Článek

dTest: S domácí kosmetikou neušetříte. Dejte si pozor na alergie

 
Kosmetické produkty vyrobené doma se svými vlastnostmi, trvanlivostí a cenou nevyrovnají těm, které nabízejí promysloví výrobci v obchodech. Některé složky dokonce mohou vyvolat projevy alergie. Nabízíme vám závěry francouzského testu.
07.01.2019 10:25 |

podobné články

Podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

ALERGIE! Hrozba, která útočí jak chce! Víme, jak na ní!

 
Říkáte si, že se vás téma alergie netýká, protože přece alergici nejste? To je omyl! Alergie se může projevit kdykoliv během života, klidně i po padesátce. Teď na jaře lidi nejčastěji trápí sezonní alergie na pyly u rozkvetlých stromů a květin, časté jsou ale i celoroční potravinové alergie na ořechy, ryby a mořské plody nebo některé druhy ovoce. Pozor, alergičtí můžete být ale klidně i na křehčené maso.
17.04.2012 13:30 |

podobné články

Noční můra všech mužů: Alergie na pivo! Co s ní?

 
Potravinové alergie jsou stále častější a kromě vyššího počtu případů se rozšiřuje i spektrum potravin, na které byla alergie popsána. Jednou z překvapivých typů potravinových alergií je také alergie na pivo.
18.04.2013 10:40 |

podobné články

Alergie, nemoc moderní doby

 
Alergie je jedním z nejčastějších onemocnění současnosti. Existuje mnoho statistik, které je mapují. Některé hovoří o tom, že jimi trpí třetina populace, jiní, že pacienti s nějakým typem alergie tvoří téměř polovinu! A to se u mnohých. dalších zatím neprojevila. Alergie se přitom mohou objevit v jakémkoli věku. Co za ně může a jaké jsou nejčastější typy?
23.04.2016 08:15 |

podobné články

Týden alergií: Chaty s oborníky! Alergie na jídlo, na pyl, alergie u zvířat

 
Na jaře alergie útočí plnou silou. Víte, jak s ní žít, jak se vyhnout problémům a jak správně reagovat, když vaši rodinu alergie potká? Ptejte se odborníků na chatech Blesk od 2. do 6. května.
29.04.2016 16:30 |

podobné články

Jak si pomoci od zapálených vyrážek?

 
S vyrážkou máme zkušenost snad úplně všichni. Červená místa na kůži, která podrážděně reagují na každý dotek, nepříjemně svědí nebo pálí nám dokážou nepěkně zkomplikovat život. Jakmile se nám na těle objeví nevzhledné rudé pupínky, začneme logicky přemýšlet nad otázkou, jak si pomoci od zapálených vyrážek?! Co je vlastně vyrážka? Nahlédneme-li do lékařské terminologie, najdete pro tento pojem vysvětlení v podobě červených svědivých či pálivých pupínků, jejichž příčinou ke vzniku mohou být nejen alergeny, ale i infekce nebo vnitřní onemocnění. Určitě i vy máte s kožními problémy své zkušenosti a v tom případě jste tu správně. Pojďte společně s námi hledat odpověď na otázku: jak si pomoci od zapálených vyrážek? Jak dělíme vyrážky? Vyrážky můžeme rozdělit do dvou kategorií: kožní alergie a systémové alergie. Zatímco kožní alergie vznikají v případě přímého kontaktu pokožky s alergeny, u systémové alergie se jedná o alergeny, jež jsou součástí stravy. Vyrážky mohou být kdekoli na těle, často mají tendence svědit nebo pálit, ale mohou i píchat, otékat nebo bolet. Jak si pomoci od zapálených vyrážek? Vyrážka je nepříjemná a není se čemu divit, že se jí chceme zbavit. Proto jsme se dnes zaměřili na způsoby, které vám v případě vyrážky mohou pomoci. Jistě mezi nimi najdete účinnou pomoc! Měsíček lékařský Měsíček lékařský je rostlinka, která se sice tváří nenápadně, ale má skvělé účinky. Ačkoli to mnoho lidí neví, roste na mnoha místech a na zahradě ho tak s největší pravděpodobností máte i vy. Co se týče vyrážky, je to účinná pomoc, která se rovněž doporučuje i v případě spálenin nebo infekce. Měsíček je známý pro své protizánětlivé účinky. Heřmánek Další úžasná rostlinka, která je často opomíjená a to zcela neprávem. Pokud hledáte pomocníka na nepříjemné vyrážky, vsaďte jednoznačně na heřmánek. I ten je proslulý svými protizánětlivými účinky, díky kterým dokáže pokožku zklidnit. Jedlá soda... Čtěte více Příspěvek Jak si pomoci od zapálených vyrážek? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.03.2017 03:00 |

podobné články

Alergie Proč se šíří jako epidemie?

 
Jednou z chorob, které se označují jako civilizační, je také alergie. V současnosti trpí podle statistik nějakou formou alergie každý čtvrtý člověk. A podle odhadů to bude do roku 2025 každý druhý z nás! Proč se alergie šíří takovým tempem, ačkoli není nakažlivá?
20.06.2017 06:10 |

podobné články

Jak připravit domácí zmrzlinu

 
K létu zmrzlina patří. A když je léto tak horké, jako to letošní, je dobré mít ji zásobu stále k dispozici. Než se s ní tahat domů z marketu a riskovat, že cestou roztaje, co takhle připravit si zmrzlinu domácí? Domácí zmrzlinu si můžete připravit, i když nemáte zmrzlinovač a nejste nijak zdatní cukráři. Jsou recepty na domácí zmrzlinu, kde stačí jen 2 – 3 ingredience a lahodná pochoutka je na světě. Dva takové jednoduché návody přinášíme i my. Zmrzlina, na kterou se vyplatí počkat Zmrzlina musí být nadýchaná a hladká, pod bodem mrazu a přesto měkká a tvárná. Připravit zmrzlinu v ideální konzistenci představuje míchat ji co půl hodinky, dokud úplně neztuhne. Nebo ji připravit ze salka, to míchání odpadne. Na zmrzlinu budete potřebovat: 1 plechovku Salka 500 ml smetany na šlehání Smetanu i kondenzované mléko nalijte do mísy a šlehejte dokud směs nezhoustne. Potom ji přendejte do uzavíratelné dózy a dejte do mrazničky na několik hodin, dokud úplně neztuhne.Tato zmrzlina se nemusí promíchávat a stejně je hladká a jemná přesně tak, jak má správná zmrzlina být. Do tohoto základního krému můžete přidat drobné ovoce, kousky čokolády, vanilku či jinou příchuť. Můžete také použít ochucené mléko, například Pikao a vytvořit si kakaovou zmrzlinu. Zmrzlina, na kterou čekat nemusíte Během několika minut připravíte zmrzlinu z mraženého ovoce a i na ni potřebujete jen tři přísady: jakékoliv mražené ovoce (jahody, borůvky, lesní směs apod.), mléčnou složku nebo jinou tekutinu, například bílý jogurt, kysanou smetanu, kokosové mléko a další. Poslední ingrediencí je složka, která zmrzlinu dosladí. Výborný je banán, med, javorový či jiný sirup, ale samozřejmě můžete použít i obyčejný cukr. Asi půl kilogramu důkladně zmrzlého ovoce dejte do mixéru, přidejte banán nebo jiné sladidlo a část tekutiny. Mixujte a postupně přidávejte tekutou složku, dokud nebude zmrzlina ve správné konzistenci. Ihned podávejte. Příspěvek Jak připravit domácí zmrzlinu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Na co si dát pozor při online seznamování

 
Jste nějakou dobu sami a cítíte, že nadešla ta pravá chvíle se seznámit? Máte málo času a nevíte, kam vyrazit a poznat někoho zajímavého? Dnes není nic neobvyklého na seznamování se po internetu. Určitě to má své výhody, ale je dobré vědět na co si dát pozor. Oči i uši na pozoru Váš vztah je již minulostí a cítíte, že jste připraveni navázat vztah s někým novým. Jenže to neznamená, že je připravená i druhá strana. To bývá často kámen úrazu. Jestliže už máte začít nový vztah, neměl by si druhý partner tahat do nového vztahu staré problémy. Pokud vám začne druhá strana psát, jaký je chudák, jak byl podveden, rozhodně není připraven začít další vztah. Délka rekonvalescence po rozchodu se různí. Někdo strádá týden a jiný rok. Rozhodně tohle je známka, že druhá strana není úplně zahojená a do nového vztahu by vnesl své problémy. Pozor na lháře Je pravdou, že i v běžném životě můžete narazit na podvodníka, ale na internetu dvojnásob. Jestliže už se chcete seznámit tímto prostřednictvím, vyhledejte kvalitní seznamky. Také se nenechte ovlivnit fotografií. Fotografie sice umí divy, ale upravit fotku není tak těžké. Mnoho lidí používá i fotografii staršího data. Potkat člověka, který má pak o 20kilo více, by byl asi docela šok. Ptejte se, žádejte aktuální fotku a stůjte nohama pevně na zemi. Sledujte rovněž, nakolik má vyplněn profil. Varovat by vás mělo balamutění, tajnůstkářství, mlžení, slovíčkaření. Ze začátku si dejte pozor na to, pokud z vás někdo ihned tahá soukromé informace: kde bydlíte, studujete, kde trávíte večer. Schůzka Přeskočila jiskra po síti a domlouváte si schůzku. Rozhodně by měla proběhnout někde na veřejnosti a přátelům dejte vědět, kam jdete a v kolik hodin se přibližně vrátíte. Nejlépe, když vám ještě kamarádka zavolá i během schůzky – jen tak pro kontrolu, že jste v pořádku. Více než na... Čtěte více Příspěvek Na co si dát pozor při online seznamování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.08.2015 08:21 |

podobné články

Alergie jako civilizační choroba

 
Statistiky uvádějí, že alergiemi trpí 30 – 40 % světové populace. Dokonce se setkáváme s tvrzením, že nějaký typ alergie má v České republice téměř každý druhý člověk. Počet alergiků se přitom neustále zvyšuje bez ohledu na věk. Jak alergie vzniká, co je její příčinou a existuje proti alergii nějaká účinná léčba?
25.03.2012 03:43 |

podobné články

Alergie na čokoládu? Neexistuje! Ale na mléko a kakao ano...

 
I když si ji spousta alergiků musí odpírat, na čokoládu zkrátka alergie neexistuje. Zato na téměř všechny její složky ano! Mléko, kakao a ořechy jsou výraznými alergeny. Co ještě patří na seznam nejzáludnějších potravin? A jak se pozná skutečná alergie od pouhé přecitlivělosti?
18.03.2013 11:35 |

podobné články

Alergie ničí každého čtvrtého Čecha! Čtěte, jak příchod jara prověří naše zdraví

 
Z konečně krásného počasí se radují snad všichni. Tedy až na alergiky. Ti už v tuto chvíli mají plné nosy, kýchají, nebo se doslova dusí. Jak se alergie projevuje? Přečtěte si nejčastější příznaky alergie v seriálu TN.cz věnovaném právě této civilizační nemoci.
15.04.2013 10:40 |

podobné články

Příběh čtenářky: Vadí mi manželovo sperma

 
Když se řekne alergie, určitě se vám vybaví ty nejčastější, jako je alergie na pyly, potraviny nebo zvířata. Věděli jste ale, že existují i mnohem bizarnější alergie?
04.08.2013 06:15 |

podobné články

Alergie na lepek existovala už před 2 000 let!

 
Alergie na lepek zřejmě není moderní chorobou související s nadměrnou konzumací bílé mouky. Celiakie existovala už před dvěma tisíci let, jak potvrzuje nález kostry z Toskánska. Žena, pocházející z této oblasti a žijící zhruba v Kristově době, trpěla nesnášenlivostí vůči lepku. Těžká alergie podle římských antropologů zanechala stopy na její kostře.
09.05.2014 07:30 |

podobné články

Pylová sezóna se roztáčí na plné obrátky

 
Téměř polovina populace trpí nějakým typem alergie. Nejčastější jsou přitom alergie na prach, roztoče a alergie sezónní, které vyvolávají pyly dřevin, bylin a trav. Ty řádí právě teď a jejich čas potrvá až do brzkého podzimu. Proč vlastně tělo na téměř neviditelná pylová zrnka reaguje tak silně? A proč se před pyly nikde neschováte?
26.04.2016 08:05 |

podobné články

Jak upéct domácí cibulový chléb

 
Myslíte si, že upéct domácí chléb je příliš těžké? Že bez domácí pekárny to nepůjde? Přinášíme vám recept na výborný cibulový chléb, který si snadno upečete doma v troubě. Tento chlebík je jednoduchý, rychlý, s křupavou kůrkou; jak jednou ochutnáte, jiný už nebudete chtít. Bochníku čerstvě upečeného chleba se nic nevyrovná a smažená cibulka mu dodá tak úžasnou chuť, že budete překvapení. Suroviny na cibulový chléb Na bochník voňavého domácího chleba budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky 250 ml vlažné vody 1 lžičku octa 1 lžičku cukru 1 balíček sušeného droždí 2 lžičky soli, kmín na posypání 2 cibule 1 lžíci másla 100 g anglické slaniny 1 vejce na potření Pokud jde o potření chleba, nemusíte vždy použít vejce, možností je víc. Když použijete smetanu, získáte lesklou a tmavě zlatou kůrku. Kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Chléb můžete potřít obyčejnou vodu, olejem nebo samotným žloutkem. Jak se zadělá těsto na cibulový chléb Do vlažné vody si dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle osmažte na kostky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou a zadělejte těsto. Můžete použít robot, jestli ho nemáte, musíte ručně. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku. Těsto pak nechte na teplém místě kynout podle potřeby, nejméně hodinku. Že je těsto nakynuté poznáte tak, že když do něj píchnete prstem, vznikne důlek, který se hned zase vyrovná. Nakynuté těsto znovu propracujte, vytvarujte bochník a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zvyšte teplotu na 180 °C. Příspěvek Jak upéct domácí cibulový chléb pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 05:45 |

podobné články

Nejkvalitnější spotřebiče podle časopisu dTest

 
Hledáte-li to nejlepší do vaší kuchyně, pak vsaďte na testy a recenze. Respektovaný časopis dTest se zaměřil na multifunkční trouby a my vám dnes přinášíme malou ochutnávku. Celkem náročnými zkouškami si prošlo několik spotřebičů, které seženete i na tuzemském trhu – nejde tudíž o nic, co byste si nemohli dopřát i vy. Celkem vysokého ocenění, a to s 66% se dočkala elektrická vestavná trouba VT 548 MX z řady MORA PREMIUM. Cílem bylo hodnotit nejen schopnost péct, ale sledovat i spotřebu energie, přesnost nastavení, rychlost předehřevu, stabilitu teploty, jednoduchost obsluhy a elektrickou i teplotní bezpečnost. Mora – kvalita na tuzemském trhu Značka Mora nabízí pestrý sortiment kuchyňských spotřebičů: vestavné kuchyňské spotřebiče, sklokeramické desky, myčky na nádobí, mikrovlnné trouby, chladničky, až po digestoře. Dnes se zaměříme na kvalitní trouby, protože to je něco, bez čeho se žádná hospodyňka neobejde. Ať už zařizujete novou kuchyň nebo plánujete rekonstrukci, určitě vsaďte na vestavěné trouby. Ty jsou stále častěji jednoznačnou volbou. Důvody jsou nejen praktické, ale i estetické. Vestavěné spotřebiče se bez obtíží přizpůsobí vzhledu vaší kuchyně, jsou mnohem lepší na čištění a údržbu i prostorově úspornější. Gogenje – přední evropský výrobce domácích spotřebičů Jako další se obhájila designová trouba nové generace gorenje BO73CLI – ta usilovala o své místo mezi 13 multifunkčními troubami a získala 63% – známku Dobré kvality. I zde se hodnotila schopnost péct, spotřeba energie, přesnost nastavení, stabilita teploty, rychlost předehřevu, jednoduchost obsluhy a elektrická i teplotní bezpečnost. Tato trouba má inovativní a poslední dobou tak oblíbený zaoblený tvar inspirovaný tradiční pecí na dřevo. Tento design uvítají především milovníci retro, vintage a venkovského stylu. Gorenje dodává na trh technicky dokonalé a designově navržené domácí spotřebiče. Zapomenout ještě nesmíme dodat, že i velmi energeticky účinné. Příspěvek Nejkvalitnější spotřebiče podle časopisu dTest pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
31.12.2016 20:35 |

podobné články

dTest: Dětské vlhčené ubrousky mohou způsobit potravinové alergie

 
Mnoho rodičů si nedokáže představit péči o dítě bez vlhčených ubrousků. Chemické látky, používané v některých z nich, však mohou zvýšit riziko vzniku potravinové alergie u dítěte, upozorňuje britská spotřebitelská organizace Which?
30.04.2018 12:35 |

podobné články

Alergie útočí i v době pandemie: Proč jsou alergici v ohrožení a na co si dát pozor

 
I když teploty nejsou zrovna jarní, alergici už jsou v pozoru. Stačí pár slunných dní a alergie na pyly propukne v plné síle. V Česku roste kolem 3 tisíc druhů rostlin, přičemž řádově stovky z nich vytvářejí pylová zrna, která jsou potenciálně schopna vyvolat alergickou reakci. Navíc alergici jsou více ohroženi covidem-19. Překrvená sliznice v nose je ideální vstupní branou pro vir. Jaké jsou největší březnové alergeny a na co je třeba dát si pozor?
27.03.2021 06:00 |

podobné články