, vanilku či jinou příchuť. Můžete také použít ochucené mléko, například Pikao a vytvořit si kakaovou zmrzlinu. Zmrzlina, na kterou čekat nemusíte Během několika minut připravíte zmrzlinu z mraženého ovoce a i na ni potřebujete jen tři přísady: jakékoliv mražené ovoce (jahody, borůvky, lesní směs apod.), mléčnou složku nebo jinou tekutinu, například bílý jogurt, kysanou smetanu, kokosové mléko a další. Poslední ingrediencí je složka, která zmrzlinu dosladí. Výborný je banán, med, javorový či jiný sirup, ale samozřejmě můžete použít i obyčejný cukr. Asi půl kilogramu důkladně zmrzlého ovoce dejte do mixéru, přidejte banán nebo jiné sladidlo a část tekutiny. Mixujte a postupně přidávejte tekutou složku, dokud nebude zmrzlina ve správné konzistenci. Ihned podávejte. Příspěvek Jak připravit domácí zmrzlinu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Jak nahradit při vaření některé ingredience

 
Mnohokrát se stane, že se pustíme s vervou do vaření a najednou zjistíme, že nám chybí daná ingredience. Běžet do obchodu by stálo velmi mnoho času, ale co teď? Věřte, že vždy existuje způsob, jak danou potravinu nahradit. Mnohdy to také uvítáte, protože jde o levnější alternativu za dražší potravinu. Jak neztratit hlavu a nepokazit recept je tématem dnešního článku. Doufáme, že naše rady uvítáte a dáte nám vědět, jak vaše kulinářství dopadlo. Smetana Chystáte se dělat omáčku a přísahali byste, že ještě včera byla ve vaší lednici smetana? Možná máte doma skřítky „naschválníčky“. Tak či tak, hlavu ztrácet nemusíte. Smetanu do omáčky nahradíte smícháním mléka a margarínu (máslo, margarín či olej). Získáte smetanovou konzistenci, kterou uplatníte v mnoha receptech. Ale šlehačku na pohár z ní bohužel neuděláte. Zakysaná smetana Ať už na piškotový dort, do omáčky či jiného receptu nemáte zakysanou smetanu? Nebo se vám zdá příliš drahá? Smíchejte bílý jogurt s trochou mléka a citrónové šťávy. Vyšlehejte a náhradu zakysané smetany máte na světě. Druhou možností je smíchání mléka, rozpuštěného másla a citrónové šťávy. Vejce Nahradit vejce se může zdát, jako nemožné. Ale věřte, že i to lze. Při pečení dezertů a vaření kynutých knedlíků nahradíte jedno vejce lžíci oleje, výborný je také rozmačkaný banán, který funguje, jako pojivo. Dalším pomocníkem je jablečná přesnídávka. Na obalování řízků přidejte na 3 lžíce vody 2 lžíce kukuřičného škrobu. Červené a bílé víno při vaření Některé recepty se zkrátka neobejdou bez přidání alkoholu. Co však dělat, když doma žádný nemáte? Pravdou je, že chuť je trochu jiná, ale neméně výrazná a vynikající. Červené víno je možné nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou či brusinkovým neslazeným džusem. Bílé víno nahradíte kuřecím vývarem s trochou jablečného džusu. Kozí sýr Jestliže už se objeví v některém receptu kozí sýr, ale nemáte rádi jeho chuť a vůni, kdy máte v ústech pocit... Čtěte více Příspěvek Jak nahradit při vaření některé ingredience pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2015 10:03 |

podobné články

Světový den MLÉKA: 4 hlavní důvody, proč ho pít!

 
I ti nejzarytější odpůrci mléka ho kdysi pili – od maminky jako mimina. Bez mléka (nebo jeho kojenecké náhrady) by každý umřel pár dní po narození. Drtivá většina lidí si náklonnost k mléku udržela po celý život. A to je dobře.
23.05.2018 08:25 |

podobné články

V Radosti pečou bábovku pizizubkové

 
Janku Ryšánek Schmiedtovou májí kritici v duši uloženou do peřinek intelektuálního divadla. K přemýšlení. Proto zvědavost, co stvoří pro děti, když Divadlo Radost ohlásilo světovou premiéru její pohádky Jak morčata pekla bábovku.
17.05.2011 09:05 |

podobné články

Variace na bábovku: Slavnostní vanilková s rumem

 
Pečete klasickou bábovku skoro každý týden a už nevíte, jak ji vylepšit, aby byla zase trochu jiná? Tak zkuste náš recept. Je sice trochu pracnější, ale výsledek bude stá za to.
18.10.2014 06:05 |

podobné články