Článek

Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení, pak už je to hračka

 
Vinobraní je v plném proudu a s ním i ochutnávky vína a burčáku. Výroba vína je složitá, ale vlastní burčák si můžete vyrobit i z malé úrody. Burčák je skvělým a chutným nápojem, má mnoho cenných živin, které mají velký vliv na fyzickou i psychickou stránku. Jak ale vyrobit domácí burčák, aby měl vynikající chuť a byl perlivý tak akorát? Přečtěte si postup, jak na to!
07.10.2017 06:05 |

podobné články

Podobné články

Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení, pak už je to hračka

 
Vinobraní je v plném proudu a s ním i ochutnávky vína a burčáku. Výroba vína je složitá, ale vlastní burčák si můžete vyrobit i z malé úrody. Burčák je skvělým a chutným nápojem, má mnoho cenných živin, které mají velký vliv na fyzickou i psychickou stránku. Jak ale vyrobit domácí burčák, aby měl vynikající chuť a byl perlivý tak akorát? Přečtěte si postup, jak na to!
07.10.2017 07:30 |

podobné články

NENÍ BURČÁK JAKO BURČÁK! Víme, jak poznat ten pravý už při nákupu

 
Prodejci burčáku opět po roce nabízí lákavý mok. Ale pozor, pravý český nebo moravský burčák je velká vzácnost a ve stánku u silnice nebo v auomatu na něj nenarazíte! Častěji tam zakoupíte pančované patoky nebo burčák z Maďarska.
04.09.2013 10:25 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Burčák aneb mléko starců!

 
Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Burčák nebo též „mléko starců“ je český unikát. Kromě některých oblastí Rakouska a Slovenska si nikde ve světě nenašel takovou oblibu.
20.08.2012 00:05 |

podobné články

Kdo burčák pije, ten zdravě žije!

 
Vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický nápoj – to je burčák. Pochoutka, kterou pijeme u nás, na Slovensku a v Rakousku. Jinde ve světě ji neznají a to je chyba! Burčák je totiž nejen dobrý, ale i zdravý!
11.09.2013 13:15 |

podobné články

4 důvody, proč je snídaně důležitá

 
Ze všech stran na nás útočí reklamy prezentující sušenky pro dobrý start do nového dne, které si můžete dát k snídani a skvěle se tak připravit na celý den. I každé malé dítě ví, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a s radostí vám o této povinnosti poreferuje – vždyť i jeho maminka každé ráno poučuje, že se musí pořádně nasnídat, aby mělo dostatek síly poprat se s dobrodružstvím! Proč je snídaně důležitá a proč bychom právě tohle jídlo neměli podceňovat? To si povíme v dnešním článku! Proč vlastně musíme snídat? Nejen reklamy v televizi, ale i v obchody nám dávají jasně najevo, že snídaně je jedno z mála jídel, na kterém bychom si měli dát obzvlášť záležet. Není se proto čemu divit, že si můžete pořídit tolik chutných pokrmů, které nám dodají energii i chuť postavit se čelem každodenním problémům, starostem v práci a povinnostem, které na nás číhají na každém kroku. Teď už se ale pojďme podívat, proč je snídaně důležitá a proč byste měli snídat ve velkém stylu! Proč je snídaně důležitá? Máme hned 4 důvody! Prozradíme vám, proč se je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Věřte, že si tohle označení vysloužila právem! Důvod první: Kdo snídá, je chytřejší! Vědci se jasně shodují na tom, že ten, kdo si ráno dopřál kvalitní a obsahově vydatnou snídani, prokázal daleko vyšší procentuální úspěšnost u paměťových či poznávacích testů nežli ten, který se na snídani jednoduše vykašlal. Důvod druhý: Nasnídejte se a hubněte! Zní to možná protichůdně, ale i tohle je pravda! Pokud si každé ráno najdete čas na pořádnou snídani, pak budete daleko štíhlejší nežli ti, kteří své ráno nastartují například jen hrníčkem silné kávy. Je dokázáno, že kdo ráno snídá, ten se celkově stravuje mnohem zdravěji nežli ten, kdo snídani podceňuje. Důvod třetí: Dopřejte si snídani a přestaňte kouřit!... Čtěte více Příspěvek 4 důvody, proč je snídaně důležitá pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 18:10 |

podobné články

dTest: Kupované kysané zelí má málo vitamínu C

 
Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu a přirozený zdroj vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chemická konzervace a sterilace jeho vlastnosti mění. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé z nich označené jako kysané zelí obsahují jen minimum vitamínu C a bakterií mléčného kvašení. Chybí v něm tedy přesně ty látky, které jsou přínosné pro lidskou imunitu a zažívání.
06.02.2018 11:20 |

podobné články

ČOI: „Panáček fotbalista“ je další zakázaná hračka na českém trhu

 
Na českém trhu byla nabízena dětská hračka „Panáček fotbalista“, která se prodávala bez povinného značení a informací pro uživatele. Tím, že se hračka dá rozložit na několik malých dílů a prodejci ji nabízeli a prodávali bez návodu i bez další zákonné dokumentace, byla hračka zakázána na českém trhu. Může dojít i k ohrožení zdraví malého dítěte.
13.09.2017 15:05 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Při pečení masa je důležitá teplota!

 
Teplota masa při pečení zvěřiny je zvláště důležitá. Kvůli usmrcení všech nebezpečných zárodků je důležité, aby maso dosáhlo nejméně na 10 minut teploty 80 °C.
01.01.2012 21:40 |

podobné články

Inspektoři kontrolují burčák: Polovina vzorků neprošla!

 
Máte rádi burčák a nenecháte si ujít žádnou příležitost dát si skleničku? Pak zpozorněte! Státní zemědělská a potravinářská inspekce včera zveřejnila první výsledky testů. Polovina vzorků neprošla!
09.10.2013 12:05 |

podobné články

Domácí manikúra – tipy a triky

 
Jestliže nechcete utrácet peníze za návštěvy v nehtovém studiu, kde by o vaše ruce bylo patřičně postaráno, pak je domácí manikúra skvělým způsobem, jak si nehty upravit k obrazu svému. Ačkoli se zdá, že nehty představují pouze zanedbatelnou část našeho těla, která na sebe nedokáže strhnout příliš pozornosti, opak je pravdou. Ruce jsou nástrojem komunikace a není nic horšího, než když musíte podat ruku někomu, kdo má okousané nehty, na nich zbytečky starého laku a místo kůžičky nevzhledné záděry. Je pravda, že domácí manikúra chce možná zpočátku trochu cviku, než dané fígle, postupy a triky dostanete do rukou, ovšem na druhou stranu je zdarma – a to určitě stojí minimálně za zkoušku. Snad každá žena by chtěla mít dokonale upravené ruce, které by ji prezentovaly v tom nejlepším světle. Nemusíte vyhazovat peníze oknem, i když nechat se hýčkat je určitě příjemné. S našimi tipy na domácí manikúru se o své ruce zvládnete hravě postarat i vy! Domácí manikúra – tipy a triky Tip první: Péče o nehtovou kůžičku Jako první by měla vaše pozornost směřovat na nehtovou kůžičku a okolí okolo nehtů. Pamatujte, že se kůžička okolo nehtů nesmí zastřihovat, ale zatlačovat pomocí tzv. pomerančového dřívka. Před tím doporučujeme namočit si ruce alespoň na 5 minut do mýdlové vody, což kůži příjemně zjemní a zvláční, díky čemuž se s ní bude mnohem lépe pracovat. Tip druhý: Zastřihnutí nehtů Domácí manikúra zahrnuje i rozhodnutí, jaký tvar svým nehtům vykouzlíte. V současné době jsou do ústraní extravagantní tvary a do popředí se dostává klasika v podobě přirozeného vzhledu. Rozhodnutí je samozřejmě na vás. K vytvarování nehtů radíme používat kvalitní pilník, u kterého nebude hrozit, že se vám nehty začnou třepit a lámat. Tip třetí: Přírodní nebo umělé? Určitě ani vám neunikl trend v podobě umělých nehtů – ať už gelových nebo akrylových.... Čtěte více Příspěvek Domácí manikúra – tipy a triky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.10.2016 18:45 |

podobné články

Jak poznat kvalitní burčák?

 
Sezóna burčáku je po roce zase tady! Abyste si ale opravdu pochutnali, musíte burčák pečlivě vybírat, správně skladovat a vypít včas. Nechcete se nechat napálit a místo kvalitního buráčku koupit nějakou břečku? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Aha! vám poradí, jak na to.
23.08.2017 08:30 |

podobné články

Jak poznat kvalitní burčák? Stačí se řídit několika zásadními pravidly!

 
Sezona burčáku je po roce zase tady! Abyste si ale opravdu pochutnali, musíte burčák pečlivě vybírat, správně skladovat a vypít včas. Nechcete se nechat napálit a místo kvalitního burčáku koupit nějakou břečku? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Aha! vám poradí, jak na to.
15.09.2017 08:10 |

podobné články

Foto: Tak poznáte správný burčák. Zrakem, čichem i sluchem

 
Jak vybrat kvalitní burčák a nenechat se napálit podvodníky? Řiďte se barvou, ptejte se na původ a nekupujte u silnic, radí hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích, Marek Babisz.
06.09.2015 07:00 |

podobné články

Což takhle dát si BURČÁK!

 
Konečně je tady! Oblíbený burčák se opět po roce vrací. Pokud si na něm ale chcete pořádně pochutnat, musíte ho umět dobře vybrat, bezpečně dovézt domů, správně uskladnit a pít s mírou. Aha! vám poradí, jak na to.
19.09.2016 05:20 |

podobné články

Burčák: Sezóna bouřlivého vína začala letos dřív

 
V centru Olomouce už od včerejška teče proudem burčák. Jeho sezóna letos přišla o několik týdnů dřív.
17.08.2009 18:00 |

podobné články

Burčák svědčí zdraví, doporučují lékaři. Sezóna právě začíná!

 
Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se dnes sešli v Lednici na Břeclavsku. Sezona burčáků už začala. Prodává se u silnic i ve vinařských sklepích.
01.09.2011 15:25 |

podobné články

Tipy na týden: Od dýní přes burčák po biojarmark

 
Podzim je tady a je to jasně vidět i na nabídce akcí pro příští dny. Jedí se dýně, pije se mladý burčák, oslavuje se babí léto. Tak se přidejte, dokud je ještě tak hezky.
13.09.2012 06:00 |

podobné články