Článek

Hmyz do evropských kuchyní se líhne v Jaroměřicích

 
„Postavil jsem to kvůli gastronomii. V té je budoucnost,“ vítá mě v moderní novostavbě na jižním okraji Jaroměřic nad Rokytnou Ivan Papoušek. Majitel největší hmyzí farmy s potemníky a šváby ve střední a východní Evropě není žádný snílek, v oboru dlouhodobě úspěšně podniká. Čerstvě se dočkal novely veterinárního zákona, která hmyz pro potravinářství zařadila mezi hospodářská zvířata.
31.01.2020 14:26 |

podobné články

Osobnosti: Ivan Ivan (1340 článků)
Podobné články

Český kuchař doporučil důchodcům, ať jedí hmyz. Je to dobré a máte na to peníze, vzkazuje

 
Šéfkuchař Petr Ocknecht se už nějakou dobu zabývá vařením hmyzu a rád ukazuje lidem, že i v Evropě bychom měli jíst hmyz. Podle něj se vařený hmyz bude od roku 2018 čím dál více rozšiřovat po Evropě. Z ekonomického hlediska je hmyz levnou záležitostí. Ocknecht doporučil hmyz třeba seniorům.
14.08.2017 15:20 |

podobné články

Majitel pily v Jaroměřicích našel svého zaměstnance mrtvého v kotelně. Co se stalo?

 
Na pile v Jaroměřicích nad Rokytnou se včera stala tragédie. Její majitel tam v kotelně našel mrtvého jednoho ze svých zaměstnanců.
27.01.2014 17:55 |

podobné články

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články

Požár líhně nepřežilo 1000 kuřat, majitel je zraněný

 
Požár kuřecí líhně v novojičínské části Straník nepřežilo ve středu dopoledne na 1000 čerstvě vylíhlých kuřat. Majitel objektu skončil s popáleninami na obličeji a rukou v nemocnici.
11.03.2011 14:00 |

podobné články

NP České Švýcarsko: V inkubátorech se líhne deset tisíc lososích jiker

 
Deset tisíc lososích jiker se od středy, 20. ledna 2016, líhne v inkubačních schránkách umístěných do říčky Kamenice v národním parku České Švýcarsko.
23.01.2016 20:31 |

podobné články

Student vyměnil burgery za brouky: Snídá, obědvá a svačí hmyz

 
Student Peter Bickerton předchází svou dobu. Podle vědců bude totiž hmyz důležitým zdrojem bílkovin ve stravě příštích generací. Přestože se většině lidí na Západě při pomyšlení na konzumaci červů a kobylek zvedá žaludek, Peter začíná slinit jako Pavlovův pejsek. Jemu totiž hmyz nesmírně chutná a už dnes si ho dobrovolně dopřává k snídani, obědu i večeři.
11.03.2014 08:35 |

podobné články

V Bratislavě mají hotel pro hmyz

 
Hotel pro hmyz zní možná jako nesmysl, v Bratislavě ale jeden opravdu mají. Je určený pro samotářsky žijící hmyz, který nepatří do žádného roje, a může sloužit například jako úkryt na zimu. Vosy, včely nebo třeba čmeláci si do něj cestu hledají sami.
29.09.2014 13:35 |

podobné články

Víte, proč na někoho útočí hmyz mnohem víc než na ostatní? Sladkou krví to není!

 
Určitě si pamatujete na rčení našich babiček! Pokud na nás nalétával hmyz svými sosáčky, jen málokdy se to obešlo bez vtipné poznámky, že máme sladkou krev. Pokud jste tomu doposud věřili, zklamu vás, s naší krví nemají štípance žádnou spojitost. Proč tedy na někoho útočí hmyz víc?
16.08.2016 20:45 |

podobné články

Světlo láká brouky, hnijící odpadky mouchy. Jak moc je hmyz v bytě nebezpečný?

 
Když necháme v letních měsících po setmění otevřené okno a rozsvíceno, můžeme si být jistí, že kolem lustru a lampiček bude brzy poletovat různý hmyz. Jistě rozpoznáme můry, které nejsou nijak nebezpečné, často si pleteme neškodné tiplice s obřími komáry. Daleko větší problém mohou být v horku nevynesené odpadkové koše, které lákají mouchy. Jaký hmyz nám létá do bytu a proč? A je nějaký opravdu nebezpečný?
15.07.2018 06:45 |

podobné články

Hmyz na talíři a mouka z mletých cvrčků: Od ledna realita tuzemských kuchyní?

 
Červi, kobylky a další hmyzí speciality míří do českých domácností. Od 1. ledna 2018 začne platit novela nařízení Evropského parlamentu a Rady, podle které bude jezení hmyzu a výrobků z něj v Česku legální. I doposud některé restaurace tyto pochoutky nabízely, provozovatel ale mohl mít problém, protože dosud legislativa jednoznačně nedefinovala, zda se hmyz smí jíst, nebo ne.
01.11.2017 05:25 |

podobné články

Kvůli klimatické změně ptáci nezvládají krmit mláďata

 
Tažní ptáci jsou vážně ohroženi klimatickou změnou. Ne ani tak kvůli nástrahám počasí v době tahu, ale spíš rozladěním přírodních rytmů na hnízdišti. Ptáci přilétají na jaře do našich končin kvůli tomu, že se zde v tuto dobu vylíhne obrovské množství hmyzu, kterým krmí mláďata. Jenže kvůli klimatické změně se hmyz líhne dříve, než ptáci přitáhnou a vysedí mláďata. Ta hladovějí a menší počet jich přežívá náročný tah do zimovišť.
25.04.2018 10:30 |

podobné články

Bývalá chůva Golda vzpomíná na Bartošovou v kuchyni

 
Iveta Bartošová (44) vyrazila svým projevem u plotny divákům dech. Matka čtrnáctiletého Artura se v pořadu Čápi s mákem projevila jako neschopná kuchařka, která nezvládne snad ani nasypat nudle do polévky. V kuchyni své právničky, kam všechny pozvala místo svého domu v Uhříněvsi, si bez skrupulí nad hrncem dokonce zapálila doutník! To by neudělal ani naprostý kulinářský analfabet. Byla Iveta v kuchyni vždy tak nejistá? Jak na její kulinářské umění vzpomínají její bývalí manažeři a partneři?
05.09.2010 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Iveta Bartošová (6780 článků)

Ital v kuchyni v zimě nevaří, nahradí ho krásky

 
Kuchař Emanuele Ridi (36) má zimní prázdniny. V čase Itala v kuchyni již od neděle poběží cestopisný cyklus Ženy na cestách. V prvním díle věnovaném Itálii, kam se vydaly missky Aneta Vignerová (23) a Hana Věrná (22), se ale Emanuele ještě objeví. „Bude komentovat místní zvyklosti a kuchyni,“ prozradil Blesku producent Miroslav Jansa.
15.01.2011 15:10 |

podobné články

Osobnosti: Hana Věrná (51 článků) , Aneta Vignerová (568 článků) , Emanuele Ridi (95 článků)

5 dobrých zvyků v kuchyni

 
Všude slyšíme: „Jsi to, co jíš,” a je zřejmé, že způsob stravování má zásadní význam pro správné fungování organismu. Stejně důležitá jsou také pravidla pro přípravu pokrmů a zvyky, které nás již léta provázejí v kuchyni. Stojí za to vštěpovat dobré stravovací návyky svým blízkým, zejména dětem, které pokládají své rodiče za vzor. Představujeme vám několik návyků, které stojí za to začít uplatňovat v naší kuchyni již dnes.
21.03.2016 18:16 |

podobné články

Moderuje Prostřeno, ale české kuchyni se vyhýbá: Jana Boušková prozradila recept na hubnutí

 
Provází kuchařskou show Prostřeno na Primě, komentuje recepty a vaření soutěžících, sama ale českou kuchyni nevyhledává. Herečka Jana Boušková (61) přiznala, co ji v kuchyni baví a jak zázračně zhubla...
11.05.2016 12:15 |

podobné články

Osobnosti: Jana Boušková (86 článků)

Kurkuma je novou nadějí v léčbě rakoviny. Vrací poškozeným buňkám schopnost zemřít

 
Kurkuma se běžně používá v indické kuchyni, sáček žlutého prášku s obrázkem podobným kořeni zázvoru se možná vyskytuje i ve vaší kuchyni. Kromě využití v kuchyni se také používá v tradiční čínské medicíně. Jihokorejští vědci zjistili, že jeho protizánětlivé účinky lze použít i v tradiční medicíně – při léčbě rakoviny
09.06.2018 20:00 |

podobné články

Pod pokličkou v kuchyni britské ambasády: Co si kuchař pěstuje a co vaří šéfovi?

 
Co dokážete vypěstovat v centru Prahy? Kukuřici? Meruňky? Brambory? To vše najdete na Malé Straně na zahrádce britského velvyslanectví. Kuchyni tu totiž vládne pevnou rukou kuchař Vojta, který si dokonce přímo ve věži suší i maso. Jak to vypadá pod pokličkou v královské kuchyni a jaké nejzvláštnější jídlo se tam připravuje? Podívejte se na další pokračování seriálu Blesk Zpráv Když promluví zdi.
29.07.2018 06:50 |

podobné články

Zachraňte jídlo v kuchyni s originální kuchařkou! Rychlé recepty ze zbytků

 
Trápí vás přebytky v kuchyni a nechce vyhazovat pokrmy, které vám zbyly třeba po víkendovém hodování? Inspirujte se unikátní kuchařkou »Zachraň jídlo v kuchyni« s podtitulem 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.  Recepty se zaměřují na suroviny, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají.
05.02.2020 14:00 |

podobné články

Brouci s implantovanými čipy mají sloužit v americké armádě

 
Americká armáda vyvíjela malé robotické létající špióny, jakýsi robo-hmyz, který imitoval zvířecí říši. Na několika univerzitách si řekli, že zkonstruovat celého umělého brouka je zbytečně pracné a zkoušejí jinou metodu - zotročit hmyz implantovanými čipy, které je budou na dálku ovládat.
27.09.2009 19:55 |

podobné články