Článek

dTest: Ovocné přesnídávkové kapsičky – rychlá svačinka s vysokým podílem cukru

 
Ovocné přesnídávky v malém praktickém balení jsou stále oblíbenější. Oceňují je nejen maminky s malými dětmi, ale často po nich sáhnou i dospělí. Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 11 přesnídávek a většina si odnesla dobré hodnocení. Obecně se však doporučuje konzumovat je spíše omezeně, a to kvůli vysokému podílu cukru.
13.02.2020 14:06 |

podobné články

Podobné články

6 tipů, jak omezit cukr ve stravě

 
Sladká chuť je nám od malička příjemná a je opravdu hodně těžké chuti na sladké odolat. Jednoduché cukry jsou ale spojené se zdravotními riziky, o které nestojíme, proto je lepší jejich příjem omezit. Snížením množství přijatého cukru ve stravě se snižuje i pravděpodobnost výskytu diabetu druhého typu, obezity, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku a cholesterolu, jaterních onemocnění či metabolických poruch. Zároveň se vyhnete výkyvům nálad, zlepší se vám kvalita pleti a ještě  zhubnete. Nejvíc cukrů je v limonádách První krok, jak omezit příjem cukrů, je kontorla toho, co pijete. nejvíc ho totiž vypijete v různých limonádách. Řada lidí si přestane sladit kávu, ale neuv+domí si, že v litru coly je množství cukru odpovídající 40 běžným kostkám. Čtěte složení potravin Dnes už je povinností každého výrobce uvádět pravdivé nutriční hodnoty na etiketách. Vy tak máte přehled o tom, kolik cukru konzumujete. Vyvarujte se výrobkům, které mají vysoký obsah jednoduchých cukrů. Zvyšte příjem energie z bílkovin Když vás v průběhu dne přepadne chuť na sladké, je  příčinou nedostatek energie. Jestliže začnete konzumovat víc bílkovin, které se spalují pomaleji, nedostatkem energie trpět nebudete. Zkuste koření Když přestanete nadměrně sladit, můžou vám některá jídla připadat fádní a bez chuti. Přidejte vanilku, skořici či kardamom a chuť pokrmu či nápoje se zvýrazní. Doporučujeme především ochucení kávy, tak vám cukr přestane chybět rychleji. Chilli Když si začnete do jídla přidávat chilli, brzy zjistíte sníženou chuť na sladké. Capsaicin obsažený v těchto pikantních papričkách nejen blokuje chuť na sladké, zároveň pomáhá spalovat tuky, takže je účinek dvojnásobný. Doplňujte chrom Chrom má tu schopnost, že snižuje potřebu mlsat, jeho dlouhodobé užívání efektivně kontroluje hladinu krevního cukru. Tím, že nedochází k náhlým výkyvům glykémie, snižuje se potřeba konzumace cukrů kvůli rychlé energii.   Příspěvek 6 tipů, jak omezit cukr ve stravě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.05.2018 02:00 |

podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Jak na zdravé ovocné cookies

 
Cookies jsou malé americké koláčky známé i u nás díky tomu, že se k nám dováží ty trvanlivé, plné stabilizátorů, konzervantů a jiných chutných éček. Mnohem zdravější alternativou je upéct si doma cookies vlastní, ideálně podle některého zdravého receptu, které jsou plné ovoce, oříšků a dalších kvalitních ingrediencí, takže si klidně zaslouží místo v jídelníčku i v případě, kdy si hlídáte váhu a tedy i to, co jíte. Borůvkové cookies s oříšky a čokoládou Tento recept využijete teď v létě, kdy je borůvek všude plno, ale i v zimě, to použijete sušené nebo mražené. Díky borůvkám budou tyto sušenky opravdu hodně zdravé, tmavé namodralé bobule jsou totiž plné stopových prvků, vitamínů a antioxidantů, ne nadarmo se o nich mluví jako o superpotravině. Na cookies budete potřebovat: 80 g jemných ovesných vloček 100 g hladké celozrnné mouky (může být i obyčejná) 90 g třtinového cukru, je zdravější ½ lžičky kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů) ½ lžičky soli 100 g oříšků podle chuti (kešu, mandle, lískové…) 100 g dobré hořké čokolády s vysokým podílem kakaa 100 g másla, rozpuštěného, vychladlého 1 vejce 1 lžička vanilky 100 g borůvek (samozřejmě můžete použít jakékoliv jiné ovoce, které máte právě po ruce) Nejdříve si opražte oříšky tak, že je vysypete na plech s pečícím papírem a dáte na  5 minut do trouby vyhřáté na 200° C. Vychladlé potom nasekejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte nasekané ořechy a čokoládu. Dál nalijte vychladlé rozpuštěné máslo do něhož jste přidali vejce a vanilku a společně prošlehali. Vše společně smíchejte a na závěr lehce vmíchejte borůvky. Z připraveného těsta tvořte na plech vyložený pečícím papírem hromádky a trochu je zploštěte. Pečte 10 – 12 minut v troubě vyhřáté na 180° C, upečené nechte ještě na plechu trochu zchladnout a ztuhnout.... Čtěte více Příspěvek Jak na zdravé ovocné cookies pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Vitamínová bomba aneb chutné smoothie

 
Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.08.2015 08:15 |

podobné články

4 tipy na zdravé svačiny

 
Děláte to každé ráno: zatímco zbytek rodiny ještě v polospánku sotva zvládá ranní úkony, vy stojíte u linky a připravujete svačiny. Někdy se zdá hodně těžké vymyslet takové, co dodají dostatek energie, a navíc budou chutnat, takže je ratolesti opravdu sní a nebudou je jen celé dopoledne přenášet v tašce. Den byste měli začínat se stravou energeticky bohatou, včetně pomalých sacharidů. Pro dopolední svačiny se také hodí ovoce, odpoledne se mu už raději vyhýbáme a dáváme si spíš zeleninu. Ta má méně cukrů, takže je ještě stihneme před spaním spálit. Několik tipů na vhodné svačiny najdete níže. 1. Cotagge s ovocem Přírodní sýr plný bílkovin tvoří výbornou kombinaci s ovocem, jako je banán, meruňky nebo broskev, které dodá vitamíny a stopové prvky. Taková svačinka nejen zasytí, ale i úžasně chutná. Pokud do cotagge přidáte hrušku nebo jablko, můžete zvýraznit chuť skořicí. 2. Ovocný salát s medem a smetanou Nakrájejte ovoce, které máte po ruce (pomeranč, jablko, banán, hroznové víno…), zakapejte medem a přidejte několik lžic husté kysané smetany nebo jogurtu řeckého typu. Samotné ovoce by nezasytilo na delší dobu, proto nezapomeňte bílkoviny, které tělo tráví pomaleji. Nezapomeňte na hrst sekaných ořechů, které zvýší podíl minerálních látek a zdravých tuků, nebo na sucho opražené ovesné vločky. 3. Celozrnné bagetky se šunkou Obložené celozrnné pečivo je vhodnou svačinou pro dopoledne, jen nesmí být plné tučných uzenin a dresinků. Bagetu raději potřete sýrem Lučina nebo pomazánkovým máslem, přidejte list salátu, plátek šunky s vysokým podílem masa a kousek červené kapie. Zeleninu můžete obměňovat a místo šunky dát plátky pečeného kuřete, tofu nebo sýr.  4. Salát s kuřecím masem Nakrájejte na kostičky 1 papriku, přidejte překrájená cherry rajčátka, 2 – 3 lžíce cukrové kukuřice a čtvrtku grilovaného kuřete bez kůže, roztrhaného na kousky. Přidejte trochu soli a pepře a zakápněte olejem, ideálně olivovým. Obměnou... Čtěte více Příspěvek 4 tipy na zdravé svačiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.03.2018 11:25 |

podobné články

Hamé uvádí na trh sirupy s vysokým podílem ovoce

 
Sirupy jsou v České republice díky rostoucí oblibě pití vody z kohoutku stále populárnější. Na tento segment trhu nyní s prémiovou řadou sirupů s vysokým podílem ovoce vstupuje i potravinářská společnost Hamé. Sirupy Hamé Sweet budou k dostání ve čtyřech příchutích – pomeranč, malina, černý bez a cola.
02.07.2013 15:05 |

podobné články

Kolik kávových lžiček cukru denně je ještě v pořádku...?

 
Potravinářský průmysl a především výrobci polotovarů, hotových jídel a rychlého občerstvení vědí, že lahodnost jejich výrobků a závislost na nich nezajistí nic lépe, než když se do nich přidá cukr. Ten je tak dnes skrytý téměř ve všem, co bylo zpracováno či vyrobeno průmyslově. Světová zdravotnická organizace pak skrytý cukr viní z epidemie obezity a zkažených zubů. Lidé totiž krom tohoto cukru ještě do sebe ládují cukrovinky a slazené nápoje. Denně tak do sebe dostanou i padesát lžiček cukru. Ideální míra pro zdraví je přitom šest kávových lžiček cukru.
06.03.2015 16:05 |

podobné články

5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru

 
Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.
26.06.2015 06:15 |

podobné články

Už dva ovocné čaje denně ničí zuby. Pijte je brčkem, radí experti

 
Nadměrná konzumace kyselých nápojů, jako jsou například ovocné šťávy, ochucené vody či dokonce ovocné čaje, postupem času oslabuje zubní sklovinu a může tak způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Nezáleží přitom pouze na množství tekutiny, kterou vypijeme, ale také na času, kdy si ji dáme. S odkazem na studii publikovanou v britském stomatologickém časopisu British Dental Journal o tom informoval zpravodajský web BBC.
24.02.2018 08:40 |

podobné články

dTest: Ledové kávy mají víc kalorií než limonády

 
Balené ledové kávy jsou oblíbeným „nakopávačem“ pozornosti řidičů a lidí na cestách. Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 26 ledových káv a kávových nápojů podle deklarovaného obsahu kávy, cukru, tuku a dalších ingrediencí. Množstvím cukru se ledové kávy podobají limonádám, ale celkovou energetickou hodnotu mají vyšší kvůli mléčnému tuku. Kromě povzbuzení mysli poskytuje ledová káva také vydatnou energetickou vzpruhu.
12.09.2017 14:45 |

podobné články

dTest: Instantní kakaa obsahují v průměru 75 % cukru a jen 21 % kakaa

 
Na nápojích z instantního kakaa vyrostlo už několik generací dětí. Řada rodičů v tom vidí způsob, jak do dětí dostat potřebnou porci mléka a podpořit jejich pitný režim. Spotřebitelský časopis dTest otestoval 16 instantních kakaových nápojů s cílem zjistit, kolik cukru děti vypijí v šálku oblíbeného kakaa. Laboratorní zkoušky ověřovaly, jestli výrobci dodržují deklarovaná množství kakaa a zda se jim daří držet obsah nežádoucích látek v patřičných mezích.
12.04.2018 17:40 |

podobné články

dTest: Snídaňové cereálie, nebo jen mouka s cukrem? Často to vyjde nastejno

 
Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.
14.01.2020 18:30 |

podobné články

dTest: Snídaňové cereálie, nebo jen mouka s cukrem? Často to vyjde nastejno

 
Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.
15.01.2020 04:30 |

podobné články

Svačinka, cigareta a pak infarkt. Příběh prvního Čecha s darovaným srdcem

 
Na počátku první transplantace u nás byla svačinka a cigaretka na dílně. Pak Josefovi Divinovi puklo srdce. A pak ještě jednou. A pak mu dali nové...
16.01.2014 14:25 |

podobné články

Stoprocentní ovocná šťáva snižuje riziko obezity a mrtvice či infarktu

 
Dietologové při hubnutí ovocné šťávy a džusy zakazují. Jedná se totiž ve většině případů o slazené nápoje plné cukru. Ale odborníci z Minnesoty zjistili, že sklenice stoprocentní čerstvé ovocné šťávy vylisované z plodů ke snídani naopak může vést k hubnutí.
29.04.2009 09:30 |

podobné články

Perfektní recept od LÁDI HRUŠKY! Přesnídávkové tyčinky!

 
Láďa Hruška alias gurmánský experimentátor přichází s novým receptem. Tentokrát to bude tip na superrychlý dezert bez přidaného cukru, který si zamilují hlavně vaše děti.
22.11.2014 19:20 |

podobné články

Tipy jak se vyspořádat s vysokým krevním tlakem

 
Vysoký krevní tlak rozhodně není nic, čemu bychom neměli věnovat pozornost, co bychom měli zanedbávat nebo co bychom měli brát na lehkou váhu. Negativní stránkou této zdravotní obtíže je skutečnost, že na rozdíl od jiných problémů vůbec nebolí a právě proto jsou vysoké hodnoty krevního tlaku tak moc záludné. Jestliže i vy bojujete s vysokými až hraničními čísly, pak si nenechte ujít náš dnešní článek, ve kterém si řekneme, jak se vypořádat s vysokým krevním tlakem! Lékaři se shodují na tom, že člověk s nízkým krevním tlakem bude sice žít dlouho, ale bude se velmi často trápit pro pocity slabosti a bude mu špatně. Naopak člověk s vysokým krevním tlakem nepocítí vůbec nic, ale za to je u něho mnohem vyšší riziko infarktu nebo mrtvice. Hodnoty krevního tlaku kolísají – kdy je to v pořádku a kdy ne? Naměřené hodnoty krevního tlaku se udávají ve dvou číslech a přirozené je, pokud tlak občas kolísá. Hodnoty se mění během dne a mohou se lišit například při sportování, ve chvílích rozčilení nebo tehdy, kdy budete ve stresu. Takto je to v pořádku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy váš krevní tlak začne kolísat i ve chvílích klidu, protože v tu chvíli už je něco špatně. Kdy dochází k patologickému zvýšení krevního tlaku? Pokud se vám tlak zvedne čas od času, není to žádná noční můra. Kolem 40-50 věku života se krevní tlak patologicky zvedá a ženy by si tak měly dojít na odborné vyšetření, které určí, zda je vše v normě. Nespoléhejte ale na tuto věkovou hranici, tlak se vám může změnit kdykoli! Navíc o jeho vysokých hodnotách i několik let vůbec nemusíte vědět a v tom je hypertenze velmi nebezpečná. Co způsobuje vysoký tlak? Vysoký tlak může mít za následek srdeční selhání, může být příčinou mozkových příhod, rovněž urychluje proces aterosklerózy a postihnout... Čtěte více Příspěvek Tipy jak se vyspořádat s vysokým krevním tlakem pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2016 17:50 |

podobné články

dTest: Nákup potravin v Německu se vyplatí kvalitou i cenou

 
Časopis dTest přinesl další srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka. Předmětem srovnání byl toastový chléb, sardinky v oleji, tuňák v oleji, vaječné těstoviny, ovocné přesnídávky, dětské příkrmy a citrónové limonády.
15.05.2018 12:35 |

podobné články

Eva Mendes: Klidně sním v čokoládě obalený stůl!

 
Eva konzumuje jen čokoládu s vysokým podílem kakaa. A jinak se vyhýbá cukru jako čert kříži.
10.05.2011 10:15 |

podobné články

Osobnosti: Eva Mendes (125 článků)