Článek

Epicentrum: Šéf Svazu pekařů a cukrářů o zdražování pečiva. Kolik si připlatíme za chléb a rohlíky?

 
Zdražování potravin nabírá na obrátkách a ani běžné pečivo není výjimkou. Rohlíky se už v lednu prodávaly o 15 procent dráž a Češi si připlatili i za obyčejný chléb. Nové ceny však pekařům stále nepokrývají vysoký nárůst nákladů, a tak se dalšímu zdražování prakticky nelze vyhnout. Kam až ceny za pečivo mohou vystoupat? Jaká je kvalita českého pečiva ve srovnání s ostatními zeměmi EU a co trápí české pekaře? Nejen na tyto otázky v pondělním Epicentru odpovídal výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.
21.02.2022 14:50 |

podobné články

Osobnosti: Kam Kam (556 článků)
Podobné články

Rohlíky i chléb dál Čechům zdraží! Konflikt na Ukrajině tvrdě zasáhne české pekárny

 
Česko zdražuje napříč trhy a ani pečivo není výjimkou. I když obyčejný kmínový chléb doposud zdražoval pozvolně, v roce 2021 skočila jeho cena o 7 Kč na kilogram, Češi si za bílé pečivo připlatili o pětinu více a další zdražování je nevyhnutelné. Nejen o tom v Epicentru Blesk Zpráv hovořil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů, Bohumil Hlavatý. Zmínil také, proč by případný ozbrojený konflikt na Ukrajině mohl mít naprosto zásadní dopad na české pekárny.
22.02.2022 05:05 |

podobné články

Jak upéct domácí cibulový chléb

 
Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 05:45 |

podobné články

Mlynáři skokově zdražili. Kolik si připlatíme za chleba a rohlíky?

 
Mlynáři zdražili za posledních několik měsíců cenu mouky o 1000 korun na tunu, tedy o pětinu, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Malé a řemeslné pekárny již své výrobky zdražily o deset až dvacet procent, střední a velké zatím jednají s obchodními řetězci, zdražovat by se mohlo po novém roce, dodal. V ČR je podle něho pátý nejlevnější chléb v EU.
15.10.2018 15:05 |

podobné články

ÚOHS: Situace pekařů je obtížná, nemůže však být důvodem pro narušování soutěže na trhu

 
Ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal v minulém týdnu upozornil na akci obchodního řetězce Lidl, který prodává rohlíky za 1,50 Kč. Šéf svazu vyjadřuje podivení nad takto nízkou cenou a spekuluje o tom, že některé pekárny dodávají řetězci svoje produkty za podnákladové ceny. Konstatoval také, že bude vyvíjet nátlak na obchodníky, aby pekárenské produkty neprodávali za nízké ceny.
29.01.2020 15:05 |

podobné články

PENAM má Chléb roku 2013

 
Titul Chléb roku získal Zábrdovický chléb od PENAMU. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR jej ocenil v konkurenci více než 20 výrobků.
08.06.2013 08:55 |

podobné články

Pekaři zdražili o deset procent, jednají však už o dalším růstu cen

 
Výrazné zvýšení vstupních nákladů přimělo většinu českých pekařů v posledních dvou měsících zdražit své výrobky v průměru o deset procent. Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal agentuře Mediafax ve středu řekl, že zdražování potravin v žádném případě neskončilo.
05.01.2011 20:10 |

podobné články

Chleba za 60 korun? Putinova válka zdražuje obilí. Omezte vývoz české pšenice, žádají pekaři

 
Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.
22.03.2022 13:50 |

podobné články

Kvůli ruské okupaci se cena zdvojnásobila: Chléb může stát 60 korun!

 
Omezte vývoz pšenice, jinak běžný chléb může stát i 60 korun, vyzývá Svaz pekařů a cukrářů vládu. Kvůli bojům na Ukrajině je její cena meziročně zhruba dvojnásobná.
23.03.2022 05:05 |

podobné články

V prvním pololetí bylo v ČR ve ztrátě 90 procent tuzemských pekáren

 
Rostoucí náklady na výrobu pekárenského zboží a naopak pokles cen chleba a pečiva jsou příčinou, že v prvním pololetí letošního roku bylo v ČR ve ztrátě 90 procent tuzemských pekáren. Konstatoval to ve středu předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR (PSPC) Jaromír Dřízal.
01.09.2010 19:05 |

podobné články

Vyzkoušejte bramborový chléb od Ládi Hrušky! Nebudete litovat

 
Dnes se gurmánský experimentátor Láďa Hruška pokusí o zdánlivě nemožné - proměnit pivo ve chléb. Ostatně říká se přece, že pivo je tekutý chléb našeho národa. Podívejte se na rychlý a levný recept, jak vytvořit chléb z piva a brambor.
25.10.2014 19:40 |

podobné články

Zdražování, zdražování, zdražování… Víte, že na pojištění můžete ušetřit?

 
Tohle slovo rezonuje všude kolem nás. Zdražování! Připlatíme si za energie, potraviny, služby, pohonné hmoty. Zaslechli jste někdy v poslední době, že by na něčem bylo pro změnu možné ušetřit? Protože zvyšování cen avizují i pojišťovny, je třeba si dobře pohlídat, za co platíte. A proto jsou zde srovnávače pojištění. Díky nim nezaplatíte za pojistku více, než je nutné.
30.11.2021 13:55 |

podobné články

Bude tu vůbec z čeho péct? Šéf svazu natvrdo

 
V pořadu Impulsy Honzy Benešovského nezazněla moc optimistická informace. Vystoupil zde totiž výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý, který uvedl, že dramaticky zdraží pečivo.
12.04.2022 16:00 |

podobné články

Osobnosti: Jan Benešovský (7 článků)

Nejlepší mladá pekařka roku je z Pardubic

 
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal ve dnech 18. - 19. března 2015 v Pardubicích jubilejní 20. ročník národní soutěže o titul „ČESKÝ PEKAŘ ROKU 2015 – kategorie JUNIOR“. Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo deset mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Absolutním vítězem s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2015 se stala Denisa Špačková, studentka 2. ročníku Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice.
19.03.2015 17:35 |

podobné články

Zaměstnavatelé to už pozorují, ale zaměstnanci to ještě nezaregistrovali. Náraz přijde zhruba v lednu! Markéta Šichtařová popisuje, co se děje nejen na trhu práce

 
INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Trh práce v Česku přirovnává Markéta Šichtařová k alkoholovému rauši. Aktuálně jsme ve stádiu, kdy flám už skončil, další panáci nepřicházejí, ale vystřízlivění ještě taky docela nenastalo. Jako ekonomku by ji víc těšilo, kdyby nyní nebyla tak vysoká přezaměstnanost a díky tomu později nevzrostla nezaměstnanost tak skokově. Ve sporu mezi Svazem pekařů a cukrářů, který obvinil Kaufland, že chce zničit české pekaře, protože obchodní řetězec prodával tři dny v akci rohlíky za padesát haléřů, má jasno. Bylo by zvrhlé regulovat, že obchodník nesmí lákat zákazníky na slevovou akci, tedy že zákazníci nesmí nakupovat levně.
13.05.2018 16:55 |

podobné články

Svaz pekařů a cukrářů ČR: Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, PENAM, UNITED BAKERIES a PEK GROUP

 
Ocenění v národní soutěži předal ministr zemědělství Miroslav Toman.
02.10.2020 13:35 |

podobné články

Osobnosti: Miroslav Toman (212 článků)

Epicentrum: Ekonom o roku plném výzev. Za co všechno si letos připlatíme?

 
Zdražování energií, růst míry inflace i extrémní zadlužení státu. To jsou hlavní výzvy roku 2022. Jak ovlivní peněženky běžných občanů? Za co si v Česku v novém roce připlatíme a kdy se zvyšování cen zastaví? Nejen o tom byla řeč v úterním Epicentru s ekonomem Lukášem Kovandou.
04.01.2022 15:05 |

podobné články

Po vejcích přijde na řadu mouka. Ceny pečiva vzrostou až o 20 procent

 
Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Kvůli vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré sklizně je na českém trhu nedostatek mouky.
27.04.2012 17:05 |

podobné články

ČSOB: Výhledy pekařů jsou příznivé, očekávají mírný nárůst tržeb

 
Prodej základního pečiva trvale klesá, spotřebitelé žádají čerstvost a nakupují menší balení či gramáž. Současně roste odbyt jemného pečiva a zájem o regionální výrobky.
16.01.2014 13:40 |

podobné články

Za elektřinu si připlatíme: Letos až 4 tisíce, cena poroste i dál

 
Za elektřinu si výrazně připlatíme. Její ceny na velkoobchoním trhu rostou a dodavatelé postupně ohlašují zdražování. Po velkých hráčích, kteří zdraží o zhruba pět procent, rostou ceny i u menších dodavatelů. A to v některých případech až o desetinu. Roční účet za rodinný dům, kde se elektřinou topí, vzroste letos až o čtyři tisíce korun. V případě běžného bytu asi o tisícovku, informuje dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). A zdražování tím nekončí.
28.08.2018 11:45 |

podobné články